Schildklier

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel wilma bastings wilma bastings

honden foto van wilma bastings

Hallo mijn stafford reu hebben ze vandaag bloed bij geprikt nu was alles goed behalve schildklier de ondergrens is 13 en hij had 11 nu gaan ze nog tsh doen maar wat ik gek vind normaal moet je dan dikker worden maar dat heeft hij niet.Weet iemand hier iets meer van 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Mijn hond had diverse klachten (o.a. zeer droge huid, epilepsie, traagheid) die allen veroorzaakt bleken door een te trage schildklier.  Hij was niet te dik.

Sinds hij medicatie gebruikt (forthyron) zijn alle klachten verdwenen! Hij is herboren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

de schildklier is onderdeel van een heel systeem en klachten kunnen verschillen

https://www.stamcel.org/html/endocrien.htm

 

de oorzaak van schildklierklachten kan buiten de schildklier liggen. Het is een heel compex systeem wat samenwerkt met andere systemen.

 

om goed te kunnen functioneren heeft een schildklier  in elk geval bepaalde voedingsstoffen nodig: jodium, tyrosine, ijzer, zink, selenium, magnesium, vit A bijv. En de opname van jodium heeft ook weer te maken met het genoeg aanwezig zijn van B12.

 

Voor mij is het dan logisch om ook een goede voedingsdeskundige te raadplegen die je helpt met het juiste voer voor je hond.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Kaylo heeft ook een vertraagde schildklier. En is ook niet te dik. Er was ook helemaal geen direct reden voor ons om zijn schildklier te verdenken. Hij had 2-3 keer per jaar een soort gekke toeval met verlammingsverschijnselen. Daarom hebben we zo'n 400 euro aan bloedonderzoeken laten doen. Hij was tip top in orde behalve zijn TSH. Hij krijgt nu medicatie en na 3 maanden hebben we gecontroleerd en er voor gekozen om nog iets te stijgen in dosering. Het gaat nu weer erg goed met hem en hij is super vrolijk en actief. 

honden page profiel wilma bastings wilma bastings

honden foto van wilma bastings

" Kaylo heeft ook een vertraagde schildklier. En is ook niet te dik. Er was ook helemaal geen direct reden voor ons om zijn schildklier te verdenken. Hij had 2-3 keer per jaar een soort gekke toeval met verlammingsverschijnselen. Daarom hebben we zo'n 400 euro aan bloedonderzoeken laten doen. Hij was tip top in orde behalve zijn TSH. Hij krijgt nu medicatie en na 3 maanden hebben we gecontroleerd en er voor gekozen om nog iets te stijgen in dosering. Het gaat nu weer erg goed met hem en hij is super vrolijk en actief.  "

Had hij lang last van die toevallen wij zijn namelijk ook gegaan omdat Noah ineens raar deed namelijk heel erg met zijn ogen heen en weer lopen als een dronken iemand omvallen had echt zoiets die heeft een bloeding gehad nu hebben ze gisteren geprikt en was de t4 11 en toen hebben ze ook tsh nagekeken en kreeg ik vandaag te horen dat die te hoog was en dat daar ook neurologische aandoeningen door kunnen ontstaan morgen moet ik medicatie halen voor 2 keer per dag 1 1/2 tablet.ik hoop echt dat hij zich snel beter voelt.Gelukkig dat Kaylo zich beter voelt.

honden page profiel ............................

honden foto van ..............

Mijn hond destijds werd ook niet dikker maar bewoog soms alsof hij in stroop liep.

Bij de da bleek zijn hartslag zo laag, dat zijn hart soms oversloeg en bijna stopte, maar dikker was hij beslist niet.

 

Zijn T4 stond toen op 8 en TSH te hoog, nog even aangezien, omdat onze da niet zo van direct ingrijpen is, een schildklier is complex en de stofwisseling is nog complexer, en er zijn meerdere oorzaken waarbij de schildklier tijdelijk vertraagd. Maar hij kreeg het ontzettend koud en opnieuw geprikt en gelijk op medicatie. Toen bleek dat de schildklier naar 1 was en dus volledig gestopt. Jaren later bleek hij een tumor op de hypofyse te hebben en was het probleem in kern niet de schildklier. Persoonlijk vind ik dat dierenartsen te makkelijk een hond maar op thyroxine zetten zonder te zoeken naar de oorzaak of een andere oorzaak.

 

Mijn huidige hond stond de laatste keer op 10,7, maar bepaald type honden (zeg maar racey, greyhond achtige, met zeer veel vlakke maar sterke bespiering, zeg maar topfit) kunnen lager staan dan normaal. Haar TSH was normaal en met de meer ervaren dierenarts besproken het zo te laten. Ze heeft namelijk nergens last van. Het kwam naar voren bij een regulier jaarlijks onderzoek wat ik laat doen omdat ik heel veel met de hond werk/train en haar niet wil belasten als ze niet oke is, wetende hoe ontzettend het ras is voor zichzelf

 

Kortom: laat grondig bloed onderzoek doen (oa ook naar de vrije waardes, die heel belangrijk zijn) en uitzoeken of de schildklier echt faalt. Ik zou nooit meer zomaar mijn hond op thyroxine laten zetten.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^