Rijgedrag puberreu

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Mijn Golden Retriever reu van net 1 jaar begint wat opdringerig te worden naar loopse teven (of die dat bijna worden of net geweest zijn) en sommige gecastreerde reuen. Hij was juist altijd heel afwachtend en een beetje timide naar andere honden. Dat is hij nog steeds bij de meeste maar dus nu stukken minder bij loopse teven en sommige gecastreerde reuen.

 

Voorbeeldje: afgelopen vrijdag waren we op het Erkemederhondenstrand en liep er een loops labradorteefje rond. Silas had dit al snel opgepikt en bleef steeds proberen op haar te rijden. Er liep nog een ander ongecastreerd reutje rond die erg geïnteresseerd was maar door zijn formaat (klein Vlinderhondje) kon hij verder niets uitrichten ;-) Verder leek het wel of het de meeste reuen niet veel interesseerde; waren die dan allemaal (chemisch) gecastreerd of gaat die interesse (vanzelf) over?

 

Silas is namelijk vanaf dat moment bijna niet benaderbaar; lekker voertje, stokgooien (sowieso boeien stokken en ballen hem niet zo), roepen, zelf wegrennen, niks helpt. Enige wat rest is aanlijnen en meesleuren. We waren nog maar net daar maar konden hem niet meer loslaten want hij ging steeds terug. Na halfuurtje maar weer gegaan want hond was niet te houden en daar was het veel te heet voor.

 

Nu lees ik soms dat puberteit bij honden niet bestaat maar ik merk toch echt wel dat hij zich sterk interesseert voor de loopse dames of reuen die net zo ruiken. Blijkbaar hebben jonge reuen 6-7 maal meer testosteron dan volwassen reuen; vanaf welk moment daalt dat dan?

 

Verder merken we ook duidelijk dat wij niet (meer) zo heel interessant zijn; hij loopt makkelijk ver voor ons uit of blijft juist ergens hangen. Hij is niet zo geïnteresseerd in ballen of stokken, apporteren doet hij in het water tot hij de bodem voelt en dan laat hij los en na drie keer iets gooien heeft hij geen zin meer, voertjes zijn voor hem ook niet meer zo belangrijk.

 

Castratie wil ik eigenlijk liever niet maar we hebben nu een paar keer zo’n ‘loops teefje’ situatie meegemaakt en dan is er niks met hem te beginnen. Mijn man heeft toch al een paar keer gesuggereerd dat we chemische castratie zouden kunnen proberen maar ook dat wil ik liever niet.

 

Vraag dus is: wanneer wordt dat testosterongehalte minder, wat kunnen we nog meer doen dan afleiden/weghalen en gaan bij loopse-teefjes-situaties en hoe kunnen we wat meer focus van hem op ons krijgen?

 

honden page profiel baasje van Mayabaasje van Maya

Mijn eerste reactie zou zijn dat een loopse teef niets in losloopgebied te zoeken heeft.

Rijden in andere gevallen zou ik niet teveel gedoe rond maken en hond aanlijnen en uit situatie halen. Bereden worden is voor het slachtoffer nooit leuk. Castreren ia volgens mij geen ultieme oplossing mijn gacastreerde reu wilt soms ook nog rijden.

honden page profiel IgloIglo

Jij schrijft zelf al dat er niet veel mee te beginnen is in de buurt van een loops teefje. Ik denk dat dat dan gewoon de situatie is. Inderdaad aanlijnen en weglopen. Ik vind het zelf ook een beetje raar dat iemand naar een hondenstrand gaat met een loops teefje. 

Je zou focus oefeningen kunnen doen, die toepasbaar zijn over de hele dag. Bijvoorbeeld laten wachten voordat die zijn eten mag. Zitten en jou aankijken voordat je de lijn losklikt. Volg oefeningen waarbij hij contact met jou moet houden. Zulke kleine oefeningen vergroten de zelfbeheersing en de samenwerking met jou. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel resultaat gaat hebben als hij een loops teefje ziet. Soms is het helaas de tijd uitzitten tot zijn hersenen vanzelf een keer gaan functioneren, haha. Zelfbeheersing is een van de moeilijkste dingen op deze leeftijd, en vaak is het geen onwil maar meer simpelweg niet kunnen. Puberteit bestaat zeker. Mensen die zeggen dat hun hond geen puberteit heeft bedoelen gewoon dat zij er zelf geen last van ervaarden. Puberteit is eigenlijk de fase dat honden een toegenomen interesse krijgen in de wereld om zich heen, maar nog niet de wijsheid hebben om de juiste keuzes te maken. Dat betekent niet dat je hond opeens niet meer hoeft te luisteren. Het betekent dat sommige situaties gewoon wat moeilijker zijn en jij als baasje dit in goede banen moet leiden.

Heeft hij wel focus op jou als je op een afstandje van het loopse teefje gaat staan, aangelijnd? Misschien kun je dan wat oefeningetjes met hem gaan doen?

 

Castratie zou ik niet zo vroeg al mee beginnen. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik zou zeggen dat dit gewoon natuurlijk gedrag is voor een intacte reu.   Ze hebben er een neus voor en kunnen op kilometers afstand een loopse teef ruiken.  Het is dus zaak hem goed in de gaten en vast te houden. 

Ook als er een loopse teef in de buurt woont, zult je merken dat je hond dat in de gaten heeft. Hij wordt dan onrustig in huis, zit te piepen bij de voordeur en eet slechter.

Of het na de puberteit beter wordt, ik zou het niet weten.

honden page profiel Louise1972Louise1972

honden foto van Louise1972

Bedankt voor jullie reacties! En Iglo ook voor de aandachtoefeningen. Daar zal ik mee aan de slag gaan. Af en toe is het net of wij niet bestaan voor hem en gaat hij lekker zijn eigen gangetje. Ik heb nog twee mensenpubers van 13 en 14 jaar en die gedragen zich ook soms zo ;-)

 

En ja, ik vond het ook niet zo handig dat die mensen met een loops teefje naar een hondenlosloopgebied gaan maar ja, ik kan het ze niet verbieden vrees ik :-) Ze was volgens eigenaresse aan het eind van haar loopsheid maar mijn hond merkte er nog genoeg van. Ze suggereerde zelfs dat ze het prima zou vinden als haar hond gedekt zou worden door de mijne maar dat wil ik echt niet. 

 

Iemand nog een idee hoe lang die puberteit duurt bij een reu en of dit minder wordt?

honden page profiel IgloIglo

" Bedankt voor jullie reacties! En Iglo ook voor de aandachtoefeningen. Daar zal ik mee aan de slag gaan. Af en toe is het net of wij niet bestaan voor hem en gaat hij lekker zijn eigen gangetje. Ik heb nog twee mensenpubers van 13 en 14 jaar en die gedragen zich ook soms zo ;-)
 
En ja, ik vond het ook niet zo handig dat die mensen met een loops teefje naar een hondenlosloopgebied gaan maar ja, ik kan het ze niet verbieden vrees ik :-) Ze was volgens eigenaresse aan het eind van haar loopsheid maar mijn hond merkte er nog genoeg van. Ze suggereerde zelfs dat ze het prima zou vinden als haar hond gedekt zou worden door de mijne maar dat wil ik echt niet. 
 
Iemand nog een idee hoe lang die puberteit duurt bij een reu en of dit minder wordt? "

Heb zelf nooit een jonge reu gehad dus ik weet niet hoe dit loopseteef gedrag zich ontwikkeld. Volgens mij verschilt dat van hond tot hond dus kan je er moeilijk iets over zeggen. Helemaal verdwijnen zal het niet. Reuen van 10 jaar dekken ook nog steeds gewoon ;-). Castratie zal ook niet de perfecte oplossing zijn, maar het kan wel iets helpen. Alleen vind ik dat nu nog te vroeg. Hormonen spelen ook een belangrijke rol in de groei en karaktervorming. 

Puberteit duurt officieel tot een hond volledig uitgegroeid en volwassen is. Dat is een jaar of 3-4. In de praktijk wordt het vanaf een jaar of 1,5 een stukje makkelijker. Je hebt af toe van die momenten waarop je denkt: hee wat is hij braaf en rustig, wordt hij dan eindelijk volwassen? En een dag later haalt hij weer gekke streken uit waardoor je hem achter het behang wil plakken. Uiteindelijk worden de volwassen momenten steeds meer en de streken steeds minder. Het is een geleidelijk proces. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^