Puppy even alleen laten, hoe?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GingerGinger

Hi!

Ik heb een lieve Jack Russel pup van ongeveer 9 weken. Nu ben ik wel vrij de komende tijd maar ik moet toch nog dingen doen zoals een tandarts afspraak of een keer een boodschapje doen. Ik weet nu niet zo goed hoe ik dit aan moet pakken. Ik zou dan maximaal een uurtje weg zijn met dit soort dingen. Hoe pak ik dit aan?

Is hiervoor de bench noodzakelijk (vooral voor mijn gevoel dat hem niks overkomt). Kan ik hem hier dan prima een uurtje in laten? Ik vind het nog moeilijk om hem alleen te laten en zou graag weten hoe. 

 

Bedankt!

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

Van te voren even wat met hem ondernemen zodat hij mentaal en fysiek moe is (bijvoorbeeld een snuffelwandelingetje in het bos) en dan bij thuiskomst een Kong vullen. Radio aan laten staan en een deken over de bench heen om het donker te maken. 

Wel zou ik het heel rustig opbouwen, dus niet meteen een uur weg maar per minuutje opbouwen. Hij is nog erg jong dus niet te snel willen en eventueel iemand regelen die even kan oppassen. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Niet alleen laten.

 

Je zal het eerst met hele kleine stapjes moeten gaan opbouwen.

Eerst de sociale afstand in huis vergroten, dan per sec naar buiten.

 

Als je nl te snel gaat, ga je zijn grens over, dan zal hij geen goede ervaring opdoen met allen zijn.

 

Het goed alleen leren zijn, wordt dan vele malen moeilijker, tot zelfs het ontwikkelen van verlatingsangst.

Een oppas regelen, of desnoods in een tas mee.

Mijn oppas chi, ging overal mee naar toe, voordeel van een mini hond.

honden page profiel LutaloLutalo

Heel rustig opbouwen. Eerst paar minuutjes en dan als het elke keer goed gaat kan je steeds langer tot je op een uur zit. Het is wel belangrijk dit goed te oefenen, want als hij ouder is moet je hem wel alleen kunnen laten. Bench is afhankelijk van hoe de hond is. het is wel beter zodat hij maar in een ''kleine'' ruimte alleen is.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Kan best. Gewoon tussendoor eens de was doen met deurtje dicht, even iets opruimen enz. Telkens maar een paar minuten zodat ie weet dat je terugkomt. Van tevoren even wat met hem ondernemen en dan moet dat best goed komen. 

honden page profiel GingerGinger

Ah oke top, ja ik ben het nu inderdaad aan het opbouwen door af en toe naar de wc met de deur dicht. Dat soort dingetjes. Dat vind hij al niet erg leuk dus ik begrijp dat een uur weggaan er nog even niet in zit. Dus dat heeft gewoon tijd nodig, dan weet ik dat. Bedankt!

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik ben vanaf dag 1,iedere ochtend een uurtje boven geweest,douchen,de boel opruimen....,ze blafte wel eens,2 blafjes en ze ging slapen.

Hoe makkelijker jij ermee omgaat,hoe makkelijker je hond er ook op reageert.

 

Hier gaat het zo,Rox gaat de bench in,deurtje dicht en ik zeg niks.

Ik doe mijn ding als ik beneden komen en ze ligt rustig te slapen dan laat ik haar nog even slapen,is ze wakker dan begroet ik haar niet,ik zeg niks,doe deurtje open en ga iets doen,het moet de normaalste zaak van de wereld zijn en hoe minder poespas hoe beter het is.

honden page profiel Ralf & NouriRalf & Nouri

honden foto van Ralf & Nouri

Hier ook eerst even afgetast hoe het ging maar wij kwamen er al snel achter dat hij 10 minuten alleen geen probleem vond.
Daarna merkte we dat als we inderdaad via de voordeur weggingen hij 1 minuut een paar keer blafte en daarna een plekje ging zoeken.
Zo hebben we het daarna ook al snel kunnen uitbouwen naar meer dan een paar uur (langste wat we nu hebben gedaan is een uur of 4).
Soms heb ik het idee dat hij het ook wel lekker vind om alleen te zijn, lekker wat rondscharrelen en veel slapen! :)

Wij doen hem overigens niet in de bench overdag. Hij zit juist dan ook nergens aan, terwijl als we thuis zijn hij dat wel eerder zou doen. In de bench overdag gaat niet goed met hem en vind ik ook een beetje zielig. Wij hebben niks staan wat echt gevaarlijk is en als er een keer een stoelpoot aangevreten zou zijn van het knagen vind ik het prima. Overigens doet hij dat ook eigenlijk niet echt.

honden page profiel BaasjeThorBaasjeThor

Hier ging dat ook vanzelf eigenlijk, en ook wel snel. De eerste weken toen we Thor hadden was het erg druk in huis (alle kinderen en wij zelf ook thuis, door Corona). We moesten hem dan echt af en toe alleen in de bijkeuken zetten zodat hij aan rusten kwam. De keuken en bijkeuken zijn volledig gescheiden van de woonkamer en eetkamer. Hij was het dus al snel gewend ergens alleen in een ruimte te zijn. 

Als hij alleen thuis blijft zetten we een traphekje tussen keuken en bijkeuken. Hij hoeft dan niet in zijn bench en kan een beetje rondscharrelen als hij dat wil. Hier lijkt hij dat ook wel lekker te vinden, kan hij rustig slapen wink

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

Wij hebben met Penny beetje bij beetje opgebouwd. Alleen zijn in de volledige leefruimte vond ze heel eng en wij hebben niet echt afsluitbare ruimtes op de benedenverdieping, dus hebben we nu een puppyren in de living (1m80 op 1m80), waar we een deel van het hek dekentjes hebben gehangen zodat ze wat in een kleinere ruimte zit maar wel nog naar buiten en een deel van de woonkamer kan kijken.

 

Hoe wij het hebben aangepakt: haar af en toe in de ren gezet met een kong of kluifje terwijl ik aan tafel zat te werken, volgende stap was dat wij even buiten op terras gingen zitten met haar in de ren. Dan eens een minuutje uit zicht gaan staan, per minuut opbouwen tot een kwartiertje, daarna met 5 à 10 minuten opbouwen tot een uur. We zijn er mee begonnen toen we haar 2 weken hadden, 1 à 2x per dag 'geoefend' en nog eens 2 weken later kon ze probleemloos een uurtje alleen blijven. Toen moesten we onverwacht naar een uitvaartdienst en was het wegens corona niet mogelijk een oppas te vragen (op dat moment in België nog verbod op alle niet-essentiële verplaatsingen). Penny moest plots bijna 5 uur alleen blijven... Heel erg bezorgd over geweest, maar is goed gegaan - al kon ze haar plas natuurlijk nog zo lang niet ophouden. 

 

Wat ik erg handig vond, is een webcam die op de ren gericht stond. Tijdens het opbouwen hielden we haar constant in de gaten. Zagen we dat ze onrustig was, konden we terug naar binnen gaan voor ze echt begon te piepen of blaffen. Nu gebruik ik hem nog om af en toe eens te checken of alles OK is.  

 

We hebben haar ook snel het commando 'bench' geleerd (eerst effectief voor haar bench, maar gebruiken we nu voor haar ren gezien ze enkel 's nachts in haar bench slaapt) en haar altijd flink beloond, zodat ze er nu met plezier zelf in loopt als we het vragen. Scheelt volgens mij ook weer een beetje dat ze niet het gevoel heeft er in 'gedwongen' te worden.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik zal het langzaam opbouwen zoals in meerdere reacties hier al aangegeven.

Ik had het geluk dat ik nog een hond heb, dus ik heb niet langzaam opgebouwd en ben gelijk gewoon mijn ding gaan doen. Dit kon ook niet anders ik ben alleen en moest ondanks de pup toch boodschappen doen maar omdat ik nog een hond heb is mijn hond als pup nooit echt alleen geweest. 

honden page profiel KlaraKlara

Hier bouw ik het ook inderdaad vanaf het begin op. Eerst op de gang, dan boven en dan pas zelf naar buiten. Zelf doe ik het ins stapjes van ongeveer 5 minuten en als het niet lukt even weer terug. Ik gebruik wel een bench omdat ik dat een fijnere gedachte vind en een pup vaak ook sneller tot rust komt in een veilig holletje. Maar eigenlijk probeer ik wel de eerste weken niet langer dan een uur weg te zijn. 

honden page profiel Alex ClarkAlex Clark

honden foto van Alex Clark

Speel veel met hem voordat je uitgaat. Hij wordt moe en valt in slaap.

Zet dan wat eten en water bij hem in de buurt en je bent klaar om te gaan.

Ik doe dit elke keer als ik moet werken.

honden page profiel GingerGinger

Dank voor alle tips! Ik vroeg me af hoe jullie dat met de bench gedaan hebben. Hij valt vaak in slaap op de bank. Ik las ergens dat het dan juist slim is om hem op te pakken en in de bench neer te leggen. Nog niet perse met de deur dicht maar dat hij daar aan went. Dat gaat inmiddels bij mij goed. Alleen zodra hij doorheeft dat de bench dicht is gaat hij tekeer. Is het dan raadzaam om hem ook even te negeren al is het een minuutje of dan juist niet?

Ik vind het lastig als hij zo piept dat ik dan niet zeker weet of ik juist naar hem toe moet gaan of moet wachten tot hij gestopt is. Op verschillende websites staat eigenlijk het tegenovergestelde van elkaar. frown

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Dank voor alle tips! Ik vroeg me af hoe jullie dat met de bench gedaan hebben. Hij valt vaak in slaap op de bank. Ik las ergens dat het dan juist slim is om hem op te pakken en in de bench neer te leggen. Nog niet perse met de deur dicht maar dat hij daar aan went. Dat gaat inmiddels bij mij goed. Alleen zodra hij doorheeft dat de bench dicht is gaat hij tekeer. Is het dan raadzaam om hem ook even te negeren al is het een minuutje of dan juist niet?
Ik vind het lastig als hij zo piept dat ik dan niet zeker weet of ik juist naar hem toe moet gaan of moet wachten tot hij gestopt is. Op verschillende websites staat eigenlijk het tegenovergestelde van elkaar.  "

Als je hem laat liggen gaat hij niet te keer? Dan geeft je hond zelf al duidelijk aan wat hij prettiger vindt. De bench moet leuk blijven, door je hond er in te laten janken en blaffen wordt het er niet leuker op. Blijven oefenen. Moet je hond voor een korte tijd ook echt gelijk in de bench? Wij lieten de hond altijd gewoon lekker liggen. Mocht je dit echt niet willen dan Zou Ik de hond voor die tijd uit laten zodat hij niet slaapt, daarna de bench in doen met wat lekkers, een gevulde kong ofzo..

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Je vraagt in de openingspost ook of een bench noodzakelijk is. Dat is niet het geval, veel mensen maken er nu wel gebruik van maar het is zeker geen must.

 

Met Link waren we er ook mee begonnen maar hij liet duidelijk merken dat hij het niet leuk vond. Toen zijn we er na enige tijd mee gekapt en toen ging het perfect. Dit verschilt natuurlijk per hond. Je kan eventueel ook een puppyren kopen als je je zorgen maakt om zijn veiligheid. Op die manier heeft hij meer ruimte maar wel in een gecontroleerde omgeving. Vooral met de warmte is dat wel prettig voor ze om te kunnen verliggen. 

 

Succes en zoals de anderen ook al zeiden, vooral niet overhaasten dan heb je er later veel profijt van hp-thumbsup

Volgende forumvraag: pup 14 weken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^