Meerwaarde stamboom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HeleenHeleen

Bedankt voor de reacties allemaal. Interessant om te zien dat er toch wel verschillende meningen lijken te zijn over het fokken met een hond zonder stamboom.

 

Om misschien wat onduidelijkheden de wereld uit te helpen omtrend de optie van een nestje die ik wilde ontdekken, ik begrijp dat ik verantwoordelijk ben voor de pups en dat een gezondheidscheck van de dierenarts niet afdoende is. Ik had de test van Embark die Dagmar aankaartte inderdaad ook gezien, dit lijkt mij een interessante DNA test voor Lobke inderdaad. Dit uiteraard naast het maken van röntgen foto's en testen op andere veel voorkomende aandoeningen binnen de border collie en Friese stabij. Welk ras reu ik mee zou willen kruisen weet ik ook nog niet zeker. Wat ik wel weet is dat ik het belangrijk zou vinden dat deze hond ook röntgen en voor andere erfelijke aandoeningen is getest, en ik zou ook zeker de tijd nemen om een passende reu te vinden omdat ik juist hier het karakter erg belangrijk vind. Daarnaast zou ik mij inderdaad ook verder inlezen over de dracht/werpen e.d. en hierin ook zeker met de dierenarts overleggen. 

 

Kwa kosten, röntgen foto's laten maken van Lobke staat sowieso op mijn lijstje omdat ik dit belangrijk vind als we doorgaan met agility en frisbee. Dit wil ik bij mijn eigen dierenarts laten doen wat mij prima lijkt omdat hij ook goed gekeurd is door de Raad van Beheer voor het maken van HD en ED foto's. En de andere kosten is dan jammer, ik wil geen nestje van Lobke als ze niet volledig gezond is of de DNA test niet goed is. Zou ik een nestje nemen, dan is dit met doel om er zelf een fijne tweede hond bij te hebben. 

 

Zoals eerder aangegeven is er een hele grote kans dat ik van het idee af zie omdat er toch wel veel aangegeven wordt dat een stamboom belangrijk is, en vanwege het risico voor Lobke. Wel vind ik de nuance die door sommigen wordt gegeven ook interessant. In acht nemende dat je zo'n Embark test laat doen en test voor andere bij de rassen voorkomende erfelijke aandoeningen door o.a. röntgen foto's, zijn er dan naast HD, ED en epilepsie nog andere erfelijke afwijkingen bekend die je mist door geen stamboom te hebben?

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Mechel pupjes op komst
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^