Agressie/angst

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Flo AelvoetFlo Aelvoet

Hey! 

Ik ben 19jaar en woon nu al een tijdje bij mijn vriend. Hij zelf is een aantal jaar ouder en heeft een husky van 6jaar die super lief is tegen andere honden en mij. Maar ze is als pup mishandeld geweest dus ze is bang van mannen en sommige luide geluiden. Ze is ook snel overweldigd bij situaties/of mensen die ze niet kent en dan komt ze tegen mij of mijn vriend zitten. 
Nu heb ik thuis bij mijn ouders al 6jaar een rottweiler die heel goed en streng is opgevoed. Ik wou ze graag laten kennismaken dus hebben we ze eerst eens rustig op straat laten snuffelen, dat verliep opzich wel nog vlot en de rottweiler was enthousiast om te spelen. Nu wouden mijn ouders en mijn lief de honden eens vrijlaten dus hebben we ze vrijgelaten in de tuin van mijn ouders, maar omdat ik niet bij de confrontatie wou zijn wou ik dus wegstappen waardoor de husky mij volgde. Max (rottweiler) is heel speels en wil altijd spelen met andere honden maar beseft niet altijd dat hij groot en overweldigend is, dus hij wou graag met Sky(husky) spelen maar ze is bang waardoor ze haar tanden liet zien. Max snapte dat niet en bleef snuffelen waarop Sky reageerde met een beet waardoor ze zijn beginnen vechten, uiteindelijk had de rottweiler de husky aan haar bil vast waarna we ze uit elkaar trokken, beiden honden hadden niets enkel had Max een pluk haar mee. Nadat we ze uit elkaar hadden getrokken en ze naast elkaar op afstand zaten was alles oke en gaven ze geen aandacht meer aan elkaar maar vanaf Max te dicht kwam toonde Sky haar tanden. We lieten ze nu beiden aan de lijn en dat lukte opzich wel. 
Toevallig iemand een idee hoe we ze toch beter aan elkaar kunnen laten wennen om ruzies te voorkomen ? 

Supper dikke merci! 

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

Ik zou in ieder geval niet in iemands tuin gaan, omdat dat voor een vd honden zijn terrein is.

Daarnaast was jij onzeker, dit voelen honden zeer goed aan.

Ik zou op neutraal terrein gaan. Eerst honden aan de riem, met afstand naast elkaar lopen. Pas als er rust is, los laten en vooral zelf ook blijven wandelen.

Als jij het eng vind zou ik niet meegaan als ik jou was.

Geen ballen of stokken of lekkertjes meenemen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Als je ze aan elkaar wilt laten wennen is dat handiger om aan de lijn, tijdens het wandelen te doen.

 

In een tuin, dan moeten honden iets met elkaar en de husky vindt dat kennelijk niet prettig te spannend.

Het tanden laten zien betekend weg wezen, ik wil dit niet. De rottweiler ging door, gaat haar grens over, die zou ik gelijk weg halen. Zo ga je niet met elkaar om.

Zijn gedrag hoeft niet perse ik wil spelen zijn, ik zie dat als grens overschrijdend gedrag.

Spel is plezier voor twee, waarbij honden elkaar uitnodigen voor spel. Dit gedrag vind ik intimideren.

 

Als je samen met ze gaat wandelen, hoeven ze niets met elkaar, je wandelt, ze kunnen snuffelen en hun ding doen. Ze wennen ze aan elkaars aanwezigheid, zonder dat ze iets met elkaar hoeven.

 

Als je bij zijn ouders bent, ook honden aan de lijn en laten wennen op afstand.

Het duurt een hele tijd eer honden een band met elkaar te krijgen, elkaars grenzen respecteren. Dan pas weten ze wat ze beide wel en niet leuk vinden.

Ze hoeven niet met elkaar te spelen, beide rassen hebben ander spel. Een band zijn betekend samen zijn, waarbij ze er mogen zijn en elkaar accepteren.

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik denk dat de situatie toch teveel was. Een tuin, en dan allerlei mensen die daar om de honden heen staan, de honden kunnen nergens heen als ze weg willen. In elk geval voor Sky was dit geen prettige situatie. En of de Rottweiler wist wat er van hem verlangt werd?

 

Ik zou ook liever gewoon met zijn allen en aan de lijn een fijne wandeling maken ergens waar het rustig is, lekker in de natuur. Voorlopig is dat al genoeg.

Evt. later dan gezamelijk het huis van je ouders in waar de honden ieder hun eigen plekje krijgen en goed begeleid worden. Het heeft tijd en begeleiding nodig.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Inderdaad vaker samen wandelen op neutraal terrein. Zo leren ze elkaar kennen. 

In huis alle speeltjes, botjes etc weghalen. 
En Sky geeft duidelijk aan dat ze niet gediend is van druk gedoe. Roep Max dus terug als het Sky teveel wordt. Laat ze het niet zelf uitzoeken. In een afgesloten ruimte als een tuin dwing je de honden dichter bij elkaar te zijn dan dat ze eigelijk zouden willen. Begeleid het daarom en laat rustig merken wat je van ze verwacht. Sky de ruimte en Max rustig doen. 

honden foto van Patrick  Macho, Aria & Nova

Ik ben het met veel bovenstaande reacties eens... het was allemaal wat teveel voor de onzekere Sky.
Positieve ervaringen samen laten opdoen... elkaar treffen, betekent de eerste tijd vooral niet perse direct interacten (samen stoeien, en achter elkaar aanrennen etc) maar vooral samen iets leuks ondernemen (bvb bos, strand, park etc... maar vooral de eerste tijd geen domein van de husky of de rottie)... en zo gaandeweg de omgang en het samen zijn opbouwen.
Vele misinterpreteren het “spel” wat jullie in de tuin zagen en mogelijk wilde stimuleren, alszijnde een spel... terwijl dit “spel” tussen (vrij) onbekende honden, een veel serieuzere onderlinge aftasting is.

Echter het “gevecht” wat jij omschreef, lijkt mij (hoe ik het voor me zie) meer “pinnen” van de rottweiler... husky respond (vanuit onzekerheid en een vollopend emmertje) dmv wegblaffen en vervolgens uitvallen... waarna de rottie zijn lichaam als soort tank gebruikt en met zowel z’n borst als kont de husky uit balans beukt en vervolgens zeer gecontroleerd via bil/heup/dijbeen (veelal overliggend) de husky aan de grond “pinde”?
Mocht het er zo ongeveer hebben uitgezien, zou ik mezelf om het opstootje niet al te druk maken... dat was even een concrete interactie, die voor beide elkaars grenzen hebben verduidelijkt.
Maar anticiperen en het voor zijn is voor beide honden het beste.

Volgende forumvraag: Volwassen hond onzindelijk
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^