Rijgedrag pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Hoi iedereen, ik heb een Golden Retriever van 5 maanden oud (reu). Sinds enkele dagen doet hij standaard, wanneer wij aan het avondeten zijn, het volgende: hij trekt zijn benchkussen uit de bench en gaat rijden. Dit doet hij niet heel kort, maar hij blijft maar doorgaan. Hij is dan al snel helemaal buiten adem, gaat even liggen en na een minuut weer gelijk verder. Vaak gaat hij zelfs nog door nadat wij klaar zijn met eten, hij kan wel een uur doorgaan. In principe laten we hem zijn gang gaan, maar op een gegeven moment als hij na het eten nog steeds bezig is, geven we hem een bot of gaan even met hem spelen.

 

Qua dagindeling is niets veranderd. Als wij eten, heeft hij ook net zijn eten gehad. Ook maakt het niet uit of we hem vóór het eten uitlaten of daar na. Wij laten hem in principe dus zijn gang gaan maar denken jullie dat dat verstandig is? En wat kunnen we anders het beste doen? Ook ben ik heel benieuwd waar dit gedrag vandaan zou kunnen komen (gezien zijn leeftijd) Hoor graag jullie kennis/ervaringen hierover! :) 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Zelf zou ik dit gedrag niet graag zien en dus de hond stoppen.

 

Kan het misschien zijn dat hij iets meer behoefte heeft aan actie?

 

Als jullie gaan spelen met hem of hij krijgt iets te kauwen gaat hij na afloop dan weer rijden of is het gedrag dna over?

Waarom laten jullie hem dit doen tot wel een uur lang?

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Hoi iedereen, ik heb een Golden Retriever van 5 maanden oud (reu). Sinds enkele dagen doet hij standaard, wanneer wij aan het avondeten zijn, het volgende: hij trekt zijn benchkussen uit de bench en gaat rijden. Dit doet hij niet heel kort, maar hij blijft maar doorgaan. Hij is dan al snel helemaal buiten adem, gaat even liggen en na een minuut weer gelijk verder. Vaak gaat hij zelfs nog door nadat wij klaar zijn met eten, hij kan wel een uur doorgaan. In principe laten we hem zijn gang gaan, maar op een gegeven moment als hij na het eten nog steeds bezig is, geven we hem een bot of gaan even met hem spelen.
 
Qua dagindeling is niets veranderd. Als wij eten, heeft hij ook net zijn eten gehad. Ook maakt het niet uit of we hem vóór het eten uitlaten of daar na. Wij laten hem in principe dus zijn gang gaan maar denken jullie dat dat verstandig is? En wat kunnen we anders het beste doen? Ook ben ik heel benieuwd waar dit gedrag vandaan zou kunnen komen (gezien zijn leeftijd) Hoor graag jullie kennis/ervaringen hierover! :-)  "

Kussen weghalen en afleiden...de hond raakt gefrustreerd erdoor, hijgen en maar doorgaan beschrijf je, haal hem eruit uit die situatie, afleiden.

honden page profiel Lìo Lìo

honden foto van Lìo

Wij hebben dit ook gehad met onze pup. Wij hebben ons laten vertellen dat dit een soort stress/frustratie kan zijn. Wij hebben besloten het kussen weg te halen en het is daarna niet meer gebeurd. Ik hoop dat jullie snel tot een oplossing komen die voor jullie helpt hp-thumbsup misschien nog even belangrijk om erbij te vermelden : hij had een rond kussen waar die het op deed, die hebben we weggedaan hij heeft nu een groot vierkant kussen daar doet die het niet op. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik zou hem direct laten stoppen met dit gedrag.

Hier zijn ook 2 reuen maar geen rij gedrag.

Zo is het voor je hond ook heel frustrerend.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Rij gedrag komt door stres. Testosteron komt ook vrij bij stres, vandaar dat rijgedrag een stresssignaal is.

 

Het  rijgedrag kan komen door frustratie, zich even met zich zelf geen raad weten.

 

Gaat hij uit zich zelf in de bench liggen?

Je zou hem voor dat jullie gaan eten een heel lekker bot kunnen geven of een goed gevulde Kong.

Zo geef je hem een taakje en kluiven werkt stres verlagend.

 

Ik zou hem sowieso niet laten doorgaan, de stres neemt dan alleen maar toe.

honden page profiel DanielleDanielle

" Rij gedrag komt door stres. Testosteron komt ook vrij bij stres, vandaar dat rijgedrag een stresssignaal is.
 
Het  rijgedrag kan komen door frustratie, zich even met zich zelf geen raad weten.
 
Gaat hij uit zich zelf in de bench liggen?
Je zou hem voor dat jullie gaan eten een heel lekker bot kunnen geven of een goed gevulde Kong.
Zo geef je hem een taakje en kluiven werkt stres verlagend.
 
Ik zou hem sowieso niet laten doorgaan, de stres neemt dan alleen maar toe. "

Dank voor de reacties! We zouden niet weten waarvan/waarom hij stress heeft. Als we hem een bot geven, kauwt hij er 2 minuten aan maar gaat dan weer verder met het benchkussen. Het stopt pas als we het kussen weghalen. 

 

Hij gaat uit zichzelf in de bench liggen. Hij wordt niet meer 'opgesloten' in de bench, snachts en overdag als hij alleen is, loopt hij altijd 'los' in de woonkamer. Gaat prima. Op de camera zien we dat hij afwisselend uit zichzelf in de bench ligt en op de bank slaapt. Hij is dan altijd heel rustig. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Dank voor de reacties! We zouden niet weten waarvan/waarom hij stress heeft. Als we hem een bot geven, kauwt hij er 2 minuten aan maar gaat dan weer verder met het benchkussen. Het stopt pas als we het kussen weghalen. 
 
Hij gaat uit zichzelf in de bench liggen. Hij wordt niet meer 'opgesloten' in de bench, snachts en overdag als hij alleen is, loopt hij altijd 'los' in de woonkamer. Gaat prima. Op de camera zien we dat hij afwisselend uit zichzelf in de bench ligt en op de bank slaapt. Hij is dan altijd heel rustig.  "

Kan ook frustratie zijn, even niet weten wat hij met zich zelf aanmoet. omdat bvb jullie eten en hij even geen aandacht krijgt.

Stres is niet negatief, het hoort bij het leven.

Kussen weg halen, kijken wat hij dan doet.

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wij hebben dit ook gehad met onze pup. Wij hebben ons laten vertellen dat dit een soort stress/frustratie kan zijn. Wij hebben besloten het kussen weg te halen en het is daarna niet meer gebeurd. Ik hoop dat jullie snel tot een oplossing komen die voor jullie helpt  misschien nog even belangrijk om erbij te vermelden : hij had een rond kussen waar die het op deed, die hebben we weggedaan hij heeft nu een groot vierkant kussen daar doet die het niet op.  "

Ik vind het vreemd dat stress/frustratie zou verdwijnen door de manier waarop hij dit uit onmogelijk te maken (kussen wegnemen). 

 

Ik zou zeker even door de DA laten checken of hij geen ontsteking heeft waardoor hij dit doet.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Dank voor de reacties! We zouden niet weten waarvan/waarom hij stress heeft. Als we hem een bot geven, kauwt hij er 2 minuten aan maar gaat dan weer verder met het benchkussen. Het stopt pas als we het kussen weghalen. 
 
Hij gaat uit zichzelf in de bench liggen. Hij wordt niet meer 'opgesloten' in de bench, snachts en overdag als hij alleen is, loopt hij altijd 'los' in de woonkamer. Gaat prima. Op de camera zien we dat hij afwisselend uit zichzelf in de bench ligt en op de bank slaapt. Hij is dan altijd heel rustig.  "

Denk eerder aan frustratie dan stress. Hoewel frustratie weer tot stress kan leiden etc etc.. Maar goed; Hij weet dan waarschijnlijk niet wat er van hem verwacht wordt als jullie eten (aangezien je aangeeft dat hij het alleen dan doet). Het beste is hem een taak geven zoals eerder is genoemd. Een bot is hierbij het meest praktisch. En dan dus een heel lekker bot wat hij alleen dan krijgt, bijvoorbeeld runderkophuid of bullepees ed. Die verkiest hij echt wel boven het rijden op een kussen hp-wink

 

Edit: En laat het inderdaad niet toe, haal het weg/leidt hem af maar het beste is om de frustratie voor te zijn hp-thumbsup

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

" Ik vind het vreemd dat stress/frustratie zou verdwijnen door de manier waarop hij dit uit onmogelijk te maken (kussen wegnemen). 

 

Ik zou zeker even door de DA laten checken of hij geen ontsteking heeft waardoor hij dit doet. "

 


Inderdaad, rijden kan door spanning komen, waarbij de hond ontdekt heeft op die manier de spanning te kunnen afvloeien als die te hoog oploopt. Maar elke avond met etenstijd een uur spanning lijkt me erg onlogisch.

Het kan ook een gewoonte geworden zijn. Misschien dat er de allereerste keer wel een aanleidinkje was, dat hij zich door het rijden lekkerder voelde en nu de associatie heeft eten is kussen pakken en rijden.

Dan zou ik ook proberen dat te doorbreken door het kussen weghalen en wat anders aanbieden.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

Wanneer mijn hondje een drukke dag heeft gehad pakt hij bij thuiskomst direct zijn favoriete ‘wip-eekhoorn’. Dan is het puur om alle spanning kwijt te raken. Hier stopt hij vanzelf mee na een paar minuutjes. 
Het teefje van vrienden van mij gaat tegen je aan rijden als er teveel drukte is in huis. Teveel prikkels door bijv. bezoek en hard praten. Ook heeft ze artrose waardoor pijn ook al een stukje van dr emmertje vol laat lopen. Het rijden is dan echt omdat ze zich gewoon geen raad meer weet met de situatie.

Maar wat jij verteld over het lang doorgaan.. ik zou niet zo snel een oorzaak kunnen bedenken. Maar het kan natuurlijk heel goed dat hij het gewoon lekker vindt. Laten we wel wezen, het blijft een jongeman. hp-angel

 

Qua advies ga ik mee met de rest. Haal het kussen weg maar geef hem Wel iets anders om te doen. Een voerbal bijvoorbeeld is ideaal om een hond een tijdje bezig te houden. Of een snuffelmat. Of een Kong met wat ingevroren yoghurt er in. Er zijn een boel mogelijkheden. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Ik vind het vreemd dat stress/frustratie zou verdwijnen door de manier waarop hij dit uit onmogelijk te maken (kussen wegnemen). 
 
"

Kan wel.

Een gewoonte die hij nu heeft ontwikkeld, maar misschien ooit uit ontstaan uit stress/spanning omdat de mensen samen aan tafel zitten.

Ikzelf zou zeker al beginnen met het kussen weg te halen ( mijn eten zou niet smaken als mijn hond daar " bezig" zou zijn...)

honden page profiel DanielleDanielle

Even een update: gister heeft hij niet gereden. Vandaag doet hij het weer. Vanochtend hebben we met hem gewandeld door het bos, een gewone wandeling wat we altijd doen. Vanmiddag kwam iemand langs (familie) die 2 hondjes heeft en daarmee heeft hij gespeeld en zijn we naar een losloopgebied gegaan. Normaal laten we hem 4x per dag uit maar door de drukken middag minder. Daarna heeft hij hele poos geslapen en ook toen wij aten liep hij. Na het eten hebben we de laatste wandeling gedaan. Sindsdien wilt hij weer de hele tijd rijden. Hij probeerde steeds zijn benchkussen uit de bench te trekken en dan weet ik al hoe laat het is. Ik heb van alles geprobeerd: denkspelletjes, commando's oefenen, spelen met zijn speeltjes, botje geven. Hij blijft onrustig en probeerde tussendoor steeds de benchkussen te pakken. Ik heb vervolgens de benchdeur dichtgedaan maar nu heeft hij een kussen van de bank gepakt waarop hij ging rijden. :( 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

En als je zijn kussen (tijdelijk) vervangt door bijvoorbeeld een dekentje oid?

 

Krijgt hij genoeg rust momenten over de dag? 

 

Verder zou ik echt zorgen dat hij niet meer bij kussens kan als je ziet dat hij wilt gaan rijden. En probeer het ook voor te zijn, zie je dat hij wilt rijden, zorg dan dat alle kussens buiten bereik zijn en geef hem iets anders te doen. 

 

 

 

 

honden page profiel DanielleDanielle

" En als je zijn kussen (tijdelijk) vervangt door bijvoorbeeld een dekentje oid?
 
Krijgt hij genoeg rust momenten over de dag? 
 
Verder zou ik echt zorgen dat hij niet meer bij kussens kan als je ziet dat hij wilt gaan rijden. En probeer het ook voor te zijn, zie je dat hij wilt rijden, zorg dan dat alle kussens buiten bereik zijn en geef hem iets anders te doen. 
 
 
 
  "

Dank voor je reactie. Ik heb het kussen van de bank waar hij mee bezig was, weggehaald. Ik ben even gestopt met vanalles proberen.. ik ben bij hem gaan zitten op de bank, hem rustig geaaid.. het duurde even want hij bleef springen, happen etc. Uiteindelijk werd hij rustig en wilde hij wel aan zijn botje beginnen! Daar is ie nu mee bezig :) 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Kan het niet zo zijn dat hij nu juist een té drukke dag heeft gehad? En dat hij dus overprikkeld is? Probeer daar eens op te letten, zoals gister deed hij het dus niet. Was dat een rustige(re) dag?

Volgende forumvraag: Puppy en slaap
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^