Graven afleren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Mijn Golden Retriever pup van 5 maanden oud heeft sinds kort het graven ontdekt. Dit doet hij dan ook maar al te graag in de tuin. Hij is goed zindelijk en gaat voor de achterdeur zitten piepen als hij zijn behoeften moet doen. Heel fijn natuurlijk! Maar dit doet hij nu ook als hij gewoon wil graven buiten. Of hij gaat eerst plassen en vervolgens direct graven. Dit willen we hem afleren omdat ons hele gazon vol met gaten zit. Tijdens het uitlaten krijgt hij voldoende mogelijkheid om te graven. In de tuin hebben we verschillende manieren geprobeerd. Hem terug roepen, nee zeggen. Het lijkt alsof hij wel weet dat het niet mag maar het gewoon graag doet en daarom niet naar ons luistert (hij is ook heel eigenwijs). Meestal probeer ik hem naar binnen te lokken door met wat voer in een bakje te schudden. Dan hou ik de schade op het gazon beperkt en komt hij sowieso direct naar binnen.

 

Ik ben alleen bang dat dit niet de manier is om het hem echt af te leren. Heeft iemand tips?

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Hier heeft het ook even geduurd, heel consequent zijn. Altijd mee gaan naar buiten, gelijk corrigeren. Ik tilde mijn hond er altijd gelijk uit en zei duidelijk nee, soms kom ik dit wel 20x per minuut doen voor mijn gevoel, maaaar ze graven niet meer in de tuin. Vaak gaf ik ze ook wat anders leuks om af te leiden, hier hebben ze zn speelei waar ze heel druk mee zijn en de hele tuin mee door gaan..

honden page profiel DagmarDagmar

Ik heb er ook zo 1. Helaas graaft hij gericht wortels op dus hij doet het met een doel. Was het puur voor de fun, zou het andere zijn.

Ik hoop dat het een fase is. Ze duurt al wel 9 maanden, maar soit. Hoop doet leven. :p

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Hier net als bij Lola. Al is de ene meer een graver dan de andere. Ik heb gemerkt dat ze eerder begint te graven als er al een “beginnetje” is, dus heb ik op een gegeven moment op elk klein kuiltje in de tuin een emmertje met zand gezet. Dat heeft geholpen, het graven is vooralsnog gestopt. Maar dat zullen we pas echt merken in de zomer...

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Heb je een hoekje van de tuin of anders een grote bak of zo waar hij wel mag graven? Dan kun je hem elke keer als hij gaat graven daar zetten, even zelf een kuiltje beginnen en daar verder laten graven.
Dus leren dat hij niet op het gazon mag graven, maar alleen op die plek.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Graven is leuk. De ene hond is er al gekker op dan de andere. Het is natuurlijk gedrag, en dus niet altijd zo makkelijk af te leren.

Dus als je tuin ruim genoeg is, kan je een deel ervan aan je hond afstaan, waar ie lekker aan de slag mag. En het andere deel blijft dan ongeschonden voor jouw plezier. hp-smile

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Hoort graven niet bij het hond-zijn? De een graaft een knikkerkuiltje, de ander graaft naar Timboektoe. Als je niet wilt dat je tuin in een afgraving verandert, laat je hond het dan elders doen.... het hoort erbij. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

als het kan zou ik een stukje afzetten waar hij mag graven 

Lola mijn vorige hond deed dat ook zo graag wel had ze speciale plekken waar ze heel graag graafde, en op 1 plek had ze zelfs een oude waterput ontdekt, dus deed ze het in elk geval daar ook met een reden.

honden page profiel DanielleDanielle

Dankjewel voor jullie reacties. Ik zit er nu inderdaad aan te denken om een stukje gras af te zetten met een tuinhekje en hem dan te leren om dáár te graven. Zodat de rest van de tuin toch mooi blijft. :) Hij graaft niet per se op de plekken waar al een 'beginnetje' is. Sterker, hij graaft telkens op nieuwe plekken en maakt overal een nieuwe 'beginnetje' hp-frusty Dank voor jullie tips. Binnenkort maar even kijken voor een tuinhekje en hem leren waar hij mag graven.

honden page profiel DanielleDanielle

Ohjee, ik heb het tegen mijn vriend verteld maar hij wil dat de hond helemaal niet in de tuin graaft. Hij zegt dat hij tijdens het uitlaten mag graven buiten de tuin, maar niet in onze tuin. Dat wordt dan toch proberen afleren.. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Je hond heeft een behoefte en het is natuurlijk ook erg leuk om te graven. Maar het is heel lastig om een behoefte af te leren als er geen andere uitlaatklep is ter compensatie.

 

Als je vriend geen stukje wil afzetten om in te kunnen graven, dan zou ik blijven afleiden en corrigeren als hij het doet in de tuin. Maar als je gaat wandelen, dan zoek je een plek waar het wel mag en leer je hem dat hij daar wél mag graven. Zo weet hij dat hij in de tuin geen gaten mag maken, maar de behoefte om te graven (en de fun ervan) is wel vervuld. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ohjee, ik heb het tegen mijn vriend verteld maar hij wil dat de hond helemaal niet in de tuin graaft. Hij zegt dat hij tijdens het uitlaten mag graven buiten de tuin, maar niet in onze tuin. Dat wordt dan toch proberen afleren..  "

ah jammer, misschien is hij nog om te praten?

 

Jenna de hond die ik nu hebt, graaft juist graag buiten, en zelden in de tuin, maar dat kan bij haar dus helaas niet, omdat ze speciaal muizenholletjes e.d. wil uitgraven en dat mag natuurlijk niet

 

ik zou dan als het in de tuin niet mag, goed gaan begeleiden, dus nog voor hij echt graaft, hem vrolijk naar je toe roepen, en even belonen daarvoor, ben je te laat en graaft hij al, zou ik zoiets zeggen als, nee dat doen we niet, en hem afleiden. Dat is wel veel meer werk en inzet dan een stukje tuin afzettenhp-smile

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Graven is zelf belonend, zodra ze graven is de belonen al binnen. Honden vinden het leuk en afleren zal lastig worden, omdat het zelf belonend is. Wel zullen ze als ze volwassen zijn, het minder gaan doen, vooral in je eigen tuin. 

 

Wat je zou kunnen doen, is voorkomen. Je kan kippengaas over je gras doen, dan lukt het niet.

 

Voor een hond gaat het eigenlijk niet om wel of niet weten dat iets mag of niet.

Honden kunnen taal en gebaren heel goed leren begrijpen en verstaan.

Maar iets niet mogen, letterlijk weten wat verboden zijn is, dat kan je alleen in taal uitdrukken.

Daarom heeft iets voor een hond nut of geen nut.

 

Als je ze elke keer van de bank stuurt, dan zullen ze leren, dat het op de bank gaan geen nut heeft en dus zullen ze er mee stoppen. Honden houden niet van energie verspillen. Als je weg bent, dan heeft het op de bank gaan wel nut, dan zal hij wel op de bank gaan,. Ze doen dat dus niet omdat ze stout zijn, maar gewoon omdat het nut heeft.

 

Het graven heeft nut, als je hem weg roept, dan zal is hij al beloont voor het graven en zal hij het volgende keer weer doen.

Daarom is het het handigste met dit gedrag het voorkomen.

352766.jpg

Luca en Beertje hebben echt geen gat gegraven hoor in de tuinhp-angel

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

En zo’n zandbak in schelpvorm om in te graven? Dan graaft hij niet in de tuin zelf, maar heeft wel een plek(je) om lekker te graven.
Zo’n schelp kun je ook ‘s zomers ook met water vullen voor waterspelletjes, of met ballebakballen voor een snuffelspel. Multifunctioneel dus.

honden page profiel RJRJ

Hier mocht de pup graven zolang hij wou....

 

Daarna was hij knockout....

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Misschien kun je ook proberen het commando 'graven' aan te leren. Net zoals je doet met 'plasje doen' als ze tijdens de zindelijkheidstraining buiten plassen ipv in huis. Zodra ze ergens gaat graven waar het wel mag, 'goed zo, graven' zeggen. En als ze ergens graaft waar het niet mag, 'nee niet graven' zeggen en een andere activiteit (bijvoorbeeld een speeltje) aanbieden. Luna kan daardoor nu op commando graven in het bos. In de tuin doet ze het niet meer.

honden page profiel wegweg

honden foto van weg

Gooien jullie wel de kuil die je hond in het 'wild' graaft wel weer dicht?

Ik heb een aantal jaar geleden mijn hond van 6 jaar daardoor verloren. Hij was lekker aan het rennen toen hij in zo'n kuil liep en over de kop sloeg. Daarbij heeft hij zijn nek/rug beschadigd. Door de pijnstillers die hij daarvoor kreeg heeft hij acute nierfalen gekregen en is hij overleden

Ik weet van nog meer honden die een ernstige blessure hebben opgelopen door niet zichtbare kuilen.

honden page profiel DagmarDagmar

Jep, 1 van mijn pups in Noorwegen ook. Heup uit de Kom en niet meer te herstellen. Net voor zijn 7de jaar moeten inslapen erdoor. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Gooien jullie wel de kuil die je hond in het 'wild' graaft wel weer dicht?

Ik heb een aantal jaar geleden mijn hond van 6 jaar daardoor verloren. Hij was lekker aan het rennen toen hij in zo'n kuil liep en over de kop sloeg. Daarbij heeft hij zijn nek/rug beschadigd. Door de pijnstillers die hij daarvoor kreeg heeft hij acute nierfalen gekregen en is hij overleden

Ik weet van nog meer honden die een ernstige blessure hebben opgelopen door niet zichtbare kuilen. "

Helemaal eens!

Ik doe het wel, maar stap regelmatig in een gegraven kuil.Voor een hond kan dit idd funest zijn.

honden page profiel DanielleDanielle

" Gooien jullie wel de kuil die je hond in het 'wild' graaft wel weer dicht?

Ik heb een aantal jaar geleden mijn hond van 6 jaar daardoor verloren. Hij was lekker aan het rennen toen hij in zo'n kuil liep en over de kop sloeg. Daarbij heeft hij zijn nek/rug beschadigd. Door de pijnstillers die hij daarvoor kreeg heeft hij acute nierfalen gekregen en is hij overleden

Ik weet van nog meer honden die een ernstige blessure hebben opgelopen door niet zichtbare kuilen. "

De kuilen die hij 'in het wild' graaft, gooien we niet dicht. Ons wijk is omringt door stukjes groen waar je alleen via een kuil kunt komen. Als je op zo'n stukje groen bent, zit het al vol diepe kuilen die kinderen maken. Dat kleine kuiltje dat mijn hond er naast graaft is daar niets vergeleken die diepe kuilen die die kinderen graven ;) 

honden page profiel DanielleDanielle

" Gooien jullie wel de kuil die je hond in het 'wild' graaft wel weer dicht?

Ik heb een aantal jaar geleden mijn hond van 6 jaar daardoor verloren. Hij was lekker aan het rennen toen hij in zo'n kuil liep en over de kop sloeg. Daarbij heeft hij zijn nek/rug beschadigd. Door de pijnstillers die hij daarvoor kreeg heeft hij acute nierfalen gekregen en is hij overleden

Ik weet van nog meer honden die een ernstige blessure hebben opgelopen door niet zichtbare kuilen. "

De kuilen die hij 'in het wild' graaft, gooien we niet dicht. Ons wijk is omringt door stukjes groen waar je alleen via een kuil kunt komen. Als je op zo'n stukje groen bent, zit het al vol diepe kuilen die kinderen maken. Dat kleine kuiltje dat mijn hond er naast graaft is daar niets vergeleken die diepe kuilen die die kinderen graven ;) 

honden page profiel DanielleDanielle

" Gooien jullie wel de kuil die je hond in het 'wild' graaft wel weer dicht?

Ik heb een aantal jaar geleden mijn hond van 6 jaar daardoor verloren. Hij was lekker aan het rennen toen hij in zo'n kuil liep en over de kop sloeg. Daarbij heeft hij zijn nek/rug beschadigd. Door de pijnstillers die hij daarvoor kreeg heeft hij acute nierfalen gekregen en is hij overleden

Ik weet van nog meer honden die een ernstige blessure hebben opgelopen door niet zichtbare kuilen. "

De kuilen die hij 'in het wild' graaft, gooien we niet dicht. Ons wijk is omringt door stukjes groen waar je alleen via een kuil kunt komen. Als je op zo'n stukje groen bent, zit het al vol diepe kuilen die kinderen maken. Dat kleine kuiltje dat mijn hond er naast graaft is daar niets vergeleken die diepe kuilen die die kinderen graven ;) 

honden page profiel DanielleDanielle

Toch mijn vriend kunnen overhalen om een stukje van het gazon af te zetten voor de hond ;) 

honden page profiel DagmarDagmar

" De kuilen die hij 'in het wild' graaft, gooien we niet dicht. Ons wijk is omringt door stukjes groen waar je alleen via een kuil kunt komen. Als je op zo'n stukje groen bent, zit het al vol diepe kuilen die kinderen maken. Dat kleine kuiltje dat mijn hond er naast graaft is daar niets vergeleken die diepe kuilen die die kinderen graven ;-)  "

met die verschillen dat je die van een kind dus ruim op tijd ziet en die van een hond niet, een kleine misstap kan de dood van een hond betekenen.

 

Ik vind excuses als 'een ander doet het niet, dus ik ook niet', flauw.

honden page profiel DanielleDanielle

" met die verschillen dat je die van een kind dus ruim op tijd ziet en die van een hond niet, een kleine misstap kan de dood van een hond betekenen.
 
Ik vind excuses als 'een ander doet het niet, dus ik ook niet', flauw. "

Oeps, daar gaat het niet om. Ik denk dat ik het een verkeerd verwoord heb, sorry. Hij graaft heel weinig buiten de tuin. Als hij graaft buiten de tuin, dan is dat zo kort. De kuilen zijn daardoor zeer ondiep. Graven doet hij het liefst ín de tuin. Die zijn wel diep, die dichten we wel om de reden dat het gevaarlijk is. De groene stukken in de wijk zitten vol met diepe en ondiepe kuilen. Diepe kuilen gemaakt door kinderen en ondiepe kuilen door gewoon de natuur (en door mijn pup)! ;) 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Toch mijn vriend kunnen overhalen om een stukje van het gazon af te zetten voor de hond ;-)  "

Ah, leuk! Daar is de hond vast erg blij mee hp-shiny

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ik gebruik gewoon het woordje nee als ik iets niet wil en daarmee was graven in de tuin prima af te leren. Niet dat ze heel voorbeeldig zijn en het nooit doen maar in ieder geval niet als ik het kan zien :). Kuilen die ze elders graven gooi ik meestal ook niet dicht maar ik loop vele in een bos waar zwijnen zitten en die kunnen er ook wat van hoor. Bovendien is het hier al heuvelig en vol konijnengaten en boomstronken. Denk niet dat dat kuiltje van ons dan verschil maakt. Ook graven ze nooit enorm diep want dan ben ik alweer doorgelopen. En als ze het op het pad zouden doen (wat van mij niet mag) zou ik het natuurlijk wel dichtgooien. Voor mijn honden zou het best verwarrend zijn als ze in een deel van de tuin wel mogen graven en in een deel niet. Ze zijn nogal zwart wit, het mag wel of het mag niet. Maar dat verschilt ook wel weer per ras. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Toch mijn vriend kunnen overhalen om een stukje van het gazon af te zetten voor de hond ;-)  "

super, dat is toch het makkelijkst en veiligst voor iedereenhp-thumbsup

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Toch mijn vriend kunnen overhalen om een stukje van het gazon af te zetten voor de hond ;-)  "

Top! Leuk :D.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Toch mijn vriend kunnen overhalen om een stukje van het gazon af te zetten voor de hond ;-)  "

Tophp-thumbsup

Mooie oplossinghp-shiny

Volgende forumvraag: Plasprobleempje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^