Eerste hond - in stad

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JanMJanM

Hallo allemaal,

Ik ben nog in een oriënterende fase maar wil graag een hond. Ik heb alleen het probleem dat hoe meer ik over ieder ras lees hoe meer het begint te duizelen en hoe meer redenen er bij ieder ras te verzinnen zijn waarom die niet bij onze situatie zou passen. Je wordt als een soort pingpongbal heen en weer gestuiterd van de één naar de ander en weer terug. Ik wil niet een hond kiezen op het uiterlijk maar eigenlijk goed afwegen wat er nu het beste in onze situatie past, zodat het voor de hond zelf ook een prettig leven is.

Ik zal de situatie even schetsen: we willen al jaren een hond maar ivm werk was dit niet mogelijk. De situatie is nu blijvend verandert waardoor één van ons thuis werkt en meer tijd heeft voor een hond. We wonen in een rustige buurt naast het centrum van Brussel.

We hebben geen tuin en aan de kleine balkons zal de hond weinig hebben. Het appartement is ruim genoeg en er is een parkje tegenover ons en diverse parken zijn op loopafstand te vinden. Maar ja, het blijft een stad en het blijft er drukker dan in een dorp, wat voor sommige honden misschien erg ongemakkelijk kan zijn.

We zijn met ons twee, geen kinderen helaas. Ik lees vaak dat honden gezinsvriendelijk zijn, waardoor ik me dan afvraag of ze het bij een rustig koppel wel fijn vinden.

We willen het liefst een hond die actief is en dit een tijdje blijft. We houden erg van wandelen, rennen en spelen met de hond. Ik loop graag hard, als de hond volwassen is zou ik het leuk vinden om dat in een bos uit te proberen op het tempo van de hond.

Hoewel er één van ons thuis werkt moet dit persoon soms naar kantoor. Af en toe is de hond dan 6 uur alleen. Uiteraard zullen we dit langzaam moeten opbouwen.
We voelen ons meer aangetrokken tot middelgrote honden. Het liefst een hond die niet te veel blaft (ivm de buren) en die niet zo snel geneigd is de meubels kapot te kauwen, hoewel ik weet dat dat vaak betekend dat de hond meer uitdaging/beweging nodig heeft.

Waar ik in de oriëntatie vaak op vastloop zijn de horror-verhalen over fokkers. Je leest zo veel verhalen over ziektes en onnodig lijden van populaire hondenrassen dat je er bijna niet aan durft te beginnen. Gelukkig heb ik al wat rasverenigingen kunnen vinden, dat is hopelijk wel te vertrouwen.

Het gaat overigens onze eerste hond worden. Als kind hadden we er thuis allebei wel ervaring mee maar dat is natuurlijk anders dan er zelf verantwoordelijk voor te zijn. We willen uiteraard op allerlei cursussen en trainingen maar een al te lastige hond is daarom misschien niet verstandig.

Je ziet hier in Brussel veel Border Collies. Die vindt ik prachtig, net als de Toller ( & andere retrievers). Als ik het goed begrijp zijn daar helaas veel problemen mee ivm het doorfokken. Een Australische herder, Portugese waterhond en een Bretonse spaniel trekken ons ook aan. Een Airedale Terrier en Beagle hebben we ook over gedacht maar die zijn afgevallen omdat die niet in onze situatie passen -althans, zo heb ik gelezen.

Ik vroeg mij af of jullie tips hebben wat bij onze situatie past? We zouden binnenkort (als we ooit uit quarantaine komen) graag op bezoek gaan om ons verder te oriënteren. Alleen weet ik niet of we daar onpartijdig advies krijgen.

Sorry voor het lange verhaal en bedankt voor het lezen!

honden page profiel MaxyMaxy

honden foto van Maxy

Australische herders blaffen behoorlijk dus zou ik dan afraden. Een border collie zou ik zelf niet op een appartement houden. Toller is miss wel geschikt. Die kan je ook goed trainen datie miss mee naar kantoor kan. Verder kan je eens kijken naar een golden retriever?

honden page profiel koertkoert

honden foto van koert

Of flatcoterd retriever vrienden van mij hebben 2 flatcoterd retriever 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Australische herders blaffen behoorlijk dus zou ik dan afraden. Een border collie zou ik zelf niet op een appartement houden. Toller is miss wel geschikt. Die kan je ook goed trainen datie miss mee naar kantoor kan. Verder kan je eens kijken naar een golden retriever? "

Het gaat bij een hond om wat je doet, niet om wat je hebt. Een Border Collie op een appartement kan dus prima als je dagelijks in de natuur bent.

 

Maar een Border Collie in een stad met het idee van een park voor het huis en in het weekend misschien later gaan hardlopen. . Dat is geen goed idee. 

 

Ik denk bij dit wensenlijstje vooral dat de combinatie van leefstijl en een actieve hond niet samen gaan.

 

Als je thuis werkt moet je werken en kan je niet een paar uur het bos in.

honden page profiel Britt, Maui & Bodhi Britt, Maui & Bodhi

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Wat leuk dat jullie eindelijk tijd hebben voor een hond!

Zoals aangegeven blaffen Aussies vrij veel en zijn het zelfstandige herdershonden, ze zijn dus niet slaafs. 

Ik denk eerlijk gezegd niet dat een Border Collie gelukkig wordt in een stad, ze zijn erg gevoelig voor prikkels en een paar wandelingen in het bos is lang niet genoeg voor ze. 

 

Ik denk dat de Toller wel zou passen maar dan moet je je wel goed in de lijnen verdiepen, er zitten een aantal angstige lijnen in. 

 

Hebben jullie een lift? Anders moet je er rekening mee houden dat je pup het eerste jaar niet mag traplopen en dat je hem dus moet gaan dragen, dan kan een (middel) grote hond snel te zwaar voor zijn.

 

Beagles zijn ook best vocaal maar zijn wel hele leuke grappige hondjes, al moet je wel de humor inzien van hun karakter.  

 

Er zit veel verschil in de rassen die je benoemd. Heb je voor deze rassen gekozen om het karakter of het uiterlijk? En wat spreekt je aan in de rassen? 

honden page profiel JanMJanM

 Bedankt voor de hulp en vriendelijke / aanmoedigende woorden. Ik ben er erg mee geholpen!

 

Ik zie het niet als een 'wensenlijst' maar meer als een puzzel om te zien welke hond bij ons past en welke we daar geen plezier mee doen. Ik ben me juist aan het oriënteren om te voorkomen dat we later een hond krijgen die ontevreden wordt bij ons omdat ons leven -ook met veranderingen die natuurlijk nodig en leuk zijn- niet bij de behoeften van dit ras aansluit.

 

Bedankt voor de duidelijkheid inzake de Australische Herder en de Border Collie. Het thuiswerk is flexibel dus dat wil zeggen dat er meer tijd aan de hond kan worden besteed en langere pauzes kunnen worden ingepast dan een normale lunchpauze. Maar iedere dag van de week in de file naar een bos, daar drie uur wandelen en in de file terug naar Brussel dat gaat niet lukken. 

 

We hebben -gelukkig- een lift in het gebouw, dus voor een pup moet dat geen probleem zijn.

 

Het klopt dat de honden die ik heb genoemd nogal van elkaar verschillen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden die ons aantrokken. Dat was eerlijkgezegd puur emotioneel, gebaseerd op uiterlijk -heel slecht ik weet het- en later door wat te lezen. Via diverse online tests kwamen we steevast op een Labrador uit, maar het lijkt me sterk dat die testjes erg behulpzaam zijn behalve voor een eerste indruk.

 

Het me is gaan duizelen en omdat ik geen ervaring met honden heb weet ik dus niet hoe ik de verschillen moet plaatsen. Er is zo veel informatie op het internet en de één zegt dit en de ander dat. De beschrijvingen op het internet leken vaak redelijk hetzelfde voor de honden waar ik op uitkwam. Alle honden die ik (en jullie) hier hebben genoemd heb ik zien beschreven als 'actief' beschreven maar uit jullie reacties merk ik dat er wel een verschil in zit hóe actief. 

 

De Bretonse spaniel was wat kleiner dan de rest maar die zou weer een goede beginnershond zijn, die snel leert en gehoorzaam is. Toller: ik had idd gelezen dat er veel erfelijke problemen mee waren ivm verkeerd fokken, dat sluit aan bij wat jij ( Britt & Maui) zegt. Via de rasvereniging heb ik wel een aantal fokkers van Tollers gevonden die betrouwbaar lijken. Daar moet ik me verder in verdiepen en zo ver ben ik nog niet.

 

Een Beagle lijkt me idd erg leuk maar ik lees dan dat dit als beginnershond niet verstandig is omdat ze niet zouden luisteren. Ik las helaas dat ze veel blaffen en dat is voor de buren niet leuk want die zijn erg stil. De boven- en benedenburen hebben gelukkig allebei zelf een hond.

 

Een Golden Retriever hebben we ook aan gedacht maar ik las ergens op dit forum dat deze heel erg sloom zijn en als ze twee jaar zijn geweest nergens zin meer in hebben. Dat zou dan betekenen dat wij de hond niet mee kunnen nemen op onze wandelingen en dat is dan weer jammer. De flatcoated retriever zou dan weer veel gezondheidsproblemen hebben en jong sterven. Bovendien zou die ook veel janken en slopen.

 

Zoals ik zei: we worden heen en weer ge-pingpongt en iedere keer als we denken eruit te zijn dan is er weer een reden voor twijfel. Je zou bijna gaan denken dat het onmogelijk is een hond te hebben tenzij je midden in een bos woont, geen buren hebt en iedere dag 6 uur kan wandelen. 

 

honden page profiel Tiamo  ^_^  DyunaTiamo ^_^ Dyuna

honden foto van Tiamo  ^_^  Dyuna

@Jan, het siert je enorm dat je zoveel mogelijk afweegt en de voors en tegen bekijkt...Dat je idd kijkt naar de behoeften van een ras is prima en of dit voor jullie haalbaar is.

 

Toch wil ik je mee geven dat je soms nóg zo hard je best kan doen een hond te vinden welke aansluit bij jullie mogelijkheden en omgeving, het kan altijd anders lopen.

 

Elke hond heeft, vooral als pup, veel uitdaging nodig en opbouwende fysieke uitdaging. Snap dat je fysiek gezien een italiaans windhondje of Prazsky niet kunt vergelijken met bijv een herder..ik redeneer vanaf de middelgrote honden.

 

Dit neemt niet weg dat elke pup, groot of klein, veel aandacht en verzorging nodig heeft. En hoe hard je soms ook je best doet te matchen, het tegenovergestelde kan je overkomen.

 

Hiermee aan te geven; Super, dat je overweegt, de voor en nadelen bekijkt en  daarbij de behoeften van een bepaalde ras in kaart brengt of dit overeenkomt met jullie mogelijkheden..ik zou persoonlijk de 'druk' er een beetje af halen...

 

Kijk wat het beste bij jullie past qua mogelijkheden. Zijn jullie eruit? Kijk dan naar de verzorging en opvoeding. Is dit haalbaar? Dan zou ik zeggen Doen!

 

Een hond, groot of klein, kan nóg zo aan je plaatje voldoen, maar in reallife net ff anders zijn, of net een eigenschap hebben waar je juist niet naar op zoek was.

 

Denk dat het accepteren van een hond welke straks niet volledig blijkt aan te sluiten bij jullie mogelijkheden, nog wel belangrijker is, dan nu op zoek te gaan naar de perfecte match.

 

Als voorbeeld: wij hebben een herderpup 4 maanden oud...fantastisch mormel...Krijgt ong 3 x per dag buiten voldoende uitdaging en beweging, binnenshuis word ze genoeg geentertained...maar als dit baasje even zegt; zoo nu ff slaapje dan zet mijn o zo lieve pup haar strot erop...ze schreeuwt, blèrt en piept omdat ze gewoonweg niet verplicht wilt chille....ook al is ze al tig keer over de schreef gegaan qua gedrag, zij wilt spelen spelen spelen spelen.

 

En ondanks dat mijn pup zorgvuldig is uitgekozen an afgemeten op onze situatie; Life is still like a box of chocolat, You never know what you gonna gettongue-out

 

In grote lijnen kijken of het past? Ja!

Zoeken naar een goed gezond gefokte hond(geen broodfok)? Zeker weten!

Voorbereiden op verzorging en opvoeding en investeren? Absoluut!

 

Maar hoe meer je het nú perfect wilt krijgen hoe teleurstellender het word als het niet loopt zoals verwacht.

En dan zou zo maar de hond later eens de dupe kunnen worden juist omdat men niet ingespeeld heeft op mogelijke onverwachte wendingen.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik ben het eens met bovenstaande. Ja, het is goed te kijken naar wat past in de situatie, maar geen enkel ras zal helemaal perfect aansluiten en dan zijn er ook nog verschillen binnen het ras en zelf binnen een nest. 

Ik zou vooral even goed kijken naar hoeveel en wat voor beweging je kunt bieden. Daarnaast kijken naar het soort karakter dat je wilt: makkelijk te trainen? Humor-hond? Erg baasgericht of allemansvriend?

 

Ben je daar een beetje uit, kijk dan naar de hoeveelheid verzorging die je kunt en wilt bieden: is een uurtje vachtverzorging oké of doe je liever zo min mogelijk? Is het een probleem als de hond om de zoveel maanden naar de trimmer moet? Denk daarbij ook aan de kosten.

 

En tot slot kijk je naar uiterlijk. Want je moet inderdaad niet alleen op uiterlijk af gaan maar het is ook wel fijn om je hond in ieder geval niet lelijk te vinden, toch?

 

En als je dan een hond hebt, reken er dan op dat je het eerste jaar (en wellicht langer) er niet van uit kunt gaan dat er ook maar iets loopt zoals je dat van te voren bedacht hebt. Want de rasbeschrijvingen zijn geschreven op basis van volwassen honden en niet op pups hp-wink Zo groei je op met je hond en als het dan uiteindelijk wat anders uit valt dan je gedacht had, is daar bijna altijd wel een mouw aan te passen.

 

Succes!

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Spreekt een poedel je aan?   Op dit forum zit Loesje, zij heeft een kleine poedel, die heel actief is en zelfs meeloopt naast de fiets.  De vacht van een poedel vereist wel veel onderhoud en bezoek aan de trimster.

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

Een Golden Retriever die sloom is na 2 jaar? Als je een gezonde (gezond gefokte) Golden hebt gaat dat niet op. wink

 

Een Golden kan zich wel gaan schikken naar de inactiviteit van de baas (!) maar van zichzelf doen ze graag mee aan allerlei activiteiten!

 

Ik zou de Golden zeker niet van jullie lijstje schrappen! hp-shiny

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Een pup ontwikkeld zijn karakter niet alleen betreft de aanleg, het groot deel wordt gevormd door de opvoeding en omgeving, jou eigen invloed dus.

Neem de boldercollie, bij hun is de buitdrift door fokken deels versterkt, andere eigenschappen zijn afgezwakt. Hun drijven en hoedden is versterkt en het vastpakken en doorschudden is verzwakt.

Ze hebben dus de eigenschappen om ze opt tr leiden tot schapenhouders.

Maar ze worden niet als schapenhouder geboren, dus je kan ze andere uitdagingen geven, zodat ze in hun behoeftes worden voldaan.

De sport honden bij de wedstrijden, aguility en flyball, bijna allemaal border collies, die nog nooit een schaap hebben gezien.

Bovendien wat mensen vaak vergeten, als je kijkt naar Engeland, naar de schaapsboeren met border collies,  in de winter hebben de honden niets te doen. Ook werken ze nooit 24/7.

Natuurlijk wilt elke hond een taakje, een uitdaging, maar dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=q8FfNQ_E0l0

Ik vind haar altijd geweldig wat de met Nana doet. Deze baas heeft ook haar kat zo getraind.

Een aus zou ik je afraden, dat zijn nl erg uitgekookte honden, die je je leven lang bijven uittesten. Vele krijgen ook moeite met andere honden.

Ik ken een paar waterhonden, de Barbets, de Lagotto Romagnolo dat vind ik echt geweldige honden.

De flatcoated retriever is ook een ras die ik je kan aanbevelen.

 

Je balcon is handig om zindelijk te maken. Een stuk kunstgras kan je daar neerleggen. Kunstgras kan je makkelijk mafspoelen en stel dat jullie een keer ziek zijn, kan je die plek sowieso als nood gebruiken.

 

Wat alle honden een super leuke bezigheid vinden, wat ze ook echt tevreden maakt, is hun neus gebruiken.

Je kan voertjes verstoppen. In huis, maar ook buiten.

Ik geef mijn hond nooit haar brok in haar voerbak, maar strooi ze uit over ons gras en bij regen gewoon in huis.

Buiten ga ik ook altijd samen met mijn hond iets doen, over een hekje springen, onder een bankje doorkruipen, er overheen laten lopen, om een paaltje heel, over iets heen stappen, heuvel op rennen en zo maak ik van buiten een super leuke activiteit. Door samen bezig te zijn, versterk je je band met je hond en je hond heeft gelijk een taakje.

Hardlopen samen is ook iets wat ze leuk vinden. Betreft de stad, daar wennen ze snel aan. 

Net zo als je zelf geen erg meer in hebt als je bib naast een treinspoor of drukke weg woont, zo gaan zij daar ook aan wennen.

Mijn Luca gaat altijd mee op vakantie, dwars door Londen toen ze 8 maanden was, Barcelona, Amsterdam, had ze totaal geen problemen mee.

350110.jpg412431.jpg474617.jpg

Heel veel succes in jullie zoektochthp-thumbsup

honden page profiel Britt, Maui & Bodhi Britt, Maui & Bodhi

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Zoals eerder beschreven siert het je dat je zo goed je huiswerk doet. 

 

Ik ben zelf van mening dat een "beginnershond" niet bestaat. Natuurlijk leert het ene ras sneller dan het andere ras maar je moet kijken naar wat er bij je past. Een zogenaamde Beagle wordt vaak als moeilijk op te voeden beschreven. Maar kijk hierbij naar het oorspronkelijke gebruikersgroep van het ras. Zo is de beagle gemaakt om zelfstandig te jagen en veel zelf na te denken. Deze zelfstandigheid wordt nu "eigenwijs" genoemd. Maar Beagles zijn super slim. Ik heb op de hondenschool wel eens een hond gehad die altijd eten van het aanrecht pakte door de stoelen van de keukentafel naar het aanrecht te verschuiven zodat hij op het aanrecht kon springen via de stoelen. En als je daar dan de humor niet van in kan zien, is de beagle inderdaad een lastige hond. 

 

honden page profiel Britt, Maui & Bodhi Britt, Maui & Bodhi

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Ik zal mezelf even als voorbeeld nemen om het visueel te maken:

Ik ben zelf enorm fan van in het werken met Border Collies MAAR ook ik heb wel eens zin in een paar luier dagen, wat betekend dat een Border Collie bij mij niet gelukkig gaat zijn. Daarnaast vindt mijn vriend honden wel leuk, maar die heeft niet perse de behoefte om er mee te gaan werken. Oke, border collie viel dus direct af. 

En toen zag ik op de hondenschool een Leonberger. Een grote vriendelijke hond die wel graag werkt maar eigenlijk veel wel prima vind. Ze hadden voor mij echt iets magisch en ik ging me verdiepen in het ras, langs bij fokkers en kijken bij een Leonbergerwandeling. Ik was verliefd. 

 

Na een jaar wachten was er een pup beschikbaar. Maar jeetje wat een verschil in de karakters. Omdat ik nog steeds graag wilde gaan werken met de hond heb ik samen met de fokker gekozen voor het teefje met het roze halsbandje, dit is nu Maui. Een lekker pittige pup met een hele grote Will to Please. Haar zusje was een kroelerige goedzak die nu hulphond gaat worden. Wat ik dus wil aangeven: 

 

Zelfs binnen een nest verschillen de karakters van de pups enorm en een rasbeschrijving is maar een rasbeschrijving. 

Een hond kiest er niet voor om bij ons te komen wonen, wij kiezen dat. Dus maak dan het beste van zijn leven. 

 

 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Bijna iedere hond kan gewoon in een flat wonen en zonder tuin. 

Ik heb 2 aussies die zitten echt niet alleen in de tuin die zijn waar ik ben en dat is binnen. 

Het gaat erom wat je met de hond doet. 

Bij voldoende uitdaging mentaal en fysiek is je hond in huis gewoon rustig en zal slapen dat is de balans die je moet vinden ongeacht welk ras je neemt. 

Aussies en borders zijn nog echt werk honden en zullen meer nodig hebben dan bv een labrador. 

Daarnaast vind ik beide rassen wat lastiger in drukke omgevingen met veel prikkels, veel aussie en border baasjes lopen daar tegenaan en gevolg dat bij aussies veel gedragsproblemen zijn vooral tussen de leeftijd van 6-7 maanden tot een jaar of 3-4. Ook bij borders zie ik veel problemen ontstaan.

Maar omdat deze rassen je toch aantrekken heb je al eens een Schotse collie overwogen, dit zijn super fijne honden, actief maar zijn minder bewerkelijk dan een aussie en een border. 

Stabiel van karakter en erg lief voor mens en dier. Amerikaanse lijnen zou in jou geval dan mijn voorkeur hebben omdat Engelse lijnen toch wat minder actief zijn. 

Ze vinden het ook prima als er bv 1 of 2 dagen wat minder gegaan word. 

 

Succes met je zoektocht 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Jan van  mij misschien ook nog wat advies, je beschrijft je woongenot, geen tuin, wel een balkon, weet niet hoe hoog je woont, maar neem en hond die je kan dragen, als er iets aan de hand is met je hond , ziek of wat dan ook, is het nodig de hond te kunnen dragen en buiten te zetten...het siert je dat je er goed over nadenk, eneen hond kan zeker in een gezin zonder kinderen hoor, hier ook een hond zonder kinderen smile

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Jan heb er over heen gelezen, een lift ter beschikking...smile

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  Bedankt voor de hulp en vriendelijke / aanmoedigende woorden. Ik ben er erg mee geholpen!
 
Ik zie het niet als een 'wensenlijst' maar meer als een puzzel om te zien welke hond bij ons past en welke we daar geen plezier mee doen. Ik ben me juist aan het oriënteren om te voorkomen dat we later een hond krijgen die ontevreden wordt bij ons omdat ons leven -ook met veranderingen die natuurlijk nodig en leuk zijn- niet bij de behoeften van dit ras aansluit.
 
Bedankt voor de duidelijkheid inzake de Australische Herder en de Border Collie. Het thuiswerk is flexibel dus dat wil zeggen dat er meer tijd aan de hond kan worden besteed en langere pauzes kunnen worden ingepast dan een normale lunchpauze. Maar iedere dag van de week in de file naar een bos, daar drie uur wandelen en in de file terug naar Brussel dat gaat niet lukken. 
 
We hebben -gelukkig- een lift in het gebouw, dus voor een pup moet dat geen probleem zijn.
 
Het klopt dat de honden die ik heb genoemd nogal van elkaar verschillen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden die ons aantrokken. Dat was eerlijkgezegd puur emotioneel, gebaseerd op uiterlijk -heel slecht ik weet het- en later door wat te lezen. Via diverse online tests kwamen we steevast op een Labrador uit, maar het lijkt me sterk dat die testjes erg behulpzaam zijn behalve voor een eerste indruk.
 
Het me is gaan duizelen en omdat ik geen ervaring met honden heb weet ik dus niet hoe ik de verschillen moet plaatsen. Er is zo veel informatie op het internet en de één zegt dit en de ander dat. De beschrijvingen op het internet leken vaak redelijk hetzelfde voor de honden waar ik op uitkwam. Alle honden die ik (en jullie) hier hebben genoemd heb ik zien beschreven als 'actief' beschreven maar uit jullie reacties merk ik dat er wel een verschil in zit hóe actief. 
 
De Bretonse spaniel was wat kleiner dan de rest maar die zou weer een goede beginnershond zijn, die snel leert en gehoorzaam is. Toller: ik had idd gelezen dat er veel erfelijke problemen mee waren ivm verkeerd fokken, dat sluit aan bij wat jij ( Britt & Maui) zegt. Via de rasvereniging heb ik wel een aantal fokkers van Tollers gevonden die betrouwbaar lijken. Daar moet ik me verder in verdiepen en zo ver ben ik nog niet.
 
Een Beagle lijkt me idd erg leuk maar ik lees dan dat dit als beginnershond niet verstandig is omdat ze niet zouden luisteren. Ik las helaas dat ze veel blaffen en dat is voor de buren niet leuk want die zijn erg stil. De boven- en benedenburen hebben gelukkig allebei zelf een hond.
 
Een Golden Retriever hebben we ook aan gedacht maar ik las ergens op dit forum dat deze heel erg sloom zijn en als ze twee jaar zijn geweest nergens zin meer in hebben. Dat zou dan betekenen dat wij de hond niet mee kunnen nemen op onze wandelingen en dat is dan weer jammer. De flatcoated retriever zou dan weer veel gezondheidsproblemen hebben en jong sterven. Bovendien zou die ook veel janken en slopen.
 
Zoals ik zei: we worden heen en weer ge-pingpongt en iedere keer als we denken eruit te zijn dan is er weer een reden voor twijfel. Je zou bijna gaan denken dat het onmogelijk is een hond te hebben tenzij je midden in een bos woont, geen buren hebt en iedere dag 6 uur kan wandelen. 
  "

Het ging mij vooral om dat park inderdaad. Een Border Collie is zeer prikkelgevoelig en dan is een stad en een park geen optimale omgeving; teveel stress. Ik vind het zeker opvallend dat mijn Border Collie toen ik nog op een drukkere plaats woonde dan nu, nooit uit zichzelf op het balkon kwam. Nu ik half in het bos woon is ze bijna niet van het balkon af te slaan. Ik heb zelfs een hondluik in die deur gemaakt zodat ze ook midden in de winter daar zelf naar toe kan zonder dat ik zit te bibberen van de kou.

 

Bedenk ook dat een pup heel veel tijd en aandacht kost. Zeker met de zindelijkheidstraining. Dus al werkt er iemand thuis, dan nog is het het beste als je een aantal weken vakantie op kunt nemen als de pup komt.

 

Dat klopt. Je hebt actief in de zin van graag wandelen, een sprintje trekken en een balletje vangen en actief in de zin van; veel bewegen, werken/sporten en gedragsproblemen krijgen als ze dat onvoldoende kunnen. Nu met de coronacrisis misdraagt mijn jongste Border Collie zich steeds meer. Gisteren bij de schapen was er eigenlijk geen land met haar te bezeilen; het moest en zou hard, harder, hardst. Er liep een schaap mank dus ik wilde ze even bij me halen maar door dat scheuren van haar lukt dat pas na een tijdje (de schapen rennen mij dan voorbij en dan moet ze aan de andere kant ze weer terug brengen.. zucht)

 

Ik dacht bij je eerste post meteen aan een Labrador of Golden Retriever. Leuke trouwe honden die wel van beweging houden maar er niet volledig aan verslaafd zijn. Je kan er mee sporten, mee hardlopen, balletjes mee gooien en mee zwemmen. Tot op hoge leeftijd. Ze ogen misschien wat minder sportief maar zijn het zeker wel. Ze hebben meer aanleg om overgewicht te krijgen maar daar ben jij als baas gewoon bij, toch?

 

Nog even over gehoorzaamheid, trainbaarheid en intelligentie...

Die eigenschappen klinken allemaal heel mooi en gemakkelijk maar ze hebben ook een keerzijde. Hoe trainbaarder en intelligenter een hond is, hoe sneller ze ook verkeerd gedrag aanleren en leer dat maar weer eens af! Gehoorzaamheid zit ook meer in de opvoeding dan in de eigenschappen van een ras.

 

Als ik kijk naar mijn honden.. Een zeer intelligent en trainbaar ras dat bekend staat als zeer gehoorzaam (maar; ook als neurotische stuiterballen!!). Twee mensen in huis; Ik zeer consequent; nee is nee en ja is ja, ook als het me totaal niet uitkomt. Mijn vriend een laat-maar-waaien type bij wie het de ene keer dit en de andere keer dat is. Volgens zijn logica maar die begrijpt ook een intelligente hond niet.

 

Mijn oudste hond heeft mijn vriend leren apporteren; ze pakt haar balletje, loopt naar de kast, duwt het met haar neus onder de kast en gaat aan mijn vriend vragen om hem er onderuit te halen. Hij doet dat.. en zij pakt haar balletje, loopt naar de kast, duwt het met haar neus onder de kast en gaat aan mijn vriend vragen om hem er onderuit te halen. En dat houdt ze uren vol als het aan haar ligt. hp-shiny

Na een paar jaar hebben we haar dat afgeleerd. Was een heel gedoe met een jankende en piepende hond die het steeds weer probeerde. Want hij deed het soms toch.. als zij maar volhield.

Nu heeft ze een nieuwe. Ze gaat voor zijn voeten liggen aan de bank.. krabt en klauwt met haar voorpoten over het tapijt alsof ze probeert iets onder de bank vandaan te halen. Hij staat op.. tilt de bank op en... tegenwoordig ligt er dus niets meer, het is gewoon haar nieuwe spelletje geworden. hp-shiny

 

Jongste is er bij gekomen toen hij er ook al was. En ze luistert dus gewoon niet naar hem. Gewoon helemaal niet dus. Hij is een leuk speelkameraadje maar niet haar baas. En als zij iets in haar koppie heeft zitten, zit het niet in haar kontje. En dan kan hij schreeuwen als een bootwerker, achter haar aanlopen; allemaal zinloos.

 

Bij mij doen ze dat niet. Ik geef een brul bij jongste als het nodig is en dan luistert ze bijna altijd. Als ze eenmaal een waas voor haar ogen heeft ben ik haar ook gewoon kwijt. Ik zie dat echter vaak aankomen en ben dan nog op tijd om haar te stoppen.

 

Die gehoorzaamheid komt dus niet uit de lucht vallen. Dat kost niet alleen veel tijd en energie.. het is iets waar je feitelijk 24/7 mee bezig bent. Trainbare en intelligente honden zijn weinig vergeeflijk voor fouten van de baas. Kies je dus voor zo'n ras dan moet je je realiseren dat je aardig op 1 lijn moet zitten met je partner en zeer consequent moet zijn.

 

Een Border Collie en fulltime werken terwijl je op een appartement woont kan trouwens wel hoor. Als je je daarbij realiseert dat je hele leven buiten je werk om in het teken van die hond moet staan. Weer of geen weer, moe of niet, ziek of niet. Ben jij echt een natuurliefhebber die graag een uur naar buiten gaat voor je werk (en dus geen druk park oid), graag na je werk nog een uur de natuur in, graag 2 avonden in de week aan sport doet met je hond en je weekenden ook dolgraag aan je hond en mentale uitdaging wilt besteden dan kan dat best. In de praktijk zijn deze mensen echter zeldzaam. Je houdt tenslotte weinig tijd voor jezelf en sociale contacten over. Het is echt een lifestyle. Daarom belanden er ook zo ontzettend veel in de herplaatsing.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Dit is eigenlijk een grapje maar er zit een kern van waarheid in:

 

Dogs and Light Bulbs

How many dogs does it take to change a light bulb?

Border Collie: Just one. Then I'll replace any wiring that's not up to code.

Rottweiler: Make me!

Lab: Oh, me, me! Pleeease let me change the light bulb! Can I? Huh? Huh?

Dachshund: You know I can't reach that stupid lamp!

Malamute: Let the Border Collie do it. You can feed me while he's busy.

Jack Russell Terrier: I'll just pop it in while I'm bouncing off the walls.

Greyhound: It isn't moving. Who cares?

Cocker Spaniel: Why change it? I can still pee on the carpet in the dark.

Mastiff: Screw it yourself! I'm not afraid of the dark...

Doberman: While it's out, I'll just take a nap on the couch.

Boxer: Who needs light? I can still play with my squeaky toys in the dark.

Pointer: I see it, there it is, there it is, right there!

Chihuahua: Yo quiero Taco Bulb?

Australian Shepherd: First, I'll put all the light bulbs in a little circle...

Old English Sheep dog: Light bulb? That thing I just ate was a light bulb?

Basset Hound: Zzzzzzzzzzzzzz...

Westie: Dogs do not change light bulbs -- people change light bulbs. I am not one of THEM so the question is, how long before I can expect my light again?

Poodle: I'll just blow in the Border Collie's ear and he'll do it. By the time he finishes rewiring the house, my nails will be dry.

Golden Retriever: The sun is shining, the day is young, we've got our whole lives ahead of us, and you're inside worrying about a stupid burned-out bulb?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Bijna iedere hond kan gewoon in een flat wonen en zonder tuin. 
Ik heb 2 aussies die zitten echt niet alleen in de tuin die zijn waar ik ben en dat is binnen. 
Het gaat erom wat je met de hond doet. 
Bij voldoende uitdaging mentaal en fysiek is je hond in huis gewoon rustig en zal slapen dat is de balans die je moet vinden ongeacht welk ras je neemt. 
Aussies en borders zijn nog echt werk honden en zullen meer nodig hebben dan bv een labrador. 
Daarnaast vind ik beide rassen wat lastiger in drukke omgevingen met veel prikkels, veel aussie en border baasjes lopen daar tegenaan en gevolg dat bij aussies veel gedragsproblemen zijn vooral tussen de leeftijd van 6-7 maanden tot een jaar of 3-4. Ook bij borders zie ik veel problemen ontstaan.
Maar omdat deze rassen je toch aantrekken heb je al eens een Schotse collie overwogen, dit zijn super fijne honden, actief maar zijn minder bewerkelijk dan een aussie en een border. 
Stabiel van karakter en erg lief voor mens en dier. Amerikaanse lijnen zou in jou geval dan mijn voorkeur hebben omdat Engelse lijnen toch wat minder actief zijn. 
Ze vinden het ook prima als er bv 1 of 2 dagen wat minder gegaan word. 
 
Succes met je zoektocht  "

de collie is uiteraard het allerleukste ras, maar zijn wel enorme kletskousen.

Super makkelijk traint en opvoedbaar, willen heel graag werken, maar bankhangen is ook geen probleem.

Mijn Luca is een Amerikaanse lijn, zijn werklustige dan de Engelse. Maar ze blaffen veel en graag en makkelijk.

476817.jpg 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

" de collie is uiteraard het allerleukste ras, maar zijn wel enorme kletskousen.
Super makkelijk traint en opvoedbaar, willen heel graag werken, maar bankhangen is ook geen probleem.
Mijn Luca is een Amerikaanse lijn, zijn werklustige dan de Engelse. Maar ze blaffen veel en graag en makkelijk.
  "

Grappig ik heb nu m'n 2e collie en die blaft net als de eerste in huis nagenoeg niet. 

Uiteraard kan hij wel heel goed kletsen en dat is wel collie eigen maar dat vind ik niet onder blaffen vallen. 

Buiten bij spel is het een heel ander verhaal. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Grappig ik heb nu m'n 2e collie en die blaft net als de eerste in huis nagenoeg niet. 
Uiteraard kan hij wel heel goed kletsen en dat is wel collie eigen maar dat vind ik niet onder blaffen vallen. 
Buiten bij spel is het een heel ander verhaal.  "

Ik ken ook de Engelse, die ook in huis blaffen. Als je binnen komt, maar ook voor aandacht.

Luca stopt wel snel, maar blaffen als ze bel gaat (gelukkig ik hoor de bel soms niet) als een kind thuis komt of weggaat, als mijn oudste zoon door het huis rent, als de achterbuurt bij me naar binnen staart.

Als iedereen door de week naar werk/study is, is ze  rustiger, dan blaft ze bijna niet. Het is wel in combi met de kids.

Ik ben toevallig nu met de klikker aan de slag gegaan, dat gaat goed!

 

Ik blijf het een ideaal ras vinden, voor als eerste hond, maar ook als je lekker actief wilt zijn .

 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Waterhonden en poedels zijn wel zalige beestjes. Heel actief wel, altijd in voor een spelletje. Qua gehoorzaamheid scoren ze ook super, al heb je er soms bij die iets te slim zijn :-). (de mijne bekijkt je dan en je ziet hem echt denken 'baaske, doet het zelf maar :-D).

Ze bezitten humor, genieten enorm van aandacht, en zijn leergierig.

Enige waar je wel rekening mee moet houden is het trimmen.maar je appartement is wel proper :-)  

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Waterhonden en poedels zijn wel zalige beestjes. Heel actief wel, altijd in voor een spelletje. Qua gehoorzaamheid scoren ze ook super, al heb je er soms bij die iets te slim zijn :-). (de mijne bekijkt je dan en je ziet hem echt denken 'baaske, doet het zelf maar :-D).
Ze bezitten humor, genieten enorm van aandacht, en zijn leergierig.
Enige waar je wel rekening mee moet houden is het trimmen.maar je appartement is wel proper :-)   "

Ja poedelshp-heart

Het meest onderschatte ras en het enige ras, die voor alles gebruikt is: schapendrijven, blindegeleiden en hulphond, bewaking, jacht, slede hond, voor sporten, speur en detectie, show en huishond en ik ben vast nog wel iets vergeten.

Hypoallergeen ook. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ja poedels
Het meest onderschatte ras en het enige ras, die voor alles gebruikt is: schapendrijven, blindegeleiden en hulphond, bewaking, jacht, slede hond, voor sporten, speur en detectie, show en huishond en ik ben vast nog wel iets vergeten.
Hypoallergeen ook.  "

Hoeden, niet drijven.

 

Probeer hier maar het verschil te zien:

https://www.youtube.com/watch?v=LJAETK42Y60

en

https://www.youtube.com/watch?v=KY3hGgRLxmI

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hoeden, niet drijven.
 
Probeer hier maar het verschil te zien:
https://www.youtube.com/watch?v=LJAETK42Y60
en
https://www.youtube.com/watch?v=KY3hGgRLxmI "

Ze zijn voor beide ingezet, je hebt gelijk ik had ook het schapenhoeden er bij moeten zetten

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ze zijn voor beide ingezet, je hebt gelijk ik had ook het schapenhoeden er bij moeten zetten "

Yeah right.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het appartement is ruim genoeg en er is een parkje tegenover ons en diverse parken zijn op loopafstand te vinden. Maar ja, het blijft een stad en het blijft er drukker dan in een dorp, wat voor sommige honden misschien erg ongemakkelijk kan zijn.
Ik loop graag hard, als de hond volwassen is zou ik het leuk vinden om dat in een bos uit te proberen op het tempo van de hond. 

Waar ga je hardlopen? In een park vlakbij of rijdt je daarvoor naar de groene rand rond Brussel?

Ik denk dat de keuze ook een beetje afhangt van je woonomgeving. Het ene park is het andere niet (qua grootte, drukte, bos of grasveld,...) Elke dag dezelfde parkjes is voor sommige honden oeverloos saai, anderen zullen dit prima vinden.

Maar als je vaak buiten de stad gaat hardlopen, opent dat weer nieuwe perspectieven. 

 

Waarom geen volwassen herplaatser die altijd al in een stad heeft gewoond? Dan kies je niet zozeer op ras maar op individu en zoek je een hond die een leefwereld zoals die van jullie al gewend is.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Yeah right. "

en ook pakwerk, was ik ook vergeten

https://www.colliepassion.be/dogbase/poedel.html

Geschiedenis

Eeuwenlang waren de Barbet en de Poedel één en dezelfde hond. De 'Barbetpoedel' was de ene keer geiten- of schapenhoeder, dan weer jager op watervogels. Als hij gebruikt werd om de kudden te bewaken was hij volledig ruwharig, werd hij als jager ingezet dan zag hij er heel anders uit: dan werd hij geschoren. Vanaf de 16e eeuw gingen de Barbet en de Poedel ieder hun eigen weg. Sommige honden werden gekruist met Epagneuls. Daardoor werd hun vacht zachter. Vervolgens werden ze getoiletteerd: zo ontstond de echte Poedel, die het platteland achter zich liet om de salons furore te maken.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LJAETK42Y60

 

https://www.seidenstein.ch/der-pudel/sport

Ik was dus nog een hele hoop vergeten

Therapiehond, obedience, waterwerk, speurhond etc..

Hütehund, Schafe hüten und treiben

In Amerika werden Pudel auch für die Arbeit am Schaf eingesetzt. Hierzulande ist dies weniger Usanz. Wir haben mit Grace einmal ein Training absolviert, und sie war sehr begabt für diese Arbeit. Es hat unheimlich Spass gemacht. Leider hat ihre Besitzerin dieses Training aber nicht weiter geführt.

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Funny Dogs Cute GIF - FunnyDogs Cute Smile GIFs

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^