Myasthenia Gravis bij honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Hallo allemaal,

 

Ik ben opzoek naar ervaringen van baasjes met honden met de spierziekte Myasthenia Gravis. Onze Saarlooswolfhond heeft waarschijnlijk deze heftige ziekte. Zijn bloed wordt momenteel onderzocht in Amerika. 

Hij krijgt sinds vandaag alvast de medicijnen want veel symptomen van de ziekte komen overeen met het ziektebeeld. Onze hond krijgt het medicijn mestinon. 

Onze hond kreeg vorige week moeite met lopen, zijn achterpoten lopen een soort trippelend in mini pasjes achter zijn voorpoten aan. Alsof ze de voorpoten niet bij kunnen houden en hij stram is in de spieren van zijn achterhand. Ook slaapt hij sinds kort met ogen open. En klinkt zijn geblaf hoger in toon dan voorheen. Onze hond kan steeds een mini stukje lopen van enkele meters en gaat dan weer even zitten of liggen. Tot op de dag van vandaag gaat het met het eten en drinken nog niet veel anders dan voorheen. Ik voer hem momenteel uit de hand zodat hij niet kan schrokken en rustig de tijd neemt om te kauwen.  Ook is zijn gezichtsuitdrukking slomer/dromeriger dan voorheen. 

 

Ik hoop dat er baasjes en honden zijn met goede ervaringen met het medicijn mestinon. 

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wat ontzettend verdrietig, ik ken het niet kan je niet een advies geven, wel wil ik je sterkte wensen...het zijn grote zorgen voor je...ik heb het gelezen, het is niet te genezen...       ik weet een heel klein beetje wat je doormaakt, mijn newfoundlander had OT....een neurologische aandoening van tremoren op haar spieren....heel wat anders dan wat jouw hond heeft maar begrijp zo je zorgen....

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat verdrietig dat je Saarlooswolfhond deze ernstige spierziekte heeft. Krijg je bij de uitslag ook te horen of je hond de erfelijke vorm heeft? Hoe oud is je hond? Heb je contact met de fokker hierover?

 

Er is indertijd een topic op dit forum geweest over MG. Misschien heb je er iets aan.

 

https://www.hondenpage.com/hondenforum/164454/puck-heeft-een-spierziekte-mg.php

 

Sterkte.

honden page profiel SjaakBSjaakB

Hi!

Ik kom jouw vraag op dit forum tegen toen ik zelf aan het Googlen was op Myasthenia. 
Het is inmiddels al even geleden dat jij je vraag hebt gesteld en ik hoop dat je inmiddels een een routine hebt gevonden die werkt.
Ik wilde je even laten weten dat ik inmiddels heel wat ervaring heb doordat onze hond het 2 jaar geleden acuut heeft gekregen. Er zijn verschillende FB groepen waar enorm veel kennis is en ook aan mij persoonlijk mag je alles vragen, wellicht dat ik je op weg kan helpen. 

Wat je beschrijft klinkt inderdaad heel duidelijk als MG. Mestinon (of Pydidostigmine) is het 'wondermiddel' bij MG maar de juiste dosering vinden is een hele puzzel. Het is van groot belang om laag te beginnen en heel rustig op te bouwen met ongeveer 2 weken de tijd om aan te passen aan de nieuwe dosering (mits er geen heftige bijwerkingen zijn natuurlijk). Wat een enorme hulp kan zijn is het bijhouden van een gedetailleerd dagboek en het vastleggen van symptomen en veranderingen op Video. 
De symptomen van de ziekte en het verloop kunnen enorm grimmig zijn en ook echt heftig. Maar met de juiste routine in voeding (zeker als de slokdarm is aangetast) medicatie en andere voorzorgsmaatregelen, een flinke dosis geluk, toewijding van de eigenaar, een neuroloog met de juiste kennis en instelling is er zeker hoop.
Bij slokdarmverlamming is het van groot belang om de hond rechtop eten te geven en uit te vinden welke substantie en manier van eten werkt voor de hond. Ook is het belangrijk dat de hond 'opwaarts' ligt altijd. 

Ik heb nog geen ruimte gehad om de spelregels van dit forum door te lezen dus ik weet niet of het toegestaan is om links te delen. Daarom zal ik geen links delen maar zeer betrokken groepen met enorme kennis op FB kun je zoeken onder de namen: 

"Upright Canine Brigade" en "Canine Myasthenia Gravis" in het Engels
"Megaoesophagus groep Holland" in het Nederlands. Echter is deze met name gericht op Verlamde slokdarm maar er zijn daar ook eigenaren met MG honden. 

Veel sterkte en ik hoor je wel als dat nog nodig is. 
:) honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Sjaak B, links zijn welkom hoor, zeker als je meerderen hondeneigenaren met dit ziektebeeld kan benaderen en je je vragen daar kan stellen....

honden page profiel SjaakBSjaakB

Willemijn, thx! 
Linkjes die ik wilde toevoegen zijn van de Facebookgroepen die ik uiteindelijk bij naam heb genoemd ipv dat ik er een linkje van kopieerde. :) 


honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

Mijn hondje heeft nu anderhalf jaar MG. Hij krijgt Mestinon. Diesel is een Lhasa Apso van inmiddels 12 jaar. De eerste maanden ging het goed met Mestinon maar de laatste weken gaat hij achteruit. Hij ligt de hele dag te slapen en wil de afgelopen weken steeds minder eten. Ik hoop dat hij het nog even volhoudt, maar ik vrees het ergste...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Tineke wat verdrietig dit nieuws...je hond is onder behandeling van een specialist ? 

honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

Ja, hij is uitvoerig in de dierenkliniek onderzocht en een behandelplan opgesteld. Van de ene op de andere dag viel hij van z’n pootjes af, was ineens net een dronkenmannetje. In eerste instantie had hij veel last van z’n slokdarm, daarna van darmverlamming. Ook heeft hij een grote tumor in z’n borstkasje die we niet gaan verwijderen vanwege de grootte en de ingrijpende operatie. Het is een wonder dat hij het zo lang volhoudt, met veel liefde en aandacht van mijn kids en mijzelf. Zolang hij nog niet lijdt...

honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

538610.jpgwww.hondenpage.com

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Tineke

 

Wat moeilijk de laatste tijd van jullie zieke Lhasa Apso Diesel. Je zou hem het liefste nog lang bij je houden. De kids zullen hem ook moeilijk kunnen loslaten.

 

Als leven lijden wordt dan is het nodig om in te grijpen; hoe moeilijk dat ook is. De hele dag slapen en steeds minder eten betekent dat Diesel ernstig ziek is.

 

Ik wens je veel sterkte en wijsheid om de moeilijke beslissing op tijd te nemen.

honden page profiel CindyCindy

Wat een vredietig nieuws. Helaas heeft onze pup (kruising shih tzu/boomer) de zeldzame aangeboren variant. Benji is nu bijna 5 maanden en in het begin dat hij bij ons kwam had hij wat moeite met lopen maar het ging goed. Check bij de dierenarts en deze zei dat een loopachterstand vaker voorkwam. Na 2 weken ging het slechter. Hij zakte door de voorpoten. Alle onderzoeken gehad en diagnose myasthenia gravis. Hij krijgt nu sinds een paar weken pyridostigminebromide. Zijn begonnen met 0.1ml en voeren dat in overleg met MCD elke 3 dagen op met 0.1ml. Op dit moment zitten we op 0.8ml en er is een kleine vooruitgang. Loopt iets meer en langer voordat hij gaat zitten of liggen. We blijven hoop houden maar de weg is lang. 

honden page profiel SjaakBSjaakB

Tineke en Cindy, zijn jullie toevallig lid van de FB groepen?
"Upright Canine Brigade" en "Canine Myasthenia Gravis" in het Engels (zij hebben overigens ook een enorm informatieve Website)
"Megaoesophagus groep Holland" in het Nederlands. Echter is deze met name gericht op Verlamde slokdarm maar er zijn daar ook eigenaren met MG honden. 

@Tineke Wat verdrietig dat het slechter gaat met Diesel. Al is hij niet meer jong, wellicht kan er echt nog e.e.a. geprobeerd worden, bijvoorbeeld met de dosis Mestinon of andere zaken in de routine en voorzorgsmaatregelen waardoor hij toch wat kan opknappen. Er kan natuurlijk vanalles aan de hand zijn waarom hij zich zo voelt en geregeld kan er met aanpassingen in medicijnen of routine veel meer dan dat Dierenartsen lijken te weten. 

Met name in de Amerikaanse groep is zo enorm veel kennis, ervaring en support waardoor je mogelijk nog zoveel kunt leren, aanpassen en uitproberen. Helaas is er onder dierenartsen en zelfs specialisten echt weinig kennis en leren zij veel van eigenaren. 

@Cindy, de dosis Pyridosigmine (of Mestinon) is heel moeilijk te vinden en komt enorm precies. Wat goed dat jullie specialist je adviseert om in zulke kleine stapjes te gaan aanpassen. 
een tip (die van de FB groep komt) is om een gedetailleerd logboek bij te houden zodat je kunt terugzien wanneer of wat er exact veranderde. Bij onze Nôlleke duurde het meer dan een jaar om tot de juiste dosering te komen en zijn we meermaals omhoog en weer omlaag moeten gaan.  Ook heeft onze Nôlleke zeker 2 weken nodig om zich aan te passen aan de nieuwe dosering ipv de algemene 3 dagen. 

Ik kan nog zoveel vragen of als opties geven om uit te proberen bij problemen maar dat alles komt uit de koker van die groepen, die serieus life savers zijn. :) 
Mocht je geen FB hebben of het lastig vinden, wil ik best persoonlijk met je meekijken als je dat fijn zou vinden? 

Veel succes en sterkte!  

honden page profiel CorryCorry

Goedemorgen

We hebben een aussiepup van 7 maanden, met waarschijnlijk myastenia gravis. We wachten op uitslag van bloedonderzoek en zijn inmiddels gestart met mestinon. Ze loopt iets beter nu. 

Wat kunnen we verder verwachten? Graag hoor ik jullie ervaringen. 

 

Mvg Corry 

honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

Dag Corry, ik kan je alleen zeggen dat mijn Diesel het inmiddels al 2 jaar volhoudt op Mestinon, en heel goed te pas is. Hij is echter al 13 jaar jong. Jouw hondje zou nog kunnen genezen van deze ziekte. Dat is bij Diesel niet aan de orde. Je moet vooral verdacht zijn op het feit dat hij een tumor kan ontwikkelen in z’n borstkas. Die kan met een foto ontdekt worden en bij zo’n jonge hond operatief verwijderd worden. Diesel heeft een tumor de grootte van een eendenei. Geen last, maar hij zou er benauwd van kunnen worden. Daarnaast moet je letten op verslikken, dus de water en voerbak hoger zetten. Ik hoop dat het goed gaat met je hondje, heel veel succes ????

honden page profiel Vienna ScholteVienna Scholte

Wat ben ik blij dat ik dit forum gevonden heb! Onze Aussie van drie jaar loopt sinds een maand of drie moeilijk. Van goede röntgenfoto's bij de dierenarts gingen we naar een orthomanuele therapeute, van daaruit een uiterst schone CT-scan en vorige week bij een fantastische neurologe in België geweest. Neurologisch bleek er ook niets aan de hand, maar zij adviseerde verschillende bloedtesten (zowat alle waardes perfect) en denkt zelf aan Myasthenia Gravis. We wachten nog op de uitslag uit USA, maar starten al wel met medicatie. Het enige wat wij aan onze Aus merken, is dat hij moeilijk opstaat van een gladde vloer (hij draagt nu schoentjes aan zijn achterpoten) en dat hij maar kleine stukjes loopt en dan gaat liggen. Het lopen zelf gaat met de achterpoten wiebelig en met de voorpoten stijfjes. Verder is hij levendig als altijd, eet en drinkt hij goed. Ik lees nu e.e.a. over deze aandoening en er lijken puzzelstukjes op hun plek te vallen, maar we moeten natuurlijk nog de uitslag afwachten.

Het is zo fijn om hier mee te kunnen lezen met 'lotgenoten'. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Volg ff mee

honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

Vienna, er is een snelle test. Ik ben in de dierenkliniek in Oldenzaal geweest, waar de dokter Diesel heeft ingespoten met een bepaald middel. Hierdoor kon Dieseltje binnen 5 minuten weer goed lopen. Het effect van dat middel duurde maar 10 minuten, maar zo konden ze direct constateren dat hij MG had. Hij “liep” als een dronkenmannetje, viel vooral met z’n achterlijf constant om. Bizar om te zien dat hij na die inspuiting even normaal kon lopen.

honden page profiel CorryCorry

Dat klopt. Er is inderdaad een snellere test, maar vanwege de bijverschijnselen hebben wij daar niet voor gekozen. 

 

Gr Corry

honden page profiel CorryCorry

Dat klopt. Er is inderdaad een snellere test, maar vanwege de bijverschijnselen hebben wij daar niet voor gekozen. 

 

Gr Corry

honden page profiel CindyCindy

@SjaakB Bedankt voor alle informatie. Benji is inmiddels 11 maanden en gaat het goed met hem en hadden wij nooit gedacht dat hij nu is waar hij is met lopen. Wij kunnen nu heerlijk buiten een flink stuk met hem lopen en hij vind het heerlijk. Het gaat niet zo snel maar hij loopt en zakt af en toe nog door zijn voorpoten. Wij hebben inderdaad moeten zoeken naar de juiste dosering. Hij heeft ook veel last gehad van de maag door de bijwerkingen waardoor wij ook zijn gaan zoeken naar het juiste eten. Sinds wij een maand of 3 geleden zijn overgestapt op Darf vlees zijn de maagklachten heel minimaal  en lijkt het wel of hij meer kracht heeft opgebouwd waardoor het lopen veel beter gaat en hij ook zelf van de gladde vloer kan opstaan. 

 

honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

Mijn Dieseltje is vorige week rustig ingeslapen. Hij ging ineens ernstig achteruit, door de tumor in zijn borstkas (en eventuele uitzaaiingen) zwol zijn buikje binnen uren op van vocht en kon hij geen adem meer halen. Ik ben blij dat we hem 2 jaar door de ziekte hebben kunnen loodsen, maar nu was hij op.

honden page profiel tineke spijkerstineke spijkers

538610.jpgwww.hondenpage.com

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Mijn Dieseltje is vorige week rustig ingeslapen. Hij ging ineens ernstig achteruit, door de tumor in zijn borstkas (en eventuele uitzaaiingen) zwol zijn buikje binnen uren op van vocht en kon hij geen adem meer halen. Ik ben blij dat we hem 2 jaar door de ziekte hebben kunnen loodsen, maar nu was hij op. "

 

Verdrietig dat Diesel na 2 jaar intensieve zorg is ingeslapen.

Hij zal zeer gemist worden.

Veel sterkte. 

honden page profiel CindyCindy

Beste Tineke, 

Verdrietig om te horen dat Diesel is ingeslapen. Heel veel sterkte met dit verlies.

 

Volgende forumvraag: Gevaarlijke teek!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^