Deelnemen hondenshows

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LampaertLampaert

Hoi, wij zijn nieuw hier en hebben een vraagje aan kenners van hondenshows:

Er gaan meer en meer klachten over hondenshows die niet doorgaan omdat er steeds minder deelnemers zijn, ook wij denken aan afhaken, waarom ? wel hierom: Met onze 4 honden (verschillende rassen) hebben wij uit interesse al deelgenomen aan een 10 tal shows in benelux. Hoewel dit onpartijdige evenementen dienen te zijn voor de hobbyisten, hebben wij toch sterk de indruk dat daar steeds een commercieel kantje aan is... kan dat ? Wij (nieuwkomers) merken dat winnaars van de categorieen in de shows, over het algemeen breeders zijn, of mensen die honden showen voor die breeders. Wij doen deze deelnames heel graag voor de sfeer en zo, maar ooit eens iets winnen zal er voor een particuliere hondenvriend niet inzitten.

Ze zouden een scheiding moeten maken in de categorieën voor de hondenshows:  particulieren en hondenkwekers.  Zoniet hebben wij niet veel zin meer hierin...

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Je zou eens aan een clubmatch mee kunnen doen, daar is het voor mijn gevoel wat losser en doen ook vaak minder ervaren mensen mee. 

doe je aan show training ? Dat kan ook goed mee helpen. 

Ik show vrijwel nooit, maar toch heeft mijn teefje een keer gewonnen van 8 andere teven. Terwijl ik echt niet in dat wereldje zit. 

 

honden page profiel LampaertLampaert

Bedankt voor je reactie Marijke, ja showtraining doen we ook al.

Spijtig dat die shows overheerst worden door de fokkers die op dergelijke wijze hogere bedragen krijgen voor hun pups.

Eenvoudige hondenmensen zoals wij, verliezen daardoor de zin in nog verder deel te nemen aan shows, en het logische gevolg daarvan is dat vele organisaties nu gaan klagen over te weinig deelnemers... ik zou zeggen: eigen schuld dikke bult...

honden page profiel de stippelbendede stippelbendegoedgekeurde fokker

honden foto van de stippelbende

" Bedankt voor je reactie Marijke, ja showtraining doen we ook al.

Spijtig dat die shows overheerst worden door de fokkers die op dergelijke wijze hogere bedragen krijgen voor hun pups.

Eenvoudige hondenmensen zoals wij, verliezen daardoor de zin in nog verder deel te nemen aan shows, en het logische gevolg daarvan is dat vele organisaties nu gaan klagen over te weinig deelnemers... ik zou zeggen: eigen schuld dikke bult... "

 bij ons ras is dat eigenlijk helemaal niet,

ja het klopt dat veel fokkers showen, maar je moet toch ergens je nakomelingen laten zien... ik zie bij ons ras ook veel gewoon 'particuliere' showers winnen....

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Fokkers kennen het ras door en door en zullen alleen hun beste honden uitbrengen. En logisch dat ze dan ook goede beoordelingen krijgen. Bij fokkers geldt vaak, beter geen beoordeling dan een slechte. Als hun hond  bv net op de show uit vacht is, zullen ze hem niet uitbrengen, al is de hond ingeschreven.

 

Zelf ben ik ook naar divshows geweest, en ja, mijn hond heedt ook gewonnen. Maar ik ben nooit een fokker geweest alleen een eigenaar die eens een beoordeling vd hond wilde hebben.

Wel heb ik mij ooit geergerd aan een fokker die de keurmeester om de hals vloog, oude jongens krentenbrood, als was het haar beste vriendin  zij won toen ook nog eens. Als ik keurmeester was geweest had ik alleen al om dit gedrag deze meveouw met haar hond niet laten winnen,.  En nee, toen had ik  niet ingeschreven,

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Bedankt voor je reactie Marijke, ja showtraining doen we ook al.
Spijtig dat die shows overheerst worden door de fokkers die op dergelijke wijze hogere bedragen krijgen voor hun pups.
Eenvoudige hondenmensen zoals wij, verliezen daardoor de zin in nog verder deel te nemen aan shows, en het logische gevolg daarvan is dat vele organisaties nu gaan klagen over te weinig deelnemers... ik zou zeggen: eigen schuld dikke bult... "

Is toch logisch dat vooral fokkers meedoen aan shows en er de hoogste prijzen willen winnen. Het is reclame voor hun dekreuen en hun pups.

Brengt veel geld op, simpel.

 

Welk voordeel heeft een gewone hondeneigenaar door aan shows mee te doen? Niks, behalve een momentje trots kunnen zijn op je hond.

honden page profiel LampaertLampaert

OK, dat begrijp ik Luz, maar ik merk dat het aantal deelnemers op kleinere shows, (maar ook op grotere) een dalende trend vertoont. Sommige organisaties gaven al aan niet verder te kunnen als de interesse nog daalt, en dat zou ik spijtig vinden. Het blijven inderdaad, zelfs ook voor de gewone eigenaar, leuke evenementen, voor het gezin, voor de kinderen, voor de mensen die je ontmoet etc... Deelname-prijzen opdrijven of nog meer fokkers aantrekken zal moeilijk zijn. Mijn idee is die dingen terug meer aantrekkelijk te maken voor mensen zoals wij, misschien wel via een aparte classificatie en ietsje lagere sommen voor de niet-fokkers. Zonder dit interesseert het ons ook niet meer verder...

Shows enkel met commerciële bedoelingen zoals nu, zullen meer en meer uitsterven denk ik, we shall see...

 

honden page profiel de stippelbendede stippelbendegoedgekeurde fokker

honden foto van de stippelbende

" OK, dat begrijp ik Luz, maar ik merk dat het aantal deelnemers op kleinere shows, (maar ook op grotere) een dalende trend vertoont. Sommige organisaties gaven al aan niet verder te kunnen als de interesse nog daalt, en dat zou ik spijtig vinden. Het blijven inderdaad, zelfs ook voor de gewone eigenaar, leuke evenementen, voor het gezin, voor de kinderen, voor de mensen die je ontmoet etc... Deelname-prijzen opdrijven of nog meer fokkers aantrekken zal moeilijk zijn. Mijn idee is die dingen terug meer aantrekkelijk te maken voor mensen zoals wij, misschien wel via een aparte classificatie en ietsje lagere sommen voor de niet-fokkers. Zonder dit interesseert het ons ook niet meer verder...

Shows enkel met commerciële bedoelingen zoals nu, zullen meer en meer uitsterven denk ik, we shall see...


nja dat dalende zal ook wel meevallen aangezien de laatste 2 shows in Nederland vroegtijdig de inschrijving hebben moeten sluiten omdat ze het maximaal aantal honden hadden bereikt...
  "

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Is toch logisch dat vooral fokkers meedoen aan shows en er de hoogste prijzen willen winnen. Het is reclame voor hun dekreuen en hun pups.
Brengt veel geld op, simpel.
 
Welk voordeel heeft een gewone hondeneigenaar door aan shows mee te doen? Niks, behalve een momentje trots kunnen zijn op je hond. "

Mijn fokker doet 1 keer per jaar mee met de hondenshow in Eindhoven zodat de mensen nog weten hoe een werklijn border collie er uit hoort te zien. Als je naar de showlijn kijkt van de border lijkt het haast wel een ander ras hp-cry

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Vroeger showde wij erg veel ,tegenwoordig alleen nog voor de fok kwalificatie .

Bij sommige rassen organiseren de verenigingen ook aankeuringen ,krijg je daar minimaal zg dan hoef je geen shows meer te lopen .

Dit is vooral voor de mensen of honden die niet van showen houden maar toch eens willen fokken .

 

Het klopt wel dat bij veel rassen de grotere fokkers winnen en kwaad en teleurgesteld afdruipen als een ander eens wint .

Niet elke keurmeester keurt naar kwaliteit van de hond maar kijkt wie het riempje vasthoudt ,en dat soort keurmeesters is in staat een ras te verzieken ,als er gefokt wordt naar wat die keurmeester hoog zet .

En jammer genoeg komt dat de laatste jaren meer voor waardoor rassen veranderen .

Zelfs op clubmatches is dat aan de orde ,bij sommige rassen meer als bij andere ,Bij de jack russell is het vrij erg ,sommige lijken totaal niet meer op de rasstandaard ,maar gaan de foxterrier kant op .Of de hoge smalle parson kant .

 

Ook de kwalificaties zijn bij sommige keurmeesters vrij hoog ,een hond die niet aan de standaard voldoet ,ik neem als voorbeeld een catalaanse herder ,kreeg op een show waar ik was een uitmuntend ,CAC en CACIB ,terwijl het zo voor een bouvier door kon gaan .En dat zie je als dat vaak gebeurt dat de catalanen  korter in rug worden ,slechte vachten en vierkante koppen .mits je daarin meegaat .

Ik noteer altijd bij mijn rassen hoe er gekeurd wordt ,zo selecteer je gelijk bij wie je niet in moet schrijven ,een keurmeester die van 20 honden er 18 een uitmuntend geeft heeft voor mij ook afgedaan .

 

Inderdaad zijn de clubmatches wat gemoedelijker ,maar dat vind ik ook van de Belgische shows ,

Daar krijg je alleen geen keurverslag zoals in Nederland zodat de keuringen vlotter verlopen .

 

Daarnaast zijn de keuringen de laatste jaren best in prijs verhoogd ,waardoor de inschrijvingen ook terug lopen ,clubmatches zijn weer goedkoper ,net als een aankeuring .

Een scheiding van fokkers en particulieren op een show zal er nooit doorkomen ,dat gaat de organisatie verlies opleveren ,maar mocht je toch weer gaan ,Geniet er gewoon van want soms is het best gezellig .

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  
Maar dat is toch niet heel erg? Er is blijkbaar veel vraag naar een showlijn, anders was deze lijn er niet gekomen. Ik kan me voorstellen dat er heel veel mensen graag een Border Collie willen, maar er niet mee naar de schapen willen. Ik vind het eigenlijk wel goed dat deze groep mensen dan kan kiezen voor een showlijn. Anders zouden ze een diep ongelukkige werklijn BC in huis hebben. Toch?
 
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar het verschil in uiterlijk tussen een show- en werklijn. Ik ben namelijk helemaal geen kenner als het om BC's gaat. Misschien zie ik bijna geen verschil "

Jawel dat is wel erg. Het is een van de weinige rassen die puur op capaciteiten werd gefokt. Nu is er dus een groep die op uiterlijk is gaan fokken. In zeer korte tijd zie je het uiterlijk al echt afwijken. Hoe lang nog voordat ook deze honden gezondheidsklachten krijgen door dat steeds extremere uiterlijk?

 

En de genen zitten er nog in. Een showlijn is nog steeds geen huishond. 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik ben dus heel slecht op de hoogte. Ik dacht dat een showlijn wel een huishond was "

Ik zal morgen wat foto's voor je plaatsen. Zit nu op mijn mobiel.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  
Maar dat is toch niet heel erg? Er is blijkbaar veel vraag naar een showlijn, anders was deze lijn er niet gekomen. Ik kan me voorstellen dat er heel veel mensen graag een Border Collie willen, maar er niet mee naar de schapen willen. Ik vind het eigenlijk wel goed dat deze groep mensen dan kan kiezen voor een showlijn. Anders zouden ze een diep ongelukkige werklijn BC in huis hebben. Toch?
 
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar het verschil in uiterlijk tussen een show- en werklijn. Ik ben namelijk helemaal geen kenner als het om BC's gaat. Misschien zie ik bijna geen verschil "

Maar waarom zou je een border willen als je niet wil dat ze doen waar ze voor gefokt zijn?

 

Dit is de showlijn;

 

532728.jpg

 

En dit is een werklijn:

 

532729.jpg

 

De showlijn is nog helemaal niet zo oud en de verschillen zijn echt gigantisch! Ik ben alleen maar bang dat dit helemaal de verkeerde kant op gaat.

 

Werklijnen op een show winnen ook niks want ze voldoen niet aan het plaatje.

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  
Omdat mensen een huishond willen en voor dat uiterlijk vallen? 
 
Ik heb gegoogled op 'showlijn' en 'werklijn' en de showlijn wordt toch door velen verkocht als de gezellige actieve huishond. Heb ook andere rassen gezien waarbij de foto's van de lijnen naast elkaar gezet worden en dan vind ik de werklijnen toch echt mooier. Maar dat ligt misschien aan mij. Ik heb zelf een Border terriër, daar bestaan zelfs geen show- of werklijnen in. De BT blijft voor nu nog dicht bij zijn oorsprong, denk ik.  "

Ik snap niet de behoefte om een werkhond tot een huishond te fokken :(

 

Hopelijk blijft de Border terrier zoals hij is dicht bij de oorsprong.

 

Hier hou ik het lekker bij de werklijnen die over een paar jaar helpen kuddes te verplaatsen ^^

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van die veronderstelling dat showlijn niet meer op de echte border collie zou lijken. Als je kijkt naar de geschiedenis van de border collie, dan zie je type hond die oorspronkelijk ook grover is en met meer vacht, die toen schapen dreven zonder de “eye”, dat werd ook pas later in het ras gefokt. Daarnaast is een showlijn echt niet te houden als enkel huishond. Je moet gewoon kijken naar een goede fokker, die let op gezondheid, karakter en werkvermogen. Mijn border collie zou officieel geplaatst zijn onder het type “showlijn”, en het enige wat ik daarvan gemerkt heb is dat er vooroordelen waren bij schaapsherders, ook al liet hij aanleg zien toen we bij de schapen kwamen kennis maken. Uiteindelijk gingen we volop flyballen en agility doen, en hoewel mijn hond vanwege zijn bouw misschien niet de allersnelste was, heeft hij menig werklijn border collie eruit gerend omdat hij die power heeft. Zo werd duidelijk dat je met bet type werklijn ook geen gegarandeerde powerhond krijgt. Zo zie je maar weer: kies je juiste fokker uit. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Maar waarom zou je een border willen als je niet wil dat ze doen waar ze voor gefokt zijn?
 
Dit is de showlijn;
 

 
En dit is een werklijn:
 

 
De showlijn is nog helemaal niet zo oud en de verschillen zijn echt gigantisch! Ik ben alleen maar bang dat dit helemaal de verkeerde kant op gaat.
 
Werklijnen op een show winnen ook niks want ze voldoen niet aan het plaatje. "

Het lastige met het naast elkaar zetten van foto's van de showlijn en de werklijn is ook dat er zoveel verschillende types zijn in de werklijnen; juist omdat er niet op uiterlijk wordt gefokt. Je hebt nu gekozen voor een tricolor korthaar. 

In de showlijnen wordt ook heel veel op kleurtjes gefokt. Veel blue-merle en zo.

 

In het kort gezegd vind ik ze op My Little Ponies gaan lijken.

Image result for my little pony

Korte poten, die scherpe hoek in de overgang van voorhoofd naar neus, een kortere neus, een ontplofte hoeveelheid haar en fancy kleurtjes.

 

Het wordt hoog tijd om de lijnen als ras te gaan scheiden. De showlijn fokkers doen hun uiterste best om hun wil door te drukken in de rasvereniging en als ze daar hun zin in gaan krijgen dan is dat het einde van het ras. Er is hen iets tegemoet gekomen met de functionele exterieurtest als verplichting bij het fokken maar dat vinden zij niet genoeg. Zij zien de showlijn als volwaardige BC en willen dat iedere officiële dekreu en fokteef minimaal een zg moet halen op een show. Net zoals zij minimaal een voldoende moeten halen bij de aanlegtest. Van die aanlegtest willen zij dan weer af onder het mom van: "De meeste Border Collies drijven geen schapen meer."

 

Krijgen zij hun zin dan gaat de Border Collie al die verfokte rassen achterna. Krijg je ook misvormde hoofden, neuzen, poten en ruggen omdat het steeds extremer moet. En natuurlijk steeds meer haar. Dan krijg je zoiets:

Image result for hondenras show extreem veel haar

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van die veronderstelling dat showlijn niet meer op de echte border collie zou lijken. Als je kijkt naar de geschiedenis van de border collie, dan zie je type hond die oorspronkelijk ook grover is en met meer vacht, die toen schapen dreven zonder de “eye”, dat werd ook pas later in het ras gefokt. Daarnaast is een showlijn echt niet te houden als enkel huishond. Je moet gewoon kijken naar een goede fokker, die let op gezondheid, karakter en werkvermogen. Mijn border collie zou officieel geplaatst zijn onder het type “showlijn”, en het enige wat ik daarvan gemerkt heb is dat er vooroordelen waren bij schaapsherders, ook al liet hij aanleg zien toen we bij de schapen kwamen kennis maken. Uiteindelijk gingen we volop flyballen en agility doen, en hoewel mijn hond vanwege zijn bouw misschien niet de allersnelste was, heeft hij menig werklijn border collie eruit gerend omdat hij die power heeft. Zo werd duidelijk dat je met bet type werklijn ook geen gegarandeerde powerhond krijgt. Zo zie je maar weer: kies je juiste fokker uit.  "

Ik vraag me af hoeveel je van schapendrijven weet als je bent gaan kennismaken bij de schapen. Ik heb ondertussen heel wat honden voorbij zien komen en begin een beetje een oog te krijgen voor welke hond nu echt aanleg heeft en welke niet.

Kan je ook vertellen in welke zin hij aanleg toonde?

 

Een BC is inderdaad geen power hond. Veel beweging is eigenlijk niet eens handig. Met langzamere honden is het vaak beter werken. Je reactie geeft goed aan waarom er een echte officiële scheiding zou moeten komen tussen de showlijn en de werklijn. Je ziet het probleem niet en vindt de showlijn net zo goed BC als de werklijn. Dat ze nu, zo kort na het ontstaan van de showlijn, al gewoon herkenbaar zijn, is een slecht teken.

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Ik wist van tevoren al dat jij op mijn post zou reageren Liz. Maar ik wil je nu toch eens zeggen dat jij niet alle wijsheid in pacht hebt, ook al weet je veel van het ras. Ik krijg het idee dat jij zo sterk je mening geeft hier op het forum, op elk topic waar de border collie besproken wordt, dat jouw mening hier voor waarheid aangenomen wordt. Ik heb mijn eigen ervaring opgedaan, zowel in de showwereld als in de schapenwereld. En ik blijf van mening dat je niet zomaar kunt zeggen dat de verschillen in lijnen compleet andere rassen horen te zijn. Overigens hoef ik niet uit te leggen met wat mijn border collie heeft laten zien wat aanleg betreft, aangezien de schaapherder in kwestie met veel kennis in dit vak en hoog aangeschreven, mij persoonlijk vertelt heeft dat Billie aanleg heeft. Hij wilde de hond alleen niet trainen, omdat hij de honden voor het uitkiezen heeft in dit gebied (omgeving Amsterdam) en hij alleen de hoge top wilde trainen die hoog zouden kunnen komen op wedstrijden. Vanwege het leven in de stad en geen mogelijkheden om schapen te drijven, zijn we een sport gaan doen, maar ik ben nog heel veel bij de schapen geweest. Gelukkig zijn er nog genoeg schaapherders die naar de hond zelf kijken, met wie ik zulke onderwerpen ook besproken heb en mijn showlijn volwaardig border collie vinden. Dat je je niet zo gek moet laten maken op het onderwerp showlijn of werklijn. Daarnaast, als je naar jouw argumenten kijkt, hoe wil je dan het type plaatsen, wat eruit ziet als een werklijn, van de boerderij komt, maar niet presteert bij de schapen en mentaal niet teveel kan handelen omdat de prikkels te hard binnen komen? Dat valt dan niet onder het nieuwe ras van de showlijn, het is gewoon niet mogelijk om het ras te scheiden. Daarnaast zijn er zowel genoeg showlijnen, buiten Nederland zeker, die volop aan het werk zijn. Ook genoeg die tevreden zijn als ze veel wandelen of fietsen, maar dat zijn over het algemeen honden die bij fokkers komen die al generaties lang weinig ondernemen met hun honden, en bij zo’n fokker zou ik ook geen border collie kopen. 

Met power bedoel ik overigens de drive om voor de baas te werken. 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Het lastige met het naast elkaar zetten van foto's van de showlijn en de werklijn is ook dat er zoveel verschillende types zijn in de werklijnen; juist omdat er niet op uiterlijk wordt gefokt. Je hebt nu gekozen voor een tricolor korthaar. 
In de showlijnen wordt ook heel veel op kleurtjes gefokt. Veel blue-merle en zo.
 
In het kort gezegd vind ik ze op My Little Ponies gaan lijken.

Korte poten, die scherpe hoek in de overgang van voorhoofd naar neus, een kortere neus, een ontplofte hoeveelheid haar en fancy kleurtjes.
 
Het wordt hoog tijd om de lijnen als ras te gaan scheiden. De showlijn fokkers doen hun uiterste best om hun wil door te drukken in de rasvereniging en als ze daar hun zin in gaan krijgen dan is dat het einde van het ras. Er is hen iets tegemoet gekomen met de functionele exterieurtest als verplichting bij het fokken maar dat vinden zij niet genoeg. Zij zien de showlijn als volwaardige BC en willen dat iedere officiële dekreu en fokteef minimaal een zg moet halen op een show. Net zoals zij minimaal een voldoende moeten halen bij de aanlegtest. Van die aanlegtest willen zij dan weer af onder het mom van: "De meeste Border Collies drijven geen schapen meer."
 
Krijgen zij hun zin dan gaat de Border Collie al die verfokte rassen achterna. Krijg je ook misvormde hoofden, neuzen, poten en ruggen omdat het steeds extremer moet. En natuurlijk steeds meer haar. Dan krijg je zoiets: "

Ik heb idd zelf even gepakt wat ik heel gaaf vind maar als je bijvoorbeeld Tess pakt mijn jongste zwart witje een hele andere bouw ondanks dat ze nog jong is op deze foto. Snel is idd niet altijd goed. Tess is echt een raket nog geen hond tegen gekomen die haar bij houd maar bij de schapen dus ook echt een raket dat zijn we er nu uit aan het trainen omdat het gewoon niet handig is.

 

532734.jpg

 

Ik vind het gewoon vreselijk om te zien waar de showlijnen heen gaan. Dat is mijn mening. De overleden hond van mijn vriend was een typische showlijn haar lichaam zat haar gewoon in de weg en zo zie ik er heel veel. Ik beweer niet dat alle werklijnen fantastisch zijn bij de schapen maar showlijnen hebben over het algemeen minder aanleg en ook zit hun lichaam 9 van de 10 keer in de weg.

 

Wij hebben met de training ook een showlijn en een sportlijn en ja ze doen het leuk hoor maar niet te vergelijken. Een ander ras is wat overdreven maar ik vind wel dat de showlijn weer terug gefokt mag worden naar hun oorsprong want zeg nou zelf het is shoking om te zien hoe de showlijn in relatief korte tijd verschilt van de werklijn.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ik wist van tevoren al dat jij op mijn post zou reageren Liz. Maar ik wil je nu toch eens zeggen dat jij niet alle wijsheid in pacht hebt, ook al weet je veel van het ras. Ik krijg het idee dat jij zo sterk je mening geeft hier op het forum, op elk topic waar de border collie besproken wordt, dat jouw mening hier voor waarheid aangenomen wordt. Ik heb mijn eigen ervaring opgedaan, zowel in de showwereld als in de schapenwereld. En ik blijf van mening dat je niet zomaar kunt zeggen dat de verschillen in lijnen compleet andere rassen horen te zijn. Overigens hoef ik niet uit te leggen met wat mijn border collie heeft laten zien wat aanleg betreft, aangezien de schaapherder in kwestie met veel kennis in dit vak en hoog aangeschreven, mij persoonlijk vertelt heeft dat Billie aanleg heeft. Hij wilde de hond alleen niet trainen, omdat hij de honden voor het uitkiezen heeft in dit gebied (omgeving Amsterdam) en hij alleen de hoge top wilde trainen die hoog zouden kunnen komen op wedstrijden. Vanwege het leven in de stad en geen mogelijkheden om schapen te drijven, zijn we een sport gaan doen, maar ik ben nog heel veel bij de schapen geweest. Gelukkig zijn er nog genoeg schaapherders die naar de hond zelf kijken, met wie ik zulke onderwerpen ook besproken heb en mijn showlijn volwaardig border collie vinden. Dat je je niet zo gek moet laten maken op het onderwerp showlijn of werklijn. Daarnaast, als je naar jouw argumenten kijkt, hoe wil je dan het type plaatsen, wat eruit ziet als een werklijn, van de boerderij komt, maar niet presteert bij de schapen en mentaal niet teveel kan handelen omdat de prikkels te hard binnen komen? Dat valt dan niet onder het nieuwe ras van de showlijn, het is gewoon niet mogelijk om het ras te scheiden. Daarnaast zijn er zowel genoeg showlijnen, buiten Nederland zeker, die volop aan het werk zijn. Ook genoeg die tevreden zijn als ze veel wandelen of fietsen, maar dat zijn over het algemeen honden die bij fokkers komen die al generaties lang weinig ondernemen met hun honden, en bij zo’n fokker zou ik ook geen border collie kopen. 
Met power bedoel ik overigens de drive om voor de baas te werken.  "

Ik ben het met je eens hoor. Hier in het verleden meer showlijnen en meer werklijnen gehad en het verschil was niet zo zwart wit. Ze leken enorm op elkaar en de showlijn deed het zelfs iets beter in de sport. En nee niet in de schapen, want laten we niet doen alsof een border alleen bij schapen gelukkig is. A zijn er niet zoveel kuddes en B zijn er tegenwoordig super veel leuke hondensporten waar je hond ook zijn ei kwijt kan.  Bij Aussies zijn ook bij de showlijnen nog enorme verschillen in bouw en karakter. Natuurlijk is wat wint op shows onderhevig aan mode maar dat wil niet zeggen dat het hele ras die kant op gaat. Fokkers verschillen ook van smaak en dat houdt het ras gelukkig divers. En ik snap de zorgen dat alles wat een ras leuk maakt wordt weg gefokt om ze makkelijker te maken. Want als je labrador zoekt moet je geen showlijn border nemen. Speelt bij de aussie net zo hard. Ik heb momenteel twee 40/60 show/werk en noem dat gewoon sportlijnen. Shows zullen ze niet winnen maar het zijn heerlijke actieve werkhondjes met een uitknop en makkelijker en rustiger dan veel best drukke showlijnen. Ik snap als je op niveau schapen wil gaan drijven je voor een werklijn border gaat. Maar het gaat mij te ver om dan van de hele showlijn een karikatuur te maken. Fokken alleen op uiterlijk is nooit goed. En als een fokker de oorspronkelijke raseigenschappen niet belangrijk vindt zou ik daar lekker wegblijven. Het fokkerswereldje is een vreemde wereld en wordt vaak neergekeken op elkaars lijnen en slecht over elkaar gepraat. Maar laten we als pupkopers lekker nuchter blijven en dat vooral niet na gaan praten. Ik ben blij met mijn mixjes omdat ik de goede kanten van beide heb, en uiteraard ook wat mindere.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik wist van tevoren al dat jij op mijn post zou reageren Liz. Maar ik wil je nu toch eens zeggen dat jij niet alle wijsheid in pacht hebt, ook al weet je veel van het ras. Ik krijg het idee dat jij zo sterk je mening geeft hier op het forum, op elk topic waar de border collie besproken wordt, dat jouw mening hier voor waarheid aangenomen wordt. Ik heb mijn eigen ervaring opgedaan, zowel in de showwereld als in de schapenwereld. En ik blijf van mening dat je niet zomaar kunt zeggen dat de verschillen in lijnen compleet andere rassen horen te zijn. Overigens hoef ik niet uit te leggen met wat mijn border collie heeft laten zien wat aanleg betreft, aangezien de schaapherder in kwestie met veel kennis in dit vak en hoog aangeschreven, mij persoonlijk vertelt heeft dat Billie aanleg heeft. Hij wilde de hond alleen niet trainen, omdat hij de honden voor het uitkiezen heeft in dit gebied (omgeving Amsterdam) en hij alleen de hoge top wilde trainen die hoog zouden kunnen komen op wedstrijden. Vanwege het leven in de stad en geen mogelijkheden om schapen te drijven, zijn we een sport gaan doen, maar ik ben nog heel veel bij de schapen geweest. Gelukkig zijn er nog genoeg schaapherders die naar de hond zelf kijken, met wie ik zulke onderwerpen ook besproken heb en mijn showlijn volwaardig border collie vinden. Dat je je niet zo gek moet laten maken op het onderwerp showlijn of werklijn. Daarnaast, als je naar jouw argumenten kijkt, hoe wil je dan het type plaatsen, wat eruit ziet als een werklijn, van de boerderij komt, maar niet presteert bij de schapen en mentaal niet teveel kan handelen omdat de prikkels te hard binnen komen? Dat valt dan niet onder het nieuwe ras van de showlijn, het is gewoon niet mogelijk om het ras te scheiden. Daarnaast zijn er zowel genoeg showlijnen, buiten Nederland zeker, die volop aan het werk zijn. Ook genoeg die tevreden zijn als ze veel wandelen of fietsen, maar dat zijn over het algemeen honden die bij fokkers komen die al generaties lang weinig ondernemen met hun honden, en bij zo’n fokker zou ik ook geen border collie kopen. 
Met power bedoel ik overigens de drive om voor de baas te werken.  "

Ik denk dat je door emotie de kern van mijn betoog uit het oog bent verloren.

 

Je praat over de lijnen nu. Ik heb het over de toekomst van de lijnen, gebaseerd op de kennis die ik op heb gedaan over die discussies in de BCCN. In de CFH komt de discussie uit de hoek van de showlijnen over het fokreglement steeds weer terug. Waar het op neer komt is het afschaffen van de aanlegtest en het verplicht stellen van een zg beoordeling op een officiële show. Het is niet onverwacht dat de werklijnfokkers zich daar fel tegen verzetten.

 

Gaan we een stapje verder. Wat is een show en wat doet een show met het ras?

 

Op een show wordt de hond beoordeeld op de rasbeschrijving. Hoe extremer de hond aan die beschrijving voldoet, hoe hoger de beoordeling die de hond zal krijgen. Hoe hoger de beoordeling, hoe meer nakomelingen de hond zal hebben. Zeker wanneer een rasvereniging een eis zoals de showfokkers wensen, gaat stellen aan de ouders van een nestje.

 

Wat dat doet met het ras is bij heel veel rassen duidelijk te zien. De rasbeschrijving beschrijft een korte neus dus de neuzen worden steeds platter tot het gros van het ras niet meer normaal kan ademen. De rasbeschrijving beschrijft een aflopende rug dus de rug gaat steeds lager hangen tot het gros van het ras nauwelijks meer kan lopen.

 

Dit is wat show doet met een ras:

De Duitse Herder

 

De ándere kant van het spectrum zijn de werklijnfokkers.

 

Bij hen werkt dat principe eigenlijk exact hetzelfde. Alleen gaat het dan niet om uiterlijk maar om de capaciteiten voor het schapendrijven. Aanleg, sheepsence, intelligentie, gehoorzaamheid, eye, beweging, will to please, gezondheid. Ook bij hen spelen beoordelingen een grote rol. Niet de shows maar de trails. Hoe hoger een hond eindigt in de trails, hoe meer nakomelingen en hoe meer deze capaciteiten verspreid worden binnen de werklijn.

 

Uit jouw reactie:

>Daarnaast, als je naar jouw argumenten kijkt, hoe wil je dan het type plaatsen, wat eruit ziet als een werklijn, van de boerderij komt, maar niet presteert bij de schapen en mentaal niet teveel kan handelen omdat de prikkels te hard binnen komen?<

 

Wanneer je een scheiding maakt tussen de lijnen, een andere stamboom dus, gaat het niet om het individu. Je beoordeelt tenslotte niet in welke lijn de hond thuis hoort, de hond komt gewoon uit een lijn. Er vanuit gaande dat dit een hond is met een stamboom en gefokt via het fokreglement van de BCCN (meestal niet als we het over de term 'van de boerderij' hebben) en zijn ouders waren werkers bij de schapen, dan zou hij bij de start van de scheiding vallen onder de werklijn. Er zou echter niet met deze hond gefokt worden via de BCCN omdat hij niet voldoet aan de verplichte aanlegtest. Dat is op dit moment al en nog zo; ook voor de showlijnen die via de BCCN gefokt worden. Maar dat staat dus op de schopstoel.

 

Waar wij heen willen is dus eigenlijk gewoon dat de showlijn niet meer onder de noemer 'Border Collie' gaat vallen. Maak er wat mij betreft 'Border Bollie' van of zo. Dan kunnen zij hun eigen rasvereniging met een eigen fokreglement maken zonder dat dat de werklijnen gaat beïnvloeden omdat de werklijnen dan gewoon door kunnen gaan met het huidige reglement en het huidige fokdoel. Dit voorkomt meteen ook dat de uiterlijke misvormingen (onvermijdelijk bij show) door crossbreed tussen werklijn en showlijn, de genenpoel van de werklijn gaan versmallen.

 

De lijnen gaan dus niet om de individuele hond maar om de lijn zelf. Een showlijn BC die niet aan de uiterlijke eisen voldoet, zal dan ook niet mee gefokt worden. Ik zag het eens hier op HP voorbij komen dat een Dalmatiër pup niet geschikt was voor de fok omdat er een vlek verkeerd zat. Dat is dus ook zo met de werklijn; een hond die geen aanleg heeft, wordt niet mee gefokt. Niet via de BCCN in het ieder geval. Dat is namelijk na de gezondheidstesten de belangrijkste eis.

 

Ik hoop dat het je zo helderder is? Er is niets mis met jouw hond. Die is niet meer of minder. Het enige is dat die lijn een andere weg in wil slaan dan de werklijnen al heel erg lang volgen. En met die weg verwijdert de showlijn zich in de toekomst te ver van de huidige BC om die naam nog te kunnen dragen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wij hebben met de training ook een showlijn en een sportlijn en ja ze doen het leuk hoor maar niet te vergelijken. Een ander ras is wat overdreven maar ik vind wel dat de showlijn weer terug gefokt mag worden naar hun oorsprong want zeg nou zelf het is shocking om te zien hoe de showlijn in relatief korte tijd verschilt van de werklijn. "

Dat zou het mooiste zijn maar dat gaat nooit gebeuren. Helaas zijn er gewoon heel erg veel mensen die uiterlijk extreem belangrijk vinden. Dat zij deze showlijnen ook in de markt zetten als 'perfecte huis en gezinshonden' maakt het er niet makkelijker op. Dat trekt namelijk veel pupkopers, die dan helaas wel vaak bedrogen uitkomen.

 

Hier mijn Elsa:

502106.jpg

En mijn Momo:

489303.jpg

Momo is ook een werklijn maar dan een langhaar. Ik heb geen foto op mijn laptop dat ze staat maar dan zie je toch echt veel verschil met de showlijn.

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Ik wil nog even toevoegen dat ik ook werklijnen gezien heb, die zo verschillen van het type werklijn dat je veel in Nederland ziet, dat ze qua uiterlijk meer lijken op het type wat mensen showlijn noemen dan op het type wat mensen werklijn noemen. Dat uiterlijk zegt niets over de hond, want deze honden drijven schapen op het hoogste niveau. Grovere bouw en dikke vacht zie je ook vaker bij borders die werken in bergachtig gebied. Overigens zullen wij in de toekomst kiezen voor een fokker die het type werklijn fokt, hoewel ik het bijna niet durf te zeggen omdat ik me gewoon verzet tegen het vooroordeel dat alle showlijnen geen echte werkers zijn en misvormd raken, en dat alle werklijnen zulke fantastische werkhonden zijn. Ik ben echt gevallen op het karakter van de border collie, ik zie graag een stabiele hond met een goede drive. Maar met een werklijn zou ik ook goed zoeken naar de juiste fokker voor ons, die kijkt naar het karakter van de ouderdieren, werkvermogen en gezondheid. En wat ik dan ga ondernemen is geheel wat de hond leuk vind. Schapen drijven lijkt me heel leuk, maar ik heb daarin niet de ambitie om op hoog niveau wedstrijden te gaan lopen. Die nijd die aanwezig kan zijn onder elkaar op hondenshows als een hond van een particulier het goed doet, zie je op die drijf wedstrijden daar ook. Ik wil gewoon een maatje met wie ik actief bezig kan zijn. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ik snap je punt wel Liz maar ik denk dat je veel te veel te zwart wit in twee kampen denkt. In beide lijnen heb je fokkers die het beste voor hebben met het ras en fokkers die er een potje van maken. Ik vind dat je een te eenzijdig beeld geeft. Ik ken genoeg showlijnen met weinig vacht, een atletische bouw. Eentje lijkt precies op jouw Momo. En ja ik vind dat ook mooier. En ik snap je zorgen ook wel en het is goed dat je je hard maakt voor de oorsprong van een ras.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik wil nog even toevoegen dat ik ook werklijnen gezien heb, die zo verschillen van het type werklijn dat je veel in Nederland ziet, dat ze qua uiterlijk meer lijken op het type wat mensen showlijn noemen dan op het type wat mensen werklijn noemen. Dat uiterlijk zegt niets over de hond, want deze honden drijven schapen op het hoogste niveau. Grovere bouw en dikke vacht zie je ook vaker bij borders die werken in bergachtig gebied. Overigens zullen wij in de toekomst kiezen voor een fokker die het type werklijn fokt, hoewel ik het bijna niet durf te zeggen omdat ik me gewoon verzet tegen het vooroordeel dat alle showlijnen geen echte werkers zijn en misvormd raken, en dat alle werklijnen zulke fantastische werkhonden zijn. Ik ben echt gevallen op het karakter van de border collie, ik zie graag een stabiele hond met een goede drive. Maar met een werklijn zou ik ook goed zoeken naar de juiste fokker voor ons, die kijkt naar het karakter van de ouderdieren, werkvermogen en gezondheid. En wat ik dan ga ondernemen is geheel wat de hond leuk vind. Schapen drijven lijkt me heel leuk, maar ik heb daarin niet de ambitie om op hoog niveau wedstrijden te gaan lopen. Die nijd die aanwezig kan zijn onder elkaar op hondenshows als een hond van een particulier het goed doet, zie je op die drijf wedstrijden daar ook. Ik wil gewoon een maatje met wie ik actief bezig kan zijn.  "

Dat is binnen de werklijn dus juist het hele punt. Uiterlijk doet er niet toe. Dus zie je ontzettend veel verschillende types. Wat hen tot Border Collie maakt zijn aanleg, sheepsence, intelligentie, gehoorzaamheid, eye, beweging, will to please, gezondheid. Ik vraag me echt af of jij dat begrijpt omdat je toch steeds weer terug komt bij dat uiterlijk.

 

Image result for border collie werklijn

Image result for border collie werklijn

Image result for border collie werklijn

Image result for border collie werklijn

Image result for border collie grimm

Image result for border collie bracken

Image result for border collie bracken whitemoorborders

Allemaal werklijn met stamboom.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik snap je punt wel Liz maar ik denk dat je veel te veel te zwart wit in twee kampen denkt. In beide lijnen heb je fokkers die het beste voor hebben met het ras en fokkers die er een potje van maken. Ik vind dat je een te eenzijdig beeld geeft. Ik ken genoeg showlijnen met weinig vacht, een atletische bouw. Eentje lijkt precies op jouw Momo. En ja ik vind dat ook mooier. En ik snap je zorgen ook wel en het is goed dat je je hard maakt voor de oorsprong van een ras. "

Ook hier dus; Het verschil tussen nu en toekomst. Als de showlijnen hun zin krijgen binnen de BCCN dan gaat het heel rap.

 

Hoe groot is die kans? Nou, de BC is helaas een modehond geworden en gaat als warme broodjes over de toonbank. Gevolg is dat het percentage leden van de BCCN die voor show willen fokken of een show hond hebben groeit en dus steeds meer in te brengen hebben in de vereniging en de stemmen.

 

Jullie kijken naar het nu en zeggen dat het geen vaart zal lopen omdat mensen toch van goede wil zijn. Sorry, maar dat is naïef als je naar al die rassen kijkt die volledig verkloot zijn door de showfok.

Beter nu aan de rem trekken en een scheiding maken dan straks in het hele ras met de ellende te zitten.

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Ik kom steeds terug op het uiterlijk van de border collie, omdat de extreme uiterlijke verschillen hier als voorbeeld genoemd werden waarom een border collie showlijn geen echte border collie meer is. Met foto’s nota bene, waarop de uiterlijke verschillen enorm zijn. En het uiterlijk van de border collie is inderdaad geen standaard, het gaat om allerlei verschillende soorten, maten, grofheid en vacht. Dat mijn border collie nu grover is, en veel vacht heeft, zegt volledig niets over zijn drive, gezondheid, wendbaarheid/snelheid. Dat die border collie uit de bergen grover is, meer vacht heeft, een duidelijke stop heeft, zegt ook niets over zijn werkvermogen met schapen. Ik begrijp ook wel dat er fokkers bij zitten die zich zo fixeren op het mooie uiterlijk, en daarmee de oorsprong van het ras totaal voorbij gaan, maar daar zou ik nooit een hond halen. Genoeg showlijnen zijn echt niet verpest. Gelukkig genoeg werklijnen ook niet, want toen ik me ging inlezen over werklijnen schrok ik me rot hoeveel topdekreuen die het zo goed doen bij de schapen gewoon epilepsie doorgeven en gewoon blijven doorfokken. 

 

Overigens vind ik het heel lastig om jouw argument over de toekomst binnen te laten komen en oprecht en open te lezen, aangezien je (ook in vorige discussies) niet aanneemt wat mijn persoonlijke ervaring is. Ik krijg van jou op je eerste reactie al direct het gevoel dat ik moet gaan uitleggen wat mijn hond precies bij de schapen heeft laten zien, terwijl ik te horen kreeg dat hij aanleg heeft en niet zelf zomaar sta te roepen dat mijn hond het ook wel kan, want hij is een border collie. Ik kan me zelfs nog herinneren, dat je me wilde wijsmaken dat mijn hond een sportlijn zou zijn. Ik heb ook echt wel uitgezocht uit welke lijnen mijn hond geboren is en dat is echt showlijn (maar er wordt ook mee gewerkt bij de schapen). Zo voel ik me alleen maar meer geneigd om de discussie aan te gaan en niet te lezen wat je me probeert te zeggen. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Groot losloopgebied midden land
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^