Daar zit je dan met je goede gedrag (Raad nodig)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Hoi hoi,

Ben nieuw hier en heb jullie goede raad nodig. Op de hondenschool werd ons op het hart gedrukt onze puppy (eigenlijk alle puppy's) met regelmaat 1 tot 1,5 uur te laten slapen. In ons geval is dat in de ren. Tot nog toe hebben we haar vaak bij ons als ze slaapt dus je snapt dit vind ze niet leuk. Ze slaapt erg licht, op schoot lijkt dat anders.

Nu is de pup net 10 weken. Gaan we volhouden en laten we haar piepen/ jammeren of wat zouden jullie doen? Of is het nog te vroeg.

Ook met het oog op alleen laten.

Het gaat trouwens om een Jack Russell. Morgen is ze 2 weken bij ons.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bedoel je dat de hond op schoot ligt te slapen en je haar dan in een ren legt en ze dan gaat piepen en jammeren?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik begrijp je verhaal niet helemaal maar ik laat een pup nooit piepen of jammeren. Slapen doen ze vanzelf wel als je in de buurt bent.

 

Dat alleen laten is nog een beetje vroeg.

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Nee als ze op schoot ligt, blijft dat zo. Ze was dood moe van de eerste puppy les dus heb ik haar in de ren gezet om te gaan slapen. Ze geeft niet toe aan de vermoeidheid en gaat niet slapen.

Het is ook niet de bedoeling om haar al alleen te gaan laten, maar ik zal daar toch een beetje mee moeten gaan oefenen lijkt mij. Dan kan ik weer eens alleen naar het toilet. hp-wink

honden page profiel SjaanSjaan

Wij hebben bij beide honden toen ze pup waren ze een paar keer per dag in ren of bench laten slapen. Wel eerst in de nacht bij ons en het voer etc in de ren gegeven zodat dit een leuke plek werd. Mocht er in het begin wat geprotesteerd worden dan bleef ik er bij zitten tot ze sliepen. Ging soms zelf zitten gapen dat werkte vaak ook goed. Dit was maar kort nodig en al snel werd dit de plek om af en toe te slapen en te verblijven als wij even weg moeten. Ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn maar voor ons werkte dit goed, puur naar ons kijkend zou mijn advies dus zijn je hondje toch af en toe in de ren te laten slapen als je dit later ook wil en dit rustig op te bouwen. 

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Dat is ook onze insteek. Dat ze daar lekker uit zichzelf gaat slapen. Dus wij geven haar eten erin. Haar water staat er. Er ligt van alles te spelen en te kluiven. 

Maar of ze het echt leuk gaat vinden. Ik betwijfel het. Heb vast weer niet genoeg geduld.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Gewoon laten liggen, nooit in de ren zetten en niet elke raad van die hondenschool zomaar blindelings opvolgen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

gewoon lekker ontspannen je eigen ding doen, als de pup tevreden is en jullie tevreden zijn is het toch prima.

 

Heb je ook het advies gekregen haar te laten piepen en jammeren? Dat zou ik nooit doen, door erop in te gaan, leer je haar dat jij naar haar luisterd, als ze je iets wil vertellen. En dat is juist iets wat je graag wil bereiken.

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

" Gewoon laten liggen, nooit in de ren zetten en niet elke raad van die hondenschool zomaar blindelings opvolgen. "

Hoe ga ik ze op termijn dan alleen leren zijn? Ik zou toch graag alleen naar de wc gaan of douchen. Dit gaat helaas niet zonder dat ze piept.

Dit is onze 2de hond, met de 1ste hebben we dat nooit gehad. Die kon prima alleen blijven.

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

" gewoon lekker ontspannen je eigen ding doen, als de pup tevreden is en jullie tevreden zijn is het toch prima.
 
Heb je ook het advies gekregen haar te laten piepen en jammeren? Dat zou ik nooit doen, door erop in te gaan, leer je haar dat jij naar haar luisterd, als ze je iets wil vertellen. En dat is juist iets wat je graag wil bereiken. "

Ik denk soms dat ik geen keus heb om haar een beetje te laten piepen. Ik kan anders geen kant op. Zelfs al ga ik even naar de wc dan piept ze al.

De hondenschool zei langzaam op te bouwen met alleen laten. Goed oefenen en beginnen met korte tijden. Over laten piepen hebben ze niets gezegd. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Laat de pup de eerste weken gewoon meehobbelen en leg geen druk op dat verplichte slapen in een ren. Dat zorgt alleen maar voor nodeloze stress, al dat gepiep en gejammer.

Het gaat er in het begin om dat je hond zich overal in huis lekker 'thuis' voelt, en zich dus ontspannen en comfortabel voelt. Ze zoeken uit zichzelf wel gezellige plekjes om even een tukje te doen.

Als een hond zich ontspannen voelt in huis, is het ook veel makkelijker om het alleen-blijven aan te leren. Nu creëer je alleen maar spanning door dat verplichte in de ren zitten.

En wat het aantal uren slapen betreft: een hond slaapt als ie slaapt en is wakker als ie wakker is, of dat nu een uur of 5 minuten is. Daar hoef je niks in te gaan afdwingen of te kunstelen. Hoe meer je hen daarin hun natuurlijke ritme laat houden, hoe minder spanning er ontstaat.hp-smile

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Thanks. Dit klinkt heel logisch. Ik sta er steeds van te kijken hoe makkelijk en licht ze slaapt. Dan gaan die oortjes heen en weer. Zo komisch.

honden page profiel Heidi, Bobby & Kimmi †Heidi, Bobby & Kimmi †

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Veel pupjes hobbelen de eerste weken nog overal achter je aan. Ik ga met Alaska’s Finest mee, laat haar maar gerust meehobbelen, dat wordt vanzelf minder als ze wat ouder en zelfstandiger worden.

Bobby ging altijd gewoon mee naar het toilet of de badkamer. Naarmate ze ouder werd kreeg ze daar minder behoefte aan en op een gegeven moment helemaal niet meer.

Voldoende rust is zeker ook belangrijk, maar het is niet nodig vastgestelde tijden af te dwingen. Als je hondje zelf haar rust pakt, laat je haar gewoon lekker in haar eigen ritme.
Er zijn ook pups die moeite hebben zelf te slapen en de hele dag maar doorgaan. Dan kan het inderdaad een goed idee zijn wat slaapmomenten in te lassen.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

De eerste weken liet ik mijn pup gewoon slapen waar zij zich het fijnst voelde. Vaak was dit in haar mand of op de bank, in ieder geval dicht bij ons. Na een aantal weken ben ik begonnen met haar verplicht af en toe in de ren te zetten, met name omdat ze niet zelf haar rust pakte en overprikkeld werd. In de ren viel ze dan als een blok in slaap. Als ze eenmaal sliep deed ik wel het deurtje weer open, vaak bleef ze lekker liggen. 

 

Mijn pup is nu inmiddels 5,5 maanden en de ren is al een tijdje de deur uit. Ze slaap nu waar ze wil. 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Ik zou niet toestaan dat ze alleen maar op schoot slaapt. In de zin van, het is niet handig als dit erin sluipt. Verplicht blijven stilzitten omdat de hond slaapt is gewoon niet handig. Je bent blijkbaar haar baken, ze vertrouwt het wel om op jou te slapen. Ik zou dan haar naast me op de bank leggen, beginnen met als ze slaapt. Ook tegen je aan desnoods, maar toch iets makkelijker. Iets meer afstand, al is het maar het verschil tussen op je/ naast je. Dan komt vanzelf wel dat je kan gaan verzitten, even naar voren kan buigen voor wat te drinken, enzovoorts.

honden page profiel bentebente

Och, ze is nog zo klein. Gewoon lekker de boel de boel laten. Blijkbaar voelt ze zich nog niet veilig genoeg in huis om weg van jou te zijn.

 

Wat heb je in de ren staan? Een bench? Een mandje? Sommige honden kunnen slecht slapen als ze niet beschut zijn en vinden dus een hutje/tentje/bench lekker liggen. Onze Jack ging altijd onder de bank liggen, of in een doos als die er toevallig was. Later heb ik een tentje gemaakt. Ik zou misschien ook de ren verplaatsen, heeft ze wel zicht op je vanuit daar? Als ze je gewoon kan zien en jij rustig iets gaat doen (was opvouwen ofzo) dan mag ze best even piepen en jammeren. Dat zou ik negeren. Maar niet de kamer verlaten, stel ze wordt wakker dan schrikt ze gelijk omdat jij weg bent. Dus gewoon erbij blijven als ze slaapt zou ik doen. 

Ik zou echter niet élke keer de pup in de ren doen om te slapen. Als je het geen probleem vind dat ze op de bank ligt, lekker naast je leggen en tv kijken of een boek gaan lezen. 

Denk ook wel dat het een beetje Jack Russel eigen is om alles en iedereen in de gaten te houden. Wij hadden er twee en die liepen eigenlijk altijd wel achter je aan, ook toen ze volwassen waren. Ofja.. tenzij ze voor de kachel of onder een dekentje lagenhp-wink

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

De bench is aan de ren gemaakt. Zo is de ruimte van de ren optimaal. Alles staat in een hoek van de kamer, waar vandaan ze de hele ruimte kan overzien. 

Tot nog toe is het geen holletjes slaper. We leggen voor de nacht wel een deken over de bench. Dit om het wat meer donker te houden en het minder koud te laten voelen.  Onze andere hond is daarin het tegenover gestelde. Die slaapt onder een dik dekbed, maakt daar een soort iglo van.

Ondanks dat het onze 2de hond is hebben wij met de vorige deze 'problemen' nooit gehad. Die was direct zo enorm zelfstandig.

Ze mag ook zeker op de bank slapen, maar ik wil heel graag het alleen zijn gaan introduceren. Ik werk zelf niet en vrees dat ze straks zo aan me geplakt zit dat ik haar helemaal niet meer alleen kan laten.

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Een van mijn honden heeft als pup wel verplichte rustmomenten gehad, ze was druk, druk, druk. Ondanks dat ze erg moe was bleef ze allert, ze had die rustmomenten echt nodig en mijn andere hond en katten ook, die liet ze niet met rust. De eerste keren was ze het er natuurlijk niet mee eens maar uiteindelijk ging ze gewoon liggen slapen. Inmiddels is ze volwassen en rustiger geworden, de verplichte rustmomenten heeft ze ongeveer een half jaar nodig gehad. Dus er zijn denk ik wel pups die een verplicht rustmoment kunnen gebruiken.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

ik weet idd ook van een pup die begon te slopen als ze oververmoeid was. Tafelpoten, kussens, de bank, niks was veilig. Die ging dus wel verplicht de bench in en viel dan als een blok in slaap. Sommige hebben het nodig.

Maar als jouw pupje niet sloopt zou ik die lekker z’n eigen plaatjes laten zoeken. Eerst maar vertrouwen krijgen in jullie en in de omgeving. Lekker laten hobbelen. 

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Hoe lang zou een pup nodig hebben om vertrouwd te raken? Ik merk dat ik in conflict raak met mijn eigen geduld. En dat ik mega onzeker wordt. Ik wil het super goed doen en kan daar behoorlijk van stressen. Mijn man daarentegen is de rustzelve. Heel frustrerend. 

Ik zou gewoon zo graag weer even uit huis kunnen. Zonder afhankelijk te zijn van de oppas.

Geduld muts, ik moet geduld hebben. hp-frusty

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ik dacht eerst dat je bedoelde met " een ren" een kooi buiten.

Vandaar dat ik zei van hem daar niet in te zetten smile

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Oh haha nee. De ren staat binnen. Ik zou klein hummeltje nooit buiten in de kou zetten.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Hoe lang zou een pup nodig hebben om vertrouwd te raken? Ik merk dat ik in conflict raak met mijn eigen geduld. En dat ik mega onzeker wordt. Ik wil het super goed doen en kan daar behoorlijk van stressen. Mijn man daarentegen is de rustzelve. Heel frustrerend. 
Ik zou gewoon zo graag weer even uit huis kunnen. Zonder afhankelijk te zijn van de oppas.
Geduld muts, ik moet geduld hebben.  "

Fijn dat je man er rustig bij blijft! Laat hem dan oppassen terwijl je zelf uit huis gaat. Je hond kan zich aan je man spiegelen: lekker rustig en ontspannen zijn.hp-smile

Het heeft weinig zin om van je hond te verwachten dat ie zich comfortabel voelt in huis, als je er zelf onzeker en ongeduldig bij loopt hp-wink 

Dus regel wat en ga leuke dingen doen buitenshuis, als je weet dat dit jou ontspannen maakt. Daar heeft je hond dan ook baat bij. 

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

" Fijn dat je man er rustig bij blijft! Laat hem dan oppassen terwijl je zelf uit huis gaat. Je hond kan zich aan je man spiegelen: lekker rustig en ontspannen zijn.
Het heeft weinig zin om van je hond te verwachten dat ie zich comfortabel voelt in huis, als je er zelf onzeker en ongeduldig bij loopt  
Dus regel wat en ga leuke dingen doen buitenshuis, als je weet dat dit jou ontspannen maakt. Daar heeft je hond dan ook baat bij.  "

De pest is dat ik niet werk en mijn man wel. Hij is nu 5 dagen vrij. Kan ik bij tanken. Ik ben gelukkig al een stuk rustiger dan een week geleden. Mijn onzekerheid nekt me hier in. 

Mijn moeder komt 2 dagdelen zodat ik kan gaan sporten. Zo moe als ik ben, heb ik dat echt nodig.

Het komt vast wel goed. Ik moet meer op mezelf vertrouwen en geduld hebben.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Vergeet vooral niet te kijken naar alle dingetjes die al wél goed gaan. En geniet van het eigenwijze wondertje dat je door huis hebt hobbelen. Probeer het ‘prefect opvoeden’ wat los te laten. Een hond leert zijn/haar hele leven, dus als er nu iets niet goed gaat kun je dat later altijd nog aanleren of afleren. Heus, opvoeden gaat met vallen en opstaan. Je kunt je hondje echt niet in 1x voor altijd verpesten.


Als je je opgesloten voelt thuis dan kun je misschien samen met je pup wat gaan doen. Rondje tuincentrum bijv. Of naar de markt. Genoeg plekken waar je hond ook welkom is. 

honden page profiel Heidi, Bobby & Kimmi †Heidi, Bobby & Kimmi † 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

De perfecte opvoeding bestaat niet, net zo min als de perfecte baas of de perfecte hond.
Behalve mijn hondje dan, haha, die is super. Nou ja, voor mij dan. Natuurlijk heeft ze heus wel haar mindere punten, maar dat maakt mij niet uit, ze is evengoed mijn geweldige hondje.

Met een pup heb je ineens een levend wezentje in huis met zijn heel eigen karakter. Opvoeden en leren samenleven met elkaar gaat met vallen en opstaan, waarbij je elkaar steeds beter leert kennen, elkaars bijzonderheden en karakter leert kennen en accepteren, steeds beter weet wat je aan elkaar hebt en vertrouwen in elkaar krijgt. Dat is een proces wat je gewoon kunt laten gebeuren, zonder krampachtig na te denken of je het allemaal goed of fout doet.

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

We doen ook leuke dingen met de pup zeker wel. Alleen mijn domme onzekerheid overheerst soms.

Ik ben enorm bang dat ze nooit zelfstandig wordt. Komt o.a. door mijn huidige hond. Daar is heel veel bij mis gegaan. Het enige wat goed is gegaan is het feit dat hij alleen kan blijven. Hier hebben we niets aan hoeven doen. Zo onervaren als we waren, we lieten hem gewoon alleen. Hij liep ook nooit achter ons aan. Dat doet de pup dus wel. Ben al 2 weken niet meer alleen naar de wc geweest. laughing

Ik weet dat het tijd nodig heeft maar ze heeft mij nu al om haar pootje gedraaid. hp-heart

honden page profiel JackiesJackies

honden foto van Jackies

Hahaha de muts. Ik doe mijn stinkende best haar bench zo leuk mogelijk te maken. Lekkere deken, brokjes erin, iets te kluiven, te spelen noem maar op. 

En waar gaat ze liggen..... in de bench van mijn andere hond.

Als ik dat geweten had, had ik niet nog een bench gekocht. hp-frusty

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

Hahaha geweldig! Elke dag een lach hp-shiny

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

hp-shiny

Volgende forumvraag: Rot gevoel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^