Tientallen honden in Noorwegen ziek of dood, oorzaak onbekend

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" https://www.vetinst.no/nyheter/utelukker-parvovirus-og-to-parasitter
Even vertaling aan zetten. Ze overwegen nu om parvo, giardia en cryptosporidium te onderzoeken. Echter geen parvo nog aangetroffen bij buitenlandse monsters. Ze gaan nu de geïsoleerde bacteriën verder onderzoeken. Voor zover de vertaling op Google klopt....? "

Volgens mij staat er dat ze monsters op parvo hebben getest in het eigen veterinaire instituut maar ook door laboratoria in het buitenland. En daar kwam niets uit (dus ook geen mutatie) En ook dat ze nu de resultaten van het verkennende onderzoek naar Giardia en Cryptosporidium binnen hebben en dat geen van die ziekteverwekkers de oorzaak is:

 

Vi bekrefter nå de innledende undersøkelsene av kjente parasitter som Giardia og Cryptosporidium. Ingen av disse er årsaken til denne mengden av sykdomstilfeller. / We bekrachtigen nu het inleidende onderzoek naar bekende parasieten zoals Giardia en Cryptosporidium. Geen van deze is de oorzaak van deze hoeveelheid van ziektegevallen.

De onderzoeken concentreren zich nu dus vooral op de bacterie Providencia alcalifaciens...

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Op het parvovirus is al vanaf het begin getest, en nu met de uiteindelijke resultaten hiervan kwam daar bij zowel het veterinaire instituut als buitenlandse laboratoria niets uit. Een gemuteerd parvovirus wordt zeer onwaarschijnlijk geacht op basis van de informatie die ze hebben en van de onderzoeken die ze gedaan hebben.

 

Wat de precieze oorzaak is, is dus nog onbekend, maar er zijn al wel een behoorlijk aantal dingen bekend die het niet zijn:

- Geen salmonella

- Geen campylobacter

- Geen rattengif, e.d

- Geen algenvergiftiging

- Geen door teken overgedragen ziekte

- Geen darmmiltvuur

- Geen hazenpest

- Geen parvo

- Geen giardia en cryptosporidium

 

Er werd ook gevraagd wat de procedure is bij de dierenarts wanneer een zieke hond binnenkomt? Er is een behandelingsadvies opgesteld wat bestaat uit:

- een intraveneuze toediening van vocht (dus aan het infuus tegen de uitdroging)

- eventueel een middel tegen misselijkheid en braken of een prokinetica

- eventueel een pijnstillend middel

- bij een algehele verslechtering / bloedvergiftiging / septische shock: antibiotica

- ondersteunende middelen: evt. een voedingssonde en probiotica

 

honden page profiel  Dutch Auti - Niet meer actief Dutch Auti - Niet meer actief 3 doggies

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Die onduidelijkheid betreft wat het wel is is moordend zeg. (Weet ff geen andere benaming)

 

Ik hoop echt dat snel duidelijk word wat het is. En dat naast dan de beste behandeling afstemmen en misschien indien nodig ook iets preventiefs als het zo hard om zich heen slaat. 

 

 

honden page profiel MadeliefMadelief 3 doggies

Weet iemand hoe het met de situatie is?

Zijn er nog nieuwe ziektegevallen bekend?

Edit: ik las net dit https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/noorwegen-toch-de-bacterie-en-de-feiten-tot-nu

Toch een bacterie?

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Vanaf afgelopen maandag 16 september hebben de autoriteiten 7 nieuwe meldingen van zieke honden ontvangen, 2 daarvan zijn inmiddels overleden. Deze meldingen kwamen uit Møre/Romsdal, Akershus, Sogn, Fjordane, Buskerud, Trøndelag en Aust-Agder. Dit zijn, net als de vorige keren, niet alleen gebieden vlakbij Oslo, maar uit verschillende hoeken van het land.

Inmiddels heeft het veterinair instituut inmiddels meer informatie binnen van de onderzoeken die zijn gedaan. Hieruit blijkt dat parvo, circo- en corona zijn uitgesloten. Ook de tests op diverse gisten en schimmels kwamen als negatief terug. Er zal de komende week nog meer bacteriologisch onderzoek worden gedaan en er wordt nauwkeurig gekeken naar de epidemiologische gegevens van alle binnengekomen meldingen.

 Eerder al werden statistieken bekeken om te ontdekken of er daadwerkelijk een toename is van het ziektebeeld. Het voorlopige beeld bevestigt dit  voor het oostelijke deel van het land vanaf ongeveer 20 augustus van dit jaar. Dit komt overeen met een scriptie die jaren geleden werd geschreven door Aud Kari Fauske. Haar werk wordt plotseling weer erg actueel. 13 jaar geleden schreef ze al over de bacterie Profidencia Alcalifaciens die bij meerdere van de overleden en zieke honden in grote hoeveelheden werd gevonden. Volgens haar waren er in 2005 en 2006 al uitbraken van deze bacterie die soortgelijke klachten veroorzaakte. De ziekte verliep destijds beduidend minder desastreus; in deze jaren werd de bacterie bij 14 honden aangetroffen en overleden in totaal 4 honden. Wat beide zaken wel met elkaar gemeen hebben is de tijd van het jaar. Ook toen was er sprake van een uitbraak in de herfst. Iets dat volgens Fauske de theorie bevestigt dat deze bacterie de boosdoener kan zijn. De bacterie gedijt goed in water, en de herfst kenmerkt zich door flinke regenval waardoor er een goed klimaat ontstaat voor de bacterie om zich te ontwikkelen. Of de honden destijds de bacterie in mindere of juist meerdere mate hadden opgelopen is niet bekend. Wel weet men dat de bacterie op zich in normale hoeveelheden geen kwaad kan en vaker voorkomt bij gezonde honden. De problemen lijken te ontstaan wanneer de bacterie in abnormale hoeveelheden voorkomt, iets dat tijdens de autopsies van een aantal honden werd vastgesteld. De bacteriestammen die 14 jaar geleden zijn gebruikt voor de scriptie worden momenteel verder onderzocht door het veterinair instituut voor deze kwestie. Gezocht wordt naar een duidelijke reactie van antilichamen van de honden die dit jaar ziek zijn geworden, op de bacteriestammen van 14 jaar geleden.

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

De dodelijke ziekte die in Noorwegen rondgaat onder honden duurt voort.
Nog steeds is er geen duidelijkheid over wat de oorzaak kan zijn. Ook de onderzoeken gaan door.

Vandaag verscheen de nieuwste update die aangeeft dat er weliswaar steeds meer wordt uitgesloten, maar dat er nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak is van de ziekte.


Veterinærinstituttet liet afgelopen vrijdag weten dat de oorzaak niet ligt bij Giardia en niet bij Cryptosporidium.
Verder is definitief vast komen te staan dat het niet om parvo gaat en dus ook niet om een nieuwe mutatie van parvo, zoals geruchten zeiden.
De onderzoeken hiernaar werden niet alleen in Noorse laboratoria gedaan maar ook in diverse laboratoria in andere landen. Hieruit kwam unaniem naar voren dat het geen parvo of parvo-verwant virus betreft.

Uit andere landen komen af en toe meldingen van zieke honden maar tot op heden is er nergens een geval gemeld dat verdacht wordt te zijn overleden aan dezelfde ziekte als de Noorse honden.
De berichten die hierover opduiken zijn dan ook onterecht, zo liet Veterinærinstituttet weten.

De Noorse Kennelclub NKK liet weten dat de Noorse Autoriteit van Voedselveiligheid acht nieuwe rapporten heeft ontvangen over honden met vergelijkbare ziekteverschijnselen. De gevallen kwamen uit Oslo, Akershus, Telemark en Nordland.
Deze gevallen zijn direct aan de NAV gemeld en kwamen dus niet via de enquêtes aan de dierenartsen binnen. 
Via die enquêtes is de stand van zaken inmiddels 102 gevallen van bloederige diarree van verschillende gradaties.
De komende dagen worden er meer antwoorden verwacht.

De Noorse Kennelclub liet weten dat het besluit geen Noorse teams naar andere landen te laten gaan blijft staan tot in elk geval 23 september. Dan wordt er aan de hand van de stand van zaken heroverwogen. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Heb je een bron van dat eerste bericht gabber?

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

bron" Heb je een bron van dat eerste bericht gabber? "

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

"   "

Dank je!

honden page profiel jolanda, puk en jack .jolanda, puk en jack . 3 doggies

honden foto van jolanda, puk en jack .

.volg 

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Volwassen hond onzindelijk?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^