Momenteel worden bij het Veterinair Instituut tien honden autopsie verricht. Er zijn nu antwoorden op bacteriologische studies voor acht van hen. Allen waren besmet met dezelfde bacterie, Providencia alcalifaciens.

De laatste hond die het Veterinair Instituut gehoorzaam is, is van Sogn og Fjordane. Het is de eerste niet-in Oslo geboren hond die autopsie heeft ondergaan. - Het geeft ons belangrijke informatie, zegt communicatiedirecteur bij het Veterinair Instituut Asle Haukaas.

- Hoeveel ontdekkingen van de Providencia-bacterie moeten worden gedaan zodat u iets meer kunt zeggen over de diagnose en wat er in de toekomst moet gebeuren?

- Dit is een doorlopende evaluatie die we hebben in overleg met de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid. Maar er zijn nog veel dingen waarop we antwoorden nodig hebben. Er zijn veel onbeantwoorde vragen, zegt Haukaas.

Verschillende dingen kunnen worden uitgesloten

Hij kan nog steeds zien dat ze nu sommige van de sporen die ze de laatste tijd nauwlettend en systematisch hebben gevolgd, kunnen uitsluiten: algenvergiftiging is onwaarschijnlijk vanwege de geschiedenis van honden. Bovendien zijn miltvuur, lyme en hazenpest uitgesloten. Er is ook geen verband tussen de hondziekte en het E-coli-virus dat dit najaar bij minstens drie mensen is ontdekt.

Virustests hebben uitgevoerd

In de jaren tachtig woedde een epidemie van hondensterfte met vergelijkbare symptomen en ziekteverloop in de Verenigde Staten. De ziekte was te wijten aan parvovirus. Braken, bloederige diarree en mogelijk overlijden binnen 48 uur waren het facet als het dier niet de juiste behandeling kreeg. In Noorwegen zijn de meeste honden gevaccineerd tegen dit Parvovirus.

Haukaas zegt dat het Veterinair Instituut nog steeds een reeks virustests uitvoert om te controleren of deze hondziekte niet te wijten is aan een variant van het parvovirus.

 
 

- We krijgen vrijdag antwoord op virustests, zegt Haukaas.

Verschillende honden zijn gestorven aan een ziekte die het darmstelsel heeft aangetast. Of honden zijn geïnfecteerd door andere honden of anderszins is nog niet opgehelderd. - Eng, zegt hondenkat en grootmoeder tegen Husky Toya (13).
Olav Olsen

- Mysterieus en eng

Aftenposten ontmoette hondenpasser Celca Corrall en de gepensioneerde sledehond Toya (13) in Stensparken op dinsdagmiddag. Ondanks de kennis van mogelijke bronnen van infectie, moet de husky van de dochter worden uitgezonden. - Je moet uitgaan en risico's nemen. Ze kan niet binnen zijn, zucht ze. Corrall maakt bekend dat ze zich de laatste tijd zorgen maakt over het vierbenige leven van haar dochter. - Het is eng als u niet zoveel weet over wat u kunt doen om de ziekte te voorkomen.

Gelukkig, zegt Corrall, is Toya een oude en sociale hond. - We lopen alleen, zonder andere honden te begroeten. Ik hoop echt dat ze niet besmet raakt, concludeert ze.

Nieuwe testantwoorden over de hondziekte: - Gevonden intrinsieke antibioticaresistente bacteriën
- We lopen alleen, zonder andere honden te begroeten. Ik hoop echt dat ze niet besmet raakt, zegt Celsa Corrall over de husky Toya van haar dochter (13).
Olav Olsen

Verschillende testantwoorden duren twee weken

Hannah Joan Jørgensen is dierenarts van de afdeling en gelooft dat de bevindingen van de bacterie Providencia opvallend zijn. Samen met de onderzoekers probeert ze nu te achterhalen waarom sommige honden sterven terwijl anderen met dezelfde bacterie leven. Ze stelt dat het twee weken kan duren voor een volledige testreactie van een autopsie. Bacteriologische testreacties komen vaak binnen één tot twee dagen, terwijl andere analyses - zoals virustests, weefseltesten en giftests - iets langer kunnen duren. De volledige analyse kan nieuwe verklaringen bieden voor een doodsoorzaak.

- We moeten ook in elk geval onderzoeken of er een verband bestaat tussen de gevonden bacteriën, zegt Jørgensen.

De onderzoekers hebben ook niet opgehelderd of de bacteriën daadwerkelijk van hond op hond overbrengen.

- Het is momenteel onduidelijk. Dit is een van de dingen die we proberen te achterhalen wanneer we nu een vragenlijst naar de dierenartsen van het land hebben gestuurd, zegt Jørgensen.

Maar wat ze wel weten is dat de bacterie Providencia alcalifaciens lang kan overleven, vooral in vochtige omgevingen.

- De incidentie van hondendoden in Oslo is abnormaal Het geheime leven van de virussen als spionnen, moordenaars en martelaren

De dierenartsen zullen reageren op wat de zieke honden hebben gegeten

De vragenlijst van het Veterinair Instituut is uitgebreid en gedetailleerd. Dierenartsen die honden met maag-darmaandoeningen krijgen, worden onder andere gevraagd om de symptomen en het verloop van de ziekte te beschrijven voordat ze vragen wat de hond de afgelopen twee weken heeft gegeten, zowel droogvoer, natvoer, rauwvoer en andere soorten, verschillende traktaties in verpakkingen, doos en afvallen.

Er wordt ook gevraagd waar de hond in dezelfde periode is geweest; op zoek, op een tentoonstelling, bij een dierenarts, of het water uit beken, rivieren of meren heeft gedronken of in zoet water of zout water heeft gebaad.

- Het klinkt alsof hondenvoer een van de belangrijkste aanwijzingen is voor het vinden van de bron van infectie?

- Nee, dat kunnen we niet zeggen. De feedenquête liet geen richting zien en voor zover we weten, wordt hondenvoer van alle merken op de Noorse markt gebruikt, zegt communicatiedirecteur Atle Haukaas van het Veterinair Instituut.

Labrador Soolan Gundersen was dinsdag ook uitgezonden in Stensparken.
Olav Olsen

Een nieuw bericht over zieke hond

Op dinsdag heeft de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid via haar website aangekondigd dat ze sinds maandag één nieuw rapport hebben ontvangen over een hond met soortgelijke ziektesymptomen. De hond moet een leefgebied hebben in Østfold. De Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid schrijft verder dat er minder meldingen zijn geweest van honden met matige symptomen.

Tot op heden zijn ten minste 26 honden dood geregistreerd in Noorwegen na recent bloederige diarree te hebben gehad.

De Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid heeft informatie ontvangen over ziektegevallen in Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane en Telemark.

Achtergrond: Nu zijn Noorse honden ongewenst in onze buurlanden. Hier zijn acht vragen en antwoorden over de hondziekte.

Geen besmette mensen

Hoewel de bacterie die bij zieke honden wordt aangetroffen, ook diarree of urineweginfecties bij mensen kan veroorzaken, heeft het Institute of Public Health geen informatie ontvangen over mensen die ziek zijn geworden na contact met de zieke honden.

- Er zijn daarom geen aanwijzingen dat dit besmettelijk is voor de mens, zegt senior adviseur Karin Nygård, afdeling Infectie van water, voedsel en dieren van het Noorse Instituut voor volksgezondheid.

De bacteriën kunnen ook in de darm van mensen voorkomen zonder ziekte te veroorzaken.