Verharen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RianneRianne

Het is al veeeel vaker gevraagd maar toch stel ik de vraag nog eens.

Onze border collie van 14 maanden verhaart vre-se-lijk, werkelijk oooooveral veeeel haren. Mevrouw haat t echt om geborsteld te worden, lukt t me dan zijn t echt handenvol onderwol. En dan is ze er eentje van n werklijn dus niet eens lang haar. Als t zo doorgaat hebben we straks een naakthond....

Wil nu een borstelhandschoen gaan kopen, is dat wat? Afspraak staan bij trimmer, nog nooit geweest. Is dat nu gewoon de tijd van t jaar of  zou t ook aan de voeding kunnen liggen? Ze krijgt smolke brokken met klein beetje natvoer erdoor.

Heb hier al vaker gelezen over zalmolie over de brokken maar er is zoveel keus.....en helpt dat echt tegen deze extreme verharing? 

Voel me zoals die man vd swiffer-reklame......zwarte kleding is op t moment echt een crime en stofzuig en swiffer elke dag, heb je wat te doen he...

 

honden page profiel Nicole & KaylaNicole & Kayla 3 doggies

honden foto van Nicole & Kayla

Ik geef elke dag 1 capsule omega3, die koop ik gewoon bij de apotheek. 

Om de dag 2 verse sardientjes, rauw de hele visjes.

 

Hier helpt dat heel goed laughing

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Ja, het is wel de tijd ervoor, mijn BC-kruising die ook verhaart op dit moment, ik kam de onderwol er met een metalen kam uit, bizar hoeveel eraf komt. Als er ook veel stugge bovenvacht los kom, dan is het abnormaal.

 

Wat Nicole zegt, hier geef ik ook een of twee keer in de week verse vis (sardientje, makreel, zalm, haring, etc). Ik ben geen fan van zalmolie, zodra vissenolie in aanraking komt met de lucht, oxideert het en wordt het ranzig (een van de redenen waarom dode vis zo stinkt). Het wordt de wereld over getransporteerd, onderweg verwerkt in een fabriek en heel sterk geraffineerd en chemisch bewerkt om die stank er maar uit te halen. Liever verse vis dus.  Ook goed voor de vacht is zeewier, vitamine E en af en toe een gekookt eitje of een rauwe eidooier.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Hier ook 2 borders uit werklijnen. Tess is vandaag pas 6 maanden en het verharen bij haar valt dus wel mee. Maybe is bijna 2,5 en heeft hormonale rui periodes waar het heel extreem is in die periodes. Wat ik doe is bijna niet borstelen. Veel borstelen stimuleert de vacht alleen maar om meer haar los te laten. Ik zet haar eigenlijk in deze periode onder de douch goed nat maken. Shampoo er in en goed in laten trekken daarna weer heel goed uitspoelen scheelt hier enorm.

 

Verder gewoon elke dag stofzuigen en hopen dat ze er snel doorheen is. 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Mijn hond heeft een stokvacht met veel onderwol. Zij is net bij de trimmer geweest, want inderdaad ontploft wat betreft losse haren. Het is er gewoon de tijd voor. Ze gaat 2x per jaar naar de trimmer en verder borstel ik haar ongeveer eens in de 2 weken. Niet vaker, dat bevordert juist het verharen. 

honden page profiel RianneRianne

" Hier ook 2 borders uit werklijnen. Tess is vandaag pas 6 maanden en het verharen bij haar valt dus wel mee. Maybe is bijna 2,5 en heeft hormonale rui periodes waar het heel extreem is in die periodes. Wat ik doe is bijna niet borstelen. Veel borstelen stimuleert de vacht alleen maar om meer haar los te laten. Ik zet haar eigenlijk in deze periode onder de douch goed nat maken. Shampoo er in en goed in laten trekken daarna weer heel goed uitspoelen scheelt hier enorm.
 
Verder gewoon elke dag stofzuigen en hopen dat ze er snel doorheen is.  "

Ik kreeg ook n tip voor een handschoenborstel, zou dat wat zijn? En anders idd eens onder de douch, hoewel ze wel geregeld zwemt, maar dan wordt ze niet afgedroogd.....

honden page profiel RianneRianne

" Mijn hond heeft een stokvacht met veel onderwol. Zij is net bij de trimmer geweest, want inderdaad ontploft wat betreft losse haren. Het is er gewoon de tijd voor. Ze gaat 2x per jaar naar de trimmer en verder borstel ik haar ongeveer eens in de 2 weken. Niet vaker, dat bevordert juist het verharen.  "

Handschoenborstel optie? Wat gebruik jij? Fokster zei t is de tijd, trimmer weggegooid geld.....maar moet toch wat doen want t is niet normaal.....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Trimster is geen weggegooid geldd, ze wast de hond twee maal, en blaasd dan alle losse haren uit de vacht, zo kom je snel door de rui heen, het is ruitijd, een naajaarsrui.....

honden page profiel RianneRianne

" Ja, het is wel de tijd ervoor, mijn BC-kruising die ook verhaart op dit moment, ik kam de onderwol er met een metalen kam uit, bizar hoeveel eraf komt. Als er ook veel stugge bovenvacht los kom, dan is het abnormaal.
 
Wat Nicole zegt, hier geef ik ook een of twee keer in de week verse vis (sardientje, makreel, zalm, haring, etc). Ik ben geen fan van zalmolie, zodra vissenolie in aanraking komt met de lucht, oxideert het en wordt het ranzig (een van de redenen waarom dode vis zo stinkt). Het wordt de wereld over getransporteerd, onderweg verwerkt in een fabriek en heel sterk geraffineerd en chemisch bewerkt om die stank er maar uit te halen. Liever verse vis dus.  Ook goed voor de vacht is zeewier, vitamine E en af en toe een gekookt eitje of een rauwe eidooier. "

Oke dan gaan we n makreeltje halen!! En van rauw ei alleen de dooier? Ik heb n borstel maar ga dan toch maar een kam proberen. Kreeg tip n handschoenborstel omdat je dan meteen ook aait.....ze heeft n.l.laatste tijd bloedhekel aan borstelen, duikt weg, terwijl ik t van pup af aan gedaan heb....

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Trimster is geen weggegooid geldd, ze wast de hond twee maal, en blaasd dan alle losse haren uit de vacht, zo kom je snel door de rui heen, het is ruitijd, een naajaarsrui..... "

Trimmer is geen weggegooid geld, wel de handschoenborstel.

Maar na de trimmer zal hij nog wat ruiven, niet alle haren zijn tegelijk rijp.

Vraag aan de trimmer welke borstel het best is (misschien verkoopt ze die ook haha)

En leer je hond dat hij zich moet laten borstelen, stil moet blijven staan.

Geef hem niet de kans om weg te lopen (ergens aan vast maken, op een tafel zetten...)Net als bij de trimmer.

En voor de rest: wen aan een huis vol haren.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Is ze gewoon in de rui? Dat is een natuurlijk proces: oude vacht eruit, tijd voor een nieuwe vacht.

Ik begrijp eigenlijk niet waarom mensen dit willen tegengaan. Als de oude vacht haar capaciteiten verliest, zorgt de natuur ervoor dat de hond een nieuwe krijgt en die dus weer op-en-top haar werk kan doen. 

En goeie zaak voor de hond dus, en voor de mens een tijd van veel stofzuigen en haren uit je eten plukken hp-shiny

 

Anders is het als een hond constant haren verliest en er wat mis is met z'n gezondheid. Maar de rui? Heel normaal! hp-smile

honden page profiel RianneRianne

" Is ze gewoon in de rui? Dat is een natuurlijk proces: oude vacht eruit, tijd voor een nieuwe vacht.
Ik begrijp eigenlijk niet waarom mensen dit willen tegengaan. Als de oude vacht haar capaciteiten verliest, zorgt de natuur ervoor dat de hond een nieuwe krijgt en die dus weer op-en-top haar werk kan doen. 
En goeie zaak voor de hond dus, en voor de mens een tijd van veel stofzuigen en haren uit je eten plukken 
 
Anders is het als een hond constant haren verliest en er wat mis is met z'n gezondheid. Maar de rui? Heel normaal!  "

Ja ik weet dat de rui normaal is, is ook geen probleem maar ik dacht dat t mss aan de voeding lag, en daar kan ik wel wat aan doen. Mss tekort aan iets.....krijgt sinds enkele weken beetje natvoer bij dr brokken en dacht dat dat mss niet goed is. Sindsdien is ze meer gaan verharen, kan toeval zijn....

honden page profiel RianneRianne

" Trimmer is geen weggegooid geld, wel de handschoenborstel.
Maar na de trimmer zal hij nog wat ruiven, niet alle haren zijn tegelijk rijp.
Vraag aan de trimmer welke borstel het best is (misschien verkoopt ze die ook haha)
En leer je hond dat hij zich moet laten borstelen, stil moet blijven staan.
Geef hem niet de kans om weg te lopen (ergens aan vast maken, op een tafel zetten...)Net als bij de trimmer.
En voor de rest: wen aan een huis vol haren. "

Jazeker haren horen erbij weet ik natuurlijk! Met n rubber trekker werkt t perfect. Maar dacht mss dat t ook aan de voeding kan liggen....ga dr nu elke dag ff laten wennen, terug naar puptijd zullen we maar zeggen want ineens vindt ze t vreselijk

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Oke dan gaan we n makreeltje halen!! En van rauw ei alleen de dooier? Ik heb n borstel maar ga dan toch maar een kam proberen. Kreeg tip n handschoenborstel omdat je dan meteen ook aait.....ze heeft n.l.laatste tijd bloedhekel aan borstelen, duikt weg, terwijl ik t van pup af aan gedaan heb.... "

Rauw ei inderdaad alleen de dooier, want in rauw eiwit zit nog een stofje dat de biotine in het eigeel weer teniet doet - en de biotine is nu precies wat goed is voor de vacht.

 

Handschoenborstel werkt beter met een korte vacht. Misschien is het een idee om zo iets te gebruiken voor borstelbeurten buiten de rui echt alleen om te wennen - maar overleg dat met die trimster, die heeft vast nog een betere tip.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als de onderwol met grote, handvolle plukken loslaat, dan zal het hoogstwaarschijnlijk gewoon de rui zijn. Dat duurt dan een aantal weken en dan houdt het op.

Als je hond constant haartjes blijft verliezen, kan je verder kijken. Oorzaken kunnen o.a. zijn: stress, temperatuur, hormonale veranderingen (sterilisatie, loopsheid), voeding, ziekte, ouderdom,...

Soms zijn er dan ook andere vachtproblemen, zoals: vettig, dof, onaangename geur,...

 

honden page profiel VeraVera 3 doggies

Ik heb een golden retriever van ruim 2 en ze verhaard niet heel extreem maar je ziet het wel heel erg. Maar ik zou geen handschoenborstel kopen, maar gewoon een speciaal voor dat typen vacht en leer je hond dat kammen leuk/ niet stom is. Ik geeft mijn hond regelmatig zalmolie door haar eten en ze vind het heerlijk en de vacht glanst heel mooi

Succes ermee!

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Ja ik weet dat de rui normaal is, is ook geen probleem maar ik dacht dat t mss aan de voeding lag, en daar kan ik wel wat aan doen. Mss tekort aan iets.....krijgt sinds enkele weken beetje natvoer bij dr brokken en dacht dat dat mss niet goed is. Sindsdien is ze meer gaan verharen, kan toeval zijn.... "

Het kan sowieso zijn dat je hond meer/anders verhaart door de brokken. Smolke is niet een super goed merk of zo, dus ik zou op zoek gaan naar een andere brok. Of 100% vlees voeren, kvv. Er zijn veel honden op dit forum die kvv krijgen, die van mij ook. Als je het niet doet voor de haren, dan voor de algehele gezondheid. Honden stammen af van wolven en hebben (nagenoeg) hetzelfde maag-darmsysteem. Dus brokken vol granen zijn over het algemeen gewoon niet de beste voeding voor een carnivoor/omnivoor als de hond :). Mijn hond kreeg de eerste anderhalf jaar ook brokken en daarna ben ik mondjesmaat vlees gaan geven. Op een gegeven moment besloten om alleen nog kvv te geven, en dat was best een grote stap. Je zit echt in de modus dat brokken het juiste eten is voor een hond en dat hij dus wel brokken MOET eten. Maar, mijn hond is inmiddels bijna 12 jaar en ze doet het nog steeds goed op vlees ;).

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Er zijn zeker goede brokken verkrijgbaar, het verhaal over wolven is een beetje onzin hoor....wanneer men geen vlees wilt geven zijn er goede brokken voorhanden, Zo min mogelijk granen en een groot aandeel van vlees of vis in de brok....is er niets mis mee met een  brok.   Wanneer de hond tussentijds ruit, geef wat zeewier of olie door de voeding.

honden page profiel RianneRianne

" Er zijn zeker goede brokken verkrijgbaar, het verhaal over wolven is een beetje onzin hoor....wanneer men geen vlees wilt geven zijn er goede brokken voorhanden, Zo min mogelijk granen en een groot aandeel van vlees of vis in de brok....is er niets mis mee met een  brok.   Wanneer de hond tussentijds ruit, geef wat zeewier of olie door de voeding. "

We geven er altijd wat vlees of natvoer doorheen, gaan er nu ook olie bij doen, dank je wel.

En woe.naar de trimster, ben benieuwd, 1e keer.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Blijf erbij, en luister naar goede raad....schrijf op wat je haar wilt vragen, dan vergeet je het niet, goede trimsters geven echt goede raad hoor.....scheren niet doen, wassen en blazen krijg je met de kam de meeste losse haren uit de vacht.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Oh, er zijn vast betere brokken op de markt. Maar mi kan het niet tippen aan vlees. Dus tenzij je een hond hebt die allergisch is voor vlees, zou ik overgaan op een goede kvv oid.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^