Grommen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnnewilAnnewil

Hey allen, onze Welsh springer Spaniel is nu 1,5 jaar. We hebben vier kinderen in huis en dat gaat goed. Hoewel het ene kind alles bij de hond kan doen en bij de andere begint ze snel te grommen. Daar ligt nu het probleem. Als er vriendjes mee komen naar huis begint de hond te grommen en als ze willen aaien te snappen. Ik stuur haar direct in de mand als ik weet dat er andere kinderen komen maar ik ben het niet altijd voor aangezien  er ook kinderen achterom komen. Binnenkort beginnen we weer met cursus maar ik wil heel graag aan de slag met dit probleem voordat het escaleerd. Iemand tips om dit gedrag aan te pakken?

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper

honden foto van Diesel & Bumper

Je zegt, dat het ene kind alles bij de hond kan doen, wat doet dat ene kind dan met de hond?

honden page profiel AnnewilAnnewil

" Je zegt, dat het ene kind alles bij de hond kan doen, wat doet dat ene kind dan met de hond? "

Knuffelen, aaien, bij hem liggen. Als mijn andere zoon dat doet begint ze bij het aaien meteen al te grommen. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

De hond zal grommen als communicatiemiddel om aan te geven dat het te druk/spannend etc is. Dat is juist goed, een teken om in te grijpen en de kinderen tot de orde te roepen dat ze te ver gegaan zijn. Beter nog voorkomen, en ervoor te zorgen dat niet iemand zomaar de hond kan aaien of knuffelen hoe goed bedoeld ook. Het kan voor de hond teveel zijn, zelfs bedreigend overkomen.

Een hond moet zich veilig en ontspannen kunnen voelen, zo niet gaat hij signalen afgeven als wegkijken, tongelen, geeuwen, en als dat alles niet helpt en men gaat gewoon door zal hij grommen, een volgende stap is bijten en dat wil je natuurlijk niet.

Je zou met de kinderen een cursus kind en hond kunnen gaan doen. Vreemde kinderen zou ik weghouden van je hond,  en de hond een veilig plekje geven als die komen spelen. Achterdeur op slot houden ook.

honden page profiel AnnewilAnnewil

" De hond zal grommen als communicatiemiddel om aan te geven dat het te druk/spannend etc is. Dat is juist goed, een teken om in te grijpen en de kinderen tot de orde te roepen dat ze te ver gegaan zijn. Beter nog voorkomen, en ervoor te zorgen dat niet iemand zomaar de hond kan aaien of knuffelen hoe goed bedoeld ook. Het kan voor de hond teveel zijn, zelfs bedreigend overkomen.
Een hond moet zich veilig en ontspannen kunnen voelen, zo niet gaat hij signalen afgeven als wegkijken, tongelen, geeuwen, en als dat alles niet helpt en men gaat gewoon door zal hij grommen, een volgende stap is bijten en dat wil je natuurlijk niet.
Je zou met de kinderen een cursus kind en hond kunnen gaan doen. Vreemde kinderen zou ik weghouden van je hond,  en de hond een veilig plekje geven als die komen spelen. Achterdeur op slot houden ook. "

Dit heb ik inderdaad ook al meerdere keren gelezen het probleem is alleen dat ze geen eerdere signalen afgeeft. Achterdeur op slot is geen optie en ook geen oplossing. Vandaag was mijn nichtje er, hond had de hele middag geslapen en liep de tuin in. Ik dacht nu gaan we oefenen, dus wat brokjes gepakt en mijn nichtje erbij gehaald. Ze deed haar hand in de mijne en samen gingen we het brokje geven. De eerste keer ging goed, de tweede keer niet, nadat ze het brokje uit haar hand pakte begon ze gelijk te snappen.  Dus geen signalen van overprikkeling of gespannen, ze was behoorlijk relaxed. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Van zodra er kinderen in het spel zijn moet je professionele hulp inroepen.

Het risico op echte ongelukken is te groot.

Niet zelf aanmodderen maar een gediplomeerde hondentherapeut contacteren.

Die kan je helpen zoeken waarom je hond dit doet.

 

Vraagje, gewoon voor mezelf om te weten:

Van wat soort fokker komt je hond en heeft die zijn pups toen gesocialiseerd met kinderen?

honden page profiel AnnewilAnnewil

" Van zodra er kinderen in het spel zijn moet je professionele hulp inroepen.
Het risico op echte ongelukken is te groot.
Niet zelf aanmodderen maar een gediplomeerde hondentherapeut contacteren.
Die kan je helpen zoeken waarom je hond dit doet.
 
Vraagje, gewoon voor mezelf om te weten:
Van wat soort fokker komt je hond en heeft die zijn pups toen gesocialiseerd met kinderen? "

Er woont bij ons iemand in de buurt die training geeft en die heeft voorgesteld om aan huis te komen. Dus ik ga hier zeker mee aan de slag maar ik had gehoopt dat iemand met de gouden tip kwam. Onze hond komt bij een erkende fokker vandaan. Die zit ook aangesloten bij de rasvereniging. Onze vorige hond kwam hier ook vandaan. De broertjes en zusjes vertonen dit gedrag totaal niet, het is ook heel vreemd gedrag voor dit ras. Ze zijn toen ook in contact geweest met kinderen, auto rijden en andere dieren dus daar is het niet fout gegaan maar ergens in onze opvoeding ben ik bang.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Er woont bij ons iemand in de buurt die training geeft en die heeft voorgesteld om aan huis te komen. Dus ik ga hier zeker mee aan de slag maar ik had gehoopt dat iemand met de gouden tip kwam. "

Gouden tip: blijf vooral bij "trainers" ver weg.

Zijn geen hondengedragstherapeuten.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Er woont bij ons iemand in de buurt die training geeft en die heeft voorgesteld om aan huis te komen. Dus ik ga hier zeker mee aan de slag maar ik had gehoopt dat iemand met de gouden tip kwam. Onze hond komt bij een erkende fokker vandaan. Die zit ook aangesloten bij de rasvereniging. Onze vorige hond kwam hier ook vandaan. De broertjes en zusjes vertonen dit gedrag totaal niet, het is ook heel vreemd gedrag voor dit ras. Ze zijn toen ook in contact geweest met kinderen, auto rijden en andere dieren dus daar is het niet fout gegaan maar ergens in onze opvoeding ben ik bang. "

Dit is natuurlijk onzin he ;) Niet alle honden houden van kinderen zoals ook niet iedereen van kinderen houd. Is niks mis mee. Je moet nu een weg zoeken waar je het veilig houd voor de kids maar ook leuk houd voor de hond ;)

honden page profiel ElianeEliane

Elke hond is een individu. Net zoals de mens en ook net zoals kinderen.

Wij gaan ook niet met iedereen op dezelfde manier om. Dus ook honden niet. Maar het heeft sowieso met de benadering naar de hond toe te maken.

.....4 kinderen. En dan vriendjes die komen spelen....das een hele hoop drukte. En de ene hond al meer dan de andere heeft nood aan rust. Er zijn volgens jou zeggen, geen signalen te zien. Die zijn er wel, maar je moet er voldoende van op de hoogte zijn. En niet elke hond is een op hol geslagen pingpongbal wanneer die stress heeft. De hond kan stilstaan of zitten en ondertussen verdubbelt de hartslag. 

Het grommen van de hond is één van de middelen van communicatie. Hun manier om te zeggen dit vind ik echt niet ok. Het risico dat de hond op een bepaald moment overgaat tot meer dan snappen, is reëel. De hond geeft echt wel aan dat er iets niet ok is.

Heel wat mensen vinden de combinatie kinderen en honden, super.

Maar dat is echt niet altijd zo. Er spelen heel wat factoren een rol. Eén van de belangrijkste punten, is dat honden nood hebben aan voorspelbaarheid. En laat een kind dat nu net niet zijn. Afhankelijk van de leeftijd, doen ze druk tot enorm druk. Lopen rond, zwaaien met hun armen. En op zich is dat allemaal heel normaal, want kinderen zijn zo. Zitten vol leven en energie. Maar de hond kan er niet altijd duidelijk op uitmaken of de situatie nu wel of niet bedreigend is. Let wel, dat ik dit nu belicht vanuit de hond zijn perspectief en niet die van de mens.

Een hond die zich niet ok voelt in een bepaalde situatie. Die wilt weg. Dus hebben we hier ook al weeral nood aan 2 zaken. De kans om weg te gaan (is niet hetzelfde als op hun plaats gaan liggen in het midden van). En ruimte. De hond heeft namelijk voldoende ruimte nodig om van die situatie weg te kunnen. Liefst zo ver mogelijk weg. Op z'n honds gezien spreek ik dan in kilometers. Maar dat kan dus helemaal niet. Wat onze menselijke ruimte is zo bekrompen beperkt in de hondenwereld. 

Dus ja daar zit je dan, in een alles behalve prettige situatie. Je voelt je bedreigt en kan niet weg.

Laat ik een ander voorbeeld geven. Je bevindt je als meisje/vrouw alleen op een bepaalde plek. Met alleen bedoel ik, zonder vertrouwde mensen om je heen. Als er plots een groepje jonge mannen drukdoend met veel lawaai en steeds op je afkomend, met de armen zwaaien, rondom je heen draaien. Ik denk niet dat er dan ook maar één vrouw is die zich niet onbehaaglijk voelt. Je ziet ze telkens op je afkomen, kan niet weg. En je hebt geen flauw idee wat ze van plan zijn. Het eerste wat je dan wilt, is dat je weg kan. Liefst zo ver mogelijk weg.

Dus, ja ook de hond.....

En geloof me. Signalen zijn er best wel aanwezig. Maar je moet dan ook wel een deftige kennis hebben van hun lichaamstaal.

En dan mag je binnenkort wel terug op cursus gaan. Dat gaat hier niets aan de situatie veranderen. De hond voelt zich nog steeds niet ok.

 

Het is inderdaad in zo'n situatie heel belangrijk om iemand te raadplegen die gespecialiseerd is in gedrag. En dan heb ik het over universitaire studies qua gedrag. Niet één of andere persoon die het licht gezien heeft en poef plots specialist trainer of therapeut is. Ik vraag me zelfs af of die mensen wel weten dat ze wanneer ze langskomen en advies geven? Ze aansprakelijk zijn als er iets gebeurd.

 

Dus als het bij jullie een beetje een zoete inval is? Wat op zich best leuk en aangenaam is, maar niet voor de hond. Zou ik toch naar een degelijke oplossing zoeken. En een andere situatie creëren, waar ook de hond rust heeft.

Succes

 

honden page profiel AnnewilAnnewil

" Elke hond is een individu. Net zoals de mens en ook net zoals kinderen.
Wij gaan ook niet met iedereen op dezelfde manier om. Dus ook honden niet. Maar het heeft sowieso met de benadering naar de hond toe te maken.
.....4 kinderen. En dan vriendjes die komen spelen....das een hele hoop drukte. En de ene hond al meer dan de andere heeft nood aan rust. Er zijn volgens jou zeggen, geen signalen te zien. Die zijn er wel, maar je moet er voldoende van op de hoogte zijn. En niet elke hond is een op hol geslagen pingpongbal wanneer die stress heeft. De hond kan stilstaan of zitten en ondertussen verdubbelt de hartslag. 
Het grommen van de hond is één van de middelen van communicatie. Hun manier om te zeggen dit vind ik echt niet ok. Het risico dat de hond op een bepaald moment overgaat tot meer dan snappen, is reëel. De hond geeft echt wel aan dat er iets niet ok is.
Heel wat mensen vinden de combinatie kinderen en honden, super.
Maar dat is echt niet altijd zo. Er spelen heel wat factoren een rol. Eén van de belangrijkste punten, is dat honden nood hebben aan voorspelbaarheid. En laat een kind dat nu net niet zijn. Afhankelijk van de leeftijd, doen ze druk tot enorm druk. Lopen rond, zwaaien met hun armen. En op zich is dat allemaal heel normaal, want kinderen zijn zo. Zitten vol leven en energie. Maar de hond kan er niet altijd duidelijk op uitmaken of de situatie nu wel of niet bedreigend is. Let wel, dat ik dit nu belicht vanuit de hond zijn perspectief en niet die van de mens.
Een hond die zich niet ok voelt in een bepaalde situatie. Die wilt weg. Dus hebben we hier ook al weeral nood aan 2 zaken. De kans om weg te gaan (is niet hetzelfde als op hun plaats gaan liggen in het midden van). En ruimte. De hond heeft namelijk voldoende ruimte nodig om van die situatie weg te kunnen. Liefst zo ver mogelijk weg. Op z'n honds gezien spreek ik dan in kilometers. Maar dat kan dus helemaal niet. Wat onze menselijke ruimte is zo bekrompen beperkt in de hondenwereld. 
Dus ja daar zit je dan, in een alles behalve prettige situatie. Je voelt je bedreigt en kan niet weg.
Laat ik een ander voorbeeld geven. Je bevindt je als meisje/vrouw alleen op een bepaalde plek. Met alleen bedoel ik, zonder vertrouwde mensen om je heen. Als er plots een groepje jonge mannen drukdoend met veel lawaai en steeds op je afkomend, met de armen zwaaien, rondom je heen draaien. Ik denk niet dat er dan ook maar één vrouw is die zich niet onbehaaglijk voelt. Je ziet ze telkens op je afkomen, kan niet weg. En je hebt geen flauw idee wat ze van plan zijn. Het eerste wat je dan wilt, is dat je weg kan. Liefst zo ver mogelijk weg.
Dus, ja ook de hond.....
En geloof me. Signalen zijn er best wel aanwezig. Maar je moet dan ook wel een deftige kennis hebben van hun lichaamstaal.
En dan mag je binnenkort wel terug op cursus gaan. Dat gaat hier niets aan de situatie veranderen. De hond voelt zich nog steeds niet ok.
 
Het is inderdaad in zo'n situatie heel belangrijk om iemand te raadplegen die gespecialiseerd is in gedrag. En dan heb ik het over universitaire studies qua gedrag. Niet één of andere persoon die het licht gezien heeft en poef plots specialist trainer of therapeut is. Ik vraag me zelfs af of die mensen wel weten dat ze wanneer ze langskomen en advies geven? Ze aansprakelijk zijn als er iets gebeurd.
 
Dus als het bij jullie een beetje een zoete inval is? Wat op zich best leuk en aangenaam is, maar niet voor de hond. Zou ik toch naar een degelijke oplossing zoeken. En een andere situatie creëren, waar ook de hond rust heeft.
Succes
  "

Bedankt voor je reactie en ik begrijp het ook helemaal. Overigens is het natuurlijk niet altijd dat hier vier kinderen of meer zijn. Meestal zijn er al drie naar school. Maar goed, dan vind ik de reactie van vanmiddag wel vreemd. We zitten buiten en hebben een hele grote tuin, ik en mijn zoontje lopen langs haar heen en ze blijft mooi liggen in het zonnetje maar zodra mijn nichtje langs komt (heeft gelukkig zelf ook een hond dus niet vreemd) wordt ze wakker en begint te grommen. Ze heeft een mooie plek waar ze in alle rust kan liggen maar ik ben het niet gewend en al helemaal niet van dit ras dat ze naar d'r plek gewezen moet worden als er kinderen komen. 

honden page profiel ElianeEliane

" Bedankt voor je reactie en ik begrijp het ook helemaal. Overigens is het natuurlijk niet altijd dat hier vier kinderen of meer zijn. Meestal zijn er al drie naar school. Maar goed, dan vind ik de reactie van vanmiddag wel vreemd. We zitten buiten en hebben een hele grote tuin, ik en mijn zoontje lopen langs haar heen en ze blijft mooi liggen in het zonnetje maar zodra mijn nichtje langs komt (heeft gelukkig zelf ook een hond dus niet vreemd) wordt ze wakker en begint te grommen. Ze heeft een mooie plek waar ze in alle rust kan liggen maar ik ben het niet gewend en al helemaal niet van dit ras dat ze naar d'r plek gewezen moet worden als er kinderen komen.  "

Uiteraard is het niet constant druk. Maar misschien is het handig om weten dat wanneer er bij de hond stresshormonen vrijkomen door prikkels. Het vrijkomen onmiddellijk gebeurt. Maar het afbreken van die stoffen duurt meerdere dagen. Dus als je emmers water binnen krijgt en je gaat het water met een kopjes wegscheppen, weet je ook wel dat je snel met een onevenwicht zit.

Is de hond al medisch nagekeken? Omdat het standaard is bij een gedragsprobleem men ook eerst moet nalijken dat er geen medisch probleem is. Stel....de hond heeft een blokkade aan de wervels en bijgevolg dus pijn. Bij het ene kind dat van karakters rustiger of zachter is dan het andere. Zal de hond zich ook beter voelen. Terwijl bij drukte er meer en ook lichamelijke spanning ontstaat en dus voor pijn zorgt.

Als jouw nichtje de tuin in komt. De manier waarop en hoe ze dat doet. Kan mogelijk al bedreigend overkomen. Omdat het te druk, of te rechtstreeks is. Of zelfs dat het gelinkt is aan iets dat een onaangename ervaring voor de hond is geweest, maar waar je zelf niets van hebt opgemerkt. Vandaar dat dus ook de hond zijn gedrag dient geanalyseerd te worden. Maar het is dan beter ervoor te zorgen dat als ze ergens ligt, de mensen waarvan je weet dat ze daarop reageert, niet te dicht bij de hond laat komen.

Een regel die in het algemeen kan toegepast worden ga niet naar de hond, maar wacht gewoon tot de hond zelf naar je toe komt.
Ik kan het gedrag van je hond niet zien, dus kan ik je helaas ook niet meer vertellen. En een medisch nazicht.... want hoe dan ook, geeft jouw hond aan dat ze zich voor één of andere reden niet ok voelt. En dan is het gaan uitzoeken wat de oorzaak kan zijn.

 

 

honden page profiel SRMSRM

Ik ben het met een aantal anderen eens dat je hier beter meteen een gedragsdeskundige bij kunt halen. Het gaat om de veiligheid van kinderen en om het veilig en prettig samen kunnen leven, dat is niet iets waarbij je maar wat moet gaan uitproberen. Je ziet nu al dat je het verder op scherp aan het zetten bent door je probeersel met het samen met nichtje voer uit de hand geven, dus beter zorg je nu voor afstand/scheiding tussen de hond en vreemde kinderen en maak je meteen een afspraak met een goede gedragsdeskundige.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Goede uitleg Elianehp-thumbsup

 

voor ts idd uitkijken voor wie je in huis haalt voordat je gevaarlijke situaties gaat krijgen door de verkeerde tips en oefeningen.

 

In welke regio woon je misschien weet iemand een goede gt voor je.

honden page profiel AnnewilAnnewil

" Goede uitleg Eliane
 
voor ts idd uitkijken voor wie je in huis haalt voordat je gevaarlijke situaties gaat krijgen door de verkeerde tips en oefeningen.
 
In welke regio woon je misschien weet iemand een goede gt voor je. "

Dank voor alle reacties. Ik heb vandaag een gedragstherapeute gemaild en wacht nu op antwoord wanneer ze tijd heeft. Ik woon zelf in Stede Broec. Ik ben er niet mee bekend maar zoveel zijn er niet bij ons in de omgeving. Ik hoop dat zei kan zien wat we moeten veranderen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Dank voor alle reacties. Ik heb vandaag een gedragstherapeute gemaild en wacht nu op antwoord wanneer ze tijd heeft. Ik woon zelf in Stede Broec. Ik ben er niet mee bekend maar zoveel zijn er niet bij ons in de omgeving. Ik hoop dat zei kan zien wat we moeten veranderen. "

goed van je, wie heb je gemaild als ik vragen mag?

honden page profiel AnnewilAnnewil

" goed van je, wie heb je gemaild als ik vragen mag? "

Sandra Kraaij

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Sandra Kraaij "

ik ken haar niet, misschien iemand anders hier wel. Ze heeft in elk geval dipoma's gehaald begrijp ik. Hopelijk kan ze je goed helpen.

Volgende forumvraag: Likken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^