Onderwol/rui: vraag voor trimmers

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Heehoi!

 

Ik dacht dat ik het toch wel redelijk doorhad, vachtverzorging. In ieder geval bij Ziva dan. Glimt als een spiegel, geen plukken haar die gekke dingen doen, ik kan overal tot op de huid kijken als ik de haren wat uit elkaar haal. Geen klitten op gekke plekken, geen vette vacht, geen droge of schilferige huid. Geen plukken haar in huis, één keer per week zuigen is voldoende.

Alleen lijkt ze wel al sinds april/mei in de rui te zijn en daar gaat mijn vraag over. Ik denk dat ik het borstelen simpelweg niet helemaal goed aanpak dus tips daarvoor zijn welkom!

 

Ziva (kruising Australische herder x Berner Sennen) heeft, voor zover ik het kan beoordelen, een dubbele halflange vacht (onderwol en dekharen). Op sommige plaatsen zijn de haren langer, zoals broek, staart, achterkant voorpoten en achter de oren. Ook op haar borst en boven de staart(aanzet) zijn de haren wat langer, op haar borst zijn ze heel zacht maar boven haar staart dik en een beetje krullend.

 

Bij een borstelbeurt begin ik (in de ruiperiode) met een herderskammetje, dit werkt vooral op haar flanken en rug. Dan een slickerborstel voor deze plekken, ook gebruik ik dit om de staart en broek oppervlakkig te kammen.

Daarna een kammetje om de lange haren (broek, oren, achter voorpoten) helemaal door te kammen. Met een simpel schaartje de pootjes bijknippen en indien nodig achter de oren wat uitdunnen met een effileerschaartje om klitten te voorkomen. Dit doe ik zo eens per week, soms sla ik een weekje over. Ik ben er per keer zo'n drie kwartier mee bezig.

 

Naar mijn idee heb ik zo alles wel gehad. Al een maand of drie verliest Ziva beduidend meer vacht dan in de winter maar nog steeds niet veel, een klein handje per week (in de winter was het nauwelijks de moeite om de borstel schoon te maken zo weinig haar kwam er van af).

 

Maar toen Ziva laatst vlak na het borstelen in de vogelpoep gerold had en ik het er met een vochtig doekje niet goed uit kreeg, heb ik het kammetje erbij gepakt en dat plekje even met de kam gedaan. En er kwam een voor mij verrassende hoeveelheid haar uit!

Nu ik wat meer tijd heb, heb ik Ziva's hele flanken en rug eens met het kammetje gedaan nadat ik de slickerborstel gebruikt had en ja hoor, twee volle handen kwamen er van af!

 

Is het borstelen met dit kammetje dan een betere manier om haar door de rui heen te helpen? Ik wil natuurlijk ook niet dat ze kriebel heeft, het warmer heeft dan nodig is of dat er klitten gaan ontstaan! Maar ik weet ook niet of dit wel een goede manier is...

Bedankt!

 

Ps: ik weet van de methode wassen en droogblazen maar dat zou Ziva verschrikkelijk vinden, als ze niet al doodsbang is van de blazer/föhn. In huis verliest ze zo weinig haar dat ik het niet nodig vind haar dat aan te doen.

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

Ik wou je inderdaad de was en blaas methode adviseren. hp-wink

 

Als je het echt niet wil, niet doen natuurlijk. Maar als je zelf een blazer aanschaft kan ze er wel aan wennen. De eerste keer dat ik die 2 van mij ging blazen wilden ze allebei vluchten en Jaimy was aan het trillen. Nu komt hij zelf aanlopen. tongue-out je kunt ook watjes in de oren doen met een hoodie er overheen. Dat maakt bij veel honden ook al verschil, dan horen ze het niet meer zo hard. 

 

Ziva heeft een lang stokhaar trouwens. 1x per week kammen is prima, niet te vaak gaan doen dat stimuleert het verharen  

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Ik heb dit jaar ook hetzelfde probleem bij Diesel, ook een halve Berner Sennen.

Kom ook geen losse haren tegen, maar haal ik er een borstel of kam door, dan komt me er toch een partij dood haar uit.

Denk dat ik hem van de week toch maar eens ga wassen.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

Met deze temperaturen merk ik dat de mijne ook slecht door de vachtwissel komen. 

 

Aiden gaat voor de wash & blow, maar Abby vindt dit inderdaad ook te spannend.

Ik borstel haar 2x per week met de herderskam en verder laat ik haar veel zwemmen. Dan raakt ze toch wat van die dooie haren kwijt.

 

Maar is ze sowieso bang voor de trimster? Die zou haar ook eens lekker helemaal kunnen uitkammen, zonder wassen of föhnen.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Paddy borstel ik eerst met een borstel met lange tanden. Daarna kam ik alles door met de ontwolkam. Daarna kam ik alles door met de lange kam.

 

De slicker gebruik ik niet omdat hij dat niet prettig vindt.

 

Wassen en blazen gaat wel t beste, dan ben je in 1 x klaar. Ik gebruik een shampoo en conditioner in 1 en laat t zeker 20 minuten intrekken.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

2 x wassen, eerste keer mooi in laten trekken, wachten, dan uitspoelen, en weer herhalen, daarna drgen liefst met de blazer, wat Kees aanhaalt, een champo met conditioner,........met de blazer en de kam erbij haal je het oude haar en onderwol er goed uit.    Neem wel de tijd ervoor, met een hond ben ik bijna drie uur bezig.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Is je hond soms in het laatste jaar gecastreerd? Maar met dit idiote weer kan ik mij voorstellen dat een hond haren verliez, meer dan normaal.

Inderdaad lekker wassen, en blazen of fohnen, scheelt een heel stuk. Als je het in de douche doet, doe een nylonkousje over het putje heen, gaan niet alle haren de afvoer in.

 

Maar ook, stop met te veel kammen met een fijne kam danwel rubberen borstel. Daarmee trek je niet alleen het dode haar er uit maar ook levende haren gaan mee. De haren daarnaast  vallen vervolgens ook uit, en zo houd je de rui in stand.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Bedankt voor alle reacties allemaal! Ik ga even los op iedereen reageren.

 

Naomi: lang stokhaar dus, weer wat geleerd! Wassen en droogblazen zie ik echt niet zitren. Ziva heeft een hekel aan gewassen worden, de trap op- of aftillen daar wordt ze ook niet blij van (en wij hebben een smalle, stile draaitrap die ze niet zelf op of af mag. Douche op de eerste verdieping).

De stofzuiger is na 2.5 jaar nog steeds eng en ik verwacht niet dat ze aan een blazer beter zal wennen. Dus wassen en blazen gaat hem echt niet worden.

 

Diesel: bij jou hetzelfde verhaal dus, fijn om te weten dat ik niet de enige ben!

 

Tamara: Ziva zwemt graag en krijgt daar regelmatig de kans voor. Dat lijkt dus niet genoeg te helpen. Ze is bang voor iedere vreemde die aan haar lijf komt en hoe meer dit moet (dierenarts met name, maar trimmer ook) hoe erger en enger ze het vindt.

 

Kees, jij gaat dus ook met borstels in de weer. Ik zal eens even zoeken naar de ontwolkam die je noemt, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wie weet is het iets!

Zoals hierboven geschreven gaat wassen hem echt niet worden.

 

Willemijn: bedankt voor het advies, maar wassen zie ik echt niet zitten. Ik denk ook dat het zonder kan. Ik zie wassen vooral genoemd worden bij honden die een enorme hoeveelheid haar verliezen, dat is bij Ziva niet zo.

 

Ientje: Ziva is gecastreerd toen ze 6 maanden was, ze is nu ruim 2.5. 

Borstelen doe ik eens per week, niet vaker. Ten eerste weet ik dat vaker borstelen kan zorgen voor extra verharen, ten tweede verliest ze niet zo veel haar en heeft ze niet zo snel klitten dat ik me genoodzaakt voel het vaker te doen.

 

Mijn probleem is dus vooral dat het dode haar in de vacht blijft zitten ondanks borstelen. Wassen en droogblazen daar wil ik niet aan. Wat is de beste manier om toch de dode haren uit de vacht te krijgen?

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik was en blaas liever maar in dit huis zit er totaal geen druk op t warme water. Voordat de vacht dan helemaal nat is duurt veel te lang.

 

Dit is een ontwolkam.

 

http://www.dierenparadijs.nl/webshop/index.php?route=product/product&product_id=214

Volgende forumvraag: Koelvest Hurtta/Ruffwear
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^