Koelvest Hurtta/Ruffwear

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik vond enkele topics over dit onderwerp maar geen antwoord op mijn vraag wink Ik zou graag een koelvest aanschaffen, maar ik zou deze ook willen gebruiken binnen in huis in bepaalde periodes en in de trein. 

 

De Ruffwear en Hurtta koelvesten moet je onderdompelen in water. Maken zij dan ook de omgeving nat of blijft de vest aan de buitenkant redelijk goed droog? 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Koelmatten maken de omgeving nat, hetzelfde systeem denk ik, ik heb mijn houten vloer er door verpest, helemaal nat geworden, de olie is daardoor van kleur veranderd.

Maar het is niet nar nat, meer als een bikini of zo?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

De ruffwear swamp cooler laat geen hele plassen water achter hoor. Het water trekt erin. De binnenkant blijft lange tijd mooi koel.

honden page profiel CodyCody 3 doggies

honden foto van Cody

Ik heb een Hurtta Cooling coat liggen die ik nog nooit gebruikt heb, mt 45-50 cm (zie advertentie op hondenpage). Geen idee of dat ding dus nat is aan de buitenkant maar ik weet wel dat als je 'm goed zou uitwringen de binnenlagen het vocht vast houden. Lijkt mij dat het er dan niet vanaf druppelt maar als de hond op de vloer gaat liggen door het gewicht van de hond wel een natte plek achter kan laten. In huis kun je beter een airco of ventilator aanzetten dan de hond een koeljas aantrekken lijkt mij. Zo'n jas ook niet aan trekken als de hond alleen is. De hond zou zich er in kunnen verstrikken maar ook als de jas van binnen te droog wordt kan de hond wel degelijk oververhit raken. 

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein 3 doggies

honden foto van Anke,Vaös&Lein

Ik heb een ruffwear swamp cooler. Ik ben er heel tevreden over. Hond heeft er duidelijk baat bij. Je maakt hem idd nat en wringt hem dan uit. Hij voelt vochtig aan de buitenkant maar laat zoals Hannah al zegt laat geen plassen water achter. Aan de binnenkant blijft het echt lang vochtig en voelt ook echt heel koel aan. Heb na een wandeling gevoelt aan de binnenkant en die was echt nog lekker koel.

honden page profiel Eggermont KatelijneEggermont Katelijne 3 doggies

honden foto van Eggermont Katelijne

Heb vandaag een vest aangekregen,besteld via althrite.nl,merk Hyperkewl.Is een beetje te groot voor Indy,maar ik kan met klittenband misschien een beetje aanpassen.We hebben de vest eerst ondergedompeld in water,dan goed laten uitlekken.Blijft gewoon lekker koel.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Koelmatten maken de omgeving nat, hetzelfde systeem denk ik, ik heb mijn houten vloer er door verpest, helemaal nat geworden, de olie is daardoor van kleur veranderd.
Maar het is niet nar nat, meer als een bikini of zo? "

Hier een koelmat die niet nat gemaakt hoeft te worden (van trixie)  er zit een soort gel is dat koud wordt zodra er druk op komt. Dus ga je er op staan of liggen voel je het meteen koud worden onder je. Heel fijn, vooral met een houten vloer, en hij werkt super. 

honden page profiel ShayShay 3 doggies

honden foto van Shay

Hier ook erg tevreden over de ruffwear koelvesten. Als je ze goed uitwring zijn ze damp en laat dan inderdaad geen plassen water achter. 

honden page profiel Dobber!Dobber! 3 doggies

honden foto van Dobber!

Ik zou absoluut geen koelvest nemen. Het idee is heel leuk, maar mensen onderschatten het effect van de kou. Ik heb een koelmat voor Dobber, eentje met gel die koud word als er druk op komt (als ze er op gaat liggen oid). Ze ligt er regelmatig op, maar niet altijd even lang en niet altijd even vaak. Dat ding is zo koud, het temperatuurverschil kan ook te groot zijn. Juist dan moet de hond zelf kunnen kiezen of hij wel of niet op dat ding wil liggen. Met een vest kan de hond niet weglopen van de kou. Ik zou dus nooit zo'n vest kopen. Ik heb zelf wel eens op Dobber haar koelmat gezeten ;). Maar echt, zo'n ding is heerlijk om even snel af te koelen, maar niet om continue mee in contact te zijn. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Hier een koelmat die niet nat gemaakt hoeft te worden (van trixie)  er zit een soort gel is dat koud wordt zodra er druk op komt. Dus ga je er op staan of liggen voel je het meteen koud worden onder je. Heel fijn, vooral met een houten vloer, en hij werkt super.  "

Ja die heb ik nu ook, werkt goed inderdaad.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

De vacht van een hond werkt isolerend.

Zelfde principe als een thermoskan .

Het is de luchtlaag die dit doet.

Een koelvest neemt dit isolerend vermogen op een gedeelte van de hond weg.

Een hond koelt op een andere manier dan een mens.

Een koelmat OK. Dan kan de hond zelf kiezen of hij er op wil liggen.

Zij koelen bvb wel via voetzooltjes en buik.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Bedankt allemaal! 

Ik ga er nog eens over nadenken...

Ik zal proberen op iedereen te antwoorden. Ik zou het niet voor bij mij zelf in huis gebruiken, want hier blijft het goed koel. Ik heb zelfs geen airco of ventilator nodig in huis en toch blijft de temperatuur hier goed. Met de warmte van deze dagen komen we sowieso niet buiten, dus zou een koelvest niet echt nodig zijn voor in ons huis. 

 

Maar mijn hond is een Noors ras en ze heeft snel last van de warmte. Eigenlijk bijna de hele zomer lang is het buiten wat te warm voor haar. Op zondag ga ik normaal altijd met de trein op bezoek bij familie. Mijn hond thuislaten kan niet, want ze heeft verlatingsangst. (Ze blijft dus sowieso nooit alleen, dus ook niet met koelvest). Op de trein heeft ze het meestal echt te warm, ook al gaan we alleen op dagen dat de temperatuur oké is. En ook in mijn moeders huis is het een stuk minder koel. Dus een koelvest leek me voor die situaties wel handig en dan kan ik die af en toe ook gebruiken voor de wandelingen (al maken we die sowieso niet te lang in de zomer). Maar mijn moeder heeft tegels van natuursteen dus daar mag niet te veel water op komen.

 

Een koelmat is dus minder handig omdat dat bij mij in huis niet nodig is. Dat zou dan alleen handig zijn bij mijn moeder in huis, maar niet in de andere situaties. Terwijl ik zeker op de trein graag iets zou hebben dat haar wat koel houdt. De koelvesten met gel vind ik minder fijn lijken, maar bij die van Ruffwear en Hurtta twijfel ik toch of dat goedkomt met de tegels bij mijn moeder. Dus ik ga er nog eens over nadenken. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Maar mijn hond is een Noors ras en ze heeft snel last van de warmte. Syntara

Los van het feit of je nu wel of niet een koelvest zou kopen... het is een misvatting dat noordelijke rassen sneller warm zouden hebben dan niet-noordelijke rassen. Integendeel zelfs. Honden met een wollige ondervacht hebben minder snel last van hitte dan honden met een korte, dunne of enkelvoudige vacht. Zoals Xtine al zegt: de wol heeft een zeer efficiente, isolerende functie door de lucht die ze vasthoudt. Zowel bij koude als bij hitte kan daardoor het lichaam beter beschermd worden. Als die isolerende functie wordt weggenomen, krijgt de hond het moeilijker om zelf zijn temperatuur te regelen.

Wou ik toch nog es effe vermelden..hp-angelhp-smile

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein 3 doggies

honden foto van Anke,Vaös&Lein

" Los van het feit of je nu wel of niet een koelvest zou kopen... het is een misvatting dat noordelijke rassen sneller warm zouden hebben dan niet-noordelijke rassen. Integendeel zelfs. Honden met een wollige ondervacht hebben minder snel last van hitte dan honden met een korte, dunne of enkelvoudige vacht. Zoals Xtine al zegt: de wol heeft een zeer efficiente, isolerende functie door de lucht die ze vasthoudt. Zowel bij koude als bij hitte kan daardoor het lichaam beter beschermd worden. Als die isolerende functie wordt weggenomen, krijgt de hond het moeilijker om zelf zijn temperatuur te regelen.
Wou ik toch nog es effe vermelden.. "

Ik gebruik het koelvest alleen bij mijn kortharige sbt. Mijn leonberger doe ik het bewust niet aangezien zij dus wel een dubbele vacht heeft. 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Los van het feit of je nu wel of niet een koelvest zou kopen... het is een misvatting dat noordelijke rassen sneller warm zouden hebben dan niet-noordelijke rassen. Integendeel zelfs. Honden met een wollige ondervacht hebben minder snel last van hitte dan honden met een korte, dunne of enkelvoudige vacht. Zoals Xtine al zegt: de wol heeft een zeer efficiente, isolerende functie door de lucht die ze vasthoudt. Zowel bij koude als bij hitte kan daardoor het lichaam beter beschermd worden. Als die isolerende functie wordt weggenomen, krijgt de hond het moeilijker om zelf zijn temperatuur te regelen.
Wou ik toch nog es effe vermelden.. "

Ik wil zeker geloven dat de vacht ook bij warmte isolerend werkt. Ze heeft gewoon ook een enorm praktische vacht op elk vlak smile Maar ik merk wel aan mijn hond dat ze opleeft op koudere dagen en in de winter. Ze heeft sneller last van de warmte dan onze andere honden die we vroeger hadden. Normaal heeft ze veel energie, zeker tijdens een wandeling, maar boven de 15 graden is dat al beduidend minder. Bij onze andere honden was dat verschil veel minder groot. Misschien is dat dan gewoon toevallig en niet afhankelijk van het ras. Iemand die ik ken met hetzelfde ras heeft dat ook bij haar hond, maar 2 honden zijn natuurlijk geen goede steekproef smile

 

Ik weet natuurlijk niet of zo'n koelvest dan bij haar ook goed helpt, maar de reviews die ik kan vinden, lijken wel positief. Ook bij honden met een zelfde type vacht. Ik ben er nog altijd niet uit of ik een koelvest ga aanschaffen of niet. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ze heeft sneller last van de warmte dan onze andere honden die we vroeger hadden. Normaal heeft ze veel energie, zeker tijdens een wandeling, maar boven de 15 graden is dat al beduidend minder. Bij onze andere honden was dat verschil veel minder groot. Misschien is dat dan gewoon toevallig en niet afhankelijk van het ras. 

Of heeft ze meer voeling met de noden en behoeften van haar lichaam en past ze zich dus beter aan aan de omstandigheden? Het is niet omdat ze haar energie beter gaat regelen dat ze het ook té warm heeft.

Het is dus gewoon heel verstandig dat een hond zich minder gaat inspannen bij hitte en dat zelf aanvoelt, dat is ook onderdeel van je eigen temperatuur op punt houden. hp-smile 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^