Wolfhonden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel wolfyywolfyy

honden foto van wolfyy

--

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" 65% wolf en loopt overal rustig los met me mee.  Heeft meer wolf dan een echte hybride. "

Maar ondertussen zeg je toch zelf net dat ze een afgezette buitenren nodig hebben van minstens 400m2 met hekken van minimaal 2 meter hoog en antigraaf bescherming zodat ze niet onder de hekken doorgraven...

Waarom dan opeens die 'kijk es hoe flink, hij kan los en loopt met mij mee'? Als je hondenmanieren wil, waarom moet er dan wolf in?

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

Ik vind het ook onzin hoor. Waarom zou je een wild dier in een gedomesticeerd dier willen kruisen? Omdat het leuk is? Omdat het hip is? Omdat het iets nieuws is? Omdat je daardoor apart bent als eigenaar (kijk mij eens, met m'n wolf)?


Zoals altijd is het welzijn van het dier van ondergeschikt belang. Misschien is het wel helemaal niet zo prettig om als halve wolf in een hond te zitten, of andersom. Het lijkt me een ideale voedingsbodem voor conflictgedragsproblemen (ben ik wolf? ben ik hond? moet ik jagen, vechten, vluchten, de buurtkinderen knuffelen of hun arm eraf bijten?)

 

En dan die hele lijst erbij, ze kunnen niet loslopen, ze jagen, je tuin moet eruit zien als Guantanamo Bay anders ontsnappen ze... Ze slopen je huis, vermoorden elkaar en anders wel ieder ander dier in hun omgeving dat ze als prooi zien (leuk, als je buurman schapen heeft, of een kat, een konijn, of een buurvrouw hp-angel)

 

Nou, mijn hond zal het niet zijn. Ik zie ook echt het nut niet in van zo'n kruising. Ik ga m'n paard toch ook niet met een zebra kruisen...

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

" Ik snap je gevoel, maar heb je wel is een wolfhond / hybride in het echt ontmoet? Waar baseer je je mening precies op? Een midcontent wolfhond staat qua gedrag niet ver van een husky af. Het is meschien net de overtreffende trap, maar veel scheelt het niet. Hoort een husky dan ook niet thuis in Nederland?
Echte wolf hybrides zijn tevens illegaal. Mijn wolfhonden zijn allemaal F6 of meer.  "

Je hebt zeker mooie honden. Maar als huskyeigenaar ga ik toch echt alleen even in op deze opmerking.

 

Ik vind inderdaad dat een husky in NL zeker niet ideaal is nee. Verbannen uit NL nee. Kijken wie zo een hond wilt/neemt en dat verbieden ja!!

Ik ken zoveeeeeel mensen met husky's waarbij ik me bij zeker de helft afvraag WAAAAROM?!! 

 

Daarnaast kun je niet elke husky, of wolfhond of uberhaupt hond over 1 kam scheren. Waar Abby de tamaskan blijkbaar een echte allround sporthond is en zo is gefokt (ik heb geeen verstand van tamaskans!) Is mijn husky dat ook. Al daar weer niet voor gefokt. Want trekken dat doet ze dan weer niet... 

 

Verder houd ik me buiten de discussie of jou honden nu wel of niet in NL ed voor kunnen komen en of je dst moet willen.

 

Ieder zijn ding. Ik weet dat ik het zelf niet zou willen. Maar daarom begin ik er ookniet aan!

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Zou een kruising tussen een hond en een kat niet geweldig zijn?

Ook eens proberen.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

" Misschien ben je niet bekend met wat de vereniging publiceert over het ras, daar wordt namelijk het volgende genoemd als fokdoel;
 
"5) De fokker fokt uitsluitend huishonden. Hiermee wordt bedoeld dat de honden niet anders worden gefokt dan met als doel het houden als huishond voor recreatief gebruik. Wordt een pup verkocht voor een bepaald doel, dan houdt de NTC zich niet aansprakelijk voor tegenvallende resultaten en kan hier ook geen aanspraak op worden gemaakt"
https://www.tamaskan-dog.nl/fokkerij/fokken-onder-de-ntc/
 
 
Ik zeg daarbij niet dat er geen andere rassen ingekruist worden, wel dat de AWH al meermaals gebruikt is en dat ik dat persoonlijk een rare keuze vindt gezien het bovenstaande en de aanwezigheid van zo veel verschillende geschikte hondenrassen. 
 
Een barzoi vind ik overigens een zeer bijzondere keuze. De lange en bijna stoploze schedel wijkt in alle opzichte af van een wolvenschedel.
 
Maar oké, doe wat je niet laten kan. Het is wel een feit dat de meesten zeer gericht zijn op het uiterlijk.
 
Mijn complimenten aan TS voor de duidelijke omschrijving van de behoeften van AWH’en, hopelijk schept dit voor velen een goed beeld dat het hierbij niet om een gewone huishond gaat. Ik heb respect voor het handjevol mensen die ze aankunnen en de zorg kunnen bieden die deze honden nodig hebben. Ik heb meerdere malen met zulke honden mogen werken en deze honden zijn absoluut niet te vergelijken met een "gewone" huishond en zijn imo dus ook voor weinig mensen echt geschikt. Vandaar dat ik het gewoonweg een vreemde keuze vind om af te wijken van het oorspronkelijke doel.  "

Die regel in het reglement is vooral dat ze niet in kennels worden gehouden of alleen als fokhonden. 

Ze zijn dus geen bankhanghonden, maar wonen wel in huis.

 

De stoploze neus is dus iets waar we ons niet druk om maken - is maar uiterlijk. 

Daarnaast is de Tamaskan een ras in opbouw en hoeft niet alles op een wolf te lijken. Dat is het eindresultaat, en daar zijn we nog lang niet, aangezien we pas een F3 hebben en nog lang geen F5. 

honden page profiel wolfyywolfyy

honden foto van wolfyy

--

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

"
 
Nou, mijn hond zal het niet zijn. Ik zie ook echt het nut niet in van zo'n kruising. Ik ga m'n paard toch ook niet met een zebra kruisen... "

Dit word wel gedaan met paarden en pony's, de foto hier onder is een kruising zebra x pony.

526927.jpg

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Tja, je vraagt zelf wat er gebeurt als de kooi wordt weggehaald. Niet veel dus. Een drang om de weide wereld in te trekken is er niet. Wat jij hondemanieren noemt is normaal wolvengedrag. Ik denk dat je een soort misplaats gevoel hebt dat een wolf enkel gelukkig kan zijn als ze zich precies gedragen zoals een wolf in het wild. Meschien als er wat husky ingekruisd wordt dat ze graag de benen nemen. Maar een wolf? Nee. Ik kan hier gerust de poort open zetten zonder dat ik bang hoef te zijn dat ze er ervandoor vliegen. Waarom dan toch zo'n ren? Omdat ze vreselijk goed in uitbreken zijn voor het geval je een keer weg moet. Dan is het handig om zo'n ding te hebben om ze even veilig apart te zetten.

Je haalt wolf en wolfhond nogal door elkaar... Als ik over wolven schrijf, maar jij er opeens jouw hond van.

Maar ik ga er niet meer op in. Wat je schrijft over de wolf staat voor mij haaks op de ethiek en integriteit van dit dier en klinkt voor mij als een hoop vergoelijkingen om het kruisen met wilde dieren te rechtvaardigen.

En ik vind je antwoorden ook niet erg consequent: de ene keer zijn het monsters from hell en kan 95% van de mensen hen niet handelen en de volgende keer zijn het brave meelopertjes en hebben ze nog minder zwerfdrang dan een husky. Tja.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" Niks anders ingekruisd is trouwens niet waar, we zijn bezig met een aantal herders en daarnaast ben ik zelf bezig met een Barzoi. Ook is er een nest geweest met een Ierse Wolfshond.... "

 

Vraagje tussendoor, gewoon omdat ik er naar benieuwd naar ben hoor, krijg je hier niet een heel wispelturig ras van zeg maar? 

 

Als je bijvoorbeeld een golden koopt weet je wel redelijk waar je aan begint en waar je aan toe bent. Bij de Tamaskan is dat al niet zo, in 1 nest kan je qua karakter echt dag en nacht verschil tegen komen. Is het dan wel handig ook nog eens zoveel verschillende rassen in te zetten in de fok, maak je dat dan niet erger en zit daar een reden achter waarom zoveel heel verschillende rassen worden gekozen? 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Als men het over wolfshonden heeft moet ik altijd denken aan het boek:

Chakka, mijn wolvekind van Bevie J.Gravlin

Prachtig boek, waard om eens te lezen.

Ideaal om honden en wolven in hun waarden te laten.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

"  
Vraagje tussendoor, gewoon omdat ik er naar benieuwd naar ben hoor, krijg je hier niet een heel wispelturig ras van zeg maar? 
 
Als je bijvoorbeeld een golden koopt weet je wel redelijk waar je aan begint en waar je aan toe bent. Bij de Tamaskan is dat al niet zo, in 1 nest kan je qua karakter echt dag en nacht verschil tegen komen. Is het dan wel handig ook nog eens zoveel verschillende rassen in te zetten in de fok, maak je dat dan niet erger en zit daar een reden achter waarom zoveel heel verschillende rassen worden gekozen?  "

We willen een brede basis om naar de rasstandaard toe te fokken op een gezonde manier. 

 

Dus nu zijn alle Tamaskan inderdaad nog heel anders van elkaar. Ze hebben allemaal wel de eigenschap koppig te zijn, maar verder zijn ze anders.

Ze zijn sowieso minimaal de komende 20 jaar nog geen ras.

We willen naar een ras toe, en dan heb je veel diversiteit nodig. En daar moet je indd wel de juiste kopers bij vinden die verstand hebben van wat ze in huis halen óf bij willen leren. 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" We willen een brede basis om naar de rasstandaard toe te fokken op een gezonde manier. 
 
Dus nu zijn alle Tamaskan inderdaad nog heel anders van elkaar. Ze hebben allemaal wel de eigenschap koppig te zijn, maar verder zijn ze anders.
Ze zijn sowieso minimaal de komende 20 jaar nog geen ras.
We willen naar een ras toe, en dan heb je veel diversiteit nodig. En daar moet je indd wel de juiste kopers bij vinden die verstand hebben van wat ze in huis halen óf bij willen leren.  "

 

Ah dat is een helder verhaal, hoop dat het gaat lukken om het ras zo te krijgen

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

"  
Ah dat is een helder verhaal, hoop dat het gaat lukken om het ras zo te krijgen "

Ik hoop het ook!

Vind het een lastige standaard om nu al waarheid te maken, ook omdat we nu nog hooguit 2 tot 3 honden hebben die aan de standaard voldoen, maar nog een heel ander genenpakketje bij zich dragen. 

Nakomelingen zijn dus wéér anders. 

 

Een ras opzetten is een lastig proces, maar ik hoop echt dat we over 70, 80 jaar kunnen zeggen dat de Tamaskan een gezond en leuk ras is om te hebben. 

honden page profiel UshankaUshanka

honden foto van Ushanka

" Je haalt wolf en wolfhond nogal door elkaar... Als ik over wolven schrijf, maar jij er opeens jouw hond van.
Maar ik ga er niet meer op in. Wat je schrijft over de wolf staat voor mij haaks op de ethiek en integriteit van dit dier en klinkt voor mij als een hoop vergoelijkingen om het kruisen met wilde dieren te rechtvaardigen.
En ik vind je antwoorden ook niet erg consequent: de ene keer zijn het monsters from hell en kan 95% van de mensen hen niet handelen en de volgende keer zijn het brave meelopertjes en hebben ze nog minder zwerfdrang dan een husky. Tja. "

 

Eens. Met al je reacties hier, trouwens. Naar mijn mening toon je de grootste vorm van respect naar het wezen “wolf” door hem met rust te laten in de ongerepte wildernis, waar deze zijn volledige, natuurlijke gedragsrepertoire kan uitoefenen zonder bemoeienis van de mens. 

 

Nou wil ik best geloven dat mensen als TS nodig zijn om de reeds aanwezige mid- tot high-content wolfhonden op te kunnen vangen in zo verantwoord mogelijke handen, maar een verbod op het fokken van dergelijke dieren zou ik alleen maar kunnen prijzen. Net als een verbod op het fokken van extreem brachycephale honden (inmiddels in werking getreden). Rare veronderstelling van TS dat men niet tegen schadelijke raskenmerken én het particulier houden/fokken van semi-wilde kruisingen kan zijn. Het is niet of-of. 

 

"
De stoploze neus is dus iets waar we ons niet druk om maken - is maar uiterlijk. 
Daarnaast is de Tamaskan een ras in opbouw en hoeft niet alles op een wolf te lijken. Dat is het eindresultaat, en daar zijn we nog lang niet, aangezien we pas een F3 hebben en nog lang geen F5.  "

 

Interessant; maar dan snap ik de keuze om, blijkbaar, alweer meer wolvenbloed in te fokken al helemaal niet. Oprecht niet. Ik kan me niet voorstellen dat uiterlijk geen rol speelt bij de keuze om een mid-content wolfhond in te zetten, uit meer dan 360 erkende hondenrassen, waarbij de teller de 500 ver overschrijdt als we de niet-erkende en landrassen meetellen. 

 

Als ik eerlijk ben vind ik het gros van de moderne wolfhondenbeweging maar een zooitje ongeregeld. Men is het niet eens met de rest van de fokkers, splitst zich af en gaat verder onder een nieuw rasnaampje. Inmiddels zitten we aan de Northern inuit, de utonagan, de tamaskan, de caledonian wolfalike en veel meer. Vervolgens worden ze alsnog door elkaar gebruikt en zijn ze allemaal variërend qua (on)voorspelbaarheid. Nee hoor, doe mij dan maar gewoon een mooie agouti raszuivere Siberische husky. 

 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

" Dit moet iemand mij even uitleggen. Ik hoop trouwens dat ik niemand voor het hoofd stoot. Maar waarom wil iemand zo'n hoog percentage wolf in zijn gezelschapshond hebben? 
 
Er woont hier een Tamaskan in de wijk. De hond zit aan 3 riemen vast met uitlaten. Als ie ontsnapt is ie namelijk weg en krijgen ze hem nooit meer te pakken. What's the fun in het hebben van een hond met de eigenschappen van een wolf? Mijn terriër van 9kg wil hij vermoorden net als alle andere honden.
 
Nogmaals, ik keur niets af. Hoop dat iemand mij een antwoord kan geven "

In een Tamaskan zit amper wolf, dus volgens mij zal er wel iets ander mis zijn met die hond en/of de eigenaars als zij hem niet kunnen houden. In sommige lijnen zit er niet eens wolfbloed in. Daarbij is het ook geen FCI erkent ras. 

 

Maar ik ben het wel met je eens dat zo'n hoog percentage wolf gewoon niet handig is in deze maatschappij. Klinkt een beetje als de nieuwe HR hond. In plaats van 'kijk hoe stoer ik ben met mijn gevaarlijke hond' is het nu 'kijk naar mijn hond met x hoeveelheid wolfbloed'. Maar goed, als mensen er verstandig mee omgaan, oké. Hoop alleen dat het geen nieuwe trend wordt... 

 

Ik ga regelmatig met een Tjech wandelen. Leuke hond, vrij gehoorzaam (tot op een zekere hoogte). Zelf zou ik er nooit een willen... Deze eigenaars hebben erg veel geluk gehad met het karakter. Ze wonen op een appartement en de hond is binnen erg rustig. Kan ook een paar uurtjes alleen blijven zonder dat het huis overhoop ligt. Voorlopig is hij ook nog erg sociaal naar andere honden toe. 

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

"  
Interessant; maar dan snap ik de keuze om, blijkbaar, alweer meer wolvenbloed in te fokken al helemaal niet. Oprecht niet. Ik kan me niet voorstellen dat uiterlijk geen rol speelt bij de keuze om een mid-content wolfhond in te zetten, uit meer dan 360 erkende hondenrassen, waarbij de teller de 500 ver overschrijdt als we de niet-erkende en landrassen meetellen. 
 
Als ik eerlijk ben vind ik het gros van de moderne wolfhondenbeweging maar een zooitje ongeregeld. Men is het niet eens met de rest van de fokkers, splitst zich af en gaat verder onder een nieuw rasnaampje. Inmiddels zitten we aan de Northern inuit, de utonagan, de tamaskan, de caledonian wolfalike en veel meer. Vervolgens worden ze alsnog door elkaar gebruikt en zijn ze allemaal variërend qua (on)voorspelbaarheid. Nee hoor, doe mij dan maar gewoon een mooie agouti raszuivere Siberische husky. 
  "

 

Lees even de reactie ook hierboven: we zijn een ras in OPBOUW. Dus nu speelt het uiterlijk geen rol, want je kunt niet verwachten zoals bij een Husky of bij een Golden Retriever dat ze allemaal aan de standaard voldoen.

 

Maar daar willen we wel heen, dat we een standaard krijgen waar ze aan gaan voldoen. Allemaal. Dat je een stabiel ras krijgt, ook in uiterlijk. En dan is het de bedoeling dat ze op een wolf lijken, ja. 

Maar daar is de Tamaskan nog lang niet. Ze zijn geen ras. 

 

 

Ik zie het ook nog wel gebeuren dat alle afsplitsingen en fokkers óf weer gaan samenwerken, óf dat er gewoon geen (of 1) ras blijft staan.

Een ras op een gezonde manier opbouwen is lastig, en dan ook nog kritiek krijgen terwijl je zelf denkt het heel goed te doen, is ook vervelend. 

Maar naar het verleden kijkend, zie je ook dat een gezond ras (met typische kenmerken) creëren gewoon verdomde moeilijk is en vaak gewoon niet lukt. 

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

Jammer trouwens dat TS alweer is weggejaagd... 

honden page profiel UshankaUshanka

honden foto van Ushanka

Nou praat je bewust om de inhoud van mijn reactie heen. Even parafraseren: er zijn honderden hondenrassen die bruikbaar zijn, maar toch wordt er nu bewust (meermaals) extra wolvenbloed ingefokt met tegelijkertijd de mededeling dat uiterlijk nog een lage prioriteit is. Die twee zaken matchen niet helemaal met elkaar, zeker gezien de wensen betreffende het karakter. Dit hoeft niet gezien te worden als aanval of kritiek; als je als verantwoord fokker alle voors en tegens afgegaan bent alvorens de combinatie uit te voeren, dan zou de verwarring makkelijk te verhelderen moeten zijn. Ja, een gezond ras opbouwen is moeilijk, maar dan nog mogen mensen toch wel vraagtekens hebben bij bepaalde keuzes die binnen die ‘opbouw’ gedaan worden. 

honden page profiel VanVan

honden foto van Van

Het doel van het in kruisen van wolfhonden is inderdaad grotendeels het uiterlijk. De Tamaskan zou namelijk een hond moeten zijn met een wolvenlook. De meeste outcross honden zullen dus wolfhond, poolhond of herder zijn.
Daarnaast zullen er ook zo nu en dan honden uit andere rasgroepen gebruikt worden.

Wat betreft het wolvenbloed is het wel de bedoeling dit uiteindelijk steeds verder uit te dunnen.

En moet ook zeggen dat het ook gewoon veel makkelijker is een outcross wolfhond te vinden dan een ander ras. De wolfhond mensen staan hier veelal veel meer open voor.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Jammer trouwens dat TS alweer is weggejaagd...  "

nou, nou, weggejaagd, weggejaagd...


niets mis met een stevige discussie toch? ik word soms wel een beetje moe van alle tere zieltjes in de huidige maatschappij... dan denk ik, als je hier na een beetje kritiek al wegloopt, hoe red je het dan in godsnaam in het echte leven...


maar, ik ga weer in de fluwelen-handschoentjes modus verder hp-smile

 

lieve medeforummers, ik vind dat er in deze discussie buitengewoon goede argumenten worden aangedragen tegen het houden van wolfhybriden (het zijn eigenlijk geen hybriden). de Amerikaanse Wolfhond is geen ras, maar een allegaartje van hond met wolf kruisingen, waarbij het op voorhand totaal niet te voorspellen is hoe het karakter en/of de gezondheid van het dier zich zal ontwikkelen. met andere woorden, je hebt geen idee wat je in huis haalt, er zijn geen regels voor het fokken met deze dieren, en daarom zou ik ook een voorstander zijn van een verbod.

 

er zijn overigens wel regels voor het percentage wolf dat in een hond mag zitten, dit verschilt per land (of in Amerika, per staat). je mag ook niet zomaar een wolf als huisdier houden, dat is verboden.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

" Nou praat je bewust om de inhoud van mijn reactie heen. Even parafraseren: er zijn honderden hondenrassen die bruikbaar zijn, maar toch wordt er nu bewust (meermaals) extra wolvenbloed ingefokt met tegelijkertijd de mededeling dat uiterlijk nog een lage prioriteit is. Die twee zaken matchen niet helemaal met elkaar, zeker gezien de wensen betreffende het karakter. Dit hoeft niet gezien te worden als aanval of kritiek; als je als verantwoord fokker alle voors en tegens afgegaan bent alvorens de combinatie uit te voeren, dan zou de verwarring makkelijk te verhelderen moeten zijn. Ja, een gezond ras opbouwen is moeilijk, maar dan nog mogen mensen toch wel vraagtekens hebben bij bepaalde keuzes die binnen die ‘opbouw’ gedaan worden.  "

Natuurlijk mag dat, graag zelfs!

 

De wensen betreffende het karakter komen heel goed overeen met een combinatie wolfhond...
Wanneer mensen de karaktereigenschappen van een Saarloos of van een Tsjech niet zien zitten, moeten ze ook niet aan een Tamaskan beginnen. Want die eigenschappen zitten in een Tamaskan ook.
Net zo goed als de Husky.

Wolvenbloed is niet zo makkelijk uit te leggen, het wordt op een bijzondere manier vererfd, wetenschappers weten ook niet zo goed hoe dit werkt.

Maar als ik kijk naar de Tamaskan met meer wolvenbloed: die zijn veel makkelijker dan de Tamaskan met minder wolvenbloed erin...

Voorbeeld: De moeder van Abby en dat gehele nest zijn hele sociale, lieve, makkelijke honden. Hechten zich aan de baas, zijn sociaal naar andere honden, kunnen overal mee naartoe. Dit nest is 28% wolf.

En dan zijn er Tamaskan met veel Duitse Herder erin en betrekkelijk weinig wolvenbloed (vaak 4-6%), die inderdaad uitvalgedrag gaan vertonen, lastig zijn naar andere honden, meer hun eigen plan trekken, etc etc.

 

Dus voor mij is meer wolvenbloed absoluut geen negatief iets....
Meer huskybloed zou ik bijvoorbeeld vervelender vinden - de Husky vererft hun genen qua karakter erg sterk door, waardoor we jachtinstinct krijgen, weglopers, slopers, etc etc.
Dat zit al in de Tamaskan, en hoort er ook zeker bij, dat neem je voor lief, maar om dit nu nog meer toe te gaan voegen, terwijl het er al in overvloed in zit (vind maar eens een ongebruikte lijn!) vind ik persoonlijk zonde.

 

 

Waarom ik voor een midcontent wolfhond ga is dus echt gezondheid en karakter. Ja, het is mooi meegenomen dat hij knap is, maar ik vind mijn Aiden ook knap en daar zouden 0% pupjes uit komen.
Maar Romeo past in karakter gewoon echt een heel stuk beter bij Abby dan dat Aiden dit doet.
Daarnaast moet je ook kijken naar de lijnen die al gekruisd worden en naar wat andere fokkers doen.
Ik heb de reu voor Abby al 4 keer aangepast, alleen maar omdat andere fokkers ook ineens op het idee komen om dezelfde lijn of hetzelfde ras te gebruiken.
De AWH die ik heb uitgekozen is trouwens wel de eerste die wordt goedgekeurd door de rasvereniging hier in Nederland.

Dus weet niet zo goed waar de andere info vandaan komt dat dit heel vaak gebeurt?

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

" Het doel van het in kruisen van wolfhonden is inderdaad grotendeels het uiterlijk. De Tamaskan zou namelijk een hond moeten zijn met een wolvenlook. De meeste outcross honden zullen dus wolfhond, poolhond of herder zijn.
Daarnaast zullen er ook zo nu en dan honden uit andere rasgroepen gebruikt worden.

Wat betreft het wolvenbloed is het wel de bedoeling dit uiteindelijk steeds verder uit te dunnen.

En moet ook zeggen dat het ook gewoon veel makkelijker is een outcross wolfhond te vinden dan een ander ras. De wolfhond mensen staan hier veelal veel meer open voor. "

Helemaal mee eens!

 

Vind bijvoorbeeld maar eens een fokker uit een andere rasgroep die wil samenwerken voor iets wat nog niet eens een ras is....

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

" nou, nou, weggejaagd, weggejaagd...
niets mis met een stevige discussie toch? ik word soms wel een beetje moe van alle tere zieltjes in de huidige maatschappij... dan denk ik, als je hier na een beetje kritiek al wegloopt, hoe red je het dan in godsnaam in het echte leven...
maar, ik ga weer in de fluwelen-handschoentjes modus verder
 
lieve medeforummers, ik vind dat er in deze discussie buitengewoon goede argumenten worden aangedragen tegen het houden van wolfhybriden (het zijn eigenlijk geen hybriden). de Amerikaanse Wolfhond is geen ras, maar een allegaartje van hond met wolf kruisingen, waarbij het op voorhand totaal niet te voorspellen is hoe het karakter en/of de gezondheid van het dier zich zal ontwikkelen. met andere woorden, je hebt geen idee wat je in huis haalt, er zijn geen regels voor het fokken met deze dieren, en daarom zou ik ook een voorstander zijn van een verbod.
 
er zijn overigens wel regels voor het percentage wolf dat in een hond mag zitten, dit verschilt per land (of in Amerika, per staat). je mag ook niet zomaar een wolf als huisdier houden, dat is verboden. "

Ik vind dat er niets mis is met een stevige discussie, wanneer er ook naar elkaar geluisterd wordt.
En soms wordt er gewoon geschreeuwd en blijven mensen elkaar overschreeuwen zonder de mogelijkheid tot leren.
Dat vind ik jammer.
Zo had TS ons veel kunnen leren, en wie weet wij TS ook wel weer.

 

Wolfhybriden (F1 kruising hond-wolf) worden trouwens niet gedaan in Europa, voor zover ik weet.
Want daar ligt inderdaad een verbod op wink

Daarnaast zijn de meeste Amerikaanse Wolfhonden zeker wel te controleren op gezondheid en gedrag, aangezien er ook gewoon afstammingsbewijzen van zijn en ook zij gewoon gezondheidstesten en DNA testen moeten ondergaan...
Vooral als ze de fok in gaan worden ze ook echt wel getest op karakter en wordt er ook gekeken naar ouders, grootouders, broers, zussen, tantes en ooms.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

" Helemaal mee eens!
 
Vind bijvoorbeeld maar eens een fokker uit een andere rasgroep die wil samenwerken voor iets wat nog niet eens een ras is.... "

Maar vanuit daar gezien, en dit is geen aanval, waarom zou je een nieuw ras willen maken?

 

Er zijn al zoooveel rassen wat is er dar mis mee?

 

En dan bedoel ik tegelijkertijd dus de kruising wolf, duitse herde rof husky welke eas ook om een midcontant wolf te krijgen.

Hier kun je zelfs nog vragen waarom t paard met de zebra..

 

Kleine toevoeging;

Ik vind het namelijk best krom dat mensen heeel vaak vallen over oopsnestjes. Maar een niwuw ras creeren wat je dus opzich ook oopsnestjes en kruisingen kunt noemen. Wat dan een ras moet worden

Wel oke is..

Hoedan?!

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

" Maar vanuit daar gezien, en dit is geen aanval, waarom zou je een nieuw ras willen maken?
 
Er zijn al zoooveel rassen wat is er dar mis mee?
 
En dan bedoel ik tegelijkertijd dus de kruising wolf, duitse herde rof husky welke eas ook om een midcontant wolf te krijgen.
Hier kun je zelfs nog vragen waarom t paard met de zebra.. "

Voor mij is het de gezondheid van de meeste rassen.
Ieder ras heeft wel iets en het is gewoon verdomde moeilijk om een gezonde hond aan te schaffen tegenwoordig.

Zo ben ik zelf ook bij de Tamaskan terecht gekomen.
Ik wilde een gezonde hond naast mijn Odi. Die absoluut niet gezond was, en achteraf ook overleden is aan een vreselijke ziekte.
Ik wilde er zeker van zijn dat mijn pup geen erfelijke ziektes had. Dat alles wat er te testen was, getest was.
En dit is binnen de Tamaskan zo.

Maargoed, ik ben de Tamaskan niet begonnen, dus waarom een nieuw ras beginnen? Daar was ik niet bij....
En die reden zal voor iedereen persoonlijk weer anders zijn.

 

Waarom zijn we ooit begonnen met een Golden Retriever?
Of met een Husky?
Omdat we bepaalde karaktereigenschappen zochten die ons aanspraken, waardoor ons leven beter/makkelijker werd.
Zo is de Tamaskan ooit ook begonnen (onder een andere naam dan wel), om langere stukken af te leggen dan de Husky.
Ze hadden ooit een functie om mee te beginnen.

Nu is die functie veranderd, net als die van de meeste honden. Ze zijn nu metgezellen.
Persoonlijk vind ik de Tamaskan een fijne metgezel en vind ik het gewoonweg fijn dat er zoveel aandacht wordt besteed aan gezondheid.
En hun uiterlijk vind ik nu gewoon een fijne plus. Hadden ze flaporen gehad en een krulstaart, had ik dat ook prima gevonden.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" Kleine toevoeging;
Ik vind het namelijk best krom dat mensen heeel vaak vallen over oopsnestjes. Maar een niwuw ras creeren wat je dus opzich ook oopsnestjes en kruisingen kunt noemen. Wat dan een ras moet worden
Wel oke is..
Hoedan?! "

 

Hmwoah, ik haak hier even op in, ik vind dit toch meer te maken hebben met de toch tamelijk bekrompen houding af en toe op specifiek dit forum. Daaromheen hoor ik namelijk alleen maar echt heel andere meningen. Compleet tegenovergestelde meningen eigenlijk, en daar vind ik mij ook wel in. 

 

Oke, oepsnestjes zijn inderdaad ook volgens mijn mening not-done, maar dat is ook even niet te vergelijken met een fokprogramma zoals die van de Tamaskan. Een weloverwogen kruising nest waarbij beide ouderdieren zijn getest op erfelijke afwijkingen en er goed wordt gezocht naar passende nieuwe baasjes, en tevens rekening wordt gehouden met karakter voortkomend uit die kruising, dat juich ik dus echt keihard toe. Daar ben ik het toch wel meer mee eens dan de hoge inteeltfok van sommige raszuivere honden tegenwoordig. En dat is inweze ook wat er bij de Tamaskan gebeurd, alles weloverwogen. Maar nee niet raszuiver, moeten we daar echt nog waarde aan hechten? Ik vindt van niet. Als ik een gezond kruising nest vind met de karakters die ik zoek dan koop ik daar zo een pup van.    

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_


 
Kleine toevoeging;
Ik vind het namelijk best krom dat mensen heeel vaak vallen over oopsnestjes. Maar een niwuw ras creeren wat je dus opzich ook oopsnestjes en kruisingen kunt noemen. Wat dan een ras moet worden
Wel oke is..
Hoedan?! "

Voor jouw is een nestje waar niet over is nagedacht, geen erfelijke testen zijn uitgevoerd, gewoon hond a op hond b,... hetzelfde als de manier waarop Tamara fokt met de tamasken? 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

" Voor jouw is een nestje waar niet over is nagedacht, geen erfelijke testen zijn uitgevoerd, gewoon hond a op hond b,... hetzelfde als de manier waarop Tamara fokt met de tamasken?  "

Nee bij lange na niet.

Dat zeg ik het was ook niet bedoeld als aanval.

 

Het was gewoon een vraag die ik me ppeens afvroeg... ik heb soms van die vage en minder vage vragen..

 

En tamara zei al ze was er niet bij toen ze de tamaskan gestart zijn. Nee snap ik.

 

Tegelijkertijd kunnen oops nestjes nog altijd geteste honden zijn. 2 verschillende rassen en niet de bedoeling en het blijft een oops nest.

 

Ik snap al jullie redenaties heel goed! 

Wat tamara zeinwaaom zijn we begonnen met de husky en de golden retriever?

 

Je zei om het makkelijker te maken en karaktereigenschappen ons aanspraken dat zal ook zeker de reden zijn! 

 

Ik vind het ergens gewoon jammer dat hond niet gewoon hond is. Er zoveel rassen zijn en het steeds anders moet. Om het de mens te vermakkelijken. Om het even zo bot weg te zeggen.

 

Al snap ik wel volllledig dat je een gezonde hond wilt!!

honden page profiel VanVan

honden foto van Van

Tja als je je ras gevonden hebt tussen de al bestaande rassen dan snap ik dat je het raar vind iets nieuws te willen terwijl er al zovelen zijn.
Maar wat als je toch niet kunt vinden wat je zoekt ondanks die vele rassen?
Ik wou als 2e hond een wolfhond en ja ik geef eerlijk toe in eerste instantie viel ik vooral voor het uiterlijk. Maar de Saarloos wou ik niet vanwege de gezondheid en de Tsjech was het qua karakter niet helemaal. Toen kwam ik per toeval de Tamaskan tegen.
Waarom ze ooit de Tamaskan begonnen zijn? Waarschijnlijk grotendeels om geld te vangen maar dat is uitgegroeid tot een fijne community waarin de meeste fokkers/eigenaren de zelfde visie hebben. Waarbij gezondheid op een staat en niet de zogenaamde raszuiverheid. En ja er word ook gekibbeld maar dat heb je overal waar mensen samen proberen te werken.

Mijn nummer 1 ras blijft de Duitse Herder maar ik durf het niet meer om wille van de gezondheid. En ik weiger te fokken onder de RvB waar door de meeste raszuiverheid nog steeds boven gezondheid word gesteld.

pagina 2 van 3 123
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^