hijgen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel rogerroger

honden foto van roger

Mijn rottweiler van bijna 3 jaar hijgt altijd als ik haar halsband aan doe. Vanaf ik haar halsband pak begint ze er al mee, dan hijgt ze van in de auto tot onze bestemming, en met dit warmere weer blijft het hijgen dan ook waardoor ik voel dat de wandelingen niet helemaal worden benut door het hijgen. Gisteren zette ik ze in de auto (vanachter in open koffer van ford focus dus ze ziet mij enzo,..) en gisteren ben ik ergens naartoe gereden van zo'n 20 minuten en hijgde ze echt da ze erbij aan het jabberen was. Ik heb al vanalles geprobeerd om haar halsband pas aan te doen als we in het bos zijn maar helpt niet.

Ik heb het gevoel dat dit ongeveer 1,5 jaar geleden is begonnen. Misschien toen ik haar had afgezet bij DA voor sterilisatie? En dat ze nu stress heeft telkens ze in de auto stapt omdat ze denkt dat ik haar ergens afzet ofzo? maar ja de vraag is wat kan ik er aan doen? Is het stress omdat ze niet weet waar ze naartoe gaat? want ik ga vaak naar andere plaatsen bos, langs kanaal, park, ... Het heeft niets met halsband te maken denk ik aangezien ze die soms ook na het wandelen aan heeft en hier dan gewoon doet. Misschien bang van de auto maar da zou raar zijn aangezien ze al sinds ze 8 weken was in de auto meegaat. Vroeger had ze dit totaal niet dat hijgen, toen deed ik haar halsband aan en was ze blij, legde ze zich rustig neer in de auto, .. Maar sinds 1,5 jaar veranderd. Ze hijgt echt wel hard alsof ze juist een paar keer gesprint heeft.. Weet iemand wat ik hierbij kan doen?

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Ik heb ook een hond die één keer een nare associatie met een autorit heeft gehad en daarna ook altijd gestresst is gebleven bij autoritten - omdat hij die nare associatie blijft houden. Daarvoor sprong hij er enthousiast in en was autorijden geweldig. Het wordt minder op den duur.

 

En als iemand nog goeie tips heeft, volg ik graag mee.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Hier ook een hond die autorijden nooit leuk heeft gevonden.

 

zelf ben ik erg aan de slag gegaan met het minder stressvol maken van de auto.

Denk aan heel rustig rijden (niet zomaar optrekken/afremmen/scherpe bochten nemen)

Ook zijn we samen af en toe gewoon in de auto gaan zitten zonder te gaan rijden en af en toe op de auto aflopen zonder dat hij er echt iets mee moet (Aedon wilde in eerste instantie al niet naar de auto toelopen en ging vanaf een meter of 5 acuut op de rem).

 

Dit heeft echt jaren geduurd en nu doet hij het redelijk in de auto. Hij hijgt wel nog steeds en liggen doet hij ook liever niet, maar hij staat niet meer zo strak gespannen als eerst en met een zachte aanmoediging en een heel klein beetje hulp springt hij er nu ook zelf in.

 

Doe vooral rustig aan, volg het tempo van je hond en oefening baart kunst

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou lekkere dingen in de auto gaan geven, en dat een week of 2, dan hetzelfde maar de moter starten, dan een klein stukje rijden, en dat allemaal met iets wat bijzonder lekker is.

Zo langzaam opbouwen en als het erger word, opnieuw beginnen..

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Maar het is ook de halsband (of bedoel je de riem?) waar ze op reageert, en niet alleen de auto. halsband om en in de auto is dus het heftigst als ik het goed begrijp, dan is de associatie met "er gaat iets vreselijks gebeuren" dus het grootst.

 

Maar hoe is het dan bij de gewone blokjes om, dan moet ze toch ook een halsband om? Misschien zit die halsband niet fijn? Heb je al een tuigje geprobeerd? En geprobeerd de halsband in huis aan te laten en dan af en toe de riem eraan te klikken voor wat oefeningetjes doen en vooral heel veel lekkere beloningen?

honden page profiel rogerroger

honden foto van roger

ik weet niet echt of de auto het probleem is, aangezien ze altijd direct naar de de auto gaat als we buiten gaan, misschien is het gewoon stress omdat ze niet weet waar ze gaat? maar ja het probleem is en blijft wat kan ik er aan doen om dit te verminderen..

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" ik weet niet echt of de auto het probleem is, aangezien ze altijd direct naar de de auto gaat als we buiten gaan, misschien is het gewoon stress omdat ze niet weet waar ze gaat? maar ja het probleem is en blijft wat kan ik er aan doen om dit te verminderen.. "

Misschien moet je toch eens zomaar een stukje gaan lopen en een keer niet met de auto gaan, kijken of het dan ook is.

Misschien is je hond wel altijd autoziek, en weet hij van te voren al ooww jeee, weer ziek worden..

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Mijn rottweiler van bijna 3 jaar hijgt altijd als ik haar halsband aan doe. Vanaf ik haar halsband pak begint ze er al mee, dan hijgt ze van in de auto tot onze bestemming, en met dit warmere weer blijft het hijgen dan ook waardoor ik voel dat de wandelingen niet helemaal worden benut door het hijgen. Gisteren zette ik ze in de auto (vanachter in open koffer van ford focus dus ze ziet mij enzo,..) en gisteren ben ik ergens naartoe gereden van zo'n 20 minuten en hijgde ze echt da ze erbij aan het jabberen was. Ik heb al vanalles geprobeerd om haar halsband pas aan te doen als we in het bos zijn maar helpt niet.
Ik heb het gevoel dat dit ongeveer 1,5 jaar geleden is begonnen. Misschien toen ik haar had afgezet bij DA voor sterilisatie? En dat ze nu stress heeft telkens ze in de auto stapt omdat ze denkt dat ik haar ergens afzet ofzo? maar ja de vraag is wat kan ik er aan doen? Is het stress omdat ze niet weet waar ze naartoe gaat? want ik ga vaak naar andere plaatsen bos, langs kanaal, park, ... Het heeft niets met halsband te maken denk ik aangezien ze die soms ook na het wandelen aan heeft en hier dan gewoon doet. Misschien bang van de auto maar da zou raar zijn aangezien ze al sinds ze 8 weken was in de auto meegaat. Vroeger had ze dit totaal niet dat hijgen, toen deed ik haar halsband aan en was ze blij, legde ze zich rustig neer in de auto, .. Maar sinds 1,5 jaar veranderd. Ze hijgt echt wel hard alsof ze juist een paar keer gesprint heeft.. Weet iemand wat ik hierbij kan doen? "

Misschien eerst even een rondje lopen met de halsband om zodat de grootste spanning weg is en in de auto een kauwbeen. 

honden page profiel rogerroger

honden foto van roger

Er is op 200 meter van bij mij een groot park, en daar ga ik vaak naar toe maar ja het probleem is en blijft hetzelfde, ze begint met hijgen bij het aandoen halsband... Ookal neem ik de auto niet, ze hijgt binnen al .. 

honden page profiel rogerroger

honden foto van roger

Vanaf ze ergens dan is dan is het puur plezier en loopt zo overal rond en snuffelt ze overal dan is de stress gewoon voorbij, maar bij het warme weer blijft wel het hijgen. Misschien is het gewoon stress omdat ze niet weet waar ze naartoe gaat maar ja hoe dit probleem oplossen is het meoilijkste

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Het meest simpele is dan toch een tuigje proberen.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Er is op 200 meter van bij mij een groot park, en daar ga ik vaak naar toe maar ja het probleem is en blijft hetzelfde, ze begint met hijgen bij het aandoen halsband... Ookal neem ik de auto niet, ze hijgt binnen al ..  "

Je kan de halsband af en toe aandoen in huis en hem weer uit doen als ze een tijdje rustig. Ik zou dat ook doortrekken als je gaat wandelen, niet meteen aanlijnen en naar buiten maar aanlijnen, tot rust komen en dan naar buiten. Ik zou ook niet verder wandelen als ze stress vertoond maar haar even tot rust laten komen.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Het meest simpele is dan toch een tuigje proberen. "

Ik ben pro-tuigjes en raad het ook aan, maar ik denk niet dat dit Roger zijn probleem gaat oplossen. Hier gaat het om stress bij het wandelen. Ik denk dat zijn hond in de stress schiet bij alles wat ze associeert met wandelen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Het kan ook iets fysieks zijn rondom de hals(band) waardoor het nu ook iets mentaals is geworden.

honden page profiel rogerroger

honden foto van roger

" Je kan de halsband af en toe aandoen in huis en hem weer uit doen als ze een tijdje rustig. Ik zou dat ook doortrekken als je gaat wandelen, niet meteen aanlijnen en naar buiten maar aanlijnen, tot rust komen en dan naar buiten. Ik zou ook niet verder wandelen als ze stress vertoond maar haar even tot rust laten komen. "

tijdens het wandelen zelf is er geen enkele vorm van stress, dan loopt ze overal rond, snuffelt ze overal enzo dus wandelen is zeker niet het probleem

honden page profiel rogerroger

honden foto van roger

" Het meest simpele is dan toch een tuigje proberen. "

Haar tuig is voor te gaan lopen en speuren en halsband voor te wandelen, als ik nu haar tuig aan doet en ze gaat niet lopen of speuren dan gaat ze verward zijn denk ik

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Haar tuig is voor te gaan lopen en speuren en halsband voor te wandelen, als ik nu haar tuig aan doet en ze gaat niet lopen of speuren dan gaat ze verward zijn denk ik "

Vast wel even, even verward zijn is niet erg, dat overkomt ons ook wel eens. Als je blijft herhalen en ook duidelijk zegt bij het aandoen van het tuigje wat jullie gaan doen, dan zit dat er vast zo in. 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als ik daar tussen moest kiezen,dan wist ik het wel.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Haar tuig is voor te gaan lopen en speuren en halsband voor te wandelen, als ik nu haar tuig aan doet en ze gaat niet lopen of speuren dan gaat ze verward zijn denk ik "

Als je nou eens een tweede tuig erbij koopt dat een totaal andere kleur en vorm heeft zodat het niet meer verwarrend is, bijvoorbeeld in de kleur knaloranje of kermitgroen? Dat valt te proberen, toch? Voor 20-30 € kun je best iets heel goeds vinden, of desnoods tweedehands op marktplaats.

Volgende forumvraag: Gedrag bij eten naar andere hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^