Wanneer is het tijd om afscheid te nemen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GizmoGizmo

Hallo, ik heb het al een tijdje moeilijk ivm mijn hondje gizmo. Gizmo is een cavalier van 6 jaar. Sukkelt al zijn hele leven. Jeuk over hele lichaam.regelmatig oorontsteking. Sinds begin dit jaar overal schilfertjes. Speciale voeding voor zijn allergie. Linker knie en heup niet meer in beste staat, krijgt pijnmedicatie daarvoor. Maar gaan wandelen of spelen kan hij niet meer. Wanneer weet ik of ik de zware beslissing moet nemen zodat hij verlost is. Geniet hij nog? Hoeveel pijn heeft hij?  Hij slaapt veel maar soms kan hij ook nog echt genieten denk ik. Die?enarts laat beslissing aan mij over. Iemand die wat raad weet. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Kan je niet helpen geen advies....ik krijg ook heel veel adviezen maar wat zegt je gevoel,je hart,je verstand....ik ben de laatste die je kan adviseren,ik worstel ook regelmatig met die vraag.

honden page profiel bentebente

Dit is een ontzettend moeilijke keuze. Wij hebben op het moment 1 oudje rondlopen, ons andere hondje hebben we nu bijna twee jaar terug in laten slapen. Zij kon echt niet meer zitten, nauwelijks ademen.. de kanker had haar werk gedaan. 

 

Ons huidige hondje heeft ook haar reeks problemen gehad. Maar telkens konden wij een oplossing vinden. Ik hoop dan ook dat we haar niet hoeven in te laten slapen, omdat dit nogal traumatisch is. 

 

Dat is mijn ervaring met honden in laten slapen. Je moet je bedenken hoeveel hij nog geniet. Is het 80 procent naar en 20 procent genieten? Dan moet je misschien de moeilijke keuze maken.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Lees dit boekje eens van Hugo van Duijn, Zijn we niet te vroeg? Zie deze link, daar staat het boekje volledig overgrnomen

 

https://crematiehuisdier.nl/euthanasie.html

 

 

 

 

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Lees dit boekje eens van Hugo van Duijn, Zijn we niet te vroeg? Zie deze link, daar staat het boeje
 
https://crematiehuisdier.nl/euthanasie.html
 
 
 
 
  "

Dank je,ik zocht dit.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Sterkte met Vigo Monique.

En Gizmo ook sterkte. 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Moeilijk hè? Hier een rottweiler van bijna 6 met artrose in beide ellebogen, artritis in beide schouders en ellebogen en een hernia. Ze krijgt dagelijks onsior (pijnstiller) Elke keer als ik denk dat we haar moeten laten inslapen krabbelt ze weer op. 

 

wat je nog kunt proberen zijn visolie en cbd olie. Mogelijk voelt Gizmo zich daarmee iets beter. 

 

Sterkte met dit moeilijke dilemma

 

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Lexie hier ook iedere keer een hond die weer opkrabbelt. 

 

Die link van Cody heb ik opgeslagen,ook aandachtig gelezen,als het moment daar is dan zal ik het weer lezen.

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Heb de link gelezen en als ik dan eerlijk ben zou ik Zara in moeten laten slapen. Mijn man is daar echt op tegen en denkt idd in ‘kijk eens wat ze wel kan’. 

 

Moeilijk deze dilemma’s. Beste ‘Gizmo’ je bent duidelijk niet de enige die hiermee worstelt. Was er maar een zwart-wit antwoordt. Zou het makkelijker maken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Dat is voor iedere hond anders, advies geven zonder de hond gezien te hebben, zal ik niet snel doen, ik ken je niet persoonlijk , en heb ook nooit met je gemaild of conversatie met je gevoerd, hier een senior hond, 13 jaar oud, niet ziek geen organische mankementen, maar een hond die toch in reservetijd leeft.....de dierenarts laat het aan jou over ? Tuurlijk moet jij de beslissing nemen, maar een dierenarts kan echt wel een gesprek met je voeren toch...heb ikook gedaan...alles toch bespreekbaar gemaakt, mijn dierenarts geeft toch een seintje als het niet meer verder kan, hier geen pijnstilling of medicatie, niet nodig , wel zie ik toch de ouderdom toeslaan, ik hou de vinger aan de pols, ik wil een waardig leven voor mijn hond, tuurlijk is het minder dan van een jonge hond daar ontkom je niet aan, ga bij jezelf te rade , hou je hond scherp in de gaten, als er geen pijnstilling helpt en als je hond alleen nog maar ligt te slapen, zich gaat afzondigen, een doffe blik in de ogen, ga dan bij jezelf te rade.....

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Hallo, ik heb het al een tijdje moeilijk ivm mijn hondje gizmo. Gizmo is een cavalier van 6 jaar. Sukkelt al zijn hele leven. Jeuk over hele lichaam.regelmatig oorontsteking. Sinds begin dit jaar overal schilfertjes. Speciale voeding voor zijn allergie. Linker knie en heup niet meer in beste staat, krijgt pijnmedicatie daarvoor. Maar gaan wandelen of spelen kan hij niet meer. Wanneer weet ik of ik de zware beslissing moet nemen zodat hij verlost is. Geniet hij nog? Hoeveel pijn heeft hij?  Hij slaapt veel maar soms kan hij ook nog echt genieten denk ik. Die?enarts laat beslissing aan mij over. Iemand die wat raad weet.  "

Je hond kan niet meer wandelen of spelen. Is je hondje dan nog wel vrolijk? Waar kan hij nog wel van genieten?

 

De knie en heup geven pijn. De regelmatige oorontsteking geeft veel pijn. Is dat laatste het gevolg van PSOM hetgeen 50% van de Cavaliers heeft? Ik heb mijn Cavalier destijds door een specialist laten opereren aan PSOM. Ik kreeg na de operatie te horen dat dit wel terug kon komen. Dit was mij van tevoren niet verteld en ook nergens te vinden. Binnen 3 maanden was de PSOM terug.

 

Elke Cavalier heeft chiari-achtige malformatie (CM) en naarmate deze ouder wordt Syringomyelie (SM).

Het vele slapen en niet fit zijn kan door beide aandoeningen veroorzaakt worden

 

Ik heb in de tijd dat mijn Cavalier ernstig ziek was door CM en SM veel contact gehad met andere eigenaren van zieke Cavaliers. Het viel mij op dat het moment om de moeilijke beslissing te nemen om een zieke Cavalier te laten inslapen steeds vooruit geschoven werd, wat de lijdensweg voor de arme hondjes erger en langer maakte. Ik had mij voorgenomen om mijn  super lieve Cavalier te laten inslapen als zij  niet meer kon lopen en geen plezierlichtjes in haar ogen meer had en dit niet uit te stellen, omdat ik geen afscheid van haar zou kunnen nemen. Helaas en met veel verdriet heb ik haar kort voor haar 4e verjaardag in laten slapen.  Zij had geen hondwaardig leven meer.

 

Ik hoop dat je goed naar je hondje kijkt; lage rughouding, oren naar achter, staart laag, zich terugtrekken zijn tekenen van ongemak en pijn. Als eigenaar kan je pijnen ook in de ogen van je hond zien.

 

Ik hoop dat je op tijd de moeilijke beslissing neemt om hem uit zijn lijden te verlossen.

 

Heel veel sterkte.

honden page profiel Frieda Frieda

honden foto van Frieda

Ik worstel hier nu ook mee. Kyra heeft lichte artrose in de schouders, maar de pijnstilling die ze krijgt helpt niet meer voldoende. Soms is ze nog vrolijk en daagt ze Remy uit om te spelen, maar meestal ligt ze voor de bank op de grond of op haar bed in de slaapkamer en gromt als 1 van de andere honden maar in de buurt durft te komen. Soms rent ze door de tuin als een jonge hond en andere keren loopt ze stijf en langzaam als een hele oude hond. 

Volgende week, als mijn dierenarts terug is van vakantie, ga ik met haar in overleg of andere pijnstilling misschien beter zal helpen. Zo niet, ben ik bang dat het niet lang meer zal duren voor ik afscheid van haar moet nemen. Op deze manier is het voor haar ook niet leuk meer. 

honden foto van Len@ en Jazz

Die link heb ik door gestuurd naar onze dochter en schoonzoon.

 

Wij hebben het ook 3x mee mogen maken,wanneer is het zover.

3 honden zijn hier oud geworden.

De hond dochter en schoonzoon is nu 15 is echt aan het tobben nu.

Ik zei lees dit maar als je wil.

 

Gisteravond kreeg ik een paar appjes dat zeer waarschijnlijk de hond ingeslapen gaat worden.

De kleinkinderen van 6 en 2 komen denk ik dan even naar ons.

 

Wat een rotbeslissing ook eigenlijkhp-cry

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik vind dat alleen jij die een grote band met je hond dat kan inschatten, als je eerlijk bent tegen jezelf.

Maar, oudere honden slapen eenmaal meer en hebben wat pijntjes, als pijnstilling werkt, waar ze ook wat suf van kunnen worden, dan kunnen ze nog happy leven, een oude hond wil niet spelen maar gewoon van de kleine dingen genieten.

Ik vind het ook echt niet kunnen dat hier mensen zeggen, laat hem maar inslapen, wat dat betreft ben ik het helemaal met Willemijn eens.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Hallo, ik heb het al een tijdje moeilijk ivm mijn hondje gizmo. Gizmo is een cavalier van 6 jaar. Sukkelt al zijn hele leven. Jeuk over hele lichaam.regelmatig oorontsteking. Sinds begin dit jaar overal schilfertjes. Speciale voeding voor zijn allergie. Linker knie en heup niet meer in beste staat, krijgt pijnmedicatie daarvoor. Maar gaan wandelen of spelen kan hij niet meer. Wanneer weet ik of ik de zware beslissing moet nemen zodat hij verlost is. Geniet hij nog? Hoeveel pijn heeft hij?  Hij slaapt veel maar soms kan hij ook nog echt genieten denk ik. Die?enarts laat beslissing aan mij over. Iemand die wat raad weet.  "

Een hond moet plezier hebben in het leven. Als ik lees dat een hond niet meer kan wandelen of spelen, dan staan bij mij de alarmbellen op roodgloeiend. En daarnaast heeft hij nog eens jeuk en oorontstekingen. Hoeveel moet het beestje nog verder lijden? Jeuk is net zo erg als pijn... De weinige goede momenten zijn geen compensatie voor de vele pijnlijke momenten. Een zesjarige hond die heel veel slaapt, dat klopt niet hoor. Maar als je altijd pijn hebt en jeuk en ontstekingen, dan KUN je ook niks meer. 

 

Dus ja, als ik alles zo lees, dan zou ik hem in laten slapen. Geen enkele twijfel. Op het moment dat jij jezelf al afvraagt of het geen tijd word om hem te verlossen, dan weet je zelf wel dat die gedachte niet opkomt als er geen reden voor zou zijn.. En in leven houden voor die weinige momentjes dat hij nog kan genieten (en in hoeverre dat écht genieten is...', dat is niet in verhouding met de pijn en jeuk die hij de rest van de tijd heeft...

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik ging er vanuit dat hij vroeger oorontstekingen had en jeuk..

Maar dan nog... ik ga me daar niet over uitlaten, ik heb geen idee hoe erg het is of dat de hond gewoon meer slaapt.

 

Volgende forumvraag: Zweetvoetjes?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^