Verlamde hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DieterDieter

Hallo,

Ons Bo, Bordeaux van 7 jaar oud, is sinds dinsdag volledig verlamd aan de achterhand.

Het begon allemaal vorige zondag dat we merkten dat ze wat raar deed. Zat op plaatsen waar ze nooit zat, was heel rustig etc. We dachten dat ze moe was aangezien ze de zaterdag eigenlijk heel de dag had rondgelopen en gespeeld met onze pup. Aangezien ze ook last heeft van artrose en haar gewrichten dachten we echt aan vermoeidheid.

Op maandag kon ze smorgens moeilijk recht. Eens we ze hielpen stapte ze en deed ze alles zelfstandig. Op dat moment hebben we wel al de DA ingeschakeld en zijn er fotos genomen. Uit de fotos blijkt dat ze idd heel wat artrose heeft en zo maar er is ook iets in haar rug, een bol die er niet hoort te zijn. Die zit onder haar laatste wervel aan de staart. Nu weten we niet wat die bol is. DA zegt ook dit kan een tumor zijn, dit kan infectie, ontsteking zijn, dit kan artrose gerelateerd zijn. Ook de Crp waarde in haar bloed staat heel hoog dus mogelijkheid op infectie. Algemene medicatie opgestart en even afwachten. Op dinsdag zelfde verhaal tot ze savonds helemaal niet meer uit de voeten kon. Achterhand echt plots verlamd. Ene minuut keek ze nog toe naar de puppytraining en ander moment kan ze niet meer recht, lopen etc...

Woensdag weer DA. Extra antibiotica opgestart. Savonds dan nog een extra medicijn. Momenteel staat ze dus op 3 medicijnen tegen artrose, ontsteking, spondylose... etc.

Vrijdag ook fysio opgestart. Massage plus electro therapie om de doorbloeding te stimuleren. Haar rug geeft nog impulsen door en terug naar de hersenen, maar het moeten al vrij hoge impulsen zijn. Toen hebben we ook beslist dat we acupunctuur gaan proberen ook en dit krijgt ze morgen.

Nu is onze vraag ook een beetje. We doen alles wat we kunnen, maar we zien weinig tot geen verandering, vordering. We stellen ons de vraag of we te veel verwachten op korte tijd of dat we toch echt iets zouden moeten zien door alles wat we doen. We zijn heel realistisch in het feit dat dit geen houdbare situatie is voor zowel Bo als voor ons, maar willen toch ook alles proberen.

Wat is jullie mening of heeft ervaring met zoiets?

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Jee wat heftig, zou het een hernia kunnen zijn die op het ruggemerg rust ? Dan kunnen er verlammingsverschijnselen  zijn, orthopeed geweest ? Ik kan je geen advies geven, ik begrijp dat je alles probeerd, je hond is nog heel jong....het enigste wat ik als advies kan geven is ga naar een orthopeed..

honden page profiel DieterDieter

Die fysio is ook orthopeed en we hebben er ondertussen bij nog een andere ook over gesproken.

De meningen zijn wat verdeeld.

DA wijt de verlamming aan de ‘bol’. fysio 1 geeft Da gelijk. Fysio 2 zegt in heel haar carriere nog geen tumor gezien te hebben op die plaats en andere dierenarts die de acupunctuur gaat doen heeft ook nog geen tumor daar gezien. Daarnast gaf de tweede fysio ook aan dat als er op die plaats iets zit, er eigenlijk geen verlamming mag zijn ook.

Hernia is het normaal gezien niet, want dat is pijnlijk en ze toont totaal geen pijn.

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Die fysio is ook orthopeed en we hebben er ondertussen bij nog een andere ook over gesproken.
De meningen zijn wat verdeeld.
DA wijt de verlamming aan de ‘bol’. fysio 1 geeft Da gelijk. Fysio 2 zegt in heel haar carriere nog geen tumor gezien te hebben op die plaats en andere dierenarts die de acupunctuur gaat doen heeft ook nog geen tumor daar gezien. Daarnast gaf de tweede fysio ook aan dat als er op die plaats iets zit, er eigenlijk geen verlamming mag zijn ook.
Hernia is het normaal gezien niet, want dat is pijnlijk en ze toont totaal geen pijn.
  "

Zijn er foto's gemaakt? Eerst weten wat het is voor je een fysiotherapeut aan laat prutsen dat zou mijn advies zijn. Ik heb bij mijn hond een scan op eigen verzoek laten maken,toen we er niet aan uit kwamen. Maar soms zijn foto's ook al voldoende en goedkoper.

 

Je hebt 4 types hernia bij een hond.

  • Type 1 : Zeer hevige pijn. De honden gillen het letterlijk uit van de pijn en willen niet meer lopen. Ze houden hun nek of rug verkrampt. Elke beweging is extreem pijnlijk.
  • Type 2: Ook hevige pijn, maar daarbij merk je dat de hond lichtjes met de pootjes gaat slepen. Ze staan minder stevig en vallen makkelijker om.
  • Type 3: Pijn is minder heftig als in de eerste 2 types, maar nog steeds aanwezig. Ze zakken door hun pootjes en kunnen soms niet meer staan. Ze hebben wel nog pijn gevoel in de voetjes als je daarin knijpt.
  • Type 4: Geen pijn en complete verlamming. Waarbij ook incontinentie van urine en ontlasting optreedt.

honden page profiel DieterDieter

Er zijn fotos gemaakt en daar is niet gesproken over een hernia. Dierenarts gaat ook van uit dat het geen hernia is.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Er zijn fotos gemaakt en daar is niet gesproken over een hernia. Dierenarts gaat ook van uit dat het geen hernia is. "

Sorry,je had het ook al in je beginpost geschreven,niet goed gelezen dus.

Het kan dus van alles zijn....ik zou toch ook niet teveel doen,je geeft al medicatie als het een ontsteking is zou de bult moeten slikken en de ontstekingswaardes in het bloed dalen.

Anders een echo laten maken kijken of het een tumor is als het de bult niet slinkt.

Kan er een biopt worden genomen.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" Sorry,je had het ook al in je beginpost geschreven,niet goed gelezen dus.
Het kan dus van alles zijn....ik zou toch ook niet teveel doen,je geeft al medicatie als het een ontsteking is zou de bult moeten slikken en de ontstekingswaardes in het bloed dalen.
Anders een echo laten maken kijken of het een tumor is als het de bult niet slinkt.
Kan er een biopt worden genomen. "

Ik ga mee met Monique, zolang er niet met zekerheid gezegd kan worden wat er mis is, zou ik niet beginnen met fysiotherapie

De bloedwaardes zouden een ontsteking kunnen verklaren, maar dan zou die met de huidige medicatie toch snel moeten slinken (aantoonbaar op foto)

Indien dat niet gebeurd zou ik ook kiezen voor een scan....ik weet het, dat is niet goedkoop, maar voordat je misschien meer schade toebrengt door manipulatie van buitenaf zou ik persoonlijk eerst zeker willen weten wat 'de bol' is en wat er aan gedaan kan worden

honden page profiel DieterDieter

Morgen wil ik sowieso een nieuwe bloedtest om inderdaad na te gaan of die waardes zakken.

echo had ik ook al aan gedacht. Morgen krijgt ze die acapunctuur bij een andere DA die zo toestel heeft volgens haar website dus mss wel eens vragen.

biopt gaf de DA aan dat de bol op een heel slechte plaats zit en da eigenlijk door het ruggenmerg zouden moeten gaan om er bij te komen dus moeilijk en weinig optie. 

honden page profiel DieterDieter

Scan idd hebben we ook bezig geweest. Blijkbaar kunnen we die doen in Merelbeke in de universiteit en zit de kostprijs rond de 1200 euro. We hebben de scan nog niet gedaan omdat we ook eerst even wouden afwachten om te ziek of we momenteel enige verbetering verwezenlijken, betere bloedwaarden, kleinere bol, kracht in poten. Natuurlijk als we met alles niets bereiken is het moeilijk. 1200 euro ga ik met plezier betalen voor mijn dier maar je moet ook ergens wat realistisch zijn. Vandaar dat we hier ook even polsen naar meningen. 

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie. R.i.p.

Ik kan niet helpen maar wens heel veel beterschap voor je hondje 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Scan idd hebben we ook bezig geweest. Blijkbaar kunnen we die doen in Merelbeke in de universiteit en zit de kostprijs rond de 1200 euro. We hebben de scan nog niet gedaan omdat we ook eerst even wouden afwachten om te ziek of we momenteel enige verbetering verwezenlijken, betere bloedwaarden, kleinere bol, kracht in poten. Natuurlijk als we met alles niets bereiken is het moeilijk. 1200 euro ga ik met plezier betalen voor mijn dier maar je moet ook ergens wat realistisch zijn. Vandaar dat we hier ook even polsen naar meningen.  "

Inderdaad eerst even kijken of het een ontsteking is,dat zou ik ook doen.

Stap per stap bekijken.

Maar weet je nu doe je fysio e.d kost ook geld en op het eind van de rit ben je net zoveel geld kwijt als dat je aan een scan kwijt zou zijn.

 

Ik heb 1 hond gehad vaag,heb veel stappen overgeslagen in onderzoek om een echo verzocht....140 euro met biopten erbij(kleinere hond)tumor. Heb haar laten inslapen.

die specialiste zei tegen mij,heel vaak worden honden pas naar mij toe gestuurd als laatste optie als de mensen al een kapitaal kwijt zijn aan medische bijzaken. Dierenartsen wachten vaak veels te lang.

 

Mijn huidige hond vaag,serieuze klachten heb een scan laten maken,ik weet nu wat hij mankeert,dat scheelt mij financieel gezien nu ook veel.

Zijn rug moet met rust gelaten en medicatie is het enige dat nog kan.

 

Een goed medisch onderzoek is duur maar kan je zoveel rust geven ook bij een slechte uitslag wat triest is maar je weet wat je te doen staat.

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou ook niet te veel doen, al is de doorbloeding wel bevorderend als het een ontsteking is.

Een Hernia word nooit omschreven als een bol, het kan een uitstulping zijn, of de tussenwervel is weg, of een vernauwing.

Als het een bol is kan het een abces zijn of een tumor.

Sommige abcessen zijn zo omsloten dat AB er niet bij kan komen, en voordat het lichaam dat weg ruimt dan kan het lang duren. Soms kiezen ze er dan voor om het te opereren.

Een scan maakt veel duidelijk, eigenlijk kan je dan pas echt zien wat er aan de hand is. Henia's zie je vaak niet op foto's of een beetje (bij mensen) maar lijkt me dat het bij dieren hetzelfde is.

Je hebt grote kans dat na de echo je toch een scan moet maken, ook omdat het op een rotte plek zit die waarschijnlijk zenuwen bekneld.

Met een beknelling moet je eigenlijk niet lang wachten, want hoe langer je wacht hoe meer zenuwschade.

Het zijn allemaal dingen die het kunnen zijn, wat ik er over weet, maar ik ben geen dokter, dus eigenlijk weet ik niks.

Als je een scan wilt maken, doe dat dan eerst dat geeft duidelijkheid, je kan dan nog wel de vraag hebben, is het een tumor of een ontsteking, vaak zien ze het wel maar soms ook niet.

Ik zou je hond vooral rust geven, als het een abces is wat omsloten is dan is de doorbloeding heel belangrijk, maar kan best lang duren voordat die weg is.

 

 

 

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik hoop dat het allemaal meevalt,beterschap voor hond.

honden page profiel DieterDieter

Alvast bedankt voor jullie reacties. Het bevestigd ons wel dat we moeten blijven zoeken momenteel. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Utrecht misschien ? Faculteit voor gezelschapsdieren, een mri, waar ze heel veel zien kost ongeveer 850 euro, ervaring mee.  Orthopeed dr.Meij...een orthopeed op de europese lijst van orthopeden.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Ik heb geen advies of tips maar wil je sterkte wensen.

honden page profiel May May

honden foto van May

veel sterkte!

ik kan je niet helpen sorry

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

Dieter heel veel sterkte toegewenst met jullie hond!!

Inderdaad is Utrecht  een  goede optie.

Zelf voor onze hond ivm andere klachten geweest.

Duurde bijna een ochtend maar werd wel meteen  heel goed onderzocht.

Diverse onderzoeken en bloedonderzoek achter elkaar.

Heel veel sterkte nogmaals!!

Hou je ons op de hoogte?

honden page profiel DieterDieter

Goeiemorgen,

We hebben zonet contact gehad met de dierenarts. Met alle medicatie hadden we eigen verbetering moeten ziek, maar is niet het geval momenteel. Deze namiddag gaan we eerst en vooral een nieuwe bloedtest doen. Dan weten we toch al of er iets van effect is. Utrecht is voor ons natuurlijk heel ver. Wij zijn Belgen. Voor ons maakt die afstand niet, maar eens vragen straks als dit voor Bo ook wel ok is.

Ik post wel iets van zodra ik meer weet. 

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Alles is al gezegd, dus wens je veel sterkte toe, je zal een onvoorstelbare onmacht voelen voor Bo om dit allemaal te moeten mee maken.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Goeiemorgen,
We hebben zonet contact gehad met de dierenarts. Met alle medicatie hadden we eigen verbetering moeten ziek, maar is niet het geval momenteel. Deze namiddag gaan we eerst en vooral een nieuwe bloedtest doen. Dan weten we toch al of er iets van effect is. Utrecht is voor ons natuurlijk heel ver. Wij zijn Belgen. Voor ons maakt die afstand niet, maar eens vragen straks als dit voor Bo ook wel ok is.
Ik post wel iets van zodra ik meer weet.  "

Als je in Belgie woont dan is Merelbeke uitstekend. 

Maar inderdaad even goed overleggen,de hond moet toch op een bepaalde manier liggen voor een scan...daar heeft de mijne met zijn hernia's veel weet van gehad.

 

Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe.

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie. R.i.p.

Heel veel sterkte toch beter schap voor je hondje 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

In Gent zit ook een dierenkliniek die te vergelijken is met Utrecht.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Als je in Belgie woont dan is Merelbeke uitstekend. 
Maar inderdaad even goed overleggen,de hond moet toch op een bepaalde manier liggen voor een scan...daar heeft de mijne met zijn hernia's veel weet van gehad.
 
Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe. "

Zie dat je dezelfde hebt aangeprezen....

 

 
 

Dierenkliniek en laboratoria

De dierenkliniek of dierenziekenhuis en de laboratoria van de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke bieden een uitgebreid gamma aan diensten.

 

Het dierenziekenhuis en laboratoria staan in voor diergeneeskundige zorgen aan alle huisdieren, gaande van landbouwhuisdieren (paard en rund), gezelschapsdieren (hond en kat) tot speciale dieren zoals knaagdieren, reptielen en vissen.

Ook de laboratoria van Parasitologie, Bacteriologie en Pathologie bieden voor specifieke analyses hun diensten aan.

De klinieken Kleine Huisdieren, Medische Beeldvorming, Grote Huisdieren en Verloskunde zijn 24u/24u, 7/7 bereikbaar. Voor de laboratoria en de klinieken Pathologie en Pluimveeziekten gelden de kantooruren.

honden page profiel DieterDieter

Ok net terug van 2 dierenartsen.

1ste dierenarts heeft nu acupunctuur gedaan, we kunnen het maar eens proberen. Heel beeld gegeven van ons Bo en ja, ze heeft nog zo'n gevallen gehad die uiteindelijk toch weer lopen, maar het vraagt tijd, veel tijd. Zij geeft de indruk dat ze niet onmiddellijk geloofd in een tumor.

2de dierenarts onze vaste dierenarts heeft een nieuwe bloedtest gedaan. Haar CRP waarde is van onmeetbaar gedaald naar 36. 36 is nog steeds veel te veel, maar we hebben wel een heel grote evolutie gemaakt. Nu blijft de dierenarts wel "negatief". Hij ziet het niet goed komen. Ik kan hem ook geen ongelijk geven. Om het even wat het is dat haar rug blokkeert, ze heeft nog heel wat andere problemen ook en als we dan die rug opereren, ja wat zal dan het gevolg zijn op het ander. MRI zegt hij ook duidelijk dat het hem op weg zou helpen om te detecteren wat het probleem is, maar ook hier weer zitten we dan weer met het feit met alles wat ze nog heeft zoals die atrose en slechte knieeën etc etc... Ik geef hem daar geen ongelijk in, maar natuurlijk, mijn hond opgeven zonder te weten wat het effectief is, ligt ook helemaal niet in mijn aard.

Nu hebben we het volgende beslist. We gaan nog één dierenarts er laten naar kijken, maar dan kijken in de aard dat we hem geen voorgeschiedenis geven, hij kent Bo ook totaal niet en wij kennen hem op aanraden van iemand. Echt volledig opnieuw beginnen. Misschien dat een klare kijk een nieuw beeld schept op het geheel. Komen we weer op een verhaal dat niemand eigenlijk echt weet wat het is of het komt er op neer dat er geen diagnose kan gedaan worden zonder MRI, dan gaan we een MRI scan uitvoeren om te weten wat die bol nu effectief is.

honden foto van *** Wienske & Djangie ***

" Ok net terug van 2 dierenartsen.
1ste dierenarts heeft nu acupunctuur gedaan, we kunnen het maar eens proberen. Heel beeld gegeven van ons Bo en ja, ze heeft nog zo'n gevallen gehad die uiteindelijk toch weer lopen, maar het vraagt tijd, veel tijd. Zij geeft de indruk dat ze niet onmiddellijk geloofd in een tumor.
2de dierenarts onze vaste dierenarts heeft een nieuwe bloedtest gedaan. Haar CRP waarde is van onmeetbaar gedaald naar 36. 36 is nog steeds veel te veel, maar we hebben wel een heel grote evolutie gemaakt. Nu blijft de dierenarts wel "negatief". Hij ziet het niet goed komen. Ik kan hem ook geen ongelijk geven. Om het even wat het is dat haar rug blokkeert, ze heeft nog heel wat andere problemen ook en als we dan die rug opereren, ja wat zal dan het gevolg zijn op het ander. MRI zegt hij ook duidelijk dat het hem op weg zou helpen om te detecteren wat het probleem is, maar ook hier weer zitten we dan weer met het feit met alles wat ze nog heeft zoals die atrose en slechte knieeën etc etc... Ik geef hem daar geen ongelijk in, maar natuurlijk, mijn hond opgeven zonder te weten wat het effectief is, ligt ook helemaal niet in mijn aard.
Nu hebben we het volgende beslist. We gaan nog één dierenarts er laten naar kijken, maar dan kijken in de aard dat we hem geen voorgeschiedenis geven, hij kent Bo ook totaal niet en wij kennen hem op aanraden van iemand. Echt volledig opnieuw beginnen. Misschien dat een klare kijk een nieuw beeld schept op het geheel. Komen we weer op een verhaal dat niemand eigenlijk echt weet wat het is of het komt er op neer dat er geen diagnose kan gedaan worden zonder MRI, dan gaan we een MRI scan uitvoeren om te weten wat die bol nu effectief is. "

Als ik het zo lees heeft jou hond nog heel wat meer klachten, is het dan wel eerlijk om zo door te blijven sukkelen? Als je dierenarts al zegt dat hij er geen hoop in ziet, waarom dan door gaan met onderzoeken? Alleen omdat jij als baas effectief wil weten wat hij heeft? Je zegt zelf al dat de hond last van artrose en knieën heeft. Natuurlijk wil niemand z'n hond missen, maar blijf wel realistisch of je hond nu die verlamd is nog een hondwaardig leven heeft...Houden van betekend uit liefde soms ook loslaten.

honden page profiel DieterDieter

Ja daar volg ik je in en heb je zeker en vast gelijk in. Ik volg je alleen niet helemaal in het feit dat ik echt wil weten wat het is. Mijn dierenarts zegt ook dat hij kan mis zijn, dus heb ik ook zoiets van ja goed maar ik ga mijn hond nu ook niet laten inslapen omdat iemand het mss niet juist heeft. Op zich heeft ze van haar artrose en knieeen weinig last. Ze is goed opgevolgd daarin, krijgt wat medicatie en de nodige supplementen dus dat is wel behoorlijk onder controle. Bo is geen zielig hondje met veel pijn, Bo is een hond die tot vorige zaterdag het terrein afrende en nu plots lam is. Ergens normaal dat we wel willen weten vanwaar dit komt denk ik?

honden foto van *** Wienske & Djangie ***

 Nu blijft de dierenarts wel "negatief". Hij ziet het niet goed komen. Ik kan hem ook geen ongelijk geven. Om het even wat het is dat haar rug blokkeert, ze heeft nog heel wat andere problemen ook en als we dan die rug opereren, ja wat zal dan het gevolg zijn op het ander. MRI zegt hij ook duidelijk dat het hem op weg zou helpen om te detecteren wat het probleem is, maar ook hier weer zitten we dan weer met het feit met alles wat ze nog heeft zoals die atrose en slechte knieeën etc etc... Ik geef hem daar geen ongelijk in, maar natuurlijk, mijn hond opgeven zonder te weten wat het effectief is, ligt ook helemaal niet in mijn aard.

Ik ga uit van wat jij hier zegt, daar reageerde ik op. In je volgende reactie zeg je ineens iets anders, dat je hond geen last heeft van de artrose en knie. Natuurlijk zou je graag willen weten wat je hond heeft, maar ik bedoelde meer dat je hond geen last van erge pijn moet hebben. Natuurlijk hoop ik ook voor je dat ze opknapt! 

honden page profiel DieterDieter

Ja met last bedoelde ik inderdaad dat ze dat heeft, maar niet dat ze kreupel ligt van de pijn. Integendeel. Moest ze pijn hebben dan was onze beslissing al lang gemaakt, dat wensen we haar helemaal niet toe. 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

Ik zie dat het laatste bericht van 2 maanden geleden is. Mocht je er nog wat mee geholpen zijn: Nick Vanvooren is een goeie orthopeed en dierenarts in Lovendegem. Hij heeft onze labrador gered na plotse verlamming. Bleek een fibrocartilagineus infarct te zijn in de rug. Hij heeft haar meteen een spuit gegeven, en een weekend bij hem gehouden ter observatie. Volledige achterkant was verlamd, maar hij merkte dat er nog iets gevoel in zat. We hebben haar na het weekend mee naar huis genomen, en maanden lang vanalles gedaan om haar terug te laten stappen: zwemmen, hydrotherapie, fysio, supplementen, etc. Dat heeft gewerkt! Ze kon terug stappen, dan terug lopen al huppelt ze een beetje raar door haar artrose. Ze was toen 6. Dat is 4j geleden en ze ligt nu luid naast me te snurken. Het kan dus ook terug goed komen! Mochten we toen een gewone DA geloofd hebben was er niets aan te doen en hadden we haar moeten laten inslapen.

Volgende forumvraag: mank lopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^