Puber 'intimideert' andere honden. En nu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

 

 

 

 

 

Advies gevraagd! Hopelijk kan ik dit zo duidelijk mogelijk uitleggen:

Maya is nu 11 maanden oud, ze kwam bij ons toen ze 5 maanden was. Tot die tijd heeft ze in een asiel in een kennel in Spanje gezeten, tussen een tiental andere leeftijdsgenoten. Ze heeft altijd veel aandacht gehad voor andere honden (er naartoe willen). Aangelijnd heeft ze geleerd ze zoveel mogelijk te negeren (hier lijkt ze nu even een terugval in te hebben, maar we oefenen door).

Ze is geen super zekere hond maar ook niet heel ONzeker. Ze rent op andere honden af om ze te begroeten (wel vaak vanuit een 'hinderlaag'). Ik kan zien dat ze het spannend vindt, ze rent weer een klein stukje weg als de andere hond dan op haar afkomt, met lage staart en oortjes. Meestal wederzijds even snuffelen en dan of spelen, of allebei weer doorlopen.

Ze heeft vanaf het begin dat ze bij ons was de (vervelende) eigenschap achter andere honden aan te blijven rennen (opjagen), als ze voor haar uit blijven rennen. Ook als de andere hond dit niet meer leuk vindt. Dit proberen we zoveel mogelijk te voorkomen en stoppen het zsm als het toch gebeurt. Ze raakt hierbij heel opgewonden, blaft en 'gromt' dan ook, en borstelt. Hoe leuker zij het lijkt te vinden, hoe vocaler ze wordt en hoe hoger haar opwinding. We stoppen dit spel dan, lijnen haar zo nodig aan en lopen door. Geeft de andere hond echt duidelijk aan (bijv door een kleine 'grauw') het niet leuk te vinden, dan stopt ze onmiddelijk (en gaat dan soms op haar rug liggen of loopt weg). Als de andere hond stil gaat staan en haar negeert houdt ze ook op. 

Ze heeft een vast speelmaatje (iets oudere reu) waar ze ontzettend lomp en wild mee kan spelen. Ze 'happen' elkaar dan ook grommend in het nekvel (echt kletsnatte nekken beide). Vindt een van beide het niet leuk meer dan geven ze een grauw en stopt het spel. Schudden ze zich uit en gaan hun eigen gang. 

Maar de laatste tijd laat ze soms vaker gedrag zien dat ikzelf niet leuk vind en ik niet goed weet of dit bij het puberen hoort of dat ze het 'gemunt' heeft op sommige andere honden. 

Het is altijd in 1-op-1 interactie en nooit in een groepje (in groepjes gedraagt ze zich niet minder dan voorbeeldig). Ze komt aan het spelen met een andere hond (vooral als er met voorpoten tegen elkaar opgesprongen wordt) en vervolgens dwingt ze de andere hond op de rug te gaan liggen met haar lijf maar ook met haar bek. (Niet bijten als in 'hap hap' maar wel met haar bek open de nek vd andere hond willen omvatten.) En dan over de andere hond heen willen staan. Dit zijn altijd de goedzakken (Labradoodles of Labradors etc). En rond dezelfde leeftijd als zij (voor zover ik dat weet). Ze zoekt het ook echt zelf op. Met sommige andere honden kan ze juist weer heel mooi wederkerig spelen. 

8 van de 10 ontmoetingen gaan zoals ik het graag zie. Maar bovenstaande maakt het wandelen stukken minder leuk voor ons. Ik wil namelijk niet hebben dat ze zich zo gedraagt, of dat dit gedrag erger wordt. We weten niet wat voor een 'ras' er in Maya zit. Mensen denken regelmatig dat er iets van een Stafford in haar zit. Zelf betwijfel ik dat maar zéker weten doe ik het natuurlijk niet. Ik herken vooral Herder-achtig spel en zie Windhond (wel i.c.m. een bredere meer gespierde hond) terug in haar. Maar de reputatie van hondintolerantie vd Stafford zit in mijn achterhoofd. Ik wil geen "Dat doet 'ie anders nooit" baasje worden. 

Dus komen we onbekende honden tegen nu, dan gaat ze aan de lijn en pas los als het baasje vd andere hond aangeeft dat deze goed zijn grenzen aan kan geven. Maar dit maakt het soms heel lastig en niet fijn wandelen. 

Ik hoor graag jullie advies en tips over de situatie. Is dit normaal pubergedrag waarbij ze uitprobeert hoever ze kan gaan of toch niet? En hoe stuur ik haar hier het beste in?

Ps: Maya is drie weken geleden gesteriliseerd. Puppycursus met vlag en wimpel gehaald, nu vervolg cursus en we gaan sowieso door tot gehoorzaamheid B. 

Alvast heel erg bedankt voor het lezen want het is een heel verhaal geworden! 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Hoe groot is ze nu?

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

" Hoe groot is ze nu? "

Een tijd geleden hebben we haar voor het laatst opgemeten, toen was ze ongeveer 51cm hoog. Ik denk niet dat ze na die tijd nog veel in de hoogte is gegroeid. Toen ze gesteriliseerd werd woog ze 21kg. Vanwaar deze vraag? smile

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ik vind dat je het al goed doet en analyseert en je er op aan past.
Ze is idd bezig met pubergedrag, maar blijkbaar is het haar ook te veel als ze zo wild met bepaalde honden speelt.
Zelf zou ik er voor kiezen de komende maanden haar aan te lijnen en haar sporadisch, 1 keer per week hooguit met een hond te laten spelen..of juist in een groepje los te laten. Meer focussen op lekker samen wandelen en keutelen, lekkers in het gras strooien, tussen de bladeren wroeten, muisjes zoeken,koekjes in boomstammen verstoppen en laten zoeken, allemaal wat rustigere dingen, door de bossen/bosjes, geen druk (van het spelen met andere honden).

Mijn hond (nu 11 jaar) ook uit Spanje en óók bij ons vanaf haar 5e maand, ging dat gedrag ook wel vertonen in de pubertijd, maar kwam ook voort uit opdringerig gedrag en maar doorgaan van andere honden, dan ging zij er ook harder in bij een volgende hond. En ze kon ook opjagerig worden als die ander zwakker was...ze kon ook heel vaak opgejaagd worden hoor..dus ik koos er op een gegeven moment voor om haar lekker maanden aan te lijnen zodra ik een hond zag, een hele andere kant te kiezen samen dingen doen en soms een hond ontmoeten. Daar werd ze rustiger en stabieler van, ze hoefde niks meer met andere honden, ze mocht kiezen en koos heel vaak dat ze best even wilde kennis maken en wat snuffelen en dan weer doorlopen.

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

" Ik vind dat je het al goed doet en analyseert en je er op aan past.Ze is idd bezig met pubergedrag, maar blijkbaar is het haar ook te veel als ze zo wild met bepaalde honden speelt.Zelf zou ik er voor kiezen de komende maanden haar aan te lijnen en haar sporadisch, 1 keer per week hooguit met een hond te laten spelen..of juist in een groepje los te laten. Meer focussen op lekker samen wandelen en keutelen, lekkers in het gras strooien, tussen de bladeren wroeten, muisjes zoeken,koekjes in boomstammen verstoppen en laten zoeken, allemaal wat rustigere dingen, door de bossen/bosjes, geen druk (van het spelen met andere honden).Mijn hond (nu 11 jaar) ook uit Spanje en óók bij ons vanaf haar 5e maand, ging dat gedrag ook wel vertonen in de pubertijd, maar kwam ook voort uit opdringerig gedrag en maar doorgaan van andere honden, dan ging zij er ook harder in bij een volgende hond. En ze kon ook opjagerig worden als die ander zwakker was...ze kon ook heel vaak opgejaagd worden hoor..dus ik koos er op een gegeven moment voor om haar lekker maanden aan te lijnen zodra ik een hond zag, een hele andere kant te kiezen samen dingen doen en soms een hond ontmoeten. Daar werd ze rustiger en stabieler van, ze hoefde niks meer met andere honden, ze mocht kiezen en koos heel vaak dat ze best even wilde kennis maken en wat snuffelen en dan weer doorlopen. "

Interactie met andere honden staat bij mij ook zeker niet op #1 voor haar. Maar loslopen wel. (Ook voor onze andere hond).  Omdat ze een redelijk jachtinstinct heeft laat ik haar echt alleen los in losloopgebieden (want daar zijn de meeste beestjes al gevlogen). Maar daar komen we dus wèl geregeld andere honden tegen. Het is echt even zoeken... In het begin dat ze bij ons was liep ze aan een 15meter lange sleeplijn. Die ga ik maar weer gebruiken denk ik. Zoekspelletjes doen we (binnen en buiten), vinden ze allebei heel leuk!

Bedankt voor je reactie! 

(Even gekeken op je profiel, knappe koppen, jouw honden hp-smile)

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ja het is aftasten en uitproberen, lange lijn is een hele goede oplossing, heb je meer controle om haar mee te krijgen als je denkt dat ze wel genoeg prikkeltjes heeft gehad.

Dank je hp-heart (zei ze trots, alsof ik ze zelf gebaard heb whahaha sealedhp-shinyhp-shiny )
Die van jou zijn ook een zoet stel hp-heart lieve koppies.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik zou haar in groep loslaten. Ze zal dan weer dat vervelend gedrag willen vertonen maar direct op haar plaats gezet worden door oudere hond. En daar zou ik dan niet tussenkomen. Dat is geen gevecht maar duidelijk zeggen ...tot hier en niet verder.  Jouw hond moet leren van sociaal om te gaan, dat kan door contact met anderen. 

Als je haar altijd aan de lijn gaat weghouden gaat ze er steeds naartoe willen om ..in haar ogen....te spelen.

Kan dus niet want dan krijg je een trekkende opgewonden  hond.

 

Misschien ben ik  verkeerd maar ik heb het al zo in loslopende groep honden gemerkt dat de ene de andere uitbundige slungel corrigeert en die begrijpt dat vlug. Als Lance opgewonden naar een onbekende hond loopt om te begroeten, één snauw of grom en Lance is kalm en toont respect.

Succes. 

honden page profiel JessicaJessica 1 doggies

honden foto van Jessica

Wij hebben een Old English  Bulldog x Cane Corso en heeft het zelfde gedrag. Ze drukt ze tegen de grond met een hoop herrie. Ze is ergens dominant maar ook zit er een deel angst in. Ik voorkom dit gedrag door af te leiden en dan langs de hond te lopen of aan de riem. Het enige verschil is dat mijn hond weinig behoefte heeft aan spelen. Ze heeft een vaste groep waarmee ze los loopt en dat gaat goed.

honden page profiel MoobjeMoobje

honden foto van Moobje

" Ik zou haar in groep loslaten. Ze zal dan weer dat vervelend gedrag willen vertonen maar direct op haar plaats gezet worden door oudere hond. En daar zou ik dan niet tussenkomen. Dat is geen gevecht maar duidelijk zeggen ...tot hier en niet verder.  Jouw hond moet leren van sociaal om te gaan, dat kan door contact met anderen. 
Als je haar altijd aan de lijn gaat weghouden gaat ze er steeds naartoe willen om ..in haar ogen....te spelen.
Kan dus niet want dan krijg je een trekkende opgewonden  hond.
 
Misschien ben ik  verkeerd maar ik heb het al zo in loslopende groep honden gemerkt dat de ene de andere uitbundige slungel corrigeert en die begrijpt dat vlug. Als Lance opgewonden naar een onbekende hond loopt om te begroeten, één snauw of grom en Lance is kalm en toont respect.
Succes.  "

In een groep gedraagt ze zich juist voorbeeldig. Altijd. Dit is ze zo gewend gok ik, van waar ze vandaan komt. En ook als ze een snauw krijgt gedraagt ze zich precies zoals ik denk dat het hoort! Het gaat puur om 1op1 interactie met blije, lieve, (volgens mij) leeftijdsgenootjes...

Volgende forumvraag: Agressie naar angstige reu
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^