Geen ervaring

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IrisIris

Hallo!

Ik ben een 21 jarige student, die over een half jaar mijn laatste studiejaar ingaat. Dit betekend dat ik nog maar 1 dag in de week op school hoef te zijn, en verder veel thuis ben. Daarom ben ik na gaan denken over iets wat ik al heel lang graag wil. Een hond!

 

Ik heb echter moeite met het kiezen van het ras. Ik heb namelijk best een lang lijstje met voorkeuren.

 

- Ik zoek een hond die niet buitensporig veel beweging nodig heeft, zoals bijvoorbeeld een herder dat nodig heeft (aangezien ik een redelijk klein huis met kleine tuin heb)

 

- Een hondenras met niet te veel erfelijke aandoeningen (labrador en golden retriever vallen dus helaas weg)

 

- Een ras dat volwassen minimaal de schofthoogte van 40 cm bereikt (groter mag zeker, kleiner liever niet)

 

- Een hondenras dat goed om kan gaan met eventuele toekomstige kinderen

 

- Een hond die af en toe wel een werkdag alleen kan zijn

 

Dit is bovendien de eerste keer dat ik een hond neem. Mijn vriend, waar ik praktisch mee samen woon, heeft zo'n 10 jaar een husky gehad, en heeft dus wel ervaring. Maar ik zal zelf het grootste deel van het opvoeden doen. Ik heb geen andere huisdieren en verzorging is geen probleem.

 

Een erg lang lijstje met moeilijke voorkeuren, realiseer ik me. Ik kijk nu naar de Shiba en de Dalmatier, maar weet er te weinig van om een goede beslissing te kunnen nemen.

 

Is er iemand die mij kan helpen met wat advies? :)

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Wat zijn ongeveer je richtlijnen voor uitlaten (duur, loslopen of niet)?

 

En hoelang is "een werkdag alleen"? Is dat 4 à 6 uurtjes of toch eerder 8 à 10 uren. 

 

Heb je ook mogelijkheden tot opvang/ oppas als je langer weg bent?

 

Heb je ook een aantal karakteristieken eigenschappen die je graag in een hond ziet? 

 

Misschien zou je eens de test van "gek op honden" kunnen doen. Daar word erg uitgebreid gevraagd wat je ongeveer(!) in een hond zoekt en kan je misschien ook nog verder helpen bij je raskeuze

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dat je huis en tuin niet groot is, heeft op zich niets met beweging te maken. Een hond vindt zijn beweging buitenshuis.

Dus: Ga je zelf graag wandelen? Trek je met plezier de bossen in? Ben je sportief, avontuurlijk? Of is het spreekwoordelijke 'blokje om' al genoeg beweging voor jou?

Welk karakter past er bij jou? Hou je van een gehoorzame hond, die inschikkelijk is en meegaand? Of voel je je beter bij een hond die er een eigen mening op nahoudt en zelf graag beslissingen neemt.

Wat met waaksheid? Is het okee als de hond blafferig is, of zoek je een hond die niet waakt?

Wat met andere honden (die je in je omgeving tegenkomt)? Zoek je een hond die ook daar inschikkelijk en makkelijk is? Of mag de hond intolerant zijn naar andere honden en hoeft ie met niemand vriendjes te zijn.

 

honden page profiel IrisIris

Ideaal met uitlaten zou niet meer zijn dan drie keer per dag een half uur. Ik woon in de stad, dus loslopen mag waarschijnlijk niet, en is ook niet handig vermoed ik.

Een werkdag alleen zou maximaal 8 uur bedragen, maar gemiddeld eerder 5 uur. In het zeldzame geval van 8 uur zou ik waarschijnlijk in de middag tussendoor wel een uurtje naar huis kunnen.

Ik heb wel wat vrienden met ervaring met honden die zouden kunnen oppassen, en voor enkele dagen zou de hond ook bij mijn ouders kunnen logeren.

Een speelse, vrolijke hond lijkt mij erg leuk. Ook vind ik het wel belangrijk dat de hond zich niet negatief opstelt tegenover vreemdelingen. Hij hoeft ze niet meteen in de armen te springen, maar ik wil me liever geen zorgen maken over eventueel conflict als ik gasten in huis heb.

Ik ga kijken naar die quiz, misschien levert het me inderdaad wel wat op!

honden page profiel IrisIris

Ik vind wandelen erg leuk. Ik doe het weinig, omdat ik vaak de motivatie niet kan opbrengen, maar eenmaal buitenshuis doet het me altijd goed. Dat lijkt me ook een leuke bonus aan het hebben van een hond. Ik woon helaas midden in de stad, dus een bos is lastiger te bereiken, maar zeker niet onmogelijk. Ik ben niet heel sportief, en in buiten de vakantie om meestal ook niet heel erg avontuurlijk.

Ik hoef zeker geen hond die waakt. Ik heb liever een hond die zich neutraal, of juist vriendschappelijk opstelt naar vreemden.

Mijn voorkeur gaat uit naar een hond die zich ook op die manier verhoud met andere honden. Ik maak me liever geen zorgen over conflicten met andere honden tijdens het uitlaten. Dus het liefste neutraal, of positief in de omgang met andere honden.

Ik wil graag een hond die goed te trainen is. Hij mag best een eigenwijze inslag hebben, daar heb ik het geduld wel voor, maar als het er echt op aankomt moet hij wel luisteren. Over het algemeen neig ik dus meer naar een hond die iets meegaander is. Ik denk dat dat vooral handig is aangezien ik nog weinig/geen ervaring heb met honden, en ik het wel belangrijk vind dat mijn hond goed getraind is.

honden page profiel sylviasylvia 2 doggies

honden foto van sylvia

Maximaal 3 x per dag een half uur lopen is niet zo veel, helemaal als het alleen maar aan de riem is.

Dan vallen veel rassen al af.

Jouw eis van een speelse, vrolijke hond past niet echt bij wat je met een hond wilt doen.

Je zoekt eigenlijk een gezelschapshond waar je verder weinig mee hoeft te doen.

Maar zelfs de kleine gezelschapshondjes hebben amper genoeg aan 3 x per dag max een half uur aan de riem.

Toch wil je wel een grote hond, dat past eigenlijk niet echt bij jouw eisen.

 

Misschien zou je naar sommige van de berghonden moeten kijken.

Die zijn wat rustiger van aard.

Alleen die zijn qua karakter juist totaal niet wat je zoekt.

Of je moet juist de reuzen rassen opzoeken, die zijn door hun grote lichaam niet echt in staat om lange wandelingen te maken. 

 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ideaal met uitlaten zou niet meer zijn dan drie keer per dag een half uur. Ik woon in de stad, dus loslopen mag waarschijnlijk niet, en is ook niet handig vermoed ik.

Een speelse, vrolijke hond lijkt mij erg leuk. 

Ik denk dat je je moet realiseren dat er weinig honden blij zijn met 3 korte uitlaatrondjes per dag... Zeker als je wel een vrolijke, speelse hond wenst (die dus automatisch toch een zeker energie-level heeft).

Er is m.i. ook een verschil tussen uitlaten en wandelen. Onder uitlaten versta ik: een rondje lopen, plasje doen, snuffeltje doen, eens langs het perkje of de grasstrook, enkele straten doorlopen en terug naar huis.

Wandelen zie ik als samen actief bezig zijn, nieuwe gebieden of routes verkennen en ontdekken, bij voorkeur in een natuurlijke omgeving (bos, heide, polders,...) waar voor een hond veel te beleven valt en waar ie zowel lichamelijk als mentaal helemaal voldaan van wordt. 

 

Een actief ras heeft toch echt meer uitdaging nodig dan enkel die dagelijkse uitlaatrondjes. Verkijk je daar niet op, want een gefrustreerde hond in huis is niet fijn (klieren, slopen, janken, happen en bijten, enz.), niet voor de hond zelf en niet voor jou. Dus als je dat niet ziet zitten, kies dan zeker niet voor een actieve hond. Misschien is een senior adoptiehond wat voor jou? 

 

honden page profiel IrisIris

Een speelse, vrolijke hond is niet zo zeer een eis, maar meer iets wat me leuk lijkt. Een wat rustigere gezelschapshond vind ik meer dan leuk, en je hebt helemaal gelijk als je zegt dat dat beter past bij mijn behoeftes. En eerlijk gezegd denk ik dat die misschien ook wel beter bij mij passen :)

Ik weet niet zo veel over honden, en wat veel of weinig is, maar als een 3x een half uur voor de meeste rassen te weinig is, ben ik wel bereid om wat meer te doen. Ik was sowieso ook van plan met de hond te gaan fietsen als die meer beweging nodig had, zou dat helpen?

Ik ga een blik werpen naar de berghonden, ik wist niet eens van deze subgroep, dus bedankt dat je die aankaart!

 

 

 

honden page profiel sylviasylvia 2 doggies

honden foto van sylvia

Monique Bladder heeft een keer een soort gemiddelde gemaakt.

Het is een leidraad, de ene hond heeft behoefte aan meer , de andere hond aan minder.

Maar dat zou dus zo zijn:

- anderhalf uur per dag naar een gebied waar de hond kan los lopen, zich naar hartenlust uitleven. (of aan een lange lijn      als de hond niet los kan)

- 3 x per dag een wandelingetje van 10 minuten a kwartier, vooral bedoeld om de behoeftes te doen.

- 3 x per dag 10 minuten/kwartier trainen, oefenen, spelen.

Dat betekent dat je dus gemiddeld zo'n 3 uur per dag intensief met je hond bezig bent.

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 2 doggies

honden foto van Arran & Aedon

" Een speelse, vrolijke hond is niet zo zeer een eis, maar meer iets wat me leuk lijkt. Een wat rustigere gezelschapshond vind ik meer dan leuk, en je hebt helemaal gelijk als je zegt dat dat beter past bij mijn behoeftes. En eerlijk gezegd denk ik dat die misschien ook wel beter bij mij passen :-)
Ik weet niet zo veel over honden, en wat veel of weinig is, maar als een 3x een half uur voor de meeste rassen te weinig is, ben ik wel bereid om wat meer te doen. Ik was sowieso ook van plan met de hond te gaan fietsen als die meer beweging nodig had, zou dat helpen?
Ik ga een blik werpen naar de berghonden, ik wist niet eens van deze subgroep, dus bedankt dat je die aankaart!
 
 
  "

Voor alle rashonden kun je eens kijken op de site van raad van beheer.

 

Daar hebben ze alle rassen op een rij gezet en in sub categorieën

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Maximaal 3 x per dag een half uur lopen is niet zo veel, helemaal als het alleen maar aan de riem is.
Dan vallen veel rassen al af.
Jouw eis van een speelse, vrolijke hond past niet echt bij wat je met een hond wilt doen.
Je zoekt eigenlijk een gezelschapshond waar je verder weinig mee hoeft te doen.
Maar zelfs de kleine gezelschapshondjes hebben amper genoeg aan 3 x per dag max een half uur aan de riem.
Toch wil je wel een grote hond, dat past eigenlijk niet echt bij jouw eisen.
 
Misschien zou je naar sommige van de berghonden moeten kijken.
Die zijn wat rustiger van aard.
Alleen die zijn qua karakter juist totaal niet wat je zoekt.
Of je moet juist de reuzen rassen opzoeken, die zijn door hun grote lichaam niet echt in staat om lange wandelingen te maken. 
 
 
  "

Ben ik het niet mee eens. Mastins, bijvoorbeeld, hebben echt wel behoefte aan lange wandelingen en in hun natuurlijke habitat, op stap met een kudde schapen, lopen ze ook vele kilometers op een dag - en dat geldt voor vrijwel alle berghonden! Bovendien hebben ze behoefte om buiten zijn om over een erf of terrein te kunnen lopen en de boel in de gaten te houden - iets dat met een klein tuintje waarschijnlijk niet goed uitpakt. Willemijn met haar grote Newfoundlander-beren, maakt ook dagelijks lange wandelingen...

 

Ik zou je aanraden eens naar een Grand Basset Griffon Vendéen te kijken, niet de 'petit' maar de wat grotere. Dat zijn echt heerlijk, maar ook rustige honden in huis, met een ongelooflijk lief karakter, ze zijn goed op te voeden en kunnen prima in de stad als je tenminste een paar keer per week ergens gaat wandelen waar ze aan de lange lijn heerlijk kunnen snuffelen. Los lopen is namelijk soms wat problematisch, want er zit een enorme neus op die sterker is dan jouw commando's en hun grote oren: als ze een spoor hebben, kunnen ze uren lang in trance daar achteraan gaan... Dat is misschien het enige nadeel en ze kunnen hard blaffen. Dus moet je wel goed trainen op alleen zijn. Omdat ze zo makkelijk zijn, is het meestal ook geen enkel probleem om ze een dagje bij iemand anders achter te laten. Er zit geen agressie in en ze zijn over het algemeen goed met andere honden. Er is zijn twee rasverenigingen in NL, een hele leuke BGV-club in Nederland die veel doet aan wandelingen etc. en de andere club en ook op facebook heel actief is, daar kun je veel info, foto's en verhalen vinden. De Grand Basset Griffon Vendéen is rustiger dan zijn kleine broertje/zusje de Petit Basset Griffon Vendéen... Nog een voordeel: ze verharen niet veel. Wel moeten ze enkele keren per jaar geplukt worden.

Related image

Image result for basset griffon vendeen

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Ben ik het niet mee eens. Mastins, bijvoorbeeld, hebben echt wel behoefte aan lange wandelingen en in hun natuurlijke habitat, op stap met een kudde schapen, lopen ze ook vele kilometers op een dag - en dat geldt voor vrijwel alle berghonden! Bovendien hebben ze behoefte om buiten zijn om over een erf of terrein te kunnen lopen en de boel in de gaten te houden - iets dat met een klein tuintje waarschijnlijk niet goed uitpakt. Willemijn met haar grote Newfoundlander-beren, maakt ook dagelijks lange wandelingen... "

 

Ja dat is zo.

Dan is het geen goed advies geweest.

Van sommige berghonden had ik een ander beeld, dat ze liever op hun eigen plekje bleven om de boel te overzien.

Maar dan nog, lopen ze natuurlijk veel om hun eigen terrein te bewaken.

 

Volgende forumvraag: Hondenfokker Sint-Oedenrode
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^