Wat doen jullie in dit soort situaties?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Hoi

 

Ik wilde even mijn frustratie uiten en tegelijkertijd ook om tips vragen want ik weet echt niet meer wat ik in dit soort situaties moet doen

 

Vandaag was ik met Penny aan het fietsen, het ging heel goed en ze was lekker relaxt. Ik fietste zoals altijd in het aanlijngebied en Penny was gewoon aan de lijn.

Uiteindelijk zag ik mensen met een loslopende labradoodle. Ik stapte af maar ging er van uit dat ze de andere kant op gingen zoals de meeste mensen, echter kwamen ze recht op mij aflopen. Ik dacht toen nog, 'die hond zal ons vast negeren want anders loopt hij niet zo los'. Maar helaas, hij kwam op ons af.

Ik vroeg meteen in een hele normale toon: 'zouden jullie die hond bij jullie kunnen houden want die van mij is niet vriendelijk en dit is aanlijngebied.' Die mensen negeerde mij volledig en die hond stond inmiddels al bij Penny. Om misschien een wat serieuzere reactie te krijgen vroeg ik het weer, maar dan met de melding dat ze bijt (doet ze dus niet, heeft ze nog nooit gedaan en ik ben 100% zeker dat ze dat nooit zal doen). Weer geen reactie. Penny gaf die hond een snauw maar die hond bleef om haar heen lopen. Pas toen ik een iets minder vriendelijke opmerking maakte werden die mensen 'wakker' en kreeg ik een hele lading aan commentaar dat ik Penny moest opvoeden en dat Penny niet normaal was. Daarna, toen ik echt boos werd, kreeg ik nog even te horen dat het niet gek was dat mijn hond 'bijt' als ik zo reageer. Die hond was inmiddels bij mij en zat met zijn neus bijna in mijn heuptas, hij was zelfs met een flinke duw niet weg te krijgen. Penny gaf nog een flinke snauw (die zag dat ik hulp nodig had) en toen ging die hond uiteindelijk weer mee met die mensen. Ik kreeg van die mensen nog even een middelvinger.

 

Ik vind dit dus gewoon zo oneerlijk. Ik kies voor fietsen expres aanlijngebied om loslopende honden te vermijden. Ik vind het namelijk gevaarlijk om loslopende honden op de fiets tegen te komen (ik kan vallen en gewond raken, maar ik kan ook op Penny vallen waardoor zij gewond raakt) en Penny vind het ook echt niet leuk. Het is ook oneerlijk omdat ik juist heel erg bezig ben met beter met dit soort situaties om gaan, in plaats van de irritaties te laten op hopen geef ik nu meteen aan op een zo vriendelijk mogelijke manier aan dat ik het vervelend vind. Echter heb ik nog geen één normale reactie gekregen terwijl ik het toch regelmatig heb geprobeerd. Mensen luisteren gewoon niet.

 

Verder wordt ik ook gewoon heel verdrietig en onzeker van dat commentaar over opvoeden. Ik ben echt elke dag met Penny bezig, elke dag oefen ik commando's, werk ik aan situaties die ze moeilijk vind en elke dag trainen we. Ik ben heel erg tevreden met het resultaat, ze luistert echt geweldig naar commando's en is los super betrouwbaar. De grootste verbetering is nog haar gedrag naar andere honden, aan de riem valt ze niet meer uit, vaak zelfs niet in de situatie die ik hier boven beschrijf. Ze is nu gewoon relaxt bij andere honden en laat ook geen spanning meer zien. Om dan te horen dat ik Penny niet kan opvoeden doet echt pijn en maakt mij erg onzeker, ook als is het misschien onzin.

 

Ik vraag me af of er voor de volgende keer betere manieren zijn om hier mee om te gaan?

 

Ik fiets dus in altijd aanlijngebied (en voordat ik weer commentaar krijg, ja, Penny loopt elke keer als het rustig is een mini stukje in overzichtelijk gebied heel even los omdat ze ook altijd even op volle snelheid wil rennen. Na dat rennen gaat ze weer terug aan de lijn) en ik heb nu zelfs de muilkorf (die voor Penny's eet-probleem is) heel duidelijk aan mijn heuptas hangen om mensen te laten denken dat ze agressief is. Ik stap als ik een andere hond zie af en ga Penny afleiden (als ik daar tijd voor heb, ik kan helaas niet en een stuur vast houden, en een riem vast houden en Penny afleiden tegelijkertijd) om ook duidelijk te maken dat ik niet wil dat hun hond in de buurt komt.

Voor tijdens het lopen geldt dit probleem trouwens ook, niet zo zeer in losloopgebieden want daar weet ik dat ik loslopende honden tegen ga komen (en dan bedoel ik niet een grote groep die op mij af stormt, dat blijft vervelend), maar wel in aanlijngebieden.

 

Heeft iemand nog andere tips? (behalve op andere tijden fietsen, ik heb verschillende tijden geprobeerd en toch elke keer weer gedoe gehad. Zelfde geldt voor andere plek, dit is nog de rustigste route)

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Gewoon door fietsen. Je maakt het voor de andere hond wel heel leuk om naar je toe te komen door stil te gaan staan. Als ik met Maybe aan het fietsen ben heeft ze niet eens tijd voor een paard laat staan een andere hond. Ik weet natuurlijk niet hoe dat met Penny is maar vraag haar aandacht anders tijdens het fietsen als je haar van de hond wil afleiden.

 

Verder niet te veel van andere mensen aantrekken. Mensen op stal (oa mijn schoonouders ookal weten ze na 3 jaar nog steeds niet wat mijn achternaam is of waar ik vandaan komundecided) vinden mijn hond ook niet opgevoed omdat ze niet met vreemde en paarden kan. Dat terwijl ze niet springt, niet op stal plast. Niet tot nauwelijks trekt aan de lijn behalve als ze heel enthousiast is en ze super goed luisterd naar commando's. Hun honden doen dat niet maar de mijne is niet opgevoed, ja tuurlijk... Echt trek je er niks van aan.

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Niet in discussie gaan, doorlopen of fietsen.....hou de hond aan de andere kant zodat de fiets tussen de andere hond is, en als dat nog niet lukt, laat je je hond los en loop je door, Penny komt wel mee en de honden gaan wel met de mensen verder mee, als de hond die bij Penny komt  niet aanvallend is laat hem even en loop dan door....

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Tips kan ik je niet geven, maar wel wat morele steun hp-shinywink

Wat een mensen zeg, jeetje !!!!

Inderdaad zal het beste zijn om je niets aan te trekken van die mensen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het blijft toch door je hoofd spoken... maar aan de andere kant jijzelf weet dat je alles aan de opvoeding van Penny doet, om het goed te begeleiden... Dat kun je van die mensen niet zeggen, die hebben een "laat-maar-gaan" mentaliteit.

Niet van wakker liggen : jij doet het goed !

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Vervelend...

Ik heb uit ervaring ook al geleerd dat discussiëren geen zin heeft met zo een egoïstische mensen. Raiko werd eens benaderd benaderd door 2 grote loslopers nadat ik ook meermaals gevraagd had hun honden te roepen. Raiko begon te grommen en tanden te ontbloten en ik wou niet midden een hondengevecht staan... Kwamen ze hun uiteindelijk halen (want roepen luisterden ze niet) en dan kreeg ik de volle lading. Raiko was een associale hond en ik mocht daar niet wandelen. En het was door mij dat mijn hond zo reageerde... (Aanlijngebied!) Ik maakte me altijd kwaad vroeger en schold terug maar dat heeft geen zin ... Enkel frustratie en je hele wandeling is verpest... Ik jaag andere honden nu gewoon weg.. sta voor mijn hond, blokkeer de doorgang, zeg duidelijk 'neen' onbekende honden zijn snel onder de indruk. Soms proberen ze nog eens van opzij, maar dan gebruik ik mijn been als stok (niet schoppen op de hond maar in de lucht) en zeg nog eens 'neen' dan druipen ze wel af en Raiko is me dankbaar (als ik de ander wel vertrouw mogen ze kennismaken maar een hond die als een halve wilde op ons afstormt, daar houdt Raiko niet van en ik ook niet) doorgaan met fietsen kan voor sommige honden wel een trigger zijn om je achterna te gaan dus ik zou ook stoppen denk ik.

 

Als ik een ander hun hond wegjaag zijn ze vaak beschaamd en zeggen soms zelf 'sorry' cool

 

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Hier laatste tijd heel veel last van witte herders die niet op hun erf blijven.  Echt,  overal duiken ze op,  allemaal rotkarakters. 

 

Gisteren weer eentje,  een km lang is die me blijven volgen.  Ik naderde stilaan drukkere wegen dus uiteindelijk maar de helft van mijn koekjes op straat gestrooid en toen is hij daar gebleven. 

 

Met een andere probeer ik vriendjes te worden.  Toch als ik met runar alleen ben.  Heel gespannen situatie is dat telkens dus ik lok de hond gewoon en ga een beetje staan kirren dat ze alle 2 zoooooooo dikke vriendjes zijn en bla bla.  Uiteindelijk komt daar dan wel altijd een persoon Lèèèèxus halen,  gezien het roepen van  Lèèèèxus vanop het erf geen zin heeft.  

Met Piiri is het anders.  Die heeft er al eens een rode herder van gemaakt dus dan zoek ik iets om te gooien naar de hond zodat ie het aftrapt. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Ik ken dit soort situaties maar al te goed. Ook gisteren weer, ik loop met Lotus en er komt een man met een los lopende rottweiler het bos in lopen. Hij ziet Lotus maar lijnt zijn hond niet aan waarop ik uit voor zorg Lotus in bescherming neem en haar optil. Er zijn ook honden die gewoon los met hun baas meelopen en Lotus totaal negeren maar de baas van de rottweiler moest doorlopend tegen zijn hond praten om zijn aandacht vast te houden. Dit wekte bij mij geen vertrouwen op en wat als de hond besluit om niet naar zijn baas te luisteren. Maar ik negeer het maar en haast mij het bos uit omdat ik weet dat het weinig zin heeft om er iets van te zeggen, mijn ervaring is dat als je dit wel doet je meestal in een soort van onzinnige discussie terecht komt. Het is schijnbaar niet te begrijpen dat het niet fijn is wanneer er een hond van pak weg veertig kilo op mijn hond van twee kilo afgestormd komt.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Daarom fiets ik niet meer met Beer. 

honden page profiel KlaraKlara 3 doggies

Ik heb twee tips. Niet stoppen maar doorfietsen en zeker geen heuptasje vol koekjes dragen. Stop koekjes in een luchtdicht diepvrieszakje in je jas. Labradors en koekjes werken nu eenmaal als magneten. En als jij ook nog eens stopt is het helemaal een uitnodiging. Niet dat zoiets jouw fout is hoor. Maar zo voorkom je veel. En ik zeg er vaak weinig van geef ze wel een dodelijke blik. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Desnoods penny los maken en de andere hond aanlijnen met je lijn en vast houden tot de mensen er zijn. Dan kan penny afstand nemen. Is niet ideaal en enkel aan te raden als penny niet weg rent natuurlijk. 

honden page profiel JamaicaJamaica 3 doggies

We hadden het toevallig gisteren. We liepen met 5 aangelijnde honden en een eindje voor ons liep een man met 2 loslopende honden. 1 hond bleef op ons wachten en de man liep door. Uiteindelijk riep hij zijn hond, wij bleven staan wachten, maar de hond bleef staan. Toen de man weer doorliep hebben we 2 van onze honden losgelaten. De 2 grootste waarvan we zeker weten dat ze niets doen.

De man deed nog steeds niets, maar de hond schrok zo dat hij hard naar zijn baasje rende.

honden page profiel Heleen en FreekHeleen en Freek 3 doggies

honden foto van Heleen en Freek

Super vervelend altijd, mensen die hun loslopende hond op aangelijnde honden af laten gaan. Er zullen altijd van die lui zijn die denken dat hun hond ("hij doet niks hoor") maar lekker z'n gang mag gaan, die mensen zijn ook niet voor rede vatbaar. Zwaar frustrerend... Freek valt apart genoeg juist níet uit naar loslopende honden, enkel aangelijnde, maar het levert vaak wel gespannen situaties op en sommige honden zijn vervelend opdringerig... laatst nog bij een erf 100 meter achterna gezeten door een mechelse herder, met in de achtergrond nutteloos geroep van de eigenaar.

Je zou gebruik kunnen maken van de tips van hondengedragsdeskundige Patricia McConnell, zij raadt aan om de toenaderende hond een hand voertjes in het gezicht te smijten, dat leidt meestal wel af. En dan zelf rustig doorfietsen. 

Je hebt ook van die sprays om een hond in het gezicht te spuiten maarja, dat zal vaak conflicten met de baasjes opleveren...

 

 

ETA: ik wou ook nog even zeggen dat je het in mijn ogen super doet met Penny! Ik reageer hier niet veel maar lees wel vaak me en je bent op een geweldige manier met d'r bezig. Ik snap dat zulke stomme opmerkingen van onwetende andere mensen kneiter vervelend zijn maar hopelijk trek je je er niet te veel van aan. hp-smile

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Supervervelend! Ik heb het ook wel eens gehad en ik probeer dan door te fietsen tenzij een van de honden de situatie gevaarlijk maakt. Inmiddels heb ik geleerd dat mijn hond zelf haar ruimte pakt en juist snauwt en de andere hond corrigeert als ze aan de lijn blijft. Daarom gooi ik haar vaker los bij een andere hond, omdat zij een grotere ruimte pakt dan ik haar kan geven. Mijn andere hond lijn ik wel aan en met hem fiets ik gewoon door en zeg ik tegen hem dat hij door moet lopen. Maar tenzij de baasjes ook reageren kan je verder vrij weinig. 

Oh en ook: negeer andere mensen wat zij zeggen. Ik merk ook dat andere mensen op een manier merken dat je onzeker bent over het gedrag van je hond. Sinds ik mijn hond zelf beter begrijp en het irritant is als een ander dier niet naar je grenzen luistert, kan ik haar gedrag beter uitleggen aan anderen én in het algemeen reageren mensen nu ontspannender zelfs als ik niets uitleg. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Vind het wel frappant dat ze u verwijten dat je uw hond niet goed opvoed terwijl het hun hond is die overlast veroorzaakt. Ookal vertoond hun hond geen agressie hij verooraakt wel de overlast. Als ze hun hond willen laten loslopen (waar het eigenlijk al niet mag) moet ie wel onder appel staan en anderen niet lastig vallen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik draai om en fiets meteen de andere kant op.

No way dat ik met mijn oudste hond naar een loslopende hond ga fietsen, daar komen ongelukken van.

 

Dus hoe je 't aanpakt, hangt heel erg van het karakter van je hond af. De reacties van de andere mensen in vervelende situaties heb je -jammer genoeg hp-wink- niet in de hand, maar je eigen reactie gelukkig wel...

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ik zeg doorfietsen of inderdaad de andere kant op fietsen, snoepje bewaar ik in een afgesloten ptje, vroeger deed ik dat niet en ja, de honden ruiken het, nu niet meer.

Je zal overal in dat soort situaties komen, vaak helpt in discussie gaan niet, je kan het melden en merkt snel genoeg of iemand echt zijn hond meteen wil aanlijnen of niet.

Ik heb hetzelfde probleem maar dan gewoon in de wijk, daar mogen honden niet los, ik heb zelfs Sam een keer losgelaten op een plek waar ik het nooit zou doen ook al zou Sam heeel goed luisteren, dat was omdat er een Herder waar Sam niet mee kan aan kwam stormen, ik heb Sam toen losgegooid omdat ik dacht, dan kan hij in ieder geval weg rennen, Sam bijft wel bij mij in de buurt, natuurijk werd dat bijna een gevecht, en dan zeggen de mensen, jaaa laat sam hem maar corrigeren hoor, alsof Sam die hond moet opvoeden, en laat ze het maar uitzoeken, DAT IS HONDNTAAL!! jep alsof ik doof ben.

Ik heb zelf ingegrepen, die herder van Sam afgehaald, ik ken hem, ik weet dat hij mij niet zou bijten (de herder) en toen vonden ze dat ik er toch maar aan moest wennen hoor.

Nu heb ik een rothond, ik krijg het er nooit meer uit en blabla bla.

 

Wat jij moet doen is het je vooral niet aantrekken, niet gaan twijfelen aan jezelf, je doet je best en dat weet je, het is toch nooit goed bij een ander.

En helaas zal je dit wel vaker meemaken, ik ook, het maakt het samen met je hond er op uit gaan een stuk minder leuk als je het je echt gaat aantrekken, en dat zou toch niet zo moeten.

Echt een goeie tip heb ik niet, alleen twijfel vooral niet aan jezelf, denk die middelvinger maar naar zulke mensen, in je hoofd heel hard, dat helpt!! haha echt!! hoe vaak ik in mijn hoofd de middelvinger geef, blijkbaar raak ik daar toch frustratie door kwijt, ik hoef het niet eens echt te doen.

Ik wil ook gaan fietsen, als me dat lukt met mijn rug, Sam zou het leuk vinden, maar ik weet nu al dat ik ook in zulke situaties ga komen, jammer he, dat mensen nou denken dat alle honden maar samen moeten kunnen.

Je bent goed bezig, houden zo!

 

 

honden page profiel MarjoleinMarjolein 3 doggies

honden foto van Marjolein

Heb niet alle reacties gelezen dus misschien dubbele tips maar wat ik doe is

 

Of doorfietsen, laat hun hond er maar achter aan komen. Dan leren ze wel om 'm aan te lijnen.

 

Of ik wijk toch echt zelf uit. Zeker met wandelen in een aanlijngebied en ik zie een losloper. Kan de confrontatie wel aangaan maar 't geeft een hoop frustratie. Ja nu ook wel maar in ieder geval is mijn hond er dan niet de dupe van. En uitwijken kan niet altijd en dan krijg je vaak inderdaad een rare opmerking oid. Gewoon doorgaan waar je mee bezig bent! 

 

Fietsen zorg ik dat ik tegenwoordig dat alleen doe langs de grote wegen waar ze zo'n groenstrook hebben en dan apart een fietspad er naast. Naast de grote weg laten mensen hun hond niet zo snel los en doordat het fietspad apart is heb je van 't verkeer verder geen last. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Heb niet alle reacties gelezen dus misschien dubbele tips maar wat ik doe is
 
Of doorfietsen, laat hun hond er maar achter aan komen. Dan leren ze wel om 'm aan te lijnen.
 
Of ik wijk toch echt zelf uit. Zeker met wandelen in een aanlijngebied en ik zie een losloper. Kan de confrontatie wel aangaan maar 't geeft een hoop frustratie. Ja nu ook wel maar in ieder geval is mijn hond er dan niet de dupe van. En uitwijken kan niet altijd en dan krijg je vaak inderdaad een rare opmerking oid. Gewoon doorgaan waar je mee bezig bent! 
 
Fietsen zorg ik dat ik tegenwoordig dat alleen doe langs de grote wegen waar ze zo'n groenstrook hebben en dan apart een fietspad er naast. Naast de grote weg laten mensen hun hond niet zo snel los en doordat het fietspad apart is heb je van 't verkeer verder geen last.  "

Hier wel hoor, je kan heel mooi fietsen naar een natuurgebied, dat is over een weg waar auto's 80 mogen, dat is op een dijk, benedendijks is een gebied waar mensen hun honden loslaten, en ja, er zijn wel eens honden aangereden, zover ik weet geen doden, maar toch, het zal je verbazen hoeveel mensen hun honden loslaten, zelf langs de dijk waar ik woon er is geen voetpad en je moet om auto's heen, en ja de honden steken over als ze Sam zien, maar nee, de hond moet los naast leren lopen, dat gaat tot op zekere hoogte goed, wij zitten echt te wachten op het eerste ongeluk, het is nu wanneer gebeurd het.

 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Sorry dat ik nog niet heb gereageerd. Ik heb morgen een toets en was veel bezig met het leren. Ik ga nu ook niet heel uitgebreid reageren, dat doe ik morgen

 

 

Echt super bedankt voor alle reacties en ook alle steun, dat had ik echt even nodig. Ik heb al veel handige tips langs zien komen die ik zeker ga gebruiken. Ik heb vanochtend ook al wat geprobeerd, maar zonder succes want nu was het probleem met loslopende honden nog iets erger.

 

Maar morgen reageer ik even uitgebreid, dan heb ik meer tijd

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Ik vind het afstappen dan weer fijn. Ik heb een irritante kleine keffer, en zij heeft het gevoel dat een hond aan de fiets haar kant op gedenderd komt, dus zij flipt dan volledig aan de lijn. Ik heb het nu al een paar keer gehad, die mensen fietsten door, en ik maar zo snel mogelijk een 'uitweg' zien te vinden, maar ze zijn natuurlijk sneller dan wanneer lopend.

 

Ik zou me er voor de rest niet te veel van aantrekken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik ben daar ook erg slecht in tongue-out Zo valt mijn hond niet uit als ik haar optil, hoe vaak ik wel niet sneren naar mijn hoofd heb gekregen omdat ik haar in mijn armen had. En dan laat ik haar een volgende keer weer gewoon lopen om dat te vermijden, en dan flipt ze zo erg dat mensen ook weer opmerkingen hebben. Zucht. Dus probeer mezelf altijd gewoon te zeggen, ik doe het toch nooit goed, laat ik dan gewoon doen wat goed voelt, dan kan ik zelf beter ermee leven erna hp-angel

Ik vraag ook nooit of mensen hun honden aanlijnen. Als ze niet al aan de lichaamshouding van mij en mijn hond kunnen zien dat we een begroeting niet op prijs stellen, dan hebben ze sowieso al een plaat voor hun kop. Ik probeer ze wel zoveel mogelijk te blokkeren, en daarna loop ik snel door. Soms geeft Remi dan een grom of snauw, terwijl mensen nog net hun zin af maken, 'hij doet niks hoor!', waarop ik antwoord, die van mij wel, en loop dan ook gewoon door.

 

honden page profiel UshankaUshanka 3 doggies

honden foto van Ushanka

Actioncam of gopro aan je stuur. Daar zitten twee voordelen aan; A. mensen zijn eerder geneigd in te grijpen als ze zien dat hun illegale (losloper in aanlijngebied) of onhandige acties vastgelegd kunnen worden, B. mocht het escaleren tussen de honden, dan heb jij bewijsmateriaal om een melding mee te doen. Wettelijk zou het jou geen problemen moeten opleveren omdat je gewoon je fietsrit filmt in een openbare ruimte en de beelden niet zomaar online gepubliceerd worden. 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Nogmaals echt super bedankt voor alle reacties! Ik ga alleen even op de tips reageren omdat ik anders wel heel lang bezig ben en ik heb ook nog wat andere dingen te doen. Ik ben wel echt super blij met alle steun en verhalen van mensen die dit ook mee maken, dat helpt mij echt en zorgt er voor dat ik me hier weer minder zorgen over maak. Ik voel me echt veel beter door alle reacties :D

 

Gisteren wat vroeger gefietst en het was veel erger dan de vorige keer. Ik stond nog nauwelijks in het recreatiegebied of er stormde al een mini Australische herder op ons af. Ik kon Penny niet meer afleiden want ik was te laat, ik liep dus gewoon maar door naast de fiets. Penny gromde alleen maar en die hond besloot snel weer terug te gaan. Maar helaas was dat het ergste nog niet. Er was ook een man met een grote zwarte hond waar Penny absoluut niet mee samen kan (wat ik begrijp, die hond is veel te druk en daagt altijd uit). Ik stapte af omdat Penny begon te fixeren en ging haar afleiden. Die man riep zijn hond wel maar de hond luisterde niet en stormde op ons af, Penny viel helaas uit.

Gelukkig kon ik het dankzij alle steun deze keer wel van me af zetten. Penny was daarna alsnog super vrolijk en had er veel zin in. We hebben er ook gewoon een leuk rondje van gemaakt. Ik heb wel een flinke mail gestuurd naar het beheer van het gebied met foto's van de loslopende honden. Als er niet gereageerd wordt ga ik ook gewoon langs want ik wil dat er iets gaat gebeuren.

 

 

@Angeliue en Maybe: Door fietsen kan, maar dat verschilt wel per situatie. In de situatie met die labradoodle had het gekund, maar gisteren waren er bijvoorbeeld ook situaties dat het niet kon. Penny gaat dan fixeren en wordt alleen maar meer gestrest als ik haar dwing door te draven. Het is wel verder een goed idee en ik ga de komende tijd met fietsen ook heel erg trainen dat ze gefocust naast kan lopen. Dan kan ik vaker gewoon door fietsen

Ik heb het gisteren met een andere labradoodle trouwens wel gedaan, toen was ze niet gespannen en die hond negeert haar vaak. Dat ging ook goed.

 

@Osumi: Wegjagen is niet echt een optie, tenzij ik Penny helemaal agressief wil hebben. Die wilt mij helpen. Die labradoodle gaf ik een harde duw en Penny viel meteen uit omdat ze zag dat ik hulp nodig had. Daarnaast maak ik geen indruk op andere honden, dan moet ik wel heel erg hard schreeuwen en om me heen slaan.

 

@Maart: Iets gooien is een goede optie, ik heb zelfs gedacht aan gewoon de flexi riem te gooien. Maar ik vind het ook wel eng, ik ben al vaker bedreigt door mensen die mij wel even zouden slaan en dat was voor veel minder erge dingen dan iets naar een hond gooien. Snoepjes kan wel, ik moet Penny dan wel even leren dat het niet van haar is.

 

@Marga en de honden: Optillen wordt een beetje moeilijk als ze naast de fiets loopt, maar is wel een goed idee voor als ik tijd heb om mijn fiets neer te zetten. Dan valt ze in ieder geval niet meer uit

 

@Klara: geen heuptas dragen is niet zo'n goed idee helaas. Als ik die heuptas niet heb kan ik Penny helemaal niet meer afleiden. Ik beloon haar als ze naast de fiets loopt ook steeds en dat zou dan ook niet kunnen. Het is trouwens tot nu toe ook niet de heuptas geweest waardoor honden naar mij toe kwamen, ze gaan altijd naar Penny toe, maar blijven door de heuptas wat langer blijven. Wel bedankt voor de tip

 

@Sheltieduo: Penny los laten en de andere hond aanlijnen is ook een goed idee. Penny rent niet weg en kan héél goed op afstand blijven wachten, ze is daar echt super betrouwbaar in. Het kan alleen niet in elke situatie, sommige honden wil Penny heel graag corrigeren en als ik zo'n hond dan vast hou wordt ze daar nog iets feller in

 

@Freek: Snoepjes gooien is een goed idee, ik denk dat dat ook niet zulke vervelende reacties van de eigenaren op roept. Ik moet Penny dan wel aanwennen dat zij die snoepjes niet mag hebben, maar dat moet wel lukken. Een spray is ook een optie, ik zit al een tijdje te twijfelen over of ik misschien niet een Pet corrector moet kopen, dat maakt alleen maar een hard sissend geluid waar honden bang voor schijnen te zijn.

 

@Ziva: Penny snauwt helaas ook als ze los loopt, sterker nog, dan blijft ze soms achter de hond aan gaan en jaagt ze hem weg. Dat gedrag heeft ze afgeleerd, maar als ik haar de kans geef gaat het weer terug komen. Daarnaast is ze een keer op die manier geblesseerd geraakt en dat wil ik niet nog eens. Als ze de andere hond niet zo vervelend vind kan ze wel los want dan doet ze niets, maar er zijn honden waarbij ik dit niet moet doen

 

@Alaska's Finest: Een andere kant op fietsen kan met de route die ik fiets bijna niet. Het is namelijk een recht pad zonder zijpaadjes. Als ik om keer fiets ik het hele rondje opnieuw

 

@Marjolein: Naast een echte grote weg durf ik niet, Penny luistert naast de fiets wel goed, maar ik vind het toch erg eng. Er is hier wel een andere weg waar ik over kan fietsen, die is ook voor auto's maar die is wel rustiger. Ik heb daar ook nog nooit loslopende honden gezien dus ik ga dat zeker proberen, bedankt voor de tip

 

@D: Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar als ik zie dat een andere aangelijnde hond het moeilijk vind dat Penny naast de fiets loopt stap ik meteen af. Penny reageerde ook altijd zo op fietsers en dat was ook heel vervelend, ik wil niet dat Penny dezelfde reactie uitlokt.

 

@Ushanka: Dat is een goede oplossing, maar helaas ook een dure Ik fotografeer en film de mensen nu steeds met mijn mobiel, dat stuur ik dan naar het beheer van het gebied. Ik kijk wel even of er hele goedkope camera's zijn, misschien is het dan een optie.

 

 

 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Vandaag weer zo'n situatie. Deze keer met twee cocker spaniels.

Ik was van plan door te fietsen, maar dat kon niet want ze stormden op ons af en gingen voor Penny staan. Penny deed het perfect, ze bleef gewoon stil staan en negeerde ze tot ze weer weg gingen.

Ik heb er deze keer ook niets van gezegd en het gewoon geaccepteerd. Dat helpt wel, ik blijf dan minder lang boos en gefrustreed.

 

We hebben het door fietsen wel met aangelijnde honden geprobeerd. Eerst een hele hondagressieve hond. Omdat die eigenaar niet heel even wilde wachten fietse ik er steeds langs en viel die hond dus steeds uit (Penny loopt langzaam en wil regelmatig snuffelen, ik kon dus niet echt in een keer die man inhalen). Later deed ik het ook bij iemand met een mechelse herder en iemand met een klein vrolijk hondje, dat laatste was het moeilijkste. Penny vond hem wel erg leuk en wilde heel graag even spelen.

 

Door fietsen bij andere honden is dus een heel goed idee :D

Volgende forumvraag: Frustraties van de honden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^