Medicatie of supplementen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

Medicatie of supplementen?

Na aanleiding van twee bezoeken van 2 verschillende gedragstherapeuten

Zit ik met een dilemma en kom ik er voor mijzelf niet uit wat te doen..

Beide gedragstherapeuten zeggen eigenlijk dat de stress en angst die ze ervaart komt door een slechte socialisatie (ze is pas met 5,5mnd bij ons gekomen en wij hebben dus geen aandeel in deze slechte socialisatie ze is nu 22maanden) 

De ene gedragstherapeut zegt je doet al wat ik normaal zou adviseren bij stress en angst klachten, wel heb ik hier wat handvatten gekregen, maar ook dit leidt niet tot een vooruit gang. (stress en angst zorgen er voor dat, ze moeilijk trainbaar is) zij stelde voor om een DAP band, telizen, of zylkene te proberen

De andere gedragstherapeut/dierenarts adviseerde ons om te gaan starten met medicatie om de stress en angst te verminderen en een “deurtje te open “ zodat ze weer trainbaar wordt.

Clomicalm of fluoxetine

Clomicalm is vrij prijzig maar had wel haar voorkeur.

Fluoxetine moest ze zelf nog even verder na kijken of dit evt inzetbaar is omdat er geen sprake is van agressie maar zou wel betaalbaarder zijn dan clomicalm.

Zelf wil ze ook alleen iets voorschrijven als ze met 80% zekerheid heeft dat het aanslaat.

Zelf ben ik natuurlijk opzoek gegaan naar ervaring, bijwerkingen etc.

Ik lees dat bij fluoxetine de kans bestaat dat ze wel agressie gaat ontwikkelen doordat de remming wordt verminderd.

Over clomicalm lees ik voornamelijk positieve ervaringen.

Nu vindt ik zelf medicatie eigenlijk een laatste redmiddel, maar de vraag of supplementen iets voor haar kunnen doen doen is ook een kwestie van uitproberen.

En dan nog met het oog op oud en nieuw,

Vorig jaar heeft ze pexion gekregen maar dit had ook niet het gewenste resultaat.

Na oud en nieuw en beëindigen van de pexion heb ik wel een grote vooruitgang gezien in haar gedrag.

Wat ik dus voor nu belangrijk vindt is dat ze in ieder geval oud en nieuw goed door komt en de aanloop hier naar toe, aangezien er toch nu al wel elke dag hier en daar knallen te horen zijn.

Zelf zit ik dus te denken om voor de periode tot na oud en nieuw clomicalm in te zetten, en als dit afgebouwd is toch voor de dagelijkse angst en stress verder te kijken in de richting van supplementen in combinatie met gedragstherapie.

Maar misschien zie ik in deze periode ondanks alle ongemakken dat het zo goed werkt Inc met training dat ik tijdelijk nog de clomicalm aan houd.

Omdat dit eigenlijk m'n voorkeur heeft zal ik dit ook overleggen met de dierenarts/gedragstherapeut.

Ik weet dat ik zelf een keuze moet maken maar ervaringen tips en adviezen zijn altijd welkom.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Zelf heb ik ervaring met een angstige australian kelpie gehad.... hij had ontzettend veel angsten voornamelijk voor onweer,  wind, vuurwerk.... Ook van alles geprobeerd. Heb zowel zylkène bij hem geprobeerd als clomicalm in combinatie met werken aan zijn gedrag en vooral aan zijn zelfvertrouwen. Bij hem werkte de clomicalm het best. Was echt goed resultaat. Ook een fijn gegeven was dat hij het maar een aantal maanden nodig had. Het was dus niet voor heel zijn leven. Die aantal maanden gaf hem rust en daardoor groeide zijn zelfvertrouwen. Daarom had hij het op een gegeven moment niet meer nodig.

 

Heb je hier iets aan ?

 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Zelf heb ik ervaring met een angstige australian kelpie gehad.... hij had ontzettend veel angsten voornamelijk voor onweer,  wind, vuurwerk.... Ook van alles geprobeerd. Heb zowel zylkène bij hem geprobeerd als clomicalm. Bij hem werkte de clomicalm het best. Was echt goed resultaat. Ook een fijn gegeven was dat hij het maar een aantal maanden nodig had. Het was dus niet voor heel zijn leven. Die aantal maanden gaf hem rust en daardoor groeide zijn zelfvertrouwen. Daarom had hij het op een gegeven moment niet meer nodig.
 
Heb je hier iets aan ?
  "

Dank je wel, zeker weten elke gedeelde ervaring neem ik mee in m'n overweging.

De gedragstherapeut had het namelijk met clomicalm over zeker een half jaar tot een jaar

Al vindt ik persoonlijk dat daar nu niks zinnigs over gezegd kan worden en mogelijk is 3-6maanden hier ook wel voldoende

Hoe heb jij het afbouwen van clomicalm ervaren? 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

"
Hoe heb jij het afbouwen van clomicalm ervaren?  "

Ging heel makkelijk. Hij was er toen gewoon aan toe om af te bouwen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hoe uit zich haar angst en stress? En wat voor tips kreeg je? Wat is de visie van de gt. Wat is jullie dagindeling?

 

Het is een beetje lastig beoordelen achter een scherm of de hond op een goede manier begeleid word, mijn vertrouwen in gt's is inmiddels ook niet meer zo groot, er lopen zoveel mensen rond die niet de juiste kennis hebben.

 

Aan welke supplementen denk je?

 

 

 

 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Ging heel makkelijk. Hij was er toen gewoon aan toe om af te bouwen. "

Dat heeft ze ook aangegeven, dat ze alleen wil afbouw als het echt goed gaat. 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Hoe uit zich haar angst en stress? En wat voor tips kreeg je? Wat is de visie van de gt. Wat is jullie dagindeling?
 
Het is een beetje lastig beoordelen achter een scherm of de hond op een goede manier begeleid word, mijn vertrouwen in gt's is inmiddels ook niet meer zo groot, er lopen zoveel mensen rond die niet de juiste kennis hebben.
 
Aan welke supplementen denk je?
 
 
 
  "

Het uit zich in niet naar buiten willen, vlucht gedrag, trillen/beven, staart laag dragen en regelmatig helemaal tegen de buik, kwijlen, hijgen, gapen. 

Lopen doet ze zeer gespannen  scant continu de omgeving, op haar hoede dus. Ze is buiten dus echt niet op der gemak.

De dag indeling is nu best beperkt omdat ik echt kijk naar hoe doet ze het nu en wat lukt vandaag wel en wat lukt niet, de drempel ligt dus redelijk laag. Ze gaat 4keer per dag naar buiten ongeveer 20min per keer een beetje afhankelijk van hoe ze zich voelt, gaat het iets beter buiten dan neem ik hier de kans om basis oefeningen te doen en werken met positieve beloning.. In huis krijgt ze hersenwerkjes aangeboden  de ene keer een snuffelmat en de andere keer een vast spel. In huis is ze overigens gewoon relaxt  ontspannen en in huis kan ik haar wel trainen met beloningen.

 

Ik begrijp dat het lastig te beoordelen is van achter een scherm maar beide gedragstherapeuten hebben mij aangegeven dat het zeker niet aan mij ligt wat betreft training, geduld en inzet, de moeilijke bereikbaarheid heeft echt te maken met de slechte socialisatie.. Binnen is er eigenlijk weinig tot niks aan de hand. 

 

Kwa supplementen denk ik zelf aan

Zylkenen, telizen, maar andere supplementen zoals van de groene os, Chinees kruiden, of zelfs werken met de kracht van edelstenen is de revue gepasseerd.

Eigenlijk is niks me te gek om te proef, belangrijkste is dat rust komt in haar hoofd en de stress en spanning afneemt zodat ze weer trainbaar is buiten.,

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bedankt voor je toelichting. Als ik het zo lees krijg ik ook niet de indruk dat het aan jou ligt gelukkig. En wel heel fijn dat ze binnen ontspannen is en plezier heeft in hersenwerkjes e.d.

 

Is ze in een bos of ergens in de natuur waar niemand loopt ook zo bang en gespannen?

 

Zelf heb ik geen ervaring maar een kennis van mij gebruikt LTO3 voor haar hond met angsten en is daar erg enthousiast over.

 

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ja Faro had er ook veel aan aan LTO3, maar je zou natuurlijk ook regulier met een supplement kunnen combineren, met LTO3 kan dat.

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Bedankt voor je toelichting. Als ik het zo lees krijg ik ook niet de indruk dat het aan jou ligt gelukkig. En wel heel fijn dat ze binnen ontspannen is en plezier heeft in hersenwerkjes e.d.
 
Is ze in een bos of ergens in de natuur waar niemand loopt ook zo bang en gespannen?
 
Zelf heb ik geen ervaring maar een kennis van mij gebruikt LTO3 voor haar hond met angsten en is daar erg enthousiast over.
 
 
  "

In het bos en bij het plaatselijke meer is ze heel actief, net een koe die voor het eerst de wei weer in mag en  minder gefocust op geluid etc hier mag ze ook gewoon los van mij zodat ze lekker kan uitrazen, ook speelt ze daar gewoon met andere honden op het moment dat ze speelt en er gebeurt iets heeft ze hier ook veel minder last van.

er wordt wel aangeraden om zoveel mogelijk naar het bos en meer te gaan  echter ben ik beperkt kwa vervoer dus dagelijks en meerdere keren per dag is helaas onmogelijk.

Als ze buiten al iets meer ontspannen zou zijn is het meer lopend of met de fiets goed te doen  maar dit is nu nog te veel voor haar, dat is dan ook mijn streven zodat we echt verder kunnen buiten 

 

Lto3 heb ik inderdaad ook al het een en ander over gelezen. 

Ben een lijstje aan het maken met de mogelijkheden wat betreft supplementen,, ik ben er zeker bewust van dat het ook geen wonder middelen zijn maar echt ter ondersteuning van de training..

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ja je zou de supplementen inderdaad als ondersteuning moeten zien.

 

Als ik het zo lees, is ze dus binnen en in een rustige natuuromgeving eigenlijk heel normaal en niet angstig. Dat is al heel wat gelukkig.

 

Misschien is de relax o dog ook wat, ik las dat mensen die ook voor buiten gebruiken.

hier een topic over het onderwerp

https://www.hondenpage.com/hondenforum/212580/relax-o-dog/relax-o-pet.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" ja je zou de supplementen inderdaad als ondersteuning moeten zien.
 
Als ik het zo lees, is ze dus binnen en in een rustige natuuromgeving eigenlijk heel normaal en niet angstig. Dat is al heel wat gelukkig.
 
Misschien is de relax o dog ook wat, ik las dat mensen die ook voor buiten gebruiken.
hier een topic over het onderwerp
https://www.hondenpage.com/hondenforum/212580/relax-o-dog/relax-o-pet.php
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

Die momenten zijn wel zeldzaam hoor, het is niet dat ze volledig ontspannen is, er hoeft in het bos of bij het meer maar een hard geluid te zijn en de pret is echt over. Maar ze is daar wel een stuk vrijer en minder gespannen.

Het is echt per moment kijken hoe het gaat, daar is zeker nog ondersteuning in nodig maar in mindere maat dan in haar eigen omgeving buiten.

 

De relexo dog ga ik me eens verder over inlezen. 

Waarschijnlijk zie is straks door alle mogelijkheden door de bomen het bos niet meer.   Maar inlezen kan zeker geen kwaad

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Dit is ook nog een topic over medicatie/supplementen hun voors en hun tegen. In het verleden heb ik een blog gehad en daar had ik helemaal beschreven hoe het met onze kelpie ging (op blz 4 van het topic "vervolg terry"). Misschien herken je daar ook nog dingen uit :

https://www.hondenpage.com/hondenforum/215961/vervolg-terry.php

 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Dit is ook nog een topic over medicatie/supplementen hun voors en hun tegen. In het verleden heb ik een blog gehad en daar had ik helemaal beschreven hoe het met onze kelpie ging (op blz 4 van het topic "vervolg terry"). Misschien herken je daar ook nog dingen uit :
https://www.hondenpage.com/hondenforum/215961/vervolg-terry.php
  "

Daar was ik inderdaad al langs gekomen en herken echt heel veel er in terug.. 

 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Ik heb zelf goede ervaringen met de PUUR rust en Bach bloesem bij mijn teef. Zij is ook een ontzettend onzekere hond en snel angstig. Ik heb de Bach bloesem speciaal voor haar laten samenstellen en sindsdien merk ik echt verschil. Ook heeft ze een thundershirtje die ze zo nu en dan draagt en wanneer we gaan slapen draait hier de hele nacht ''dog relaxing music'' en dat helpt erg goed. Ik heb ook goede dingen gehoord over cranio sacraal therapie en acupunctuur bij erg angstige honden. 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

Zojuist contact gehad met de dierenarts /gedragstherapeut  we hebben besloten om met clomicalm te gaan starten in ieder geval voor de periode en aanloop naar oud en nieuw, daarna gaan we nog eens om te tafel en gaan we bespreken of we hier mee door gaan of dat er evt als er al genoeg resultaten zichbaar zijn af te bouwen.. Maar eerst zien of het inderdaad iets voor haar gaat doen.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

wat een mooie hond is ze!

 

Waarom kreeg ze vorig jaar eigenlijk pexion voorgeschreven? (gewoon interessehp-smile, maar ook omdat pexion vaak bij epilepsie voorgeschreven wordt en clomicalm niet aangeraden wordt bij honden met epilepsie)

 

 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" wat een mooie hond is ze!
 
Waarom kreeg ze vorig jaar eigenlijk pexion voorgeschreven? (gewoon interesse, maar ook omdat pexion vaak bij epilepsie voorgeschreven wordt en clomicalm niet aangeraden wordt bij honden met epilepsie)
 
  "

Dankje wel, ze heeft verder ook een goed karakter en zit geen kwaad in.. 

De pexion heeft ze voorgeschreven gekregen vanwege de vuurwerk angst, maar werkte eigenlijk niet tot nauwelijks  Ze heeft geen epilepsie 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Dankje wel, ze heeft verder ook een goed karakter en zit geen kwaad in.. 
De pexion heeft ze voorgeschreven gekregen vanwege de vuurwerk angst, maar werkte eigenlijk niet tot nauwelijks  Ze heeft geen epilepsie  "

het lijkt me een fijne hondhp-heart

 

dankjewel, ik wist niet dat pexion ook bij angst voorgeschreven werd, gelukkig geen epilepsie. (ook al is angst ook niet fijn natuurlijk)

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" het lijkt me een fijne hond
 
dankjewel, ik wist niet dat pexion ook bij angst voorgeschreven werd, gelukkig geen epilepsie. (ook al is angst ook niet fijn natuurlijk) "

In huis is ze echt een schat, buiten neemt de angst haar het over. 

Het idee achter de pexion is dat veel honden ook angstig worden van een epilepsie aanval  deze medicatie zou dat moeten opvangen, maar bij haar werkte het niet voldoende tegen de  vuurwerk angst  

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

Maandag avond begonnen met de clomicalm.

 

Ze weegt 32,7kg en krijgt nu 2* daags 60mg clomicalm. 

Of het toeval is weet ik niet  maar  dinsdag ochtend kon ik al vaker haar aandacht vragen bij het uitlaten  ze is nu nog wel heel trillerig en op der hoedde maar er lijkt wel iets te gebeuren, aangezien ze al sneller contact met me maakt en vanochtend stond ze uit zichzelf bij de plek waar ik haar altijd aanlijn om Naar buiten te gaan..

Toeval of niet,, ik ben nu na nog geen 2 dagen aan de medicijnen positief. 

 

Ben benieuwd hoe het over 3 weken is als de spiegel zich nog verder heeft opgebouwd. 

 

Binnen slaapt ze wel nog meer  maar als ze wakker is is ze een enthousiaste en blije woef

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

een enthousiaste blije woef is wat we zoeken in een hondhp-smile

 

 

misschien is het ook een aanrader om Turid Rugaas haar boekje help mijn hond trekt (of is bang) eens door te nemen, misschien vind je er nog tips in die je kunnen helpen. Het is een methode om rust in de wandelingen te krijgen.

 

Ook is BATmisschien over een tijdje als ze wat minder angstig is, iets voor jullie? Het boek BAT2 is in elk geval een aanrader om te lezen. 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" een enthousiaste blije woef is wat we zoeken in een hond
 
 
misschien is het ook een aanrader om Turid Rugaas haar boekje help mijn hond trekt (of is bang) eens door te nemen, misschien vind je er nog tips in die je kunnen helpen. Het is een methode om rust in de wandelingen te krijgen.
 
Ook is BATmisschien over een tijdje als ze wat minder angstig is, iets voor jullie? Het boek BAT2 is in elk geval een aanrader om te lezen.  "

Belangrijkste voor nu is dat ze de rust terug vindt, daarna gaan we met de gedragstherapeut verder kijken naar een passende trainings methode. 

Maar dit zal waarschijnlijk na oud en nieuw gaan worden  in de tussentijd train ik wel zelf de basis commandos en het oefenen met bij mij komen ipv vluchten bij schrik..

Ze moet echt weer door hebben dat buiten leuk is en dan vrouwtje lekkers heeft . En het aanpakken van het lekkers 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Belangrijkste voor nu is dat ze de rust terug vindt, daarna gaan we met de gedragstherapeut verder kijken naar een passende trainings methode. 
Maar dit zal waarschijnlijk na oud en nieuw gaan worden  in de tussentijd train ik wel zelf de basis commandos en het oefenen met bij mij komen ipv vluchten bij schrik..
Ze moet echt weer door hebben dat buiten leuk is en dan vrouwtje lekkers heeft . En het aanpakken van het lekkers  "

idd eerst maar rust brengen in de hond zelf, dan pas trainen. Daarom zou ik bij een hond zoals zij de wandelingen zo saai mogelijk houden, en zoveel mogelijk ergens lopen waar niemand is, al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk.

 

Turid Rugaas leert de hond eerst binnen een signaaltje aan om aandacht te vragen, als dit goed gaat, in de tuin oefenen en daarna met een juiste timing buiten... zelf benoem ik ook dingen, en bleef soms staan om Jenna bij te laten komen als ik dacht dat er wel erg enge dingen langskwamen en het pad te smal was om afstand te nemen en met een boogje om het gevaar heen te lopen en ik ook niet terug kon lopen. Ook bij het passeren van iets, hield ik haar altijd kort naast me,ik tussen hond en gevaar in, soms met commado doorlopen, dat hebben we er nog altijd in gehouden trouwens. Maar zulk soort dingen zullen jullie al meegekregen hebben van de gt natuurlijkhp-shiny

 

maar goed zoiets zal de gt ook wel aangeraden hebben.

 

 

honden page profiel MettaMetta

honden foto van Metta

Wij hebben ook eens een soort magnesium poeder gegeven als supplement.

Was ongeveer € 30 per potje.  Maar enig resultaat hebben we helaas niet 

echt gezien ....

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Wij hebben ook eens een soort magnesium poeder gegeven als supplement.
Was ongeveer € 30 per potje.  Maar enig resultaat hebben we helaas niet 
echt gezien .... "

Magnesium zit in heel veel producten, en persoonlijk zou ik dit niet zomaar bij voeren, je weet namelijk niet of er daadwerkelijk een tekort aan magnesium is. 

 

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

Nog weer even een update 

 

De afgelopen week ging het weer beduidend minder, weer op de bank liggen trillen als ze naar buiten moest, op de galerij stil gaan staan en het eerste stuk van de wandeling ook regelmatig stil staan en niet meer mee willen. Vandaag nog even.angs geweest bij de gedragstherapeut /dierenarts om te kijken of haar thundershirt goed zit. 

Ze oogte wel veel rustiger bij de praktijk en ook in de auto. 

De spiegel is natuurlijk nog lang niet opgebouwd met anderhalf week,

We hebben. Afgesproken dat als het gedrag wat ze.nu vertoont toch erger wordt ik contact met der kan opnemen. 

Maar we willen de medicatie echt de tijd geven, dus over 2 weken zowiezo telefonisch contact mits het tussentijds dus echt slechter gaat.. 

Ook besproken dat de rondes echt bedoeld zijn om haar behoefte te doen en de rondes zo kort mogelijk te houden, mits ze zich goed uit dan doen we gewoon een  Normale ronde..

Ook gaan we ons voornamelijk binnen als ze wakker is te richten op hersenwerkjes. 

Ze slaapt echt enorm veel, dit heeft ze ook echt nodig  want na bijna ander half jaar stress en onrust heeft ze een hoop rust in te halen.. 

Als straks toch de medicatie goed aanslaat, dan haalt ze een hoop weer in maar voor nu dus rust, kleine rondes gericht op haar behoeften lozen.. 

We hebben Een lange adem nodig.

Mocht onverhoopt de medicatie niet aanslaan na ruim een maand, dan gaan we afbouwen en over op fluoxetine.. Maar zover kijken we nog niet 

 

honden page profiel MettaMetta

honden foto van Metta

Echt wel jammer voor haar ... en voor jullie.

Wij hebben Zylkene besteld en een halsband van Adaptil ... we gaan ook afwachten welk effect dit geeft.

Ik denk dat het idd een goed idee is om eerst terug in huis "vertrouwen" op te bouwen en dan

het buitengaan enkel te zien "omdat het moet".  In huis kunnen er ook veel toffe momenten zijn hé !

 

Veel succes !

honden page profiel LadydanaLadydana

honden foto van Ladydana

" Echt wel jammer voor haar ... en voor jullie.
Wij hebben Zylkene besteld en een halsband van Adaptil ... we gaan ook afwachten welk effect dit geeft.
Ik denk dat het idd een goed idee is om eerst terug in huis "vertrouwen" op te bouwen en dan
het buitengaan enkel te zien "omdat het moet".  In huis kunnen er ook veel toffe momenten zijn hé !
 
Veel succes ! "

Binnen is ze eigenlijk altijd op der gemak, en daar maken we natuurlijk hartelijk gebruik van.. Binnen is ze gewoon een heerlijke hond..

Maar het is wel het type kruising die wel echt beweging nodig heeft dus het is heel dubbel.. En hoop ook dat ze zich later ook zo fijn kan voelen buiten

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik heb niet alles gelezen dus misschien is het hier al vernoemd. Mijn hond was in zijn puberteit vaak wat onzeker, ik heb Bachbloesems ingezet hiervoor en had goede resultaten, misschien is dat ook wat voor jullie? Kan je eenvoudig toedienen door over het voer te geven, ik heb ze steeds in huis, soms krijgt ie het nog eens. Ook om te herstellen na een nare ervaring bvb, je hebt vele soorten, maar er zijn mensen die er veel van afweten, zij kunnen je zeker zeggen welke je nodig hebt en een mix op maat maken. Raadpleeg een Bachbloesemtherapeut hiervoor

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^