blaffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DebbieDebbie

Hallo,

 

Ik heb een duitse herder van 1,5 jaar en het blaffen word de laatste tijd steeds erger.

 

ik heb alle tips online ( water spuiten, commando stil aangeleerd, rustig blijven enz) al geprobeerd maar niks lijkt te helpen en ik word er echt gek van. Het is nu zo erg dat de buren ook klagen en dit wil ik echt niet.

 

Iemand een idee? Ik wil het liefst geen blaf band moeten gebruiken

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ja maar wanneer blaft de hond, wat gebeurt er?

Het is wel een hond in de pubertijd, dus die kunnen wel opeens andere dingen doen dan ze normaal deden.
Het kan aan zoveel liggen,te veel prikkels,te weinig prikkels,zelf aangeleerd gedrag door jullie.

Wat doen jullie voor hij begint te blaffen en wat doen jullie als hij blaft,wat is jullie reactie?

Hoe zien zijn dagen eruit aan activiteiten, buiten rustig kunnen wandelen om zo te kunnen snuffelen, voldoende echte slaap?

honden page profiel noenoenoenoe

Naar mijn mening zul je eerst moeten achterhalen waarom je hond (meer) blaft.

Mijn hond (ook 1,5 jaar) blaft ook regelmatig als hij iets hoort of ziet wat hij niet vertrouwd. Soms is de aanleiding voor ons niet waarneembaar, soms hondengeblaf of ander geluid op de televisie. Wat helpt is dat ik altijd ga kijken en hem geruststel. Het woordje 'ssstt' kent hij inmiddels en als hij stil is werd hij beloond met een klein lekkertje.

Op ongewenste tijdstippen blaffen (in de nacht en wij wonen in een flat) riep bij mij wel eens wat narrige reactie op, maar ik kon dan aan zijn blik merken dat hij niets van mijn reactie begreep. Hij waarschuwde immers alleen maar. Daarom ga ik altijd kijken.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Blaft je hond bij het alleen zijn?

Of is dat het probleem niet?

honden page profiel DebbieDebbie

Ze blaft als ze denkt dat er voor een auto voorbij rijd ( dit kan echt om de 5 minutes zijn) en dan ga ik kijken met haar maar ze blijft dan naast me staan blaffen.

Ook wanneer ze naar buiten wilt staat ze bij de achterdeur te blaffen tot de deur open gaat. Sinds gisteren heeft ze een gat gevonden waardoor ze de tuin uit kan ontsnappen en die hebben we afgezet nu. Ook daar gaat ze voor zitten blaffen. 

Als ze blaft blijf ik rustig stil zeggen en hoop dat het ooit een keer werkt. Ze kan overdag de hele dag in de tuin spelen en savonds train in nog met haar. ( dit vind ze leuk om te doen) tussendoor slaapt ze ook veel dus waar het aan ligt ( behalve dat ze haar zin wilt krijgen) weet ik niet.

honden page profiel DebbieDebbie

Bij het alleen zijn blaft ze , voor zover ik weet, niet.

honden page profiel noenoenoenoe

Dat blaffen bij naar buiten willen was hier ook zo. Een simpel "Nee, nu niet" is tegenwoordig voldoende. (Of "ok, ik zal de deur even open doen.") Honden snappen meer talige dingen dan mensen vaak denken. 1,5 jaar is nog jong en hij kan nog veel leren. Bij voorbijgangers (of ze nu lopen of rijden) is het wat lastiger want de hond denkt dat zijn geblaf helpt, de voorbijgangers gaan immers verder. Ik probeer altijd om hem af te leiden, of hem weg te halen door hem naar binnen te brengen of de gordijnen dicht te doen.

Klagende buren wil ik ook niet, dus probeer ik op deze manier het blaffen zo kort mogelijk te houden.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als ik het zo lees,zou ik gaan voor meer duidelijkheid.
We gaan niet om elke auto blaffen:(mijn hond is ook in de pubertijd,nog iets jonger dan die van jou) het komt voort uit onzekerheid, ze voelen zich onrustig van binnen, dingen zijn dan sneller verdacht, ik zou haar bij me roepen met een vrolijke stem en zeggen 'kom maar', het komen belonen met je stem, mocht ze het té verdacht blijven vinden dan kun je ook wat kleine stukjes koek nemen en deze door je kamer strooien,dan gaat ze als het goed is snuffelen/zoeken/eten wat een hond kalmeert.Of uitnodigen om bij je te komen liggen,veiligheid bieden.

We gaan niet blaffen bij de deur: Dát kan die van mij ook haha, alles met onrust zorgt er voor dat hij weer terug in zijn mand gaat en mag wachten daar...is hij kort stil, dan neem ik hem weer mee aan de lijn, om naar buiten te gaan. Geen ene blaf uit onrust wordt beloond zeg maar. Als je té opgewonden bent, kunnen we nog niet naar buiten.


We gaan ook niet blaffen in de tuin: Halen en naar binnen doen, hup weg wezen daar en verwijzen naar waar ze mag gaan liggen.

Dit consequent doen en je hond wordt rustiger...tenminste die van mij.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Het boekje "help mijn hond blaft" van Turid Rugaas kan ik je aanraden.

Hier worden verschillende type blafgedrag besproken en daarnaast ook een manier van aanpak. 

Het heeft hier heel goed gewerkt.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Als Ziva voor het raam stond te grommen (blaffen doet ze alleen uit enthousiasme en als de deurbel gaat, waarschuwen voor onraad buiten doet ze met een grom) dan riep ik haar bij me. Als ik samen met haar ging kijken werd ze alleen alerter: er is écht iets aan de hand!

Dus ik riep haar bij me, beloonde voor stoppen met grommen, gewoon even een praatje; 'zie je ietsmeid? O, komt er een auto langs, ja dat kan hè. Is niks gevaarlijks hoor, ga maar lekker liggen.' Dan liet ik haar bij mijn voeten (of in de buurt) af gaan en dat was dat.

Inmiddels kijkt ze niet meer op of om, alleen als er veel herrie gemaakt wordt en dan kijkt ze even naar mij of ik het ook gehoord heb. Dan zeg ik iets van 'is goed meid, ga maar weer liggen' en dan is het klaar.

 

Blaffen en grommen bij de deurbel is ons nooit echt gelukt om af te leren. Dd bel gaat hier ookniet zo vaak dus is niet heel erg.

Laatst is hij wel een keer een week lang twee keer per dag gegaan of zo, ik weet niet wat dat was die week. Toen had ze aan het eind van de week wel zoiets van ja, laat maar. Het is nog even wachten of dat doorzet, de bel is sindsdien niet meer gegaan wink

 

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om het aan te pakken. Ik zou zeggen, kies een manier die bij jou past en waarvan je denkt dat die voor je hond ook werkt. En hou daar aan vast. Je ziet niet binnen een dag of een week vooruitgang, je moet het even tijd geven.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bij Jenna hielp het om haar rustig bij me te roepen (of als dat niet ging haar zelf uit de situatie halen door haar mee te nemen naar een rustig plekje), en dan op belonende toon zoiets te zeggen als:  goed gehoord dat is een auto...of waarop ze dan maar blafte. Daarna even een lekkertje halen of een klein spelletje doen. Het geblaf om alles is daarmee opgehouden.

 

Wel blaft ze nog als de bel gaat, maar dat vind ik geen probleem, ze mag af en toe best blaffen als er iets is.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Je schrijft dat ze de hele dag in de tuin kan, ze veel slaapt en dat je s avonds traint en dat ze dat leuk vind. Ik lees nergens dat deze herder dagelijks haar energie kwijt kan door gewoon hond te zijn en dus lekker los kan rennen en spelen met andere honden, zoals op de hei met volledige vrijheid. Een herder is een hond met veel energie en heeft dat gewoon nodig.  Krijgen ze die beweging en prikkels niet gaan ze zich richten op andere dingen om hun energie kwijt te raken. Het zijn honden die graag voor de baas werken en dingen willen ondernemen met de baas. Daar hoort vrije beweging ook bij. Ze zijn laat volwassen en dus is hij ook nog volop zoekende hoe hij zijn energie kwijt kan en hoever hij kan gaan. 

 

Hier altijd herders gehad. En nu een bijzonder vocale. Dagelijks  ook zijn energie kwijt rennen op de hei en hij is tevreden. Hij blaft niet meer overal naar (nu bijna 2). Wat hij niet vertrouwd daar blaft hij tegen en dat mag tot ik zeg dat hij heel goed heeft opgepast maar dat het nu goed is. Dan loopt hij trots rond, blaft niet meer en vind t weer prima. Als het prima is spelen we even of krijgt hij een lege kartonnen doos om te slopen. Verder ook los in de tuin, training of denkspelletjes (bv laten zoeken) en gewoon tussendoor ook wandelen.

 

Hoop dat je iets aan mijn reactie hebt. Herders zijn fijne honden.

honden page profiel DebbieDebbie

Lekker rennen kan ze in de tuin goed want we hebben een grote tuin ( 20x12 meter) en daar gooien we met een balletje enz. We kunnen haar alleen niet los laten op een veld oid want ze rent dan weg omdat ze buiten niet meer luistert dus met andere honden spelen gaat niet makkelijk, ook zijn er niet echt honden in de buurt hier dus heeft ze niemand.

Ik ben nu aan het proberen om haar te laten zien dat dingen niet eng zijn maar ze blijft op het moment nog veel naar ons blaffen voor aandacht en dat is nog lastig aan te leren. Dit kan natuurlijk ook een puber trekje zijn want dit deed ze een half jaar geleden ook en werd toen later rustiger.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Oei....dat is echt niet zo best. Ze heeft dat echt nodig. Kijk eens op deze site. https://www.doggydating.com/hondenlosloopgebied/omheind

Er zijn zat omheinde losloopgebieden. Maak er wekelijks een dagje uit van als het niet in de buurt is. Zo kun je oefenen met komen en zien wat hij uitspookt als hij een stuk weg loopt. Herders blijven gewoonlijk bij hun roedel dus hun baasjes.

 

Socialisatie en los kunnen lopen, snuffelen en spelen moet echt iedere hond kunnen doen om gezond te blijven in de kop. Een leven lang aan de lijn of in de tuin en zeker nu daar krijg je een afgestompte vervelende hond van.  Een hond met risico op allerlei stereotype gedrag zoals rondjes op de plek draaien, staart bijten, poten knagen ed. https://www.ikwileenbravehond.nl/stress-herkennen-bij-een-hond/ Daar hoort ook dat blaffen bij. Ze ontwikkelen stress als ze nooit hond onder de honden mogen zijn en los (buiten de tuin!!)  hun ding mogen doen. Oefen met voorkomen en de leukste baas ter wereld zijn is zeker de moeite waard om het hem te leren.

 

Anders wekelijks naar 1 en dezelfde plek waar veel honden los lopen en er geen wegen in de buurt zijn. Ze rennen niet weg als ze een groep andere honden hebben om mee te spelen. Knip hem pas los als er een groepje loopt te rennen en spelen. Zo heb ik mijn buitenlandse zwerfhond het ook geleerd. 

 

Ga naar gehoorzaamheids cursussen zodat ze ook leert los bij je te lopen. Voordeel is dat ze zulke cursussen nog leuk vinden ook.

honden page profiel DebbieDebbie

ik zal eens kijken wat er in de buurt zit. Gehoorzaamheid cursussen heb ik al 2 gedaan en daar luistert ze perfect maar zodra ze 1 stap buiten zet is het weg XD. in de zomer gingen we wel naar een hondenzwemvijver en dat vond ze heel leuk dus ik hoopte dat er meer van dat soort dingen in de buurt waren maar nooit gevonden.

 

Sociaal zijn is geen probleem in ieder geval want alle honden zijn geweldig XD

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" ik zal eens kijken wat er in de buurt zit. Gehoorzaamheid cursussen heb ik al 2 gedaan en daar luistert ze perfect maar zodra ze 1 stap buiten zet is het weg XD. in de zomer gingen we wel naar een hondenzwemvijver en dat vond ze heel leuk dus ik hoopte dat er meer van dat soort dingen in de buurt waren maar nooit gevonden. "

misschien is BAT (behaviour adjustment training) iets voor haar (en jou)?

 

https://www.youtube.com/watch?v=E1lVAFHlhGA

 

ik zou kijken naar een hondenschool in de buurt die dit aanbiedt.

 

honden page profiel DebbieDebbie

ik zal eens kijken want op het moment word het meer erger dan beter. Ze kijkt me nu recht aan en gaat blaffen en stopt voor 2 minuten niet XD dus hier weet ik niet meer wat ik kan doen.

 

ik zal kijken of er een BAT is en of een hondenbos iets uitmaakt of niet.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

In welke provincie woon je? Misschien kunnen we een trainer aanbevelen. Je hond kan nl. ook in een angstfase zitten en dan is het ook aanpassen qua training en correcties geven en beloningen geven.

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

" Lekker rennen kan ze in de tuin goed want we hebben een grote tuin ( 20x12 meter) en daar gooien we met een balletje enz. We kunnen haar alleen niet los laten op een veld oid want ze rent dan weg omdat ze buiten niet meer luistert dus met andere honden spelen gaat niet makkelijk, ook zijn er niet echt honden in de buurt hier dus heeft ze niemand.
Ik ben nu aan het proberen om haar te laten zien dat dingen niet eng zijn maar ze blijft op het moment nog veel naar ons blaffen voor aandacht en dat is nog lastig aan te leren. Dit kan natuurlijk ook een puber trekje zijn want dit deed ze een half jaar geleden ook en werd toen later rustiger. "

Ik kan er overheen hebben gelezen maar wandelen jullie wel, buiten de tuin dus?

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

" Ik kan er overheen hebben gelezen maar wandelen jullie wel, buiten de tuin dus? "

Jep daar heb je heel straf overheen gelezen.cool

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

" Jep daar heb je heel straf overheen gelezen. "

Waar staat dan dat ze een paar keer per dag een goede wandeling maken? Ik zie het echt niet. 

honden page profiel DebbieDebbie

Ik woon in hoekje noord brabant, limburg, gelderland.

 

wij lopen minimaal 4x per dag waarvan 2x een groot rondje en 2x voor haar behoeftes.

 

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

" Ik woon in hoekje noord brabant, limburg, gelderland.
 
wij lopen minimaal 4x per dag waarvan 2x een groot rondje en 2x voor haar behoeftes.
  "

Wat houdt bij jou een groot en een klein rondje in? 

Hier elke ochtend een boswandeling van 1 uur voordat ik naar mijn werk ging. Dat dan ook eind van de werkdag,  tussen de middag een klein half uurtje en voor het slapen gaan een kwartier of langer. Hond moe en voldaan. 

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

" Waar staat dan dat ze een paar keer per dag een goede wandeling maken? Ik zie het echt niet.  "

Lees even mijn berichten terug en het antwoord daarop. TS zegt niet te wandelen. Hond in tuin en trainen. Verder niks. Loopt niet los en kan niet even hond onder de honden zijn.

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

" Lees even mijn berichten terug en het antwoord daarop. TS zegt niet te wandelen. Hond in tuin en trainen. Verder niks. Loopt niet los en kan niet even hond onder de honden zijn. "

Het gebeurt nogal eens op hp dat iemand iets niet vertelt maar wel doet,  ik trek geen conclusies maar vraag er gericht naar om misverstanden te voorkomen.  

Iets minder bijdehand mag, zeker als je het laatste antwoord van Debbie leest.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Nou zeg, bijdehand? De hond komt niet los. Alleen in de tuin.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

" Lekker rennen kan ze in de tuin goed want we hebben een grote tuin ( 20x12 meter) en daar gooien we met een balletje enz. We kunnen haar alleen niet los laten op een veld oid want ze rent dan weg omdat ze buiten niet meer luistert dus met andere honden spelen gaat niet makkelijk, ook zijn er niet echt honden in de buurt hier dus heeft ze niemand.
Ik ben nu aan het proberen om haar te laten zien dat dingen niet eng zijn maar ze blijft op het moment nog veel naar ons blaffen voor aandacht en dat is nog lastig aan te leren. Dit kan natuurlijk ook een puber trekje zijn want dit deed ze een half jaar geleden ook en werd toen later rustiger. "

TS is er in ieder geval druk mee bezig eea te gaan ondernemen met de hond hp-thumbsup

honden page profiel s@nt@[email protected]@

honden foto van s@nt@

" Nou zeg, bijdehand? De hond komt niet los. Alleen in de tuin. "

Dan kun je nog steeds wandelingen buiten de tuin maken, en het blijkt nav mijn vraag dat dat gebeurt, dus nee,  ik lees nergens overheen, want eerder stond dit niet in de posts van Debbie. 

honden page profiel DebbieDebbie

" Nou zeg, bijdehand? De hond komt niet los. Alleen in de tuin. "

Dit omdat , al eerder gezegd, dit niet mogelijk is omdat ze dan weg loopt. En tuurlijk maken wij wandelingen met de hond. Dit heb ik benoemd en welk persoon doet dit nou niet met een hond XD. ( ik was op vakantie dus sorry voor de late reactie) Korte rondjes zijn iets van 15 min en dat is sochtends als ze nog duf is en savonds voor bedtijd. De andere zijn vaak wandelingen van 45 a 60 min. 

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Wat ik altijd adviseer aan mijn cursisten is dat als een hond ongewenst gedrag laat zien dat ze de naam van de hond vrolijk roepen. Komt de hond niet naar ze toe of blaft de hond door? Dan ga je zelf rustig naar achteren lopen. Loopt je hond aan een ontspannen lijn? Dan kun je je hond gaan belonen met een voertje.

Blaft je hond jou aan? Dan kun je jezelf gaan omdraaien zodat je het contact gaat verbreken en een kalmerend signaal aan je hond geven.

Bij het blaffen in de tuin adviseer ik het volgende: naam roepen en kijken of je hond daar naar luistert en stopt met het blaffen. Indien niet dan nogmaals de naam vrolijk roepen en stopt je hond niet dan zou ik je hond naar binnen halen. Het blaffen is nl. ook een zelfbelonend gedrag want de auto of personen die langslopen of langsrijden gaan toch weg en dan heeft je hond succes met het blaf gedrag.

Wat je ook kan doen als er een auto of persoon langkomt en je hond blaft niet dan kun je voer gaan strooien zodat je hond leert om te snuffelen bij autogeluiden en niet meer gaat blaffen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Veel trainplezier!

 

 

 

Volgende forumvraag: Puber hond en nu ook erbij
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^