Engeland Cumbria aka Lake District

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Wij zijn net terug van een vakantie naar Cumbria.

 

Ik zag best op tegen de douane regels maar dat viel ons erg mee. Elsa heeft al haar entingen incl. rabiës netjes gehad en de DA heeft de data goed in haar paspoort gezet met handtekening en praktijk stempel. 2 dagen voor vertrek heeft Elsa nog een wormenkuur gehad bij de DA wat ook netjes, incl. tijd, in haar paspoort is gezet.

515224.jpg

Bij de douane werden wij er meteen uitgepikt (we hadden vooraf geboekt) en naar een speciaal loket gestuurd. Daar moesten wij het hondenpaspoort afgeven en kregen wij een apparaat om de chip uit te lezen. Na 3 minuten mochten we doorrijden.

 

We zijn via Calais-Dover gegaan omdat dat de kortste overtocht is maar daardoor moesten we wel ver rijden. De overtocht ging perfect; Elsa was rustig in haar bench in de auto en na de overtocht hebben we die weer opgeklapt zodat ze gezellig bij ons zat.

Het verkeer zat niet mee; veel file gehad naar Calais en naar het noorden van Engeland. Op de terugweg ging dat veel beter.

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

We hadden een huisje gehuurd via Sally's Cottages. Een handige site waar je ook kunt zoeken naar huisjes waar honden welkom zijn. (De eerste foto's zijn niet van mij; die heb ik van de website afgehaald, de laatste 2 wel)

External image of Gate Cottage in Mungrisdale

 

Internal image of sitting room with wood burner Gate Cottage Mungrisdale

Image of views from Gate Cottage Mungrisdale

Vanuit het huisje liep je zo de fells (hoge heuvels) in en dat werd dan ook de plek voor de ochtend wandeling voor het poep en plasrondje.

The path up Bannerdale to Blencathra

515225.jpg

Elsa was te afgeleid door alle schaapjes die daar rondlopen en wilde dus niet netjes poseren voor een foto:

515226.jpg

Honden moeten in Engeland bijna overal aan de lijn, zeker als er livestock is. Boeren hebben het recht loslopende honden af te schieten op hun grond. We hebben in de natuurgebieden dus veel de flexlijn gebruikt.

 

Later meer foto's.. ik moet nu even andere dingen doen...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Honden moeten in Engeland bijna overal aan de lijn, zeker als er livestock is. Boeren hebben het recht loslopende honden af te schieten op hun grond. 

Dat was vast een mooie reis en lekker genieten van die heerlijke natuur!

 

Wat het aan de lijn lopen en afschieten betreft... wil ik toch graag even iets nuanceren. hp-smile

Algemeen geldt de Countryside-code. Die houdt o.a. in dat je je hond onder controle moet kunnen houden. Dat moét niet met een lijn zijn. Als de hond in je zicht blijft, goed luistert en hij geen overlast bezorgt, mag ie ook loslopen.

Verder heeft een boer niet het recht om loslopende honden af te schieten omdat die op hun grond loopt, maar ze hebben wel het recht een hond te schieten als die hond hun vee lastig valt.

Uiteraard kunnen er striktere aanlijnregels gelden in bepaalde omstandigheden of tijden van het jaar (aanlijnregel tussen Maart-Juli om broedplaatsen niet te verstoren, of bepaalde gebieden met loslopend vee maar dan staan er waarschuwingsbordjes met de plaatselijke regels)

 

Zie Countryside code-regels:

Keep dogs under effective control

When you take your dog into the outdoors, always ensure it does not disturb wildlife, farm animals, horses or other people by keeping it under effective control. This means that you:

  • keep your dog on a lead, or
  • keep it in sight at all times, be aware of what it’s doing and be confident it will return to you promptly on command
  • ensure it does not stray off the path or area where you have a right of access

Special dog rules may apply in particular situations, so always look out for local signs – for example:

  • dogs may be banned from certain areas that people use, or there may be restrictions, byelaws or control orders limiting where they can go
  • the access rights that normally apply to open country and registered common land (known as ‘open access’ land) require dogs to be kept on a short lead between 1 March and 31 July, to help protect ground nesting birds, and all year round near farm animals
  • at the coast, there may also be some local restrictions to require dogs to be kept on a short lead during the bird breeding season, and to prevent disturbance to flocks of resting and feeding birds during other times of year

It’s always good practice (and a legal requirement on ‘open access’ land) to keep your dog on a lead around farm animals and horses, for your own safety and for the welfare of the animals. A farmer may shoot a dog which is attacking or chasing farm animals without being liable to compensate the dog’s owner.

However, if cattle or horses chase you and your dog, it is safer to let your dog off the lead – don’t risk getting hurt by trying to protect it. Your dog will be much safer if you let it run away from a farm animal in these circumstances and so will you.

Everyone knows how unpleasant dog mess is and it can cause infections, so always clean up after your dog and get rid of the mess responsibly – ‘bag it and bin it’. Make sure your dog is wormed regularly to protect it, other animals and people.

https://www.gov.uk/government/publications/the-countryside-code/the-countryside-code

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Prachtig Liz!

Ben je er alleen heen gegaan om te wandelen, of ook km daar schapen te drijven? 

honden page profiel IngeborgIngeborg 3 doggies

honden foto van Ingeborg

Wat een heerlijk huisje en een prachtige wandel omgeving. Ben erg benieuwd naar de rest van de foto's.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Prachtig Liz!
Ben je er alleen heen gegaan om te wandelen, of ook km daar schapen te drijven?  "

We hebben gewandeld, autoritten gemaakt (met wandelingetjes tussendoor), vrienden bezocht en inderdaad ook een training schapendrijven gedaan. Maar daar later meer over.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

515231.jpg

Voor het keukenraam stond een vogelvoerhuisje. Een constant af en aan vliegen van kleine vogeltjes. Vooral huismussen en roodborstjes maar ook andere zoals het koolmeesje.

515235.jpg

Elsa had van de caretaker een toy vosje gekregen waar ze heel graag mee speelde.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

In Cumbria zijn ze heel dogfriendly. Best een raar gevoel om met je hond een winkel in te lopen, een pub of een inn (pub met logies). Vlakbij ons huisje was een Inn.

Afbeeldingsresultaat voor mill inn mungrisdale

Wij hadden het tafeltje rechts

Afbeeldingsresultaat voor mill inn mungrisdale

Maar wel nieuwe vloerbedekking (bovenstaande foto's zijn van het web). Elsa lag echt heel netjes onder de tafel tijdens het eten. Heerlijke traditionele Engelse gerechten.

515234.jpg

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

We hebben vrienden in het Noorden bezocht en daarna een stukje Hadrain's Wall gelopen:

515232.jpg

515233.jpg

Dit is een muur die in de Romeinse tijd gebouwd is tussen Engeland en Schotland. Van oostkust tot westkust. Over de hele lengte zijn er nog resten van terug te vinden.

 

p.s.: Mijn foto's zijn onbewerkt.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

We hebben een dag een wandeling gemaakt door de rivier de Caldew te volgen richting de fell Skidaw:

515246.jpg

515247.jpg

515248.jpg

515249.jpg

515250.jpg

Zijstroompjes die van de berg afkwamen richting de rivier moesten we af en toe oversteken

515251.jpg

Het was er rustig en we kwamen weinig mensen tegen, maar twee wandelaars. De route is een goede om mee te beginnen, niet zo steil. En natuurlijk overal schaapjes..

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Cumbria is natuurlijk beroemd om zijn prachtige en vele meren. Wij hebben ze dit maal niet opgezocht maar zijn er wel een paar tegengekomen:

515252.jpg

515253.jpg

515254.jpg

Deze heeft ook de functie van waterreservoir. Je kan aan de lage waterstand goed zien dat het ook in Cumbria erg droog is geweest een periode. Het voordeel voor ons was dat Elsa eens lekker vrij rond kon rennen; geen zwemmers en toeristen rond dit meer. Wel jammer van de stenen en kiezels die je dan bij de andere meren weer niet hebt:

515256.jpg

Het was nog een aardig steile klim naar beneden en onderweg kwamen we weer een waterval tegen:

515255.jpg

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

wat is het daar mooi!

 

ik heb ook nog altijd in mijn hoofd om eens een keer die richting op te gaan, ik was behalve in Londen nog nooit in Engeland.

 

 

honden page profiel AmélieAmélie 3 doggies

honden foto van Amélie

Wat een prachtig ruig gebied!hp-heart

Zo te zien hebben jullie - en Elsa- het heerlijk gehad.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Dorpjes zijn er natuurlijk ook genoeg. Even een terrasje pakken of door de straatjes slenteren.

Hawkshead:

515257.jpg

In Keswick hebben we de souvenirs aangeschaft. Dit is eigenlijk het toeristisch centrum van Cumbria. Bruisend druk met veel toeristen en absurd veel honden. Ik had mijn handen zo vol met Elsa en shoppen dat ik geen foto's heb gemaakt. Ze deed het goed, mijn meisje, tussen al die mensenbenen en andere honden.

Foto van het web:

Afbeeldingsresultaat voor keswick

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

En ja.. we hebben een training schapendrijven gehad van Alan Bradley. Echt geweldig! Een pure 'hondenfluisteraar'.

Veel geleerd, zelf met Elsa gedaan, maar als afsluiting ook met open mond staan kijken wat hij kon met Elsa. Echt lange outruns (schapen halen) die soms zelfs over de top van de heuvel heen gingen waardoor ze buiten zijn zicht werkte. Ze luistert snel naar anderen maar voor hem wilde ze ook echt heel graag werken. Veel tips ook meegekregen hoe ik haar dingen aan kan leren zoals schapen uit een benarde positie halen.

Hij werkt vanuit sheepsence en vertrouwen en niet zoals de meesten in Nederland puur op commando. En blijkbaar werkt dat echt heel erg goed. Elsa heeft een grote will to please dus als ze weet wat je van haar wilt dan doet ze het ook. Met deze methode en de enorme ruimte die ze had om te werken, raakte ze ook niet gefrustreerd waardoor ze normaal gesproken dan wel eens de kudde in vliegt. Ik kan hier echt verder mee aan de slag.

515258.jpg

http://www.lakedistrictsheepdogexperience.co.uk/ Het leuke is dat je ook zonder hond en zonder ervaring bij hen terecht kunt voor een training met hun honden. Mag je proberen te werken met een schapendrijver en een kudde schapen. Als afsluiting krijg je een certificaat met de naam van de hond waarmee je gewerkt hebt. Ik heb mijn naam op de foto weggestreept voor mijn privacy.

 

Ze hebben nog een andere website voor de trainingen zoals ik die heb gedaan maar dat s voor jullie minder interessant denk ik.

Afbeeldingsresultaat voor alan bradley sheepdogs

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Cumbria heeft één van de meest uitdagende wegen van GB. De Hardknott pass. We hebben hem gereden en ja.. hij is op zijn zachtst gezegd zeer uitdagend. Met hellingen van meer dan 30%, haarspeldbochten en dan een weg die niet veel breder is dan een fietspad in Nederland, is het een hele onderneming. Maar het landschap en de uitzichten zijn het ook echt waard.

515259.jpg

515260.jpg

515261.jpg

515262.jpg

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Wat 'onderweg foto's' van andere routes:

515263.jpg

515264.jpg

En natuurlijk overal schaapjes... Dit zijn Herdwick sheep:

515265.jpg

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

De laatste dag hebben we de zwaarste wandeling gedaan: Vanuit het huisje, langs dat plekje waar we 's morgens wandelden doorgelopen langs de rivier Glendermackin op, omhoog naar de Bowscale fell met een top van 702 meter. Dit is een onderdeel van de berg BlenCathra die een hoogte heeft van 868 meter. Daar heb ik ooit opgestaan, zo'n 10 jaar geleden maar de conditie van toen heb ik nu niet meer.

 

Terugkijkend naar het dal lopen we weg bij ons huisje dat bij dat groepje bomen rechts staat:

515266.jpg

Nog een keer omkijken van iets hoger:

 

515268.jpg

Al aardig onderweg: De fells waar we eerst tegenop keken, liggen nu onder ons:

515269.jpg

Elsa loopt dapper mee. Maakt nog wel de meeste meters. Helaas houdt ze nog steeds niet van de camera:

We kijken nu al ver over de fells, het pad is een spoor geworden met stenen, rotsen, gaten en sleuven.

515270.jpg

Baasje is moe: dus even samen een pauze:

515271.jpg

En dan, na nog een stuk door drassig land, eindelijk de top!

Uitzicht over Schotland en de zee. En wat loopt daar? Juist ja, schaapjes LOL. (Vlak onder Elsa's rechter oor.)

515272.jpg

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Op de terugweg naar de ferry hebben we nog twee plaatsen aan gedaan.

Mijn vriend was er nog nooit geweest dus ik wilde hem de waanzin van Blackpool laten zien een soort mini Las Vegas. Wederom deed Elsa het prima in de drukte. Voordeel was dat dit geen echte natuurmensen zijn en ze dus vaak zelf al uitweken voor Elsa:

515274.jpg

Daarna de tegenhanger; Het rustieke Cambridge met zijn oude universiteiten:

515276.jpg

515275.jpg

(Sorry.. de foto's van die universiteiten staan allemaal nog op de camera..)

En dan het laatste stukje naar de boot...

515277.jpg

 

Ik hoop dat jullie mijn verslag leuk vonden. Kaartje volgt nog.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

of bepaalde gebieden met loslopend vee maar dan staan er waarschuwingsbordjes met de plaatselijke regels"

In Cumbria loopt dus vrijwel overal loslopend vee; veel schapen maar ook koeien en paarden. Zelfs op stukken waar een mens niet lopen kan zie je ze nog maar ook middenin de dorpen.

Ik heb een aantal vrienden daar die daar boeren en van hen heb ik die informatie. Zij worden echt helemaal gefrustreerd door het vele vee dat zij verliezen aan loslopende honden.

Daarnaast... Als ik Elsa los laat tussen de schapen in dan loop ik niet meer ontspannen want dan wil ze toch echt aan het werk.

 

 

honden page profiel White ShadowWhite Shadow 3 doggies

honden foto van White Shadow

Prachtige foto's en verslag van je mooie reis.  Jullie hebben heel wat km in de voeten. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Liz, wat een prachtige natuur! Heb genoten van al die foto's en natuurlijk je verhaal erbij.

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Liz, wat een prachtige natuur! Heb genoten van al die foto's en natuurlijk je verhaal erbij.
  "

Dank je! 

honden page profiel Baasje van Spaiky†Baasje van Spaiky† 3 doggies

honden foto van Baasje van Spaiky†

Mooie foto's! hp-smile Wat is het mooi daar!surprised

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Leuk dat je je vakantiebelevenissen en mooie foto's met ons deelt.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Prachtig gebied! Had je je andere hond niet mee? 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Prachtig gebied! Had je je andere hond niet mee?  "

Nee, Momo bleef thuis. Die kan zulke einden niet meer lopen en is panisch voor de DA.

De hond mag ook niet alleen blijven in het huisje volgens de voorwaarden dus dat zou dan heel lastig geweest zijn.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Deze was ik nog vergeten:

Castlerigg stone circle:

515296.jpg

Ja, mag je ook met de hond naar toe.

 

Verder de whisky destilleerderij in Cockermouth (honden toegestaan in shop en op terras; niet mee op de tour) en het kleine stoomtreintje van Ravenclass naar Eskdale (honden toegestaan mits aangelijnd).  

https://www.lakesdistillery.com/ 

https://ravenglass-railway.co.uk/ 

Die laatste hebben we dit jaar niet genomen (wel even gaan kijken) omdat we de Hardknott pass wilden rijden maar iedere keer dat ik er met mijn kinderen was wilden ze persé een keertje mee met de 'La'ayl Ratty'. De zomer dat het in Cumbria zo heet was gingen we zelfs vaak mee naar boven omdat je daar heerlijk kunt zwemmen in een diep stuk in een riviertje.

Volgende forumvraag: Vakantiefoto's en reisverslagen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^