Wespensteek

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

Beste leden,

Wat is het mega lang geleden dat ik hier nog voorbij kwam. Misschien kennen sommigen mij nog laughing 

Wij zijn dit verhaal begonnen met onze lieve Boston Terrier Billie. Na een verhuis is daar een prachtige kater Bob bij gekomen (beste muizenvanger ooit) en sinds kort een speelse, lieve puppy Boston Cis van 2,5 maand. 

Ik heb hier met Billie altijd heel veel tips gekregen en goeie raad. Nu had ik dus weer een vraagje over wespensteken.

Cis is op 4 dagen tijd twee keer gestoken. De eerste keer in de buurt van zijn keel met een stevige zwelling tot gevolg en een bezoek aan de dierenarts.

De tweede keer recht in zijn poot. Met een gezwollen pootje en terug een bezoekje aan de arts.

Onze vaste dierenarts is met verlof en ik vroeg me af wat jullie doen bij een wespensteek, of jullie iets in huis hebben hiervoor?

Hij is 2 keer gestoken toen hij op ons terras stond met gevolg dat hij deze morgen niet meer naar buiten durfde..

 

 

Yasmin

 

 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

nee niks voor in huis...nou ja azijn op de beet helpt een beetje.

Maar je pup speelt dus met wespen/insecten (hapt ernaar...misschien met de poot er op willen stampen)

Daar zou ik dus op gaan trainen insecten negeren...

Een wesp steekt niet zomaar.

 

Dat niet meer naar buiten willen trekt wel weer bij

Neem hem even op de arm mee...begin in de deuropening..of achter het raam..verder naar buiten als hij rustig blijft

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier een hond die allergisch is voor de wespensteek, blijf heel alert, en ogin is niet allergisch, en dep ik direct met azijn, wel hou ik het in de gaten waar er geprikt wordt, ze mogen van mij niet zonder toezicht buiten, zeker Bams niet....voor Bams moet ik eigenlijk een pen hebben, en bij me houden....nadat ze zo,n grote allergische reactie heeft gehad is er nimmer nog gestoken,  maar ben wel overdreven als er wespen rondvliegen....ik spray bams in met een spray die de beestjes op afstand houden....

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

" Hier een hond die allergisch is voor de wespensteek, blijf heel alert, en ogin is niet allergisch, en dep ik direct met azijn, wel hou ik het in de gaten waar er geprikt wordt, ze mogen van mij niet zonder toezicht buiten, zeker Bams niet....voor Bams moet ik eigenlijk een pen hebben, en bij me houden....nadat ze zo,n grote allergische reactie heeft gehad is er nimmer nog gestoken,  maar ben wel overdreven als er wespen rondvliegen....ik spray bams in met een spray die de beestjes op afstand houden.... "

Ik heb er vandaag weer gevonden op het terras. Ze zijn heel loom, ik vraag me echt af waar ze vandaan komen.

Met zijn poot had ik het echt niet door dat het een steek was. De angel zat tussen zijn voetkussentjes. Volgens de dierenarts een zeer pijnlijke plek 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Ik zou ook proberen de wespen wat op afstand te houden; dus ergens verder van het terras iets zoets op hangen waar ze op af kunnen komen. Een wespenval maken of iets dergelijks.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ik heb er vandaag weer gevonden op het terras. Ze zijn heel loom, ik vraag me echt af waar ze vandaan komen.
Met zijn poot had ik het echt niet door dat het een steek was. De angel zat tussen zijn voetkussentjes. Volgens de dierenarts een zeer pijnlijke plek  "

Wat jantien daar zegt....eind van het terras af waar de hond niet komt.. en hoog hangen....en zelf niets buiten laten staan wat een aantrekking is voor wespen.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Vorige week was June toevallig ook in haar pootje gestoken. Ik heb de angel eruitgehaald en de dierenarts gebeld om te vragen of het nodig was om langs te gaan. Zo lang er geen vreemde symptomen zijn (koorts misselijk overgeven of rare bulten) was het volgens de assistent niet nodig om langs te komen. Wel raadde ze aan om het te koelen met water of een cold pack o.i.d. Ik heb het toen inderdaad even gekoeld met een cold pack en het is niet extreem opgezwollen en ze kon al snel weer lopen. In de auto heb ik standaard een EHBO setje liggen met dus onder andere een cold pack en ook water heb ik bijna altijd wel bij me als ik met June weg ben.   

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

We gaan hier aan de slag voor een val!

Ondertussen is hij weer buiten geweest. Na grondige inspectie van het terras door mij en de dochter laughing

514686.jpg

Dit is trouwens onze kleinste wink

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Houd de plek waar je hond gestoken is nog een tijdje goed in de gaten.

 

Mijn Kooikerhondje heeft destijds bijna het loodje gelegd door een wespensteek in/bij zijn bek. Een cortisone spuit redde hem van hevige zwelling in zijn bek, waardoor hij bijna stikte.

 

Ik probeer mijn honden te leren niet naar een insect te happen.  Casper wordt zeer geïrriteerd door vliegen die de hele tijd bij hem terugkomen en wil dan nog wel eens happen. Als dit een wesp zou zijn, kunnen de gevolgen dramatisch zijn.

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

" Houd de plek waar je hond gestoken is nog een tijdje goed in de gaten.
 
Mijn Kooikerhondje heeft destijds bijna het loodje gelegd door een wespensteek in/bij zijn bek. Een cortisone spuit redde hem van hevige zwelling in zijn bek, waardoor hij bijna stikte.
 
Ik probeer mijn honden te leren niet naar een insect te happen.  Casper wordt zeer geïrriteerd door vliegen die de hele tijd bij hem terugkomen en wil dan nog wel eens happen. Als dit een wesp zou zijn, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. "

De eerste steek was inderdaad bij de bek. De dierenarts heeft toen direct cortisone gegeven omdat de zwelling richting keel ging. Toen zag ik het gebeuren.

Bij zijn poot hadden we niks in de gaten. We denken dat de wesp tussen de steentjes moet gezeten hebben. Hij piepte zo luid en lang dat ik dacht dat hij zijn pootje had gebroken  

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Bij een steek in de mond raden dierenartsen altijd om langs te komen, het kan ook na een uur nog gaan zwellen.

De hond van een familielid is allergisch voor bijen, die stortte echt in, wit tandvlees, kon niet meer bewegen dus met spoed naar de dierenarts, hij kreeg daar de epi pen prik, maar mensen krijgen die pen niet mee Willemijn, dat doen ze niet omdat mensen te snel zo'n pen kunnen gaan gebruiken en dan kunnen er weer hartproblemen komen.

Heel vervelend als je hond heftig reageert, maar je krijgt zo'n epi pen dus niet mee.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Als de angel er nog in steek is het een bijensteek geweest. Maar steek is net zo pijnlijk, alleen bij bijensteek van belang dat je snel de angel eruit haalt want het gifzakje blijft gif pompen.

Koelen schijnt wel pijnstillend te werken.

Bacchus is eens gestoken door een wesp op zijn bip/heup, was echt een nare dikke plek geworden. Nu is hij angstig voor alles wat vliegt en heel gek het meeste voor kleine vliegjes en juist wat minder voor wespen/bijen en hommels.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bij een steek in de mond raden dierenartsen altijd om langs te komen, het kan ook na een uur nog gaan zwellen.
De hond van een familielid is allergisch voor bijen, die stortte echt in, wit tandvlees, kon niet meer bewegen dus met spoed naar de dierenarts, hij kreeg daar de epi pen prik, maar mensen krijgen die pen niet mee Willemijn, dat doen ze niet omdat mensen te snel zo'n pen kunnen gaan gebruiken en dan kunnen er weer hartproblemen komen.
Heel vervelend als je hond heftig reageert, maar je krijgt zo'n epi pen dus niet mee. "

Dat is wel hoor, ken persoonlijk mensen die de pen bij zich dragen.....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

re wespen aangetrokken kunnen worden.

 

Wat is het verschil tussen bijen en wespen?

 
Bijen
Wespen
Forser en hariger van uiterlijk, bruin/geel gestreept
Eten nectar, stuifmeel, honing
Overwinteren
Steken met angel met weerhaken
Laat angel achter in de huid
Overlijdt na de steek
Zijn niet agressief
Smalle taille, geel/zwart gestreept
Eten nectar, stuifmeel, zoete waren, fruit en andere insecten
Leven een seizoen
Steken met een naaldangel
Laat geen angel achter en kan tot 10x steken
Overlijdt niet na de steek
Kunnen agressief zijn

 

 

 

Wanneer steken bijen en wespen?

 

Bijen en wespen steken veelal alleen als zij zich bedreigd voelen. Het uit angst bewegen van de armen, zorgt ervoor dat de bij en/of wesp zich bedreigd voelt en gaat steken. De angel dient ter verdediging van hun kolonie. Dicht en onbeschermd bij een bijenkorf, wespennest en bloementuin in de buurt komen, vergroot de kans op een bijen- of wespensteek. Ook het dragen van een sterk ruikend parfum en fel gekleurde kleding trekken bijen en wespen aan. Omdat voor de wespen het voedsel in de herfst schaarser wordt neemt de agressiviteit van wespen in die periode toe. Rustig blijven voorkomt de kans op een steek.

 

Symptomen bijen- en wespensteek

Per persoon kan verschillen hoe het lichaam reageert op een bijen- of wespensteek. De meest gangbare reactie van een bijen- of wespensteek is dat er een rode, jeukende zwelling ontstaat op de plaats van de steek. Hoe de huid opzwelt kan ook per persoon verschillen, maar vaak gaat deze irritatie snel over. Wanneer een bij of wesp in het gezicht, tong of hals heeft gestoken kan de reactie heviger zijn en kan een zwelling het ademhalen bemoeilijken. Raadpleeg in dit geval altijd een arts.

 

Een klein deel van de bevolking reageert uitzonderlijk heftig op een bijen- of wespensteek, doordat zij allergisch zijn voor bijen- of wespengif. Deze reactie kan enkel ontstaan wanneer de persoon al eens eerder in aanraking is geweest met het gif. Een allergische reactie kan in het meest ernstige geval tot een anafylactische shock leiden. Dit kan levensbedreigend zijn. Raadpleeg in dit geval altijd de hulpdiensten.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Heb het toch maar even opgezocht, toendertijd is Bams door honderden wespen gestoken waar ook angels in de huid staken.....

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

" Heb het toch maar even opgezocht, toendertijd is Bams door honderden wespen gestoken waar ook angels in de huid staken..... "

Dat is heel apart, maar misschien kan een wespenangel afbreken.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Dat is wel hoor, ken persoonlijk mensen die de pen bij zich dragen..... "

Apart? voor hun hond of voor zichzelf? Hier mag het dus niet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Apart? voor hun hond of voor zichzelf? Hier mag het dus niet. "

Mijn eigen mams.....is toendertijd opgenomen en heeft nu een pen, voor als er wat gebeurd....voor mijn hond heb ik dat nimmer gevraagd, een pen is niet goedkoop.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Dat is heel apart, maar misschien kan een wespenangel afbreken. "

Het waren honderden wespen....zat in de grond wat zeldzaam is, en is opgenomen in de kliniek en heeft daar een week gelegen, dachten dat ze het niet zou halen, ze was net een jaar oud.....

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

" Het waren honderden wespen....zat in de grond wat zeldzaam is, en is opgenomen in de kliniek en heeft daar een week gelegen, dachten dat ze het niet zou halen, ze was net een jaar oud..... "

Vreselijk, wat een schrik. Gelukkig goed gekomen met haar.

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

Het zijn duidelijk wespen die hier zitten. Vandaag weer 4 van ons terras geplukt. undecided

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Mijn eigen mams.....is toendertijd opgenomen en heeft nu een pen, voor als er wat gebeurd....voor mijn hond heb ik dat nimmer gevraagd, een pen is niet goedkoop. "

Jaaa tuurlijk, voor mensen mag het wel, maar voor je hond krijg je het niet mee.

Ik ken ook iemand die zo'n pen heeft.

Volgende forumvraag: Met de hond naar Polen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^