Oude hond - opereren of niet

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarjoleinMarjolein

honden foto van Marjolein

Help!

 

Waarschijnlijk loop ik enorm op de zaken vooruit, maar wat zijn jullie ervaringen met het opereren van een oudere hond (14 jaar). 

 

Binkie heeft alwééér z'n oogje beschadigt. En dit keer is het een vrij groot 'gat'. Hij heeft dit al wel vaker gehad maar de vorige keer sloeg de antibiotica zalf niet aan en heeft hij littekenweefsel overgehouden. 

 

Heb de weekend dierenarts gebeld en die raadde aan wel gelijk te gaan smeren met zalf weer. Dus toch begonnen en dan morgen gelijk naar m'n eigen dierenarts. 

 

Normaal krijgt hij druppels omdat hij te weinig traanvocht heeft en nu nog antibiotica zalf erbij 6x per dag. 

 

Toen hij jong was meerdere keren z'n ogen laten laseren/opereren omdat er haren aan de binnenkant van zijn oogleden groeien. 

 

Denk dat Binkie misschien beter af is zonder zijn oogje. Andere oog heeft nooit problemen en ik denk zelf dat hij met zijn slechte oog toch vrijwel niet ziet meeste van de tijd. 

 

Maar misschien is de narcose wel te veel voor hem. Weet niet of zijn lijfje dat nog aankan.... 

 

Help! 

 

honden page profiel MarjoleinMarjolein

honden foto van Marjolein

Ojaa hij heeft ook slechte nieren en een hartruisje...

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Toevallig heb ik een tijdje terug toen ik bij een dierenarts stage liep ook een oogamputatie meegemaakt bij een senior hondje. Die was ook al haar andere oogje verloren. Ze kunnen wel een aangepaste narcose gebruiken en sowieso een infuus aanleggen. Maar ik zou dat ook vooral met de dierenarts bespreken. Die kan denk ik het beste de situatie inschatten en kijken wat de beste optie is voor Binkie. 

 

Wel ontzettend balen zeg. Sterkte en veel succes! 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Slechte nieren en een hartruisje, altijd een risico...is een operatie echt nodig ?

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou dat de dierenarts laten bepalen, met een goede bloedtest en check, en dan beslissen.

Faro was 14 en geopereerd aan een gezwel in zijn mond. Dat ging goed, de dierenarts had er vertrouwen in en maakte zich totaal geen zorgen, daarom, vraag het aan de dierenarts en laat je hond goed onderzoeken van te voren.

 

honden page profiel MarjoleinMarjolein

honden foto van Marjolein

Bedankt!

 

Weet nog niet zeker of het echt nodig is. Maar het lijkt mij misschien beter. Vandaar dat ik ook zei dat ik waarschijnlijk wel op de zaken vooruit loop. Maar wil in ieder geval goed voorbereid zijn als ik naar de dierenarts ga morgen. 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Persoonlijk zou ik dit even met de dierenarts overleggen (vooral ivm hartruisje, slechte nieren en hoge leeftijd) en voor de operatie (als daar voor gekozen wordt) een bloedonderzoek laten doen zodat je zeker weet dat Binkie een operatie aankan.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Als dit je een steun kan zijn.

Heb een yorkje gehad , op 12 jaar nog onder narcose gebracht voor sterilisatie, en er heel goed uitgekomen.

Narcose werd wel heel nauwkeurig gevolgd en druppel per druppel bijgegeven . 

Dus hey kop omhoog , qua leeftijd kan het nog best.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Mocht het tot een operatie komen, vraag dan naar gasnarcose.met minder risico.

 

http://www.dierenkliniekrhenen.nl/hond/operatie-en-narcose/gasnarcose.html

 

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Dat ligt er voor mij aan hoe de algehele conditie van de hond is. 

De een zou ik met een 10 niet meer laten opereren, de ander nog met 15. 
Ik heb wel het idee dat honden vanaf een jaar of 10 een hele grote stap achteruit doen na een narcose. Niet dat het meteen van die zielige hoopjes worden hoor, maar zo goed als ze daarvoor waren (qua conditie etc.) heb ik ze niet meer gekregen. En ja, dan moeten de 'spoed' dingen wel, maar ik kies er niet zomaar voor om ze te opereren als het ook op een andere manier kan. 


Wat voor 'gat' zit er? Ik neem aan dat hondje vroeger is geopereerd wegens distichiasis? Is dat helemaal weg? Die haren zou je, als het er maar een paar zijn, ook nog zelf met een pincet uit kunnen trekken. Voor droge ogen zou je ook sommige oogdruppels voor mensen kunnen gebruiken. Ik begrijp alleen niet helemaal waarom hij antibioticazalf krijgt als hij het heeft beschadigd? Is dat om verdere infecties te voorkomen? 

honden page profiel MarjoleinMarjolein

honden foto van Marjolein

" Dat ligt er voor mij aan hoe de algehele conditie van de hond is. 
De een zou ik met een 10 niet meer laten opereren, de ander nog met 15. Ik heb wel het idee dat honden vanaf een jaar of 10 een hele grote stap achteruit doen na een narcose. Niet dat het meteen van die zielige hoopjes worden hoor, maar zo goed als ze daarvoor waren (qua conditie etc.) heb ik ze niet meer gekregen. En ja, dan moeten de 'spoed' dingen wel, maar ik kies er niet zomaar voor om ze te opereren als het ook op een andere manier kan. Wat voor 'gat' zit er? Ik neem aan dat hondje vroeger is geopereerd wegens distichiasis? Is dat helemaal weg? Die haren zou je, als het er maar een paar zijn, ook nog zelf met een pincet uit kunnen trekken. Voor droge ogen zou je ook sommige oogdruppels voor mensen kunnen gebruiken. Ik begrijp alleen niet helemaal waarom hij antibioticazalf krijgt als hij het heeft beschadigd? Is dat om verdere infecties te voorkomen?  "

Ja voor die haartjes is hij twee (of drie?) keer geopereerd. Hij krijgt oogdruppels voor honden tegen zijn droge ogen. Was niet heel erg veel te droog hoor. Hij produceert zelf wel traanvocht maar net niet genoeg. Dit zou het moeten ondersteunen.

 

De antibiotica zalf is voor de genezing. Maar aangezien het elke keer terug komt en deze zalf nou niet echt heel goed werkt, (moet soms wel 8 weken smeren) en dan is 't nog niet helemaal goed.

 

Maar mijn eigen DA heeft me doorgestuurd naar een oogspecialist in een andere kliniek. Dus zal het volgende week wel horen.. 

honden page profiel MarjoleinMarjolein

honden foto van Marjolein

" Als dit je een steun kan zijn.
Heb een yorkje gehad , op 12 jaar nog onder narcose gebracht voor sterilisatie, en er heel goed uitgekomen.
Narcose werd wel heel nauwkeurig gevolgd en druppel per druppel bijgegeven . 
Dus hey kop omhoog , qua leeftijd kan het nog best. "

Fijn dat dat zo goed is gegaan. 

 

Mocht een operatie nodig zijn dan denk ik dat hij redelijk in goede doen is voor zijn leeftijd. Maar 't blijft spannend. 

Volgende forumvraag: Vage klachten + oorontstekingen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^