Dwerg pinscher laten testen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Goedendag ik heb een dwerg pinscher (teefje) van 9 maanden. Nu zou ik graag over ongeveer 2 jaartjes een nestje willen. Nu wil ik er wel zeker van zijn dat mijn hondje er goed genoeg voor is. Roxy heeft geen stamboom

Mijn vraag is dan ook... 

Waar wanneer en hoe kan ik het besten haar laten testen.

Ondertussen probeer ik mij er uiteraard steeds meer in te verdiepen maar alle advies is welkom. 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik lees in het fokreglement van de rasvereniging dat er op HD, ED, ogen en doofheid getest moet worden. Er moet ook eens in het leven van de hond getest worden op patella luxatie.  Zowel de reu als de teef moeten de onderzoeken hebben gehad.  

 

 

Ik geloof dat bij de meeste rassen, HD en ED pas vanaf een leeftijd van +-18 maanden onderzocht kan worden omdat ze dan pas uitgegroeid zijn maar ik weet niet of dat bij jouw hond ook het geval is. In ieder geval goed dat je de onderzoeken wil laten doen! 

 

Fokreglement staat hier: 

ww.vfld.nl/index_bestanden/Page3863.htm 

 

 

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik heb even voor je zitten googlen maar kan niet gemakkelijk een fokreglement vinden voor de dwergpincher.

Wel staat er op de website van de rasvereniging een lijst met door hen goedgekeurde fokkers met de opmerking: "Die zich aan de regels houden" waardoor je dus mag verwachten dat er wel een reglement is.

 

Voordeel van deze rasvereniging is dat er op de site wel telefoonnummers staan van de bestuursleden: http://www.vfld.nl/index_bestanden/Page454.htm . Ik zou zeggen; bel er eentje. Zeg niet meteen dat jouw teefje geen stamboom heeft want dan loop je het risico dat ze je niet willen helpen. Vraag gewoon welke gezondheidstesten nodig zijn voor het fokken met een dwergpincher. Stel je desnoods op als een pupkoper die zoekende is.

 

Zonder stamboom kan je doorgaans geen gebruik maken van de deskundigen die aangesloten zijn bij de rasvereniging. Dus bijvoorbeeld de röntgenfoto's voor de heupen en ellebogen kan je dan niet door hen laten beoordelen. Daarvoor zal je zelf dan opzoek moeten naar een gespecialiseerde DA.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Hier kan je het juiste fokreglement van de rasvereniging vinden: http://www.vfld.nl/VFR_Dwergpinscher_2018.pdf 

 

Er hoeft alleen oogonderzoek gedaan te worden en onderzoek naar patella luxatie.

Ook willen ze bij de rasvereniging dat je aan shows hebt deelgenomen met je hond. Dit is niet alleen om te zien of je hond rastypisch is, maar ook om te weten te komen hoe je hond beweegt, hoe deze gebouwd is, wat de sterke en zwakke punten zijn, en wat vervolgens een goede match zou zijn.

 

Het probleem is alleen dat je teefje geen FCI-stamboom heeft. Je kan dan niet aan shows deelnemen, maar ook eigenlijk niet met 100% zekerheid zeggen dat ze een dwergpinscher is. Je hebt tevens geen zicht op de (voor)ouders van je hondje, dus je weet verder niks van eventuele erfelijke ziektes die je hondje mogelijk bij zich draagt. 

 

Waarom zou je trouwens met haar willen fokken? Zou het echt wat bijdragen aan het ras of wil je het meer 'omdat het je leuk lijkt en omdat je hondje zo leuk is'? Van puur vermeerdering ben ik persoonlijk geen voorstander. Aangezien je ook niks van de (voor)ouders weet, bestaat het risico dat je pups met erfelijke afwijkingen ter wereld zet. Als fokker ben je altijd verantwoordelijk voor 'het product wat je levert': als je pups niet gezond zijn kan dat financieel nog wel eens een flinke tegenvaller worden.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Waarom zou je trouwens met haar willen fokken? Zou het echt wat bijdragen aan het ras of wil je het meer 'omdat het je leuk lijkt en omdat je hondje zo leuk is'? Van puur vermeerdering ben ik persoonlijk geen voorstander. Aangezien je ook niks van de (voor)ouders weet, bestaat het risico dat je pups met erfelijke afwijkingen ter wereld zet. Als fokker ben je altijd verantwoordelijk voor 'het product wat je levert': als je pups niet gezond zijn kan dat financieel nog wel eens een flinke tegenvaller worden. "

Ik vind dit een beetje overdreven. Wellicht is er nog best wat te achterhalen van de voorouders. Veel pupkopers weten wel wie de ouders zijn van de door hen gekochte pup. Wellicht hebben die een stamboom en kan je daarmee ook veel achterhalen. Of gaan informeren bij de fokker wat die weet?

 

We praten hier over iemand die informatie vraagt over de gangbare testen voor zij echt zou willen fokken. Dat zouden we moeten toejuichen ipv afkraken.

 

En waarom wil iemand fokken? Of voor het geld, of omdat ze een nestje zo leuk vinden? Er zijn er maar weinig die fokken om het ras te verbeteren hoor. Vervolgens kan je daar nog vraagtekens bij zetten ook als je kijkt wat men in veel rassen een 'verbetering' vindt; kortere snuit, lagere rug, of een BC (showlijn) die op een "My Little Pony" lijkt met borsthaar dat over de grond mee sleept.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Ik vind dit een beetje overdreven. Wellicht is er nog best wat te achterhalen van de voorouders. Veel pupkopers weten wel wie de ouders zijn van de door hen gekochte pup. Wellicht hebben die een stamboom en kan je daarmee ook veel achterhalen. Of gaan informeren bij de fokker wat die weet?
 
We praten hier over iemand die informatie vraagt over de gangbare testen voor zij echt zou willen fokken. Dat zouden we moeten toejuichen ipv afkraken.
 
En waarom wil iemand fokken? Of voor het geld, of omdat ze een nestje zo leuk vinden? Er zijn er maar weinig die fokken om het ras te verbeteren hoor. Vervolgens kan je daar nog vraagtekens bij zetten ook als je kijkt wat men in veel rassen een 'verbetering' vindt; kortere snuit, lagere rug, of een BC (showlijn) die op een "My Little Pony" lijkt met borsthaar dat over de grond mee sleept. "

Dit dus.. Alle mannen in wolf z'n lijn (tot iig overgrootouders) hadden stambomen en de moeders waren dus stamboomloos x stamboom. In sommige landen zou wolf een stamboom hebben, omdat hij de 4e generatie is van Duitsers. Maar Nederland werkt niet zo, dus blijven de nakomelingen stamboomloos. Wolf is opzich ook goed gekeurd voor de fok, alleen omdat 1 bal niet ingedaald is ga ik er niet mee fokken, maar kan echt zeggen dat wolf een volle Duitser is ondanks geen stamboom. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

"  Dat zouden we moeten toejuichen ipv afkraken.
  "

Ik kraak niets af, ik stel kritische vragen en geef informatie. Fokken is meer dan 'een hond zonder HD' en daarmee een nest krijgen.

 

Uiteraard zijn er honden zonder FCI-stamboom waarvan de (voor)ouders wel bekend zijn (alleen ouders is echt niet genoeg om iets te kunnen zeggen over de hele lijn), maar als ik het openingsbericht lees dan ga ik er toch een beetje vanuit dat dit hier niet het geval is. Ik kan het mis hebben, Wanda kan ons daarover meer informeren hp-smile

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Bedankt allemaal voor de reacties. Ik ga op mijn gemak alles na. En maandag zal ik eens wat rond bellen. Ik ben er misschien wat vroeg mee maar wil alles voor 150% goed geregeld hebben. Voor het geld zal ik het zeker niet doen. En fokken!!! Het zal voor mij 1 malig zijn. Ik heb al ruim 15 jaar honden en nooit gefokt ermee. Nu heb ik er alle tijd energie en rust voor. Mocht het niet lukken met de testen enz enz dan kan ik overwegen haar te laten sterreliceren. Ze is nu net pas voor de eerste x loops. En mag nog lekker pup zijn. 

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Ps

Roxy komt bij een gezin vandaan met honden, kinderen en vogels

Maar ze houdt niet zo van kinderen. Vindt het leuk om achter de vogels aan te gaan  en speelt wel het liefst met honden.

Verder is het een hele sociale lieve vrolijke energievolle hond 

 

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

Weet je, ik ben zó blij dat er mensen zoals jij zijn die eerst nadenken en zich willen verdiepen voordat ze iets doen :) Top!


Je hondje is nog hartstikke jong, dus je hebt tijd genoeg om rond te kijken wat er nodig is en wat je wilt. Wat is je doel met het fokken? Wil je een nestje dwergpinschers (look a likes dan, omdat ze geen stamboom hebben) of wil je een kruising nest?


Het eerste wat je doet is kijken of je hondje gezond is. In het fokreglement van dwergpinschers staat dat de ouderdieren getest moeten zijn op de ogen (ECVO) en Patella Luxatie. De uitslag van ECVO test is 2 jaar geldig en die kun je op elk moment laten doen. De Patella Luxatie hoef je maar 1x te laten doen, maar je hond moet wel ouder zijn dan 1 jaar.

 

Voor die testen moet je naar specialisten, niet elke dierenarts kan dat zomaar. Die specialisten kun je hier vinden.

Maak wel heel duidelijk dat je een hond hebt zonder stamboom, maar dat je wel de officiële testen wilt! Dus echt volgens het ECVO en Meutstege protocol. Soms hebben dierenartsen de neiging (vooral bij PL) om 'even' te voelen, maar aangezien je zeker wilt weten dat je hond goed in elkaar zit (en je die bewijzen wil voor je pupkopers), moet het volgens de regels.


Die testuitslagen wil je ook hebben van de toekomstige papa van het nest.


Wat je verder nog kan doen, als je dat leuk lijkt. Er zijn 'shows' voor rasloze honden en kruisingen. Als je je hond daar inschrijft als stamboomloze dwergpinscher, dan wordt hij gekeurd naar de standaard van de dwergpinscher door keurmeesters die ook de honden met stamboom doen. Met dat rapport krijg je nog wat meer kijk op de bouw van je hond, vergeleken met de standaard. En dat kun je weer gebruiken in je zoektocht naar een reu.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Dit dus.. Alle mannen in wolf z'n lijn (tot iig overgrootouders) hadden stambomen en de moeders waren dus stamboomloos x stamboom. In sommige landen zou wolf een stamboom hebben, omdat hij de 4e generatie is van Duitsers. Maar Nederland werkt niet zo, dus blijven de nakomelingen stamboomloos. Wolf is opzich ook goed gekeurd voor de fok, alleen omdat 1 bal niet ingedaald is ga ik er niet mee fokken, maar kan echt zeggen dat wolf een volle Duitser is ondanks geen stamboom.  "

Als er 1 bal niet ingedaald is ,dan worden ze niet goedgekeurd voor de fok .

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Als er 1 bal niet ingedaald is ,dan worden ze niet goedgekeurd voor de fok . "

Je moest ze de kost geven. Ik heb hier papieren dat ik mag fokken met wolf. Maar ik doe het zelf niet omdat ik het niet wil vanwege die ballen.

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Je moest ze de kost geven. Ik heb hier papieren dat ik mag fokken met wolf. Maar ik doe het zelf niet omdat ik het niet wil vanwege die ballen.
  "

ff off topic hoor ,

Maar van wie heb je die papieren dan ?

Nee ik geef niemand de kost ,alleen mijn honden hp-shiny

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Bedankt Mita

Ik zou eenmaal een nestje willen en daar ook zeker een pup zelf van willen houden. Ik wil er alleen zeker van zijn dat er geen chiwauwa bloed in zit en dat de bloedlijn in orde is.  Roxy was de kleinste uit het nest maar is erg mooi "bijgetrokken" om het mooie ras te houden zoals ze zijn wil ik met de tijd haar laten dekken door een reu met stamboom, als ze zelf dan ook wil???? ik weet dat het mij meer geld gaat kosten dan dat een eventuele verkoop van een pup opbrengst maar nogmaals ik wil geen schade veroorzaken aan de gezondheid van mijn hond. En zeg nou eerlijk.... Zou toch een geweldige ervaring zijn om ooit een keer mee te maken. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

rosanjaheart.gif

Dat kan niet Rosanja....en zijn de uitslagen door de raad van beheer bekeken of door de dierenarts, iedere reu die een bal heeft of niet zijn ingedaald , krijgt geen geschiktheid voor de fok.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wanda, ik hoop dat het te achterhalen is wat betreft de resultaten van ouders en verdere nazaten, je kan bij degene waar je je hond van heeft eens navraag doen, of er testen zijn gedaan. En of er verdere uitslagen bekend zijn.

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Je wilt dus denk ik niet alleen dat er geen chihuahua door zit, maar ook dat 'iele' uiterlijk niet denk ik hè? 
Dus geen klein, bibberend hondje met extreem appelhoofd, maar een hond die (ondanks dat ie klein is) mooi in verhouding is enzo? Dus niet dit maar meer zoiets ?

 

Ik denk dat een reu met stamboom misschien wel een probleem wordt. Er zijn niet heel veel fokkers van dwergpinschers in NL volgens mij? In ieder geval zou ik van hen weinig medewerking verwachten. Dan zou je dus een huishondje (om het maar een naam te geven ;) ) moeten zoeken waarvan de eigenaren eventueel ook zelf een pup willen. Anders zullen ze die de testen ook niet zomaar doen. 


Wat ik in ieder geval níet zou doen, is een hondje met stamboom van marktplaats gebruiken die ter dekking staat voor teven met en zonder stamboom, en voor alle kruisingteefjes. Die heeft waarschijnlijk al heel veel nakomelingen en daar kun je vrij weinig mee. Nou zul je niet veel pups krijgen, maar stel dat een van je pupkopers over een paar jaar toch ineens een nestje wil. Dan is het echt een ramp om een reu te vinden die niet verwant is, met de behoorlijke kans dat mensen niet eens weten dat het familie is. Dat is vooral iets om rekening mee te houden als je honden met stambomen fokt, maar uiteindelijk is dat ook gewoon een groot probleem bij de look a likes. Weinig dekreuen, nog minder dekreuen die getest zijn en honden zonder stamboom mogen dekken, dus allemaal 1 pot nat qua genen. 

 

Ken je zelf mensen met een reu? Of via via?

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

" Wanda, ik hoop dat het te achterhalen is wat betreft de resultaten van ouders en verdere nazaten, je kan bij degene waar je je hond van heeft eens navraag doen, of er testen zijn gedaan. En of er verdere uitslagen bekend zijn. "


Als die gedaan waren dan had Wanda daar waarschijnlijk zelf kopies van gehad. 
Mensen die die moeite doen zijn daar meestal ook trots op en het is juist iets wat hen onderscheidt van andere boomloze fokkers smile

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

" Dat kan niet Rosanja....en zijn de uitslagen door de raad van beheer bekeken of door de dierenarts, iedere reu die een bal heeft of niet zijn ingedaald , krijgt geen geschiktheid voor de fok. "

Dat kan wel degelijk helaas. 
Het zijn echt niet allemaal verzonnen verhalen over reuen die ineens 3 ballen hebben.

 

Daarnaast heeft de RvB maar bijzonder weinig testresultaten in het systeem hoor. Heb ik een reu en teef van hetzelfde ras, hebben ze allebei een stamboom en doe ik braaf dekaangifte en geboorteaangifte? Krijgt heel het nest een stamboom, zonder dat beide ouderdieren ook maar ooit de dierenarts hebben gezien.

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Idd Mita.

Alles behalve de doorgefokte hondjes met uitpuilende ogen. Die elke dag druk op hun hersentjes krijgen omdat het allemaal niet in dat kleine schedeltje past.

En of hij zij dan pimpelpaars met witte stippen is maakt mij niet uit. 

De ouders en opa en oma van Roxy zijn allemaal dwerg pinschers maar hebben geen van alle een stamboom. Verder had ik tot vorig jaar nog nooit van het ras gehoord en een gezien. Tot ik iemand in het bos tegen kwam met een dwerg pinscher. Opslag verliefd op het ras

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Wanda, dat vind ik in ieder geval een hele belangrijke basis hp-thumbsup
Zijn er geen Faceboekgroepen voor baasjes van dwergpinschers? Of misschien organiseert de rasvereniging (waar je gewoon lid van kan worden, ook al heeft je hond geen stamboom) wel eens wandelingen ofzo? Dat je een beetje kan kijken wat er allemaal rondloopt? Niet eens om meteen een leuke reu te vinden, maar als je veel vraagt over waar de honden vandaan komen, kun je wel heel veel leren over lijnen enzo. Hartstikke leuk en al die info komt ook nog eens van pas als je over een paar jaar nog steeds een nestje wilt.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Wanda, dat vind ik in ieder geval een hele belangrijke basis Zijn er geen Faceboekgroepen voor baasjes van dwergpinschers? Of misschien organiseert de rasvereniging (waar je gewoon lid van kan worden, ook al heeft je hond geen stamboom) wel eens wandelingen ofzo? Dat je een beetje kan kijken wat er allemaal rondloopt? Niet eens om meteen een leuke reu te vinden, maar als je veel vraagt over waar de honden vandaan komen, kun je wel heel veel leren over lijnen enzo. Hartstikke leuk en al die info komt ook nog eens van pas als je over een paar jaar nog steeds een nestje wilt. "

Goed idee!

 

Wat je ook nog eens zou kunnen overwegen, is zo'n DNA-test van Embark waarbij ze kunnen zien hoe raszuiver een hond is en tegelijkertijd welke erfelijke afwijkingen erin zitten

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Ge_wel_dig

Ik ga meteen kijken op fb (waarom dacht ik daar nou niet eerder aan) dat zou leuk zijn als ik meerdere mensen leer kennen met pinscher. En zo een DNA test is ook een optie. Bedankt. Ik heb heel wat leeswerk????

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

" Ik heb even voor je zitten googlen maar kan niet gemakkelijk een fokreglement vinden voor de dwergpincher.
Wel staat er op de website van de rasvereniging een lijst met door hen goedgekeurde fokkers met de opmerking: "Die zich aan de regels houden" waardoor je dus mag verwachten dat er wel een reglement is.
 
Voordeel van deze rasvereniging is dat er op de site wel telefoonnummers staan van de bestuursleden: http://www.vfld.nl/index_bestanden/Page454.htm . Ik zou zeggen; bel er eentje. Zeg niet meteen dat jouw teefje geen stamboom heeft want dan loop je het risico dat ze je niet willen helpen. Vraag gewoon welke gezondheidstesten nodig zijn voor het fokken met een dwergpincher. Stel je desnoods op als een pupkoper die zoekende is.
 
Zonder stamboom kan je doorgaans geen gebruik maken van de deskundigen die aangesloten zijn bij de rasvereniging. Dus bijvoorbeeld de röntgenfoto's voor de heupen en ellebogen kan je dan niet door hen laten beoordelen. Daarvoor zal je zelf dan opzoek moeten naar een gespecialiseerde DA. "

 

Even zonder dat ik wil zeuren of de wijsneus uit wil hangen, maar ik zie de laatste tijd zoveel dingen mbt rasverenigingen die niet kloppen.

 

De specialisten die bepaalde officiële onderzoeken mogen doen voor de RvB (ECVO, PL, HD en ED) zijn niet aangesloten bij een vereniging als arts.  Het zijn gewoon normale dierenartsen met een specialisatie. Door die specialisatie zitten ze vaak op verschillende dagen in verschillende klinieken. Iedereen mag daar een afspraak bij maken voor een officieel onderzoek, of je nou een hond met of zonder stamboom hebt. Die afspraak moet je ook altijd zelf maken.

 

Het enige verschil is dat wanneer je een hond met stamboom hebt, de resultaten automatisch naar de RvB worden gestuurd en online worden gezet. Heeft je hond geen stamboom dan krijg je dezelfde uitleg, het onderzoek is hetzelfde, maar de resultaten worden niet gepubliceerd of opgeslagen.

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Hoe meer ik lees hoe meer ik in de war raak. De een zegt dit de ander dat. Dat maakt het wel lastig. Nu heb ik iemand gemaild die bij een vereniging is aangesloten en zij gaat het voor mij na vragen. Ondertussen kijk ik wat rond. En wie weet komen we ooit een knappe kerel tegen ????

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Wat vind je verwarrend? smile

honden page profiel wandawanda

honden foto van wanda

Een DNA test bijvoorbeeld. De ene zegt het werkt de ander zegt dat het niet klopt. Maar 1 ding weet ik wel zeker en dat is dat Roxy een echte dwerg pincher is. De dierenarts vindt haar perfect en nu maar even afwachten wat en hoe   Bianca reageer van de V F. L. D. Misschien kan ik een keer langs gaan en een kijkje nemen. Helaas in en rondom Heerhugowaard zijn er geen verenigingen maar dat mag de pret niet drukken. 

Volgende forumvraag: Flosje zwanger dag 58
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^