Fietskar aanleren, herder van 4 jaar

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarinkeMarinke

Hallo allemaal,

Enkele maanden terug hebben wij een fietskar aangeschaft, zodat we wat verder konden met de hond dan de standaard wandelingetjes. Na een tijdje heb je die ook wel gezien.

Nu het weer zo mooi is, hebben we de kar in elkaar gezet. Aan het begin van de week hebben we Meru (de hond) een aantal keer in en uit de kar laten gaan. Dit ging redelijk soepel, hoewel we wel even strijd hadden over het feit dat hij er niet meteen uit mocht. Toen het ritsje dicht en meteen belonen. De eerste paar keer ging hij malen met zijn poot, waardoor er een klein gaatje in het gaas zat. Dit deed hij echter alleen de eerste keer.

Gister hebben we de kar aan de fiets bevestigd en zijn we een rondje door de straat gaan fietsen met Meru erin. Hij vond het, aan zijn houding te zien, erg spannend en was flink gestresst, maar hij bleef zitten. Ik heb geprobeerd continu in contact te blijven met hem door te praten. Daarna uiteraard meteen flink belonen.

Omdat ik dacht dat het vooral wennen was, besloot ik vandaag iets verder te gaan (eerst 1 minuut, nu drie minuten). Het begin ging erg goed: hij was redelijk rustig en bleef stil zitten. Toen besloot hij plotseling dat het toch wel heel erg eng en vervelend was, waardoor hij begon te blaffen. Mijn plan was om net zo lang door te fietsen, tot hij stil was en dan eruit halen en belonen. Het duurde hem echter allemaal wat te lang, dus begon hij weer met zijn poot te malen. Helaas is het gaasje redelijk dun, waardoor er al gauw een groter gat in zat. Ik vreesde voor de fietskar (en uiteraard ook voor Meru zelf), dus heb ik hem er maar uit gehaald en ben ik gaan lopen. 

Nu zitten we dus met én een kapotte fietskar én een angstige hond die weet hoe hij kan ontsnappen. Heeft er iemand ervaring hiermee? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Iemand een idee hoe we de fietskar kunnen repareren en verbeteren?

 

Nog wat extra info over het beest:

Meru is een vierjarig herder. We hebben hem zo'n 1,5 jaar geleden uit Spanje gehaald, waardoor hij helaas niet goed gesocialiseerd is. Hij vindt stiekem best wel veel dingen eng, maar dat zal hij niet zo gauw toegeven. Zijn tactiek is dan vaak om de verdediging in te gaan (vooral bij vreemden/bezoek --> we lopen bij een gedragsdeskundige hiervoor). Hij ontzettend intelligent en leert heel snel en graag. Daarnaast is hij heel volhardend en geeft hij niet gauw op. Als deze eigenschappen goed ingezet worden, is het natuurlijk fantastisch. Helaas kunnen ze ook wel eens in ons nadeel werken, als hij zelf een plannetje bedenktundecided.

 

Alvast heel hartelijk dank!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Wat jammer dat je zo snel bent gegaan. Het zal lastig worden. 

 

Ik zou terug naar 0 gaan. 

 

De wielen er af en de kar in de kamer. Paa als hij er in wil blijven zonder strijd de wielen er onder en lopen met de fiets aan de hand.

 

Heeeel langzaam opbouwen.

 

Durft hij wel in een bench?

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Zou ook zorgen dat hij vast zit in de fietskar. 

Misschien als hij éénmaal doorkrijgt dat in de fietskar betekent dat er iets leuks gebeurt.

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Wat goed dat je het zo rustig probeert op te bouwen. Jammer dat het toch teveel bleek, maar in ieder geval super fijn dat je er zo de tijd voor neemt.

Ik zou inderdaad weer een stapje terug doen. Dus weer met stilstaande kar gaan oefenen. Daarna kun je wat gaan bewegen. Wat voor mijn hond geholpen heeft is dat iemand de fiets vooruit bewoog en ik ben hem gaan begeleiden. Tussendoor belonen als de hond een beloning aanneemt. Stoppen als je merkt dat de hond in paniek raakt. Dan kan je gelijk beter inspelen op de reactie van de hond. Dan hoef je niet eerst af te stappen, op standaard en dan omlopen. Pas als dit goed gaat zou ik verder gaan, dus zelf naast de fiets lopen tot uiteindelijk rustig fietsen.

Met mijn hond had ik geluk en met 3 dagen kon ik vervolgens 1.5 uur met hem op pad zonder stress. Maar neem hier goed de tijd voor.

honden page profiel MarinkeMarinke

Hartelijk dank voor de reacties!

Weer een aantal stappen terug zo te lezen. Ik durf hem sowieso niet meer achter de fiets te nemen, omdat hij er dus gaten in heeft gemaakt. Dat gaas is veel te dun voor zijn scherpe nagels. Weet iemand hoe we de kar steviger/veiliger kunne maken? Ik heb al iets voorbij zien komen met een metalen rooster, waar ook zijn hoof doorheen kan. Ik heb echter geen idee hoe dit gerealiseerd kan worden.

 

Meru springt er echter nog wel gemakkelijk in, dus hij is nog niet zó angstig gelukkig. We gaan nu de wieltjes eraf halen en hem laten wennen aan het opgesloten worden in de kar.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hoi! Wat leuk dat je een fietskar hebt! Hebben wij ook wink Wel zonde dat er al gaten in zitten. Het lijkt me inderdaad een kwestie van rustiger aanleren.

 

Daarnaast een tip/vraag: kan de kar misschien open?

Ziva vindt het juist zo prachtig om om zich heen te kunnen kijken als ze in de kar zit. 

Ik zou eens kijken of de kar open kan terwijl de hond sel stevig vast zit.

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

Wij hebben een bakfiets voor onze hond. Mijn man heeft aan se zijwanden rijmpjes bevestigt, die aan zijn tuigje gekoppeld worden. Zo kan hij er niet uit.

Misschien kan dat ook bij je fietskar?

honden page profiel MarinkeMarinke

Hoihoi,

 

Weer eens een berichtje van mijn kant.

Vanwege de vakantie die er tussen zat, hebben we een pauze genomen met het oefenen. Nu we weer terug zijn, wil ik weer vanaf 0 beginnen en het deze keer niet overhaasten. Maar hoe doe je dat?

Ondertussen zijn de wieltjes van de kar en staat het in de woonkamer met een kleedje erin. Meru heeft ondertussen heel goed door dat hij wat lekkers krijgt als hij erin gaat liggen op commando. Volgensmij vindt hij het ook wel knus hp-shiny. Het ristjes kan ook dicht (hoewel hij wel blijft wachten op zijn beloning). 

We hebben dit eigenlijk in één dag al aangeleerd, na drie keer clickeren had hij het trucje door. Nu weet ik niet zo goed hoe ik verder moet. Ik ben bang het te snel te doen. Ik weet dat we nu moeten gaan proberen om de wieltjes eronder te plaatsen en Meru er weer in moeten laten stappen, terwijl de kar stabiel staat. Ik vind het alleen lastig om te bepalen wanneer hij klaar is voor een volgende stap en hoe snel dat moet gaan. Hebben jullie tips om het juiste moment te bepalen? 

 

Daarnaast ben ik van plan om de bovenste flap van de kar open te laten als we daadwerkelijk gaan fietsen, zodat hij wat mee kan kijken. Ik ben alleen bang dat hij er gewoon uit springt als hij iets (kat hp-wink) ziet, dus ik wil hem graag vastmaken aan de ringetjes. Hoe doen jullie dat? We hebben wel een tuigje, maar ik zou niet weten hoe en waarmee ik hem het best kan vastmaken, zonder dat hij zichzelf ophangt. 

Helaas is Meru zo lomp en enthousiast, dat hij continu scheurtjes maakt in het gaas. Erg zonde en onveilig. Hij hoeft het maar aan te tikken, en er zit weer een nieuw gaatje in. Mijn vader had het erover, om het dicht te maken met van dat buigzame plastic, maar dat lijkt me erg benauwd voor hem. Ik hoor graag suggesties als die er zijnhp-smile!

 

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik zou rustig aan doen. Laat die kar eerst eens een tijdje zo staan. Belonen als hij er in gaat. De kans geven om het vertrouwd te laten worden. Oefeningetjes met erin, eruit, flap open, flap dicht kunnen daarbij helpen. 

 

Dan de wielen er onder en hetzelfde. Laat ook eens zien dat de kar nu kan rollen.

 

Vervolgens een paar keer met de hond in de kar rollen. Dan de kar achter de fiets en gaan lopen met de fiets in de hand. Eventueel kan er iemand mee lopen ter hoogte van Meru, om hem gerust te stellen. Denk er ook aan om al bochten te oefenen. 

En dan gaan fietsen! Dat natuurlijk ook rustig opbouwen. 

 

Ik zou zeggen, beter te langzaam dan te snel aanleren. Let op je hond, als hij teveel stress signalen geeft moet je een stapje terug doen. Ik ben er niet van om te zeggen dat hij geen enkel stress signaal mag geven, let gewoon op dat het niet te veel wordt. Dat kun je zelf het beste aanvoelen.

 

En: beter 3 keer 5 minuten op een dag, dan 1 keer 15.

Volgende forumvraag: Jaloezie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^