Hoeveel bepaald ras het karakter?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Oke nu weer on-topic: 

 

Ik denk dat het karakter van een hond voor best een groot deel komt door het ras. Op het werk in het pension zie ik het ook, heel veel honden van een ras hebben veel overeenkomsten. Het zijn bijvoorbeeld vaak honden van hetzelfde ras die vaak blaffen of graag graven, die heel druk zijn, gek om aandacht van mensen, over de kennel kunnen springen, minder goed op andere honden reageren, etc. etc. En je ziet ook dat honden van hetzelfde typen elkaar opzoeken, omdat ze toch dezelfde manier van spelen hebben vaak.

 

Ze zijn gefokt voor een bepaald doel waardoor ze bepaalde eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld baasgericht, zelfstandig, jachtinstinct, actief, rustig, etc. 

 

Natuurlijk zijn er honden die niet ''kloppen'' volgens de rasbeschrijving, en is iedere hond verschillend. Maar ik denk dat de grote lijnen vaak bepaald worden door raseigenschappen. 

 

Wij hebben 3 bobtails en een bobtail kruising gehad. (van de eerste kan ik me weinig herinneren) En ze hadden allemaal een ander karakter, maar toch ook veel overeenkomsten. Gek op aandacht van iedereen, willen overal bij zijn en lopen graag achter je aan. Ze zijn rustig, sjokkers, maar gaan wel graag mee wandelen. Totaal niet schrikachtig of bang, stabiel en geduldig. 

 

Puck is een kruising, maar qua uiterlijk en karakter voor het grootste gedeelte windhond. (greyhound) Ze is in huis super rustig, ligt vooral te slapen op haar stretcher, je zou haast niet merken dat ze er is. Ze ligt het liefst lekker zacht en warm. Buiten is ze heel erg actief en houdt ze van ren spelletjes met andere honden. Als ze wild ziet gaat ze er achteraan als ik haar niet op tijd terug roep. 

Ze houdt van aandacht van ons, maar naar vreemden is ze terughoudend. Ik denk dat dit vooral komt door haar karakter (dat hebben veel windhonden), maar het zou ook kunnen komen door haar verleden. 

 

Ze vindt het leuk om dingen te leren en gehoorzaamheid te trainen, maar ze doet het echt voor de snoepjes. Sporten, zoals frisbee, combisport, flyball, etc. Vind ze op zich wel leuk, maar voor even. Soms heeft ze zin, soms niet. De ene keer staat ze te springen als ik de frisbee pak, de andere keer kijkt ze er nog niet naar. 

 

Ik las laatst ergens dat veel windhonden zich uitrekken met hun voorpoten op de voeten van hun baas, dat doet Puck ook. tongue-outlaughing 

 

Ik ben er van overtuigd dat haar karakter voor een groot deel komt door haar ''ras''.

 

Voordat we dat krijgen; het maakt me niet uit waardoor haar karakter komt. Ze is gewoon leuk hoe ze is, en waardoor dat komt maakt niet uit. Maar het is wel leuk om er over na te denken. tongue-out Toen ik haar adopteerde had ik zelfs helemaal niks met windhonden, en moest zelfs wennen aan haar uiterlijk, maar ik vond haar gewoon super leuk. Maar door haar (en ook wel door de galgo's daar in het asiel) ben ik windhonden echt leuk gaan vinden. En nu vind ik Puck super knap. hp-heart

 

 

 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Ik zie dat op deze manier niet zo. Waarom heeft een sociale moeder meer kans haar pups succesvol groot te brengen? Dat is voor een zwerfhond toch een redelijk solistisch gebeuren.
 
En over hoeveel generaties gaat het dan meestal? Ik weet van Spanje bijvoorbeeld dat een deel van de zwerfhonden als pup gedumpt worden nadat een kind het als cadeautje gehad heeft van een niet-gezinslid. Dat zijn dan eerste generatie zwervers.
 
Daarnaast denk ik dat bij honden, net als bij mensen, de evolutie meer bepaald wordt door de mannelijke kant dan door de vrouwelijke kant. In die zin dat iedere teef zich kan voortplanten maar niet iedere reu. Misschien zit het hem juist daarin? Dat sociale reutjes meer kan hebben om zich voort te planten op straat? Omdat die vaker in roedels leven en dus een grotere kan maken? "

De meeste zwerfhonden leven in druk bevolkt gebied

wordt gevoerd door de buurt,toeristen en door mensen afval

daarnaast komen ze veel andere dieren tegen en is turbulentie voorkomen een handige eigenschap

zeker als je niet de grootste de sterkste of de gemeenste bent

Aan jeff met aantal jaar zwerf ervaring was dat goed te zien

Hij wist prima dat een kat niet aanvalt als je doodstil staat en de kat niet aankijkt

Dat betekend een vrij kaartje voor meeste katten schade

geldt ook voor sociale eigenschappen naar andere honden en mensen ect

een sociale hond krijgt meer voer en zorg en minder kleerscheuren

en als je moet overleven is dat erg handig

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Toen ik haar adopteerde had ik zelfs helemaal niks met windhonden, en moest zelfs wennen aan haar uiterlijk, maar ik vond haar gewoon super leuk. Maar door haar (en ook wel door de galgo's daar in het asiel) ben ik windhonden echt leuk gaan vinden. En nu vind ik Puck super knap. "

Hahaha! Ja, herkenbaar. Momo is al geen klassieke Border qua uiterlijk maar Elsa spant echt de kroon. "Mislukt" noem ik haar wel eens gekscherend. Geen kenmerkende witte streep, zoveel stippels dat het 'wit' vaak grijs en soms zelfs zwart lijkt en geen mooie lange dikke vacht maar een soort mislukte krullen. En dan heeft ze nog 'wit' waar het helemaal niet hoort te zitten ook. LOL

En ik vond korthaar BC's altijd lelijk.... Nu vind ik Elsa prachtig en kan ik kortharen ook echt waarderen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Hahaha! Ja, herkenbaar. Momo is al geen klassieke Border qua uiterlijk maar Elsa spant echt de kroon. "Mislukt" noem ik haar wel eens gekscherend. Geen kenmerkende witte streep, zoveel stippels dat het 'wit' vaak grijs en soms zelfs zwart lijkt en geen mooie lange dikke vacht maar een soort mislukte krullen. En dan heeft ze nog 'wit' waar het helemaal niet hoort te zitten ook. LOL
En ik vond korthaar BC's altijd lelijk.... Nu vind ik Elsa prachtig en kan ik kortharen ook echt waarderen. "

Dat merk ik ook bij opvangers die ik in het begin niet zo mooi vind. Als je ze kent en leuk vindt worden ze vanzelf mooî.  En sowieso wordt het uiterlijk dan minder belangrijk. 

 

Ben door werk en stages enzo wel steeds meer honden mooi en leuk gaan vinden, doordat ik nu veel meer verschillende honden van dichterbij ken. hp-shiny

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Favorieten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^