Pup aangeschaft, door moeder hond gebeten.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FayeFaye

Hoi allemaal!

Ik ben nieuw op dit forum. 2,5 week geleden hebben wij onze labrador pup Mika eindelijk mogen ophalen! Bij het ophalen vertelde de fokker dat Mika gebeten was door moeder. Zij had een ontstoken tepel waar Mika in hapte en toen haalde moeder uit.

Hierdoor had zij een enorme bult op dr wang (onder het oog). De fokker zei dat dit met een paar dagen weg zou trekken....

Gisteren was het nog niet weggetrokken en is er een foto gemaakt bij de DA. Ik moest toen even slikken van wat we te zien kregen. Door de bijt is de bloedtoevoer van haar Jukbeen afgekneld en het bot is deels opgelost en verschoven (opgehoopt) naar de zijkant van haar wang. Wat de bult dus ook verklaard. Ook heeft ze een 4-tal zichtbare littekens op haar gelaat. 

Als dit ter plekke was behandeld, had de bloedtoevoer nog hersteld kunnen worden. De fokker is hier nalatig in geweest.

De DA gaf aan dat zij hier makkelijk mee kan leven en dat een operatie niet nodig is. Maar dat de tijd het zal leren.

Ook zei hij dat hij nooit uitspraken doet over een conflict tussen fokker en koper. Maar raadde mij wel aan om het aankoopbedrag terug te vragen.

Ikzelf heb nog geen idee wat ik moet doen en wil daarom jullie mening vragen. 

Wat zouden jullie doen in zo’n situatie? 

 

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Ik zou zeker een tegemoet koming vragen. Of op zijn minst de dierenarts kosten nu terug vragen. 

Ik heb indertijd mijn pup gekocht met een gebroken teen.  De Fokker heeft toen de da kosten terugbetaald.  (Of toch het grootste deel) 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Als dit ter plekke was behandeld, had de bloedtoevoer nog hersteld kunnen worden. De fokker is hier nalatig in geweest.
 

Ook zei hij dat hij nooit uitspraken doet over een conflict tussen fokker en koper. Maar raadde mij wel aan om het aankoopbedrag terug te vragen.
Ikzelf heb nog geen idee wat ik moet doen en wil daarom jullie mening vragen. 
Wat zouden jullie doen in zo’n situatie? "

Het is maar de vraag of de fokker nalatig is geweest. Hoe groot was de kans dat er iets ernstigs aan de hand was? Had de fokker kunnen inschatten dat dit weleens ernstig zou kunnen zijn? Een zwelling bij een wond(je) is niet zo vreemd en in 99% (?) van de gevallen trekt het vanzelf weg.

 

Een fokker hoeft nooit het aankoop bedrag terug te geven. Ik hoor dat advies en die eis wel vaker maar een fokker hoeft dat echt wettelijk bezien niet te doen. Wel is de fokker verplicht de pup terug te nemen als de pup "mankementen" blijkt te hebben in welk geval de koop ontbonden wordt en je inderdaad je geld terug krijgt maar ook je pup kwijt bent.

honden page profiel FayeFaye

Bedankt voor jullie reacties!

Ik vind dat de fokker nalatig heeft gehandeld omdat deze geen DA heeft ingeschakeld na het bijtincident. En mij een pup in mijn handen “duwt” die wel degelijk blijvend letsel heeft.

Ze zal altijd een scheef kopje houden. Ze heeft er weinig last mee met eten en spelen. Alleen met liggen zie je dat ze niet weet hoe ze moet gaan liggen.

Ik begrijp heel goed dat hier verschillende meningen over zijn. Maar het gaat hier niet om een “foutje” uit het nest, maar hun hond heeft mijn hond wat aangedaan. En het aankoopbedrag terug eisen was ook niet mijn eis.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik vind dat de fokker nalatig heeft gehandeld omdat deze geen DA heeft ingeschakeld na het bijtincident. En mij een pup in mijn handen “duwt” die wel degelijk blijvend letsel heeft. "

Je kunt een heleboel vinden natuurlijk, dat wil niet zeggen dat de fokker ook nalatig is geweest. Dat kan alleen een rechter bepalen. Mijn beide honden zijn ook ooit eens in de kop gebeten, tot op het bot (dat is al snel natuurlijk). Ik ben daar ook niet mee naar een DA geweest. Gewoon ontsmetten en laten genezen. Dat doen de meeste hondeneigenaren in zulke gevallen.

493987.jpg

Hier zie je de wond bij Elsa die al begint te genezen. Je kunt niet van de fokker verwachten dat hij een uitzonderijke complicatie verwacht bij een eenvoudig wondje.

 

De fokker heeft je geïnformeerd en jij hebt dat geaccepteerd. Nu het achteraf ernstiger blijkt te zijn dan jullie (ook de fokker!!) dachten ben je boos en noem je het 'in je handen geduwd krijgen'. Je had ook verder kunnen informeren, afspraken kunnen maken of zelfs de pup weigeren.

 

Maar wat zei de fokker toen je belde?

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik denk dat je niet kunt zeggen dat de fokker nalatig is geweest. Eerlijk gezegd verwacht je toch niet dat zo'n beet een dergelijk blijvend letsel veroorzaakt? Een check bij de dierenarts was misschien nodig, maar het is achteraf gepraat. Het aankoopbedrag terugvragen, en dan de pup houden, bedoel je? Ik zou eerder, als je de pup wilt houden, eerst met de fokker in gesprek gaan over de kosten die op korte of lange termijn uit dit letsel kunnen voortvloeien. Want in hoeverre heb je dit al besproken met de fokker? Is er al een conflict?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Treed in contact hierover met je fokker, kijk wat zij te zeggen heeft hierover, en goede fokker zal er zeker zijn voor je.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Het 'gebrek' was wel zichtbaar natuurlijk. 

Mijn pup mankte ook.  Daarop kun je altijd beslissen de pup te laten voor wat die is immers. .. 

Neem je hem toch,  dan neem je het gebrek erbij. 

Je kunt achterna altijd vragen aan de Fokker of hij zal bij treden in de kosten.  Een nee heb je,  een ja kun je krijgen.  Maar eisen. ..  Nah,  dat is niet aan mij besteed.  

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Ik heb tientallen jaren hobbymatig Berner Sennenhonden gefokt. Waarschijnlijk was ik ook niet met de pup naar de dierenarts gegaan, de meeste wondjes zijn prima zelf te behandelen. Wel zou ik de dierenartskosten van de pupkoper vergoeden, omdat het mankement in het nest ontstaan is.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik zou allereerst eens je fokker eens gewoon inlichten over je recente DA bezoek, want ik denk niet dat de fokker weet dat de zwelling niet minder werd na een paar dagen, aangezien de pup toen al bij jou was?

Misschien geeft hij/zij zelf al wel meteen aan om in de DA-kosten tegemoet te komen o.i.d. Gewoon open en vriendelijk er in staan en communiceren, zonder meteen te beginnen met 'dreigen' om het aankoopbedrag terug te eisen, want dan wordt het meteen allemaal zo negatief (en dat werkt voor niemand). Pas als er echt sprake is van een conflict, dan kan je gaan kijken naar hoe sterk je juridisch gezien staat hp-smile

 

Ik ga met wondjes/zwellingen bij mijn honden ook niet meteen naar de DA, maar kijk het een paar dagen aan. Ik vind het op zich dus niet heel gek dat je fokker inderdaad dacht dat de zwelling van de beet kwam en je de pup zo meegegeven heeft.

Uiteraard wel erg jammer dat het uiteindelijk toch niet zo onschuldig bleek te zijn en dat je pup er blijvende schade van ondervindt!

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik vind dat de fokker wel erna had moet laten kijken. Iemand anders hondje wil je toch goed over dragen? Al is het maar een check om het goed te kunnen overdragen. Zou wel zo netjes zijn geweest. 

 

Ik denk zeker dat je hun kunt vragen om een tegemoedkoming. Mijn hond had een aangeboren oog afwijking en dit was pas later zichtbaar, maar wel volledig vergoed door de fokker.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Persoonlijk vind ik dat de fokker best een paar dagen langer had kunnen houden tot de bult was weggetrokken.

En dan oas laten ophalen.

Ik had de pup nooit laten vertrekken vooraleer ik zeker was dat alles OK was.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik vind dat de fokker voor vertrek van de pup toch even op controle kon gaan hiermee zodat ze zeker wist dat het niet ernstig was... 

 

voor nu zou ik gewoon het probleem voorleggen aan de fokker en met haar bespreken. Waarschijnlijk komen jullie er dan op een nette manier samen uit. 

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

We kunnen allemaal een hoop vinden maar, ts, heb jij de pup met een contract gekocht? Is het een stamboom of stamboomloos/hobby nestje geweest? 

 

In mijn puppy contracten, zowel van mijn oud-puppy kopers als van mijn eigen honden staat nl een heel stuk over evt schadevergoeding en plicht/risico van de fokker zolang de pup bij de fokker verblijft. Ook is er een vak waar aangegeven kan worden of de puppy uiterlijk waarneembare gebreken heeft ten tijde van ophalen, wat ingevuld word wanneer het contract getekend word. (Weer een les waarom het verstandig is om een puppy te kopen bij een goede fokker die met goede contracten werkt) 

als je zo’n contract bij je pup hebt gekregen dan kun je er zeker wat mee, als je geen contract hebt dan heb je denk ik geen poot om op te staan en ben je afhankelijk van het geweten en de goodwill van je fokker.... 

 

 

heb je überhaupt al contact gehad met je fokker over het probleem en je dierenarts bezoek en de uitkomst daarvan?

Volgende forumvraag: Bewijzen (?) bij aanschaf pup.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^