Coordinatietraining (richtlijn bewegen)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

Hallo

 

Volgens de "nieuwe" richtlijnen bewegen, waarin onder andere staat dat ipv 5min per maand/1min per week nu 10 min per maand gelopen mag worden, staat ook beschreven dat men coordinatietraining aanraad voor pups.

Als voorbeeld wordt genoemd lopen op verschillende ondergronden in rustig tempo.

Wij gaan elke dag 30 minuten (pup 4 mnd) naar het bos waar soms wat stukjes zand of hoog gras is, maar verder loopt ze op het pad. Ze loopt braaf los op plekken waar geen afleiding van mensen/honden is. Is dit zo voldoende? Wat zijn andere coordinatieoefeningen die je kunt doen met een (jonge) pup? Het is geloof ik vooral belangrijk dat ze beseffen dat ze ook een achterhand hebben waarmee ze iets kunnen ipv alleen voorpoten.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik heb me nimmer aan richtlijnen gehouden, gebruikte de tijd om met de pup te spelen en overal mee naar toe te nemen, voldoende rust in te bouwen en nimmer gekeken naar tijd.....nog kijk ik goed uit, dat spel niet te wild wordt, heb immers grote en zware honden, zal ik rekening mee moeten houden....

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wij hebben voor de pups heel erg ingezet op coordinatie (omdat dat nodig was voor hun latere activiteiten), en dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Ze hebben een zeer goed inzicht in terrein, hellingen, ondergronden, balans, enz.

 

Wij zochten dus heel bewust verschillende ondergronden uit: rotshellingen, moerasgrond, kaalkap, puinhellingen, grote stenen, riviertjes om door te waden, heide (met veel verscholen holen en kuilen), modder, veen, over boomstammetje klauteren, enz. enz. 

De pups ook veel in eigen ritme laten lopen, zodat er een mix is van rennen, drafje, slenteren, maar ook stilstaan, bergop, bergaf,...

En zelf beslissingen laten nemen: bijvoorbeeld aan een riviertje met rotsblokken de pup zelf laten uitzoeken hoe ie aan de overkant komt.

 

Zo ontwikkelt hun motoriek op een zeer natuurlijke manier en krijgen ze een goed ruimtelijk inzicht en coördinatie. hp-thumbsup

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Tip het boek: een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. In het eerste deel over de puppytijd staan heel veel tips en oefeningen. 

Volgende forumvraag: Zindelijkheid & verplichte rust
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^