Oudere border gewicht laten verliezen? Fietsen de oplossing? Advies gevraagd!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Heeii allemaal stiekem hoop ik op een beetje advies 

 

Zoals misschien wel bekend is hebben we hier 2 borders rond lopen Maybe (werk) en Sue (show).

 

Sue is een kleine teef van 10 jaar met serieus overgewicht laatste keer gewogen was ze 27 kg. Haar voeding is al aangepast en de acana light en fit brokken zijn vandaag besteld. Helaas respecteren de mensen hier niet dat we een poging doen om haar gewicht te minderen, met als gevolg dat ze in de kantine een hoop zooi toegeschoven krijgt. Voer is al enigzins aangepast daarop maar we kunnen het gewoon niet tegenhouden.

 

Ze krijgt al meer beweging en rent in de bak mee als er gelongeerd wordt. Soms tot grote irritaties van sommige mensen/paarden 

 

Nu wilde ik eigenlijk met haar gaan fietsen, maar weet dus niet of dit verstandig is. Ze heeft een flinke vetbult tussen haar achterpoten en omdat ze een showlijn is staat ze ook ontzettend kort op haar pootjes. Ze kent ook geen middenweg wat betreft lopen of het is echt sjokken of het is rennen. Net of ze niet weet hoe ze in een draf moet lopen.

 

Een ander dingentje is dat ze niet gewend is om aan een lijn te lopen. Mijn vriend heeft haar altijd overal los mee naar toe genomen alleen waar het echt echt echt niet kan neemt ie een lijn mee....

 

Dus wat zouden jullie doen en hoe zouden jullie het aanpakken? Want eerlijk k heb niet echt een idee wat er nou het beste kan gebeuren.

 

Hier een paar foto's van haar zodat jullie een beetje een idee hebben. Helaas niet van de bovenkant.

Helaas wel allemaal gedraaid maar zo hebben jullie een beetje een idee hopelijk. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ik zou beginnen door je hond bij je te houden als jullie in de kantine zijn, want alles wat ze daar krijgt is dikmakend, en een oudere hond kan je nog steeds leren om aan de lijn te lopen.

Faro was 7 en had nog nooit een huis gehad en aan de lijn gelopen, nu loopt hij perfect.

Ik vind het wel belangrijk dat je hond alleen in draf loopt als ze naast de fiets loopt, er zijn natuurlijk wel meer manieren om haar veel te laten bewegen.

Kan je haar niet laten zwemmen ergens? hydrotherapie ?

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik zou beginnen door je hond bij je te houden als jullie in de kantine zijn, want alles wat ze daar krijgt is dikmakend, en een oudere hond kan je nog steeds leren om aan de lijn te lopen.
Faro was 7 en had nog nooit een huis gehad en aan de lijn gelopen, nu loopt hij perfect.
Ik vind het wel belangrijk dat je hond alleen in draf loopt als ze naast de fiets loopt, er zijn natuurlijk wel meer manieren om haar veel te laten bewegen.
Kan je haar niet laten zwemmen ergens? hydrotherapie ? "

Sue loopt los over stal als wij niet thuis zijn en gaat dus om half 11 mee naar de kantine met personeel/familie. Het is geen optie om haar binnen te laten omdat ze niet alleen beneden wil en kan zijn. 

 

Het aan de lijn lopen is een beetje een puntje omdat het me erg moeilijk aan te leren aangezien het niet frequent gedaan wordt met haar. Ze kan ook wel aan de lijn lopen maar het is niet netjes naast zeg maar.

 

Zwemmen doet ze eigenlijk niet echt. Alleen rond stappen in water vindt ze echt helemaal geweldig. Zwemmen leek me anders inderdaad perfect ja (:

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Je kan wel gaan bewegen, maar zolang je hond van alles toegeschoven krijgt heeft het geen nut want ze zal dik blijven.

 

Je zult dus of de mensen op stal heel duidelijk gaan zeggen dat er niet meer gevoerd mag worden, dat je hond genoeg te eten krijgt en dat het overvoeren van een hond net zo hard bij dierenmishandeling hoord als het niet voeren van je hond.

 

Je kan nog een pot natuurlijke snacks in de kantine zetten met weinig voedingswaarde en dat daar uit met de koffie en lunch één snoepje gegeven mag worden. 

 

Als dat niet helpt, dan zit er niks anders op dan of accepteren dat iedereen hardhorend is en mensen je hond verpesten, of je hond toch gewoon leren thuis te blijven.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en OginWillemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Ligt echt aan jou dat ze in de kantine je hond toestoppen...daar ben je toch zelf bij, of loopt ze daar te schooieren los ? In alles wat minderen qwa voeding, een ectra wandeling toevoegen, mooi aan de lijn in draf, zo,n klein half uurtje, fietsen ? Als ze aan de fiets gewend is op haar leeftijd, maar zou ze mooi aan de lijn in draf laten lopen naast je...in de keuken een bordje met gezonde snacks zoals boontjes komkommer, wat je haar als tussendoortjes aan kan bieden, als je dit conseqwent doet, kijk dan eens na twee weken, zeker dat er wat af is.

honden page profiel Pascale&KahlúaPascale&Kahlúa

honden foto van Pascale&Kahlúa

Ik weet niet of fietsen een goed idee is. Waarom begin je niet met een uur per dag stevig wandelen? 

Oudere honden kunnen prima aan de fiets, onze vorige hond rende met haar 15 jaar nog kleine stukjes naast de fiets mee, maar als een hond zo zwaar is, lijkt me eerst dat ze wat gewicht moet gaan verliezen voordat ze aan de fiets mee mag. 

 

Je zou overal bordjes kunnen ophangen op stal en in de kantine met dat ze de hond niet mogen voeren. Zet er voor mijn part bij dat ze een voedselallergie heeft. Hopelijk stopt dat de mensen van haar eten te geven. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Woh, zag de foto, echt veels te dik, triest...doe het heel rustig aan met gewicht verliezen, ze moet alles meesjouwen, te dikke mensen iaat je ook niet direct een marathon lopen, als je nog lang van je hond wil genieten, ga er dan mee aan de slag, zo gauw mogelijk......

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Je zou overal bordjes kunnen ophangen op stal en in de kantine met dat ze de hond niet mogen voeren. Zet er voor mijn part bij dat ze een voedselallergie heeft. Hopelijk stopt dat de mensen van haar eten te geven.  "

Ik denk dat je het toch in zo iets moet zoeken. Of haar niet meer rond laten lopen in de kantine maar haar daar in een bench steken.

honden page profiel DonjaDonja

honden foto van Donja

Ik zou absoluut niet denken aan meer fietsen of zo. Dat is toch symptoom bestrijding? Gewoon de mensen opvoeden die haar eten geven. Desnoods tuigje om met "niet voeren, allergie!" erop. Bij je andere hond doen ze dit niet?

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

Gos wat sneu! Da’s ook niet een beetje te zwaar, ze is gewoon echt ongezond dik, sorry dat ik het zeg.... mijn showlijn teef (die aan de grote kant is met 53 cm) weegt 19/20 kilo als ze ‘te dik’ is, en de kruising werk/showlijn reu van mijn moeder zit op zo’n 23/24 kilo (die is standaard te zwaar vanwege te veel verwennerij helaas). Ze staat ook niet alleen kort op de poten omdat ze een showlijn is maar ook omdat ze gewoon veel te dik is... 

zou in deze staat niet met haar gaan fietsen, ze moet eerst wat afvallen. Mijn 11jarig teefje loopt nog heel prima aan de fiets maar die is goed op gewicht en heeft een goede conditie. 

 

 

Ik zou idd overal bordjes gaan ophangen dat de honden niet gevoerd mogen worden, en/of een tuigje met niet voeren erop, wat al gezegd is.. en dan gaan beginnen met meer wandelen/lopen en pas als ze wat afgevallen is gaan denken over fietsen.. veel succes. 

Ik zou wel echt gaan doorpakken nu en er serieus mee aan de gang gaan want anders vrees ik dat ze niet heel oud gaat worden... :( 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Lijkt me gevaarlijk om met zoveel overgewicht te gaan fietsen, zeker als ze niet in een mooie draf loopt en light voer krijgt, geen Idee of daar genoeg voedignsstoffen inzitten om sport te kunnen ondersteunen.

Natuurlijk verder wel gewoon ontspannen bewegen, fijn dat je vriend haar lekker los mee kan nemen.

 

Ik zou ook overal bordjes ophangen met uitleg, misschien zelfs dat ze diabetes heeft, op een speciaal dieet staat. 

 

Je zou evt. om  nog een pot met stukjes wortel en andere gezonde dingetjes, neer kunnen zetten waar mensen haar dan af en toe wat van kunnen geven. Ook met briefje en uitleg erbij.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Korf aandoen in de kantine?  

Is de stal overigens van jullie?  Anders vind ik het niet echt kunnen dat je je hond de piste in laat terwijl anderen hun paard longeren en paard/eigenaar daar duidelijk last van hebben.  Zelfs al is de stal van jullie,  dan nog vind ik het eigenlijk niet kunnen,  maar soit.   

 

Ik zou op die leeftijd overigens gecontroleerd laten afvallen.  In samenspraak met een fysiotherapeut.  Waterloop band training etc.  

 

En mensen op hun donder geven als je ziet dat ze de hond iets toestoppen. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Oei! Ja, dat hondje is echt te dik en ja, daar moet je actief wat aan doen....

Vooral door consequent voor dat hondje op te komen!

Dus, dat bijvoeren in de kantine moet afgelooen zijn. Hoe je dat regelt is jouw taak en wat de mensen er daar van vinden is niet jouw zorg, toch.

Gaan fietsen zeker niet gaan doen. Daar is ze te dik en niet jong genoeg meer voor.

Los in de paarden terwijl er paarden trainen vind ik eerlijk gezegd ook niet kunnen......wat als er een ruiter straks van zn geschrokken paard valt oid

Gewoon, het diertje aanlijnen en er stevig mee gaan wandelen elke dag. In een langzaam opbouwend schema.

Maar vooral, en streng, én consequent: álle bijvoeren verbieden en stoppen!

Edit: ik zou, in overleg met je da, die vetbult laten weghalen tussen haar poten. Dat is geen grote ingreep en ze kan er wel degelijk last van hebben bij het lopen

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Wat ik begrepen heb is het probleem vooral dat de manege van haar schoonvader en vriend is, net als de hond, en dat zij de situatie prima vinden zoals die is, toch Angelique?

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Een border collie met obesitas, oei. 

 

Ik zou zeker niet gaan fietsen ,dat is heel slecht voor een hond die zoveel gewicht mee moet torsen. Zwemmen is een veilige vorm van bewegen voor een hond die zo dik is.

 

Het allerbelangrijkste is dat ze veel minder te eten krijgt! 

 

Hang inderdaad bordjes neer of doe er een mededeling uit dat Sue obesitas heeft. Niet overgewicht, obesitas. Niet bagatelliseren. Bij overgewicht denken mensen misschien 'oh dat valt wel mee toch', en obesitas laat geen ruimte voor interpretatie. 

 

Mensen mogen haar niet meer voeren. 100% voorkomen zal lastig zijn, je hebt geen ogen in je achterhoofd en Sue zal waarschijnlijk zelf ook een aandeel hebben in al het voer wat ze krijgt (schooien). Maar het zou mooi zijn als mensen op de feiten worden gedrukt en elkaar gaan aanspreken over het voeren van een hond met obesitas. 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Gewoon een pot met brokjes neerzetten, en aan de hand hoe leeg de pot is weet je hoeveel je nog eten moet geven.

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

" Gewoon een pot met brokjes neerzetten, en aan de hand hoe leeg de pot is weet je hoeveel je nog eten moet geven. "

Haha dat is nog eens een idee! Zet een pot neer met al haar brokken voor de hele dag, en als mensen iets willen geven dan halen ze dat uit de pot. 

 

En als de pot op is, dikke pech, al haar eten is al op.hp-shiny 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Wat ik begrepen heb is het probleem vooral dat de manege van haar schoonvader en vriend is, net als de hond, en dat zij de situatie prima vinden zoals die is, toch Angelique? "

Klopt de stal is van mijn schoonouders. Wij wonen op een apart gedeelte van de stal. Mijn vriend heb ik eindelijk zover dat hij de ernst van het probleem in ziet. De hond is ook van mijn vriend. Hij stopt haar niks meer toe. Mijn schoonvader respecteert het meer. Er zijn nu nog maar 2 mensen waar ze dus heel veel van krijgt en die geven er niks om. Die mensen zijn familie en die weten dat we haar proberen af te laten vallen. 

 

Mijn eigen hond zit gewoon binnen. 

 

Vaak ben ik zelf nog thuis dan en hou ik haar ook binnen. Maar wanneer ik vroeg moet werken gaat dit helaas niet en gaat ze dus mee naar de kantine met andere mensen.

 

Ze loopt dus los over stal als ik of mijn vriend niet thuis zijn i.v.m. werk. Dit hebben mijn schoonouders haar aangeleerd en die vinden dit dus ook prima. Onze stal is een trainingsstal waar we maar 4 pension paarden hebben staan inclusief die van mij. De rest doen mijn schoonouders zelf samen met de stalhulpen ;)

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Heel grappig, maar zo blijft de hond wél schooien.....

Én mensen geven vaak eigen meegebrachte lekkers. Of gewoon het koekje naast de koffie.....of een stukje boterham....of....

Vul maar in.

Niet voeren, niet bijvoeren met niks niet.......Dat wordt de opgave...

Als dat niet te realiseren is zou ik de hond niet meer in de kantine toelaten

En een bordje ophangen met de boete sancties voor wie wél betrapt wordt op stiekem bijvoerenhp-wink

Of: diegene moet een rondje betalentongue-out

 

En zo maak je er een ' spelletje' van dat mensen elkaar erop aanspreken

 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Er zijn nu nog maar 2 mensen waar ze dus heel veel van krijgt en die geven er niks om. Die mensen zijn familie en die weten dat we haar proberen af te laten vallen. "

Dat is gewoon een heel lastige situatie. Ik heb ook zo'n schoonmoeder die van alles met mijn honden wil dat ik niet wil en een vriend die niet goed tegen haar in durft te gaan, al maakt hij zich er ook kwaad over. Het is gewoon volkomen respectloos. Echt kwaad worden zal wellicht helpen maar dan is de relatie wel naar z'n grootje en komt er haar en nijd in de familie. Gelukkig hoeven mijn honden daar niet heen als ik er niet bij ben en wonen wij niet op elkaars lip.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Het niet in de kantine laten wanneer wij er niet zijn is gewoon niet te realiseren. Ik probeer haar al zolang mogelijk hier te houden tot dat de ochtend pauze voorbij is. Maar wanneer ik moet werken gaat ze toch echt stal op 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Dat is gewoon een heel lastige situatie. Ik heb ook zo'n schoonmoeder die van alles met mijn honden wil dat ik niet wil en een vriend die niet goed tegen haar in durft te gaan, al maakt hij zich er ook kwaad over. Het is gewoon volkomen respectloos. Echt kwaad worden zal wellicht helpen maar dan is de relatie wel naar z'n grootje en komt er haar en nijd in de familie. Gelukkig hoeven mijn honden daar niet heen als ik er niet bij ben en wonen wij niet op elkaars lip. "

Precies dit dus :(

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Nou mak folders hang die op en iedereen zo graag wil voeren zet een pot brokken neer, koop gedroogd vlees voor als je familie wat wil geven, zodat ze toch wat lekkers kunnen geven.

Tips zat gehad.

En ja, ik had er wel een vette ruzie voor over, het gaat om de gezondheid van mijn hond, en daar ben ik verantworrdelijk voor, zo  zou jij ook moeten denken.

Fietsen gaat niet mer die gewrichten, lange wandelingen, alles is al gezegd!

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Nou mak folders hang die op en iedereen zo graag wil voeren zet een pot brokken neer, koop gedroogd vlees voor als je familie wat wil geven, zodat ze toch wat lekkers kunnen geven.
Tips zat gehad.
En ja, ik had er wel een vette ruzie voor over, het gaat om de gezondheid van mijn hond, en daar ben ik verantworrdelijk voor, zo  zou jij ook moeten denken.
Fietsen gaat niet mer die gewrichten, lange wandelingen, alles is al gezegd! "

Het is niet mijn hond... Ik woon daar en zie die mensen elke dag. Ik vind persoonlijk dat mijn vriend dit duidelijk moet maken bij zijn tante en een vriend van de familie niet ik. Lange wandelingen doen we al. Sinds we daar wonen loopt ze met mij en Maybe mee dus ze krijgt al meer beweging en betere voeding + probeer ik al iets aan haar gewicht te doen.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Uit je openingspost was dat helemaal niet duidelijk voor mij, kan j niet foto's maken, zo moet een border zijn en zo is zij, en een lijstje maken, dat is wat er gebeurd als een hond te zwaar is, alle nadelen en ziektes die ze kunnen krijgen omdat ze te dik zijn, de pijn an de gewrichten, een vergelijking berekenen hoe zwaar een mens zou zijn, om de ogen te openen zeg maar.

In ieder geval het duidelijk maken.. 1 keer maar dan duidelijk... en dan heeft het verder geen zin en kan je niet meer doen dat wat je nu doet.

 

honden page profiel BegümBegüm

honden foto van Begüm

Hoi! 

 

mocht je interesse hebben in een schema om haar conditie te verbeteren heb ik een hele mooie schema voor je! 

 

ik kreeg mijn lieve patou veel ste dun, en toen ben ik haar meer gaan voeren en opeens woog ze 25 kilo! nu zijn we al 2 weken bezig met consequent weinig voer en fietsen aan de lijn. In het begin was ze na 10 minuten al uitgepuft maar nu kan ze zeker 1 uur lang netjes langs de fiets mee huppelen. alhoewel rechtsom voor haar niet al te goed gaat en we botsen zo nu en dan wel eens ( moet nog leren dat ze met een oog de fiets in de gaten moet houden) 

 

en na 2 weken weegt ze 23 kilo. ideale gewicht is tussen de 15/19 . 

ze heeft de aanleg om de vet heel snel op de borst op te slaan dus wie weet is 19 kilo al goed genoeg, wil niet dat je zo erg haar ribben ziet. 

 

hoe ik dit heb aangepakt; 

elke dag 5 minuten langs de fiets, en dan op naar 10/15 en steeds meer, geef haar om de 3 dagen rust totdat haar lichaam het goed oppakt. mocht je interesse hebben heb ik ook een schema zowel voor conditie als spiertraining.

 

veel succes!

honden page profiel BegümBegüm

honden foto van Begüm

nog bij te voegen; toen strak kwamen we een berner senner tegen en die rende zo een meter of 10 mee en begon al gelijk te snurken en heijgen. Was ook veelste dik. Alleen maar los laten lopen buiten kan ook iets zijn. ik neem patou mee naar de heide aaan de lijn en fietsen we de heide door, meeste kijken me zo aan van; ben je wel goed in je hoofd ?

 

maar ik heb aldus zelf ook overgewicht dus help ik patou met haar gewicht en patou mij met mijn gewicht en vallen we samen af. Is best wel leuk om met je hond samen te sporten. Nooit van me leven gedacht om te fietsen , ik rij liever auto of scooter ahhah . 

 

misschien kan je haar ook meenemen met buitenritten? als ze de paarden volgt volgt ze wellicht buiten ook mee ? 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^