Wie herkent dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LeontienLeontien

Hallo allemaal, 

Sinds vorig jaar heeft 1 van onze honden (Bas, Spaanse kruising van 11 jaar en sinds maart 2010 in Nederland) een ingevallen koppie aan 1 kant. Zijn oog was al jaren geleden een andere kleur (donkerder) als de andere. Maar dit oog werd in korte tijd slechter.. met als gevolg dat op 3 november jl. zijn oog is geamputeerd. De operatie is goed verlopen, wel had Bas veel last van de narcose. Bij de operatie bleek ook dat de spiermassa sterk was verminderd aan deze kant van zijn koppie. Zijn oog en daarachter was wel "schoon" dus geen tumor. 

Na de operatie loopt Bas veel rondjes (alsof een hond een nestje probeert te maken om te gaan liggen, alleen dan erg extreem). 

Bas wandelt nog wel graag mee en eet erg goed! Bas ziet er voor de rest goed uit, goed in zijn vacht. De dierenarts ziet geen reden voor zorgen. Een scan zou een optie zijn, maar mocht daar wat uitkomen dan is het niet behandelbaar geeft de dierenarts aan. De dierenarts heeft aangegeven dat vanwege de hoge afweer van zijn lichaam de plek waar zijn oog zat zo is ingevallen. 

Bas is vorige maand getest op leishmania, hartworm, lyme en ehrlichia, hier is niks uit gekomen. 

Wie herkent het invallen van het koppie (verminderde spiermassa)? Of de symptomen na de operatie? Zou het een auto-immuunziekte als SLE kunnen zijn (een te hoge afweer)? 

 

honden page profiel BullekeBulleke 2 doggies

honden foto van Bulleke

Bij SLE zie je vaak meerdere symptomen. Vermoeidheid, koorts, spierpijnen, ontstekingen, weinig eetlust, dit gaat op en af.

Helaas zijn bloedtesten niet altijd even betrouwbaar bij SLE.

Maar ik verwacht niet dat het hier om SLE gaat, afgaande op jouw verhaal.

 

 

honden page profiel LeontienLeontien

Ik zie dat ik je 2 doggies heb gegeven.. geen idee wat het is, want ben net nieuw hier. * ik heb het hieronder net gelezen wat het inhoudt! 

Bedankt voor je snelle reactie! 

 

Vermoeidheid valt inderdaad reuze mee, koorts, spierpijn en ontstekingen weet ik zo niet. Eetlust is zeker geen probleem in ieder geval. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Die doggies zijn niet zo belangrijk hoor, haha

 

Koorts zou je even kunnen opmeten met normale thermometer, eventueel beetje vaseline erop. Normale temperatuur is tussen 38 en 39 graden.

Spierpijn zou je aan de houding moeten zien met opstaan en bewegen, dus vermoed niet dat hij dat heeft. Ontstekingen zijn niet altijd zichtbaar, maar geeft wel regelmatig koorts, ook niet altijd. Maar hij is verder levenslustig, eet goed, dus dat klinkt allemaal goed.

 

Zou dat rondjes lopen ook niet kunnen komen doordat hij nu zijn oog mist? Ik probeer maar mee te denken hoor, misschien mede door de narcose/operatie.....

honden page profiel LeontienLeontien

Dat ga ik dan nog eens doen.. eens kijken of ik nog een thermometer thuis heb. 

Opstaan en bewegen is op zich geen probleem. Wel loopt hij iets scheef. En duurt het lang voordat hij van de bank afspringt, maar dat zal heel goed met diepte inschatten te maken kunnen hebben. 

Hij heeft af toe een warm oortje, maar ja dat hoeft natuurlijk niet direct koorts te zijn.. 

 

Heel goed dat je meedenkt, heel graag zelfs. Het zou heel goed kunnen hoor. Hij is vrij "naar" uit de narcose gekomen. We konden hem ook pas een uur later ophalen. En zat toen nog erg te joelen bij de dierenarts. Narcose kan natuurlijk nog lang in zo'n hondenlichaam blijven hangen en gevolgen hebben.                                                                       

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Honden kunnen, net als paarden, een scheve spieropbouw hebben. Als de ene kant van het lijf meer gespierd is dan de andere dan zullen ze die sterke kant ook steeds meer gaan gebruiken waardoor de zwakke kant nog zwakker wordt en zo kom je in een vicieuze cirkel. Dat je hond aan één kant nu blind is versterkt dat nog meer.

 

Uiteraard kunnen er fysieke redenen zijn waar dit door komt. Maar je kan aan de symptomen wel werken. Mijn Momo was ook 'scheef' en heb ik recht kunnen krijgen met oefeningen. Voor een snoepje juist die bewegingen moeten maken die ze vermeed; bochtje naar rechts lopen, buigen op rechts, helemaal omrollen over rechts. Bij Elsa zie ik nu ook een voorkeurskant en ben ik hier ook mee begonnen. Dagelijks 5 minuten oefenen.

honden page profiel LeontienLeontien

Wij hadden een Momo kat! 

We gaan eens flink aan het oefenen om hem de andere kant op te krijgen. Ik kreeg ook al het advies om anders naar een osteopaat te gaan met Bas. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik las ooit over een hond met een ingevallen kop, alsof hij geen spieren meer had. Zoek eens op (kaak)myositis. 

Kan ook goed te maken hebben met het oog dat ze hebben weggehaald... maar ik ben geen dierenarts.. Als het je zorgen baart zou ik gewoon nog een afspraak maken. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Dat de kop wat ingevallen is geworden zou verklaard kunnen worden door het verwijderen van het oog.

Een oog heeft behoorlijk veel spieren en zenuwbanen om dit gevoelige en 'high tech' orgaan aan te sturen.

Als dat oog er niet meer is, verdwijnt niet alleen de oogbol( wat ook al ' massa' is) maar in de loop der tijd ook de spieren en zenuwen. Die zijn immers niet meer nodig en verschrompelen dan langzaam.

Ik heb een kat die een oog moest missen, inmiddels lijkt het net of hij maar een half gezicht heeft......

Dat rondjes lopen en wachten met springen heeft zeker te maken met nog maar 1 oog. Hij kan nl geen diepte inschatten en ziet veel niet meer aan 1kant van zijn lijf. Wat hij wél wil. Dus rondje draaien.

Hij draait ws altijd maar 1 richting op? Niet andersom?

Ik zou hem daar toch in proberen af te leiden; dit kan anders wat obsessief gedrag worden.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik denk ook doordat hij geen diepte ziet, maar oorontsteking kan het ook veroorzaken, je had het over een warm oor, even naar laten kijken?

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Dat de kop wat ingevallen is geworden zou verklaard kunnen worden door het verwijderen van het oog.
Een oog heeft behoorlijk veel spieren en zenuwbanen om dit gevoelige en 'high tech' orgaan aan te sturen.
Als dat oog er niet meer is, verdwijnt niet alleen de oogbol( wat ook al ' massa' is) maar in de loop der tijd ook de spieren en zenuwen. Die zijn immers niet meer nodig en verschrompelen dan langzaam.
Ik heb een kat die een oog moest missen, inmiddels lijkt het net of hij maar een half gezicht heeft......
 "

 Ten tijde van de operatie is geconstateerd dat de spiermassa sterk was verminderd, niet daarna.

honden page profiel JamaicaJamaica

Katten zijn hierin misschien anders, maar onze kat, waarbij vorig jaar een oog is verwijderd, loopt geen rondjes en springt nog als de beste, dus ik vermoed dat hij ook gewoon diepte ziet.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Katten zijn hierin misschien anders, maar onze kat, waarbij vorig jaar een oog is verwijderd, loopt geen rondjes en springt nog als de beste, dus ik vermoed dat hij ook gewoon diepte ziet. "

 Goed om te lezen! Diepte zien kan niet met één oog hoor

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

"  Goed om te lezen! Diepte zien kan niet met één oog hoor "

 Nee onmogelijk inderdaad, waarschijnlijk weet de kat goed de weg, als je alles anders zou zetten dan gebeuren er ongelukken.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Dat klopt, mijn éénoog kat kan inmiddels ook feilloos springen en goed rennen.

Niet omdat hij diepte ziet, maar omdat hij, als ' roofdier' veel sneller en beter aanpast aan lichamelijke gebreken.

Althans, dat is mijn idee daarover.

 

Wat de hond van ts betreft: dat er ten tijde van de operatie al veel minder spieren waren kan toch ook komen omdat het oog toen al niet meer functioneerde?

 

Volgende forumvraag: Giardia bij puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^