Kan iemand mij informeren over de Bordercollie ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Hallo , :-D

Wij ( mijn moeder en ik ) willen een puppy in het voorjaar nemen . Ik ben al een jaar aan het informeren maar we zijn er nog steeds niet uit welk ras het gaat worden . Ik heb al een tijdje de Border collie in mijn hoofd en mijn moeder zit de border ook wel zitten . Als je zelf een bordercollie hebt of er veel over weet schrijf dan wat informatie in je reactie

Alvast bedankt :-) Groetjes Lisanne en Marieke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kan iemand mij informeren over de Bordercollie ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Voor een border heb je veel tijd nodig! Het zijn honden die als ze niet genoeg uitdagingen krijgen probleem gedrag gaan vertonen, zoals slopen, drijven(kinderen, auto's) en ze kunnen een tick krijgen. Zoals met hun kop steeds opzij tikken.

Dus veel beweging maar voornamelijk werk geven, dus iets waar ze over moeten denken. hersenspellentjes of een sport..
Ze willen wat te doen hebben, het liefste de hele dag door..

Nou heb ik een border die ontzettend lui is en het liefste nooit wat doet dus misschien kunnen de andere wat meer vertellen..

Genoeg borders hier op het forum :P

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Dankjewel voor je reactie ! Voor mij wordt het dan ook een uitdaging maar ik ben altijd al gek met mijn andere dieren geweest doe elke dag verschillende dingen met ze , en het lijkt me juist en uitdaging om de hond elke dag bezig te houden :-D Dat is echt tipisch wat voor mij...

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

maar je gaat nog naar school toch?
werkt je moeder overdag? want een Border heeft wel veel beweging nodig enzo. en als jij er je moeder er dan helemaal niet zijn moet de hond natuurlijk wel gewoon zijn ei kwijt.

wel leuk dat jullie er zo goed mee bezig zijn :-)

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

hallo Lisanne,

toen je in een ander topic vroeg welke hond bij je zou passen heb je ook de tijden genoemd dat je de hond kan uitlaten en de hoeveelheid enzo.

dit topic: http://www.hondenpage.com/hondenforum/19466/welk-ras-?.php

daaruit kwamen deze rassen naar voren: Cavaliertje, markiesje, kooiker.

een border Collie heeft wel wat meer nodig dan die rassen. het is een echte werkhond. kunnen jullie de hond dan wel genoeg bieden?

misschien past een cavaliertje of een markiesje dan toch beter bij jullie..

liefs, Uma

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Voordat je een border collie aanschaft, is het belangrijk je te verdiepen in het ras. Omdat border collies intelligent zijn en veel energie hebben, hebben ze andere behoeften dan honden met minder intelligentie en minder energie.

Vanwege hun intelligentie en energie is het voor een border collie niet genoeg om 3x per dag 15 minuten aan de riem uitgelaten te worden in de buurt. Ze hebben beweging nodig en ze moeten geestelijk gestimuleerd worden (ze willen nieuwe dingen leren en dingen doen waarbij ze moeten nadenken).

Hun energie kunnen ze kwijtraken door te bewegen. Dit kan op een heleboel manieren: met stokken/balletjes gooien, voetballen, zwemmen, meelopen aan de fiets, schapen drijven etc. Je hoeft niet per se op een sport, je kunt ook thuis met de hond aan de slag of tijdens de wandelingen. Maar een hondensport is wel aan te raden.
Als de hond minstens 2x per dag zijn energie kwijt kan, dan zou dit perfect zijn (30 - 45 minuten per keer, of langer). In het weekend als je meer tijd hebt, dan eens wat langer weg in het bos of naar het strand. Alleen wandelen is niet genoeg, ze moeten hun energie kwijt!

De hond kan natuurlijk ook zijn energie kwijt als je met hem hondensport gaat doen. Dit is ook goed voor zijn behoefte aan geestelijke stimulatie. De hond moet nadenken bij wat hij doet, hij moet goed opletten en hij leert nieuwe dingen. Verder gedurende de dag wat met hem trainen//spelen (3x 5-10 min.)
Je kunt bijvoorbeeld zoekspelletjes doen of hem verschillend speelgoed aanbieden, waardoor hij veel variatie krijgt. Ook kun je hem commando’s en trucjes aanleren.

Belangrijk is nog om te weten dat je tijd moet besteden aan opvoeding. Omdat border collies intelligent zijn, kunnen ze manipuleren en hun eigen ‘spelletjes’ bedenken die jij niet zo leuk vindt (bijvoorbeeld 10x op en van de bank springen). Ze manipuleren door je steeds te verleiden met hem te spelen of door voor de deur te gaan staan in de hoop dat jij nog een keer met ze gaat wandelen. Je moet de hond dus goed opvoeden en laten weten dat jij de baas bent, zonder ruw te zijn.
Border collies zijn gefokt voor het schapen hoeden. Bij de ene border collie is dit vermogen sterker dan bij de andere, maar bij alle border collies zie je wel hoed- en drijfgedrag. Je moet de hond leren wanneer hij dit wel en niet mag doen, want sommige borders hoeden andere mensen/kinderen, dieren, fietsers of auto’s.

Kies een hond uit die van een goede fokker vandaan komt. Borders zijn gevoelige honden en kunnen gauw angstig gedrag ontwikkelen. Dit kan ook leiden tot agressief gedrag. Zorg dus dat het een gezonde en goed gesocialiseerde hond is en dat er niet ruw met hem is omgegaan. Borders zijn gebaat bij een positieve opvoeden: veel belonen, prijzen en knuffelen. Hier krijgen ze zelfvertrouwen van.
Het is misschien ook handig om meer een hond uit een showlijn dan uit een werklijn te kiezen. Honden uit een showlijn zijn meestal wat rustiger, hebben minder werkvermogen dan uit een werklijn. Ze zijn dus beter als huishond te houden, maar die vlieger gaat niet altijd op. Er zijn ook showhonden die toch heel wat werkvermogen blijken te hebben. Let erop bij een fokker dat ze niet een heleboel rassen aanbieden, dat ze verstand hebben van het ras, dat ze testen laten doen (bij border collies is vooral belangrijk: testen op HD, oogafwijkingen, MDR-1), dat ze niet zomaar de hond aan je verkopen maar samen met je een juiste pup uitkiezen, dat de honden niet angstig of agressief zijn, dat de moederhond erbij is. Ga niet naar een broodfokker toe: deze fokkers gaan voor het geld en niet voor welzijn van de dieren. Bij een goede fokker kost een hond zo'n 600-750 euro. Daar krijg je een gezonde en goed gesocialiseerde pup voor terug! Door hun gevoeligheid, kan een slechte start voor problemen zorgen (angst/agressie).

Voor mensen die overdag werken, is een hondenuitlaatservice misschien iets of een oppas. De hond kan dan goed worden uitgelaten.

Een border collie is een fantastische, vrolijke hond die je goed kunt houden thuis. Ze hoeven heus geen uuuuuuuuuuuuren per dag te bewegen en bezig gehouden te worden, maar je moet er wel wat tijd en aandacht aan besteden. Iets meer dan een gemiddelde hond, maar niet overdreven veel, want ze vinden het ook heerlijk om te luieren. Als je bereid bent om wat aandacht te geven, dan is een border een prima keuze.
Wil je gewoon een hond die zichzelf bezig houdt en die je 3x per dag een rondje in de buurt uitlaat of hem alleen maar uitlaat in het veld en je wilt verder geen aandacht aan de hond besteden, dan is een border collie niet de juiste keuze voor je.

Kies bewust, want het zou sneu zijn als je straks denkt ‘Waar ben ik aan begonnen?’ of nog erger, als de hond in het asiel belandt.

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Ja dat is duidelijk wel een minpuntje van ons moet ik eerlijk bekennen ... Mijn moeder heeft vroeger een vuilnisbakkie gehad en die luisterde voor geen ene meter maar die is wel 16 jaar geworden omdat mijn moeder veel leuke dingen met hem deed . Mijn moeder en ik zijn echte dierenvrienden ( vooral ik ) . En ja mijn moeder en ik werken en gaan ook naar school maar als ik tijd heb zal ik die altijd aan mijn dieren besteden . En ik las ook iets over dat borders fysiek erg bezig gehouden moeten worden : Noem eens een voorbeeld... :-)

Gr lisanne

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

@ Lisanne, heel veel Borders hebben het geluk dat ze met hun baasje op een sport kunnen gaan, schapendrijven, frisbee, doggydance, flyball.

en gewoon fietsen, zwemmen, spelletjes doen en ook hersenwerk: trucjes leren, kleine taken in huis doen voor de baas bijvoorbeeld (leren dingen halen enzo.)

maar het zijn wel echt leuke honden :-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Hoi Uma, goed dat je het topic er even bij hebt gehaald. In dat topic staat dat je een hondje tot 35 cm in schofthoogte wil. Een border collie is groter.
Er staat ook iets over uitlaten... Maar nogmaals, jouw schoolrooster kan straks veranderen en dan zit de hond alleen. Bovendien kun je over een tijd uit huis gaan, en dan zitten je ouders met de hond. Je moeder wil graag een westie of een jack russel. Ik zou dan voor die rassen gaan. Het is haar hond, niet die van jou. Want straks de hond mee op kamers kan echt niet. Dan moet je fulltime stage lopen, etc... Je kunt nu echt geen hond houden. En nogmaals, het wordt lastig met een pup als die gelijk 3 uur alleen moet zijn.

En je zegt, een jack russel vind je te druk. Een jack russel vind ik een soort mini-border collie: ook intelligent en veel energie. Alleen jack russels zijn iets feller, maar qua energie hebben ze dezelfde behoeften.

Ik las ook nog ergens dat jullie voor een kooierhondje of westie wilden gaan. Wat is daar mee gebeurt? Denk heel goed na voordat je een hond neemt, zeker een border collie.... Ga anders eerst voor een gezelschapshondje, die zijn gewoon veel makkelijker qua opvoeding en verzorging.

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Nog even terug op Angela , Ja wat je zegt over als je een hondje wil dat je alleen maar 3x per dag uit wil laten kan je beter geen Border collie nemen . Dat wil ik absoluut niet ! ik heb in de kerst vakantie de hond van mijn oom en tante een weekje in huis gehad om te kijken hoe dat is een hond in huis . Het is een Kruising van een Soort schaapshond X Labrador . Ik ging s'ochtends 20 minuten met hem uit . s'middags 40 minuten en met de bal en s'avonds 15 minuten . S'ochtends en s'middags moest hij eerst zijn behoeftes aan de lijn doen en toen mocht hij los lopen . Het beviel mijn moeder en ik heel erg alleen werden we wel een beetje gek van de haren . Verharen Borders veel of zelfs niet?

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Lisanne,

dat is in de vakantie. maar je hebt helemaal niet altijd vakantie! dus de hond moet dan nog steeds wel net zo veel bweging krijgen! ook als je gewoon op school zit.

misschien is een minder energyk ras toch beter.. wil je echt geen Cavaliertje meer ofzo? dat zijn ook hondjes die lekker van spelen houden en dat ook echt heel leuk vinden.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

en ook nog even over dat uitlaten.

veel mensen denken dat de hond al genoeg beweging krijgt als hij los mag lopen.
maar dat is ook een beeje saai. vooral bij een Border moet je gewoon dingen met de hond gaan doen buiten.
dan krijgt hij genoeg te doen. anders gaat de hond zich vervelen en dan kan de hond erg vervelend worden.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker


sorry, dit klinkt allemaal een beetje hard. maar ik bedoel het niet stom ofzo.
ik wil aleen maar heel graag dat jullie de goede beslissing maken. want dat is leuker voor jullie en voor de hond :-)

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Nee , ik wil echt een hond die van uitdagingen houd ! en ja je hebt wel geleik dat ik niet altijd vakantie heb . maar mijn moeder is 2 dagen in de week vrij . Wat ik nog helemaal niet heb verteld is dat mijn ouders gescheiden zijn en dat als ik naar mijn vader ga dat de hond dan ook meegaat . Mijn vader en ik hebben bijna nooit wat te doen in het weekend en zullen daarom veel met de hond bezig zijn .

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Ik ga wel eens met mijn moeder over hondensproten praten , kijken wat zei ervan vind als ze het misschien niet zo boeiend vind kan ik nog altijd met de hond bijvoorbeeld aan Flybal doen of Doggydance?

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

misschien is de Sheltie (Shetland Sheepdog) ook wel geschikt voor jullie :-D

het zijn hele mooie hondjes die heel erg van spelen en buiten zijn en sporten houden.
ze zijn kleiner dan de Border Collie en (0ver het algemeen) wat makkelijker.

Shelties zijn ook leuk met kinderen en andere dieren en ik denk dat dat ook een heel leuk hondje voor jullie zal zijn :-D

honden page profiel Mariska & ZenaMariska & Zena

honden foto van Mariska & Zena

Ik vind 20, 40 en 15 minuten lopen op een dag wel erg weinig voor een Border Collie of ander energiek ras.
Mijn Bordeauxdog loopt nog meer dan dat, ook op de dagen dat ik moet werken, in de vakantie of in het weekend lopen nog meer.

Ik loop op een werkdag alles bij elkaar opgeteld zo'n 2 uur met Zena. En er word thuis nog gespeeld.
En in het weekend gaan we altijd naar het bos / strand of duinen en dan ben je nog langer bezig.

En Borders hebben gewoon nog meer nodig, meer beweging maar vooral meer uitdaging en bezigheden.

honden page profiel Jill & BoJill & Bo

honden foto van Jill & Bo

angela verschrikkelijke mooie reactie van je daar hebben mensen wat aan!!!!!!!!!!!!

toppie!

heb zelf een mechelse herder uit werklijn en die hebben ook veel uitdaging en beweging nodig maar ik loop niet meer dan 3x half uurtje met hem(als ik veel tijd heb dan langer).
de rest krijgt die zijn uitdaging bij de hondenclub en hij heeft een tuin waar die energy kwijt kan.

zorg gewoon dat je wel 3-4 keer per dag met de hond kan lopen hoeft geen uren te duren,thuis kan je ze ook goed moe krijgen met spelletjes in de tuin of binnen.

succes ermee

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Daar heb je geleik in! Hij gaat zeker ook 4x per dag uit !

honden page profiel  . .

honden foto van  .

Nou ben benieuwd wat het gaat worden hoor!
Wij krijgen onze Border Collie over 3 weken...
Kan niet wachten.
Onze Border komt van een goede fokker af..
Van Kelly van Hidden Dreams, ze heeft hier ook een profiel.
Angela heeft al heel veel vragen denk ik beantwoord.
Super hoor..
Maar Kelly heeft ook zeer zeker veel verstand van Border Collies..
Wij hebben al vele boeken enz gelezen over het ras, en ben ook al een beetje nerveus..we hebben namelijk altijd jachthonden gehad..
Nu een Border..maar we hebben er zoveel zin in..

Maar heel veel succes en ik ben erg benieuwd welk ras jullie nu zullen aanschaffen.
Bij elk ras is het even spannend he!!

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Misschien is het een idee om samen met je moeder eens bij iemand te gaan kijken die Borders heeft (misschien een fokker).

Zelf heb ik er 5 en jullie zijn altijd welkom als je eens wil komen kijken.
Dat legt makkelijker uit en dan zie je in werkelijkheid hoe ze zijn.

Lein, komt jullie Bolle al over drie weken??
Dat is lekker vervroegd!
Leuk voor jullie!
Jullie gaan vast veel plezier aan dat knappe pupje beleven!!

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Ik zou ook zeker zo'n 2 uur per dag wandelen in totaal. Ik weet niet hoe oud je moet zijn om hondensport te doen, ik denk bij de meeste hondenscholen rond de 15/16 jaar. Als ik het zo lees allemaal Lisanne, denk ik dat jullie toch voor een ander ras moeten gaan. Geen border collie. Je moeder moet werken, door de weeks heeft je vader ook geen tijd voor de hond, jij moet naar school. In het weekend en in de vakantie hebben jullie veel tijd, maar de hond moet ook buiten de vakanties uitgelaten worden. Nogmaals: je rooster is nu ideaal, maar je wordt straks ouder en gaat studeren en dan heb je waarschijnlijk niet meer zoveel tijd voor de hond. Je moet er van uitgaan dat je moeder een hond neemt en die moet er ook zonder jou voor kunnen zorgen. Je maakt een keuze voor een hond wel voor 10-15 jaar. Het is nu lastig overzien hoe jouw toekomst er uit gaat zien.

Tenzij je moeder helemaal voor een border wil gaan en de hond kan/wil geven wat hij/zij nodig heeft, maar anders zou ik het bij een ras houden die zij graag wilt. Een gezelschapshondje of een ander ras met wat minder werkvermogen.
Ook is het lastig met een pupje. Die kan niet zo lang alleen zijn, als je moeder een aantal dagen werkt. Is er dan een oppas? Anders zou ik eerder voor een herplaatser gaan, zonder traumatisch verleden.

Ik hoop voor jullie dat jullie een ras tegenomen die helemaal past in jullie gezinssituatie. Zo te lezen ben je dol op dieren/honden en wil je er graag mee wandelen.

@ Jill, dank je wel *bloos* O-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

die=dat

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Dankje wel Angela dat je me zo goed helpt ! Maar we nemen de pup ( als het uitkomt ) in de vakantie en dan neemt mijn moeder nog 3 extra weken vrij ...

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Maar een pupje kan na een aantal weken niet 3 dagen alleen zitten de hele dag. Is er dan oppas?

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Mijn moeder komt een half uurtje rond 12 uur dan kan ze even van haar werk weg dan laat ze haar uit enzo

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Dat is voor een pup nog niet genoeg hoor, de hele dag thuis en dan een half uurtje uitlaten. Bij een volwassen hond kan dit wel.

honden page profiel jaimejaime

honden foto van jaime

ik zou gewoon de gezeldschaphond nemen als ik jullie was een blokkie om en wat fietsen en doen is leuk na een tijd wordt de conditie lekker groot van de hond en moet je alleen maar meer doen om hem moe te krijgen en de border moet ook geestelijk moe worden en inet alleen maar lichamelijk

honden page profiel Lisanne & BindiLisanne & Bindi

honden foto van Lisanne & Bindi

Ja daar hebben julie wel geleik in . Ik heb het met mijn moeder over een Markiesje gehad en ze zei dat ze even op internet was gaan zoeken , en ze zei dat hoe ze het karakter beschreven dat dit een ideaale hond voor ons is ! :-D

honden page profiel  . .

honden foto van  .

Ik heb alleen wel ooit gehoord dat er voor markiesjes wel een wachttijd is.
Me vriendin wilde er ook eentje, en die staat op de wachtlijst!
Dus ik ben benieuwd hoor.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kan iemand mij informeren over de Bordercollie ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^