Zieke puppy, kan niet meer wandelen...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  
Pfff. Ik geef gewoon een tip hoor. Niet iedereen heeft duizenden euro's op de plank liggen voor allerlei onderzoeken, specialisten en behandelingen. Dan kan mijn tip best wel eens handig zijn. "

 Misschien goed bedoelt van je Liz, maar dat zijn geen antwoorden voor Lisa, ze is bezorgd over haar pup, vraagt advies daarvoor, geen antwoorden of het een rashond is of niet...ze stelt de fokker in kennis dat mmoet voldoende voor haar zijn...adviezen over de zieke pup kan je tuurlijk geven, maar laat of het een ras hond is of niet weg......

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" De reden dat ik dat vraag is omdat een bc een bepaald gen heeft waardoor ze geen exil mogen hebben. Ze kunnen dan verlamd raken. "

Als je niet precies weet hoe het zit, reageer dan niet of zoek het eerst op. Ik neem aan dat je het over MDR1 hebt? Onder de border collies met stamboom in Nederland komt het MDR1-gen defect niet voor. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Zou je willen vertellen van welke fokker hij komt?

Of wil je dat niet bekend maken?

Als het echt goede fokkers zijn zullen ze er niks tegen hebben dat je hun kennelnaam vernoemt.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Wat is het belang van het bekendmaken van de fokker.... voor zover ik weet heeft het nest/fokker geen enkele invloed op het wel of niet ontstaan van hersenvliesontsteking bij pups/jonge honden

 

Mocht je engels goed genoeg zijn, in de HP encyclopedie is een goed stuk geschreven 

honden-encyclopedie/wid_384-hersenvliesontsteking.php

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" De reden dat ik dat vraag is omdat een bc een bepaald gen heeft waardoor ze geen exil mogen hebben. Ze kunnen dan verlamd raken. "

Niet altijd, dat komt wereldwijd bij minder dan 5% van de Border Collies voor. Het gen wordt het MDR1-gen, maar tegenwoordig wordt 't het ABCB1-gen genoemd.  Dan zijn ze extra gevoelig voor allerlei medicijnen, narcose en ontworming.  Ik neem aan dat de fokker daarop heeft getest?

 

https://dierenartsdelaak.nl/mdr1-gen-defect-bij-collies-en-aanverwante-rassen/

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Wat is het belang van het bekendmaken van de fokker.... voor zover ik weet heeft het nest/fokker geen enkele invloed op het wel of niet ontstaan van hersenvliesontsteking bij pups/jonge honden
 "

 Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat de afkomst van deze pup niet echt proper is.

Hoe weet jij of die pup het niet opgelopen heeft bij die fokker?

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

"  Niet erg handig om een fokreglement van een rasvereniging te gebruiken als voorbeeld terwijl het gaat om een hondje zonder stamboom. En daar zit de crux. Wanneer er geen stamboom is, zijn er vaak geen testen gedaan en wordt er niet doorgeplozen hoe het zit met aangeboren afwijkingen in de familie.
 
Dus als het toch iets aangeborens is, vind ik het terecht om de kosten te verhalen op de fokker, hoe aardig die ook mag zijn.
 
Dit is nu juist de reden dat velen met mij hier waarschuwen voor het kopen van een "ras" pup zonder stamboom. "

 Het maakt helemaal niet uit of het een stamboom hond is of niet. Recht is recht en het zit dus anders in elkaar dan jij hier loopt te verkondigen. De fokker moet onderzoek hebben gedaan naar ziektes die vaak binnen het ras voorkomen. Mocht iemand een pup hebben die een stofwisselingsziekte blijkt te hebben en die stofwisselingsziekte komt niet vaak voor binnen dat ras (of het ras waarvoor het verkocht wordt), dan kan die fokker niet aansprakelijk gesteld worden. 

 

Er is ook gewoon een verschil tussen een fokker die particulier een pup verkoopt, of dat als bedrijf doet. In het laatste geval kun je je beroepen op het consumentenrecht (wat het als koper iets makkelijker maakt), in het eerste geval niet.  Als particulier ben je nog steeds verantwoordelijk voor de gezondheid van je pups, en dien je je honden gewoon te testen voor je er mee fokt, maar als je een border collie verkoopt (ook zonder stamboom) dan test je dus de veelvoorkomende ziektes bij de borders. Al die andere testen zijn niet nodig, klaar. En daar kan Dier & Recht ook helemaal niets mee. 

 

Ik weet prima hoe het zit met stamboom vs. stamboomloos. En ik wéét dat stamboomloos vaak inhoudt dat er niet getest is. Maar je hebt zelf onderzoeksplicht en alle dingen die fout kunnen gaan op de fokker willen verhalen vind ik echt triest. Het blijft nou eenmaal een levend wezen. 

 

Hoe gaat het met je pup, Liza? 

 

Hier heb je nog meer uitleg, van het LICG. Algemener kun je het niet hebben. 


I

honden page profiel JamaicaJamaica

" Als je niet precies weet hoe het zit, reageer dan niet of zoek het eerst op. Ik neem aan dat je het over MDR1 hebt? Onder de border collies met stamboom in Nederland komt het MDR1-gen defect niet voor.  "

 Ten eerste weet ik precies waar ik het over heb, maar ik vermoed dat ts er nooit van heeft gehoord dus de bijzonderheden vond ik niet belangrijk om te vermelden. Ten tweede: Waar zie jij staan dat deze pup een stamboom heeft?

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

"  Ten eerste weet ik precies waar ik het over heb, maar ik vermoed dat ts er nooit van heeft gehoord dus de bijzonderheden vond ik niet belangrijk om te vermelden. Ten tweede: Waar zie jij staan dat deze pup een stamboom heeft? "

Maar waarom schrijf je dan: "De reden dat ik dat vraag is omdat een bc een bepaald gen heeft". Want dat slaat dus nergens op, ze hebben geen "bepaald" gen. Het gaat om een gen-defect die op kan treden bij collie achtige honden. 

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

"  Ten eerste weet ik precies waar ik het over heb, maar ik vermoed dat ts er nooit van heeft gehoord dus de bijzonderheden vond ik niet belangrijk om te vermelden. Ten tweede: Waar zie jij staan dat deze pup een stamboom heeft? "

 

Tja. Het lijkt misschien nogal zeuren om het zeuren, maar wat je zei klopt dus niet. Elke hond heeft het mdr1 gen, het gaat pas fout als de mutatie (defect) er is. Door het defect mist er een eiwit dat het hersenweefsel en centrale zenuwstelsel beschermd, de barrière die er normaal is om die delen te beschermen, is (gedeeltelijk) weg. 


Het is dus niet gek om te benoemen, maar je uitleg is niet goed. Verder zijn er veel meer middelen onveilig voor mdr1 dragers en lijders dan alleen Exil. Het gaat namelijk om specifieke stoffen. 

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Cees Lameijn vragen van Diamond fauna! 

 

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë 3 doggies

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Zo begon ik ook met Puppie Ozzie...

Zowizo heel rustig aan met wandelen....wat ik las heeft hij een val van het bed gemaakt. Dan kan het zijn dat hij dus verkeert terecht gekomen is. Je zou eens met hem ook naar een honden chyropraktiker kunnen gaan, die de botten goed kan zetten. Het probleem kan ook uit de rug of nek komen. Zij kunnen dat goed voelen. Dierenartsen weten vaak weinig van het bottenstelsel, chyropraktikers weten op dit gebied veel meer. 

honden page profiel RoaldRoald

honden foto van Roald

" Maar waarom schrijf je dan: "De reden dat ik dat vraag is omdat een bc een bepaald gen heeft". Want dat slaat dus nergens op, ze hebben geen "bepaald" gen. Het gaat om een gen-defect die op kan treden bij collie achtige honden.  "

 Klopt wat je zegt daarom doen (verantwoorde) fokkers tegenwoordig ook op IGS en MDR1 testen. Ook kunnen collieachtige rassen overgevoeliger reageren op bestrijdingsmiddelen als wormpillen en vlooien druppels met name als er ivermectine in zit. Die drie van ons konden de eerste nacht na het druppelen vrij onrustig daardoor zijn.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Lisa,

 

Hoe gaat het nu met Oscar?

 

honden page profiel JamaicaJamaica

" Maar waarom schrijf je dan: "De reden dat ik dat vraag is omdat een bc een bepaald gen heeft". Want dat slaat dus nergens op, ze hebben geen "bepaald" gen. Het gaat om een gen-defect die op kan treden bij collie achtige honden.  "

 Typisch dat je dat deel van mijn reactie eruit haalt maar geen antwoord geeft op mijn vraag waar jij leest dat deze pup een stamboom heeft. Dat is namelijk het belangrijkste deel voor ts, want als haar pup geen stamboom heeft kan hij dus wel degelijk dit gendefect hebben. Er zijn namelijk genoeg bordercollies verlamd geraakt door medicijnen als exil.

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Wat vreselijk dat je pupje zo ziek is, Lisa. Ik herken dit niet, daar kan ik je niet mee helpen, maar hoop wel van harte dat het beter gaat met je hondje.

Voor de rest, mensen, waar gaat dit allemaal nou weer over? Of het woordje 'altijd' nou wel of niet correct gebruikt wordt, of 'een bepaald gen hebben' wel of geen goede benaming is voor 'een afwijkend MDR1 gen hebben', dat is toch helemaal niet belangrijk hier?

honden page profiel Nadine Nadine 3 doggies

honden foto van Nadine

Zeer veel beterschap voor je hondje 

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

" Wat vreselijk dat je pupje zo ziek is, Lisa. Ik herken dit niet, daar kan ik je niet mee helpen, maar hoop wel van harte dat het beter gaat met je hondje.

Voor de rest, mensen, waar gaat dit allemaal nou weer over? Of het woordje 'altijd' nou wel of niet correct gebruikt wordt, of 'een bepaald gen hebben' wel of geen goede benaming is voor 'een afwijkend MDR1 gen hebben', dat is toch helemaal niet belangrijk hier? "

 Als je mensen advies geeft is het natuurlijk wel handig dat je het goed omschrijft. Het idee was niet slecht, maar door het fout te benoemen (ze hebben een bepaald gen) gaan mensen die het lezen het ook zo noemen. En zo krijg je dus mensen die ervan overtuigd zijn dat iets zo en zo zit, terwijl dat niet is. Als iemand beweert dat 1+1=3 is, dan zeg je er toch ook wat van? 

honden page profiel JamaicaJamaica

"  Als je mensen advies geeft is het natuurlijk wel handig dat je het goed omschrijft. Het idee was niet slecht, maar door het fout te benoemen (ze hebben een bepaald gen) gaan mensen die het lezen het ook zo noemen. En zo krijg je dus mensen die ervan overtuigd zijn dat iets zo en zo zit, terwijl dat niet is. Als iemand beweert dat 1+1=3 is, dan zeg je er toch ook wat van?  "

 Je bent zo druk bezig met muggenziften dat je het belangrijkste vergeet, namelijk dat deze pup dat gen-defect kan hebben en hierdoor verlamd kan zijn.

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

"  Als je mensen advies geeft is het natuurlijk wel handig dat je het goed omschrijft. Het idee was niet slecht, maar door het fout te benoemen (ze hebben een bepaald gen) gaan mensen die het lezen het ook zo noemen. En zo krijg je dus mensen die ervan overtuigd zijn dat iets zo en zo zit, terwijl dat niet is. Als iemand beweert dat 1+1=3 is, dan zeg je er toch ook wat van?  "

 


Jamaica heeft toch uitgelegd er in de eerste instantie niet te diep op in te willen gaan en daarom de uitdrukking 'een bepaald gen' te gebruiken in plaats van 'een afwijkend MDR1 gen'. Dat is niet zozeer fout, alleen wat minder precies.

Jouw rekensom kan iets preciezer geschreven ook zijn 1,451 + 1,438 = 2,889



Hmm, ik had er achter willen zetten is ongeveer gelijk aan (afgerond) 3, maar het forum kent het 'is ongeveer gelijk aan symbool' niet.

Verder, als je hier erg graag nog op door wilt gaan graag per PB, laten we dit topic toch maar gewoon voor Lisa en haar pupje houden.

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

"  Je bent zo druk bezig met muggenziften dat je het belangrijkste vergeet, namelijk dat deze pup dat gen-defect kan hebben en hierdoor verlamd kan zijn. "

 
Nee hoor, dat vergeet ik niet. Ik heb namelijk het antwoord gelezen dat het 4 weken gelezen is dat pup is ontwormd. Die vergiftiging door het mdr1 defect, is nu dus niet heel logisch meer. 

 

Verder heb ik volgens mij best wat nuttig advies gegeven  En ik ben heel benieuwd hoe het met de pup gaat. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

@ TS:  hoe is het inmiddels met je hond? 

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 29 december om 18:44 --

honden page profiel lisalisa

honden foto van lisa

Ondertussen gaat het al een stuk beter me Oscar. Hij is weer super speels en lief. En het belangrijkste, hij begint terug te wandelen. Het is nog wankel maar we merken iedere dag beterschap. Hopelijk blijft het de goede kant uitgaan. Bedankt voor jullie medeleven!

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Raar dat je niet antwoord op mijn bericht over de vraag van welke fokker je hond komt...

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Luz Het hondje is bij deze eigenaren, het is nu zoals het is...wanneer je een ziek hondje hebt voel je je al naar genoeg. Iedereen weet ondertussen wel wat je duidelijk probeert te maken, maar de situatie is nu zoals hij is. Niet iedereen heeft een stamboom hond. Ik heb hier nu twee rete sterke honden zonder stamboom...dat kan ook. Bij een eerste hond weet je ook niet heel goed de weg nog, daar heb je ervaring voor nodig. Niet iedereen die begint aan honden weet wat een broodfokker is bijvoorbeeld. Stamboomhonden zijn ook niet altijd even gezond...er kan altijd een tere, zwakke hond in zo'n nest zitten. Het maakt geen snars uit. Soms zie je wel fokkers die enorm goed de honden socialiseren en daar heel goed werk in doen...maar in dit geval zul je hier maar mee zitten.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Niet iedereen heeft een stamboom hond.  Het maakt geen snars uit. "

 In dat geval kunnen de stamboomfokkers net zo goed stoppen met testen en familielijnen napluizen. Als het toch niets uitmaakt...

honden page profiel JamaicaJamaica

"  In dat geval kunnen de stamboomfokkers net zo goed stoppen met testen en familielijnen napluizen. Als het toch niets uitmaakt... "

 Wij hebben er 3 met stamboom en 2 zonder. Laten nu de stamboomhonden een abonnement hebben bij de da. Je kunt het zo raar niet bedenken of ze hebben het (gehad). Voor mij zegt dat papiertje dus helemaal niets. Het is een feit dat kruisingen vaak gezonder zijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ondertussen gaat het al een stuk beter me Oscar. Hij is weer super speels en lief. En het belangrijkste, hij begint terug te wandelen. Het is nog wankel maar we merken iedere dag beterschap. Hopelijk blijft het de goede kant uitgaan. Bedankt voor jullie medeleven! "

 Lisa, bedankt voor je update.....en nu op weg naar een goed herstel...

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Ondertussen gaat het al een stuk beter me Oscar. Hij is weer super speels en lief. En het belangrijkste, hij begint terug te wandelen. Het is nog wankel maar we merken iedere dag beterschap. Hopelijk blijft het de goede kant uitgaan. Bedankt voor jullie medeleven! "

 

Lisa,

 

Fijn om te lezen dat het veel beter met Oscar gaat.

 

Blijft de dierenarts bij de diagnose hersenvliesontsteking?

Wordt dit behandeld met een antibiotica kuur?

Ga je geen beenmergpunctie laten doen?

 

Hopelijk herstelt Oscar spoedig volledig.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

" Ondertussen gaat het al een stuk beter me Oscar. Hij is weer super speels en lief. En het belangrijkste, hij begint terug te wandelen. Het is nog wankel maar we merken iedere dag beterschap. Hopelijk blijft het de goede kant uitgaan. Bedankt voor jullie medeleven! "

 

Stille meelezer hier; blij te zien dat je kleine mannetje zich beter voelt! Ik duim voor je dat hij snel vooruit gaat ;-)

pagina 2 van 3 123
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^