Wie wil er met ons meedenken?? -Wolf of Wilderness, opgezette buik, vreemde lucht, meer drinken-

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ..

honden foto van .

Achtergrond informatie:
Toen Puk bij ons kwam wonen kreeg ze Purina Beneful gezond gewicht brokken (kip). Niet het allerbeste voer maar Puk heeft gevoelige darmen/maag en overstappen zagen we niet zitten. Daarbij deed ze het gewoon heel goed op deze brokken.

Tot afgelopen zomer .. Puk had enorm veel last van jeuk en krabben. We zaten met onze handen in het haar want het leek erg op een allergie. Maar waar moest ze dan allergisch voor zijn??

Na wat 'testen'(voedsel weglaten etc.) kwamen we erachter dat het zeer waarschijnlijk aan graan lag. We zijn toen overgestapt op Wolf of Wilderness Blue River, een graanvrije brok. Tijdens het overstappen zag je duidelijk de klachten afnemen bij Puk en sinds dat ze (nu een maand) volledig over zit op dit voer heeft ze geen last meer van jeuk.

Maar dan komen we nu bij het volgende probleem:
Sinds dat Puk het nieuwe voer krijgt is haar buik behoorlijk opgezet (ze lijkt wel zwanger!), drinkt ze meer water dan voorheen. Ze drinkt nu tussen de 1 á 1.2 liter water per dag ongeveer. Voorheen was dit minder. En ze heeft van tijd tot tijd last van een hele aparte geur bij haar kont. Ik omschrijf het als een 'ijzerachtige' geur. Alsof je je huissleutels/muntgeld in je handen hebt en daarna aan je handen ruikt. Mijn zusje omschrijft het als een aarde achtige lucht. Er komt dan ook een druppeltje vocht vrij bij haar anus.

Puk is verder helemaal in orde. Ze heeft geen pijn. Haar poep is gewoon normaal. We mogen gewoon aan haar (dikke) buik zitten en er zelfs een beetje in duwen. Haar darmen rommelen ook niet en ze laat niet meer scheetjes of boertjes dan normaal.

Kan het zo zijn dat de nieuwe brokken heel erg opzetten en er daardoor voor zorgen dat haar buik zo opgezet is?? Zo ja, wat kunnen we het beste doen?? Komt het door de brokken dat ze meer drinkt?? Hoort die vreemde lucht (bij haar anus) bij deze brokken??

Extra info over Puk:
Puk heeft een rund allergie(niet allergisch voor de runderhuid) en nu dus ook zeer waarschijnlijk een graan allergie. Ze heeft een allergie voor het vocht uit glazenpotjes groente. Ook heeft ze hooikoorts/gras/pollen allergie en is ze allergisch voor bepaalde bloemen die uit bloembollen komen. Dit alles uit zich bij Puk in jeuk over haar lijf en/of groen snot en irritatie bij haar ogen.

Volgens de verpakking mag Puk 230 gram brokken per dag(gebaseerd op 18 kg lichaamsgewicht). Ze krijgt bij ons 2 x 100 gram per dag. Ook krijgt ze 60 gram gekookte groente en 4/5 kleine stukjes gekookte kip of een half eitje. Tijdens het uitlaten krijgt ze (hele) kleine stukjes gedroogde kip, 10-15 gram per dag. Ongeveer 3-4 keer per week krijgt Puk iets om te kauwen. Vaak is dat dan een konijnenoor (zonder bont), een stukje vissenhuid, een klein rolletje runderhuid met kip of iets dat erop lijkt.
Ze heeft ook altijd een groot kauwbot in huis liggen maar daar heeft ze de laatste tijd geen interesse meer in (dat is met vlagen).

Puk weegt 20 kg en heeft het formaat van een behoorlijk grote ras beagle. Haar ideale gewicht zou rond de 18 kg zijn.

Ook heeft Puk sindskort de diagnose 'luie anaalklieren' van de dierenarts gekregen. Vroeger (vorige baasjes) zijn haar anaalklieren -onnodig- veel uitgeknepen. Waardoor wij nu ongeveer 3 keer per jaar naar de dierenarts moeten om ze uit te laten knijpen (al een stuk minder dan dat vroeger nodig was...). Ook de laatste keer(maand geleden) is Puk weer volledig gezond verklaard na een korte algemene check up, behalve haar luie anaalklieren... (misschien heeft dit met die geur te maken??)

Hopelijk heb ik zo een compleet mogelijke situatie geschetst en kunnen jullie mij helpen met advies en mogelijke oorzaken en oplossingen.

Heel erg bedankt voor het lezen!

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Zijn t niet de anaalklieren?

 

Dat vele drinken kan ook toeval zijn en niks met de voeding te maken hebben. Ik zou toch even naar de da, misschien iets met de nierfuncte?

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Een dikke buik is nooit goed, wat voor diersoort geef je nu?

Ik zou voor een andere brok gaan.

Is de buik aan 2 kanten dik of aan 1 kant dikker, erg belangrijk dus op letten.

Bloed ruikt naar ijzer, dus ik vind het maar verontrustend wat je schrijft, ook al heeft Puk nergens geen last van, misschien toch haar ontlasting opvangen en naar de dierenarts.

honden page profiel ..

honden foto van .

Het was al een lang verhaal maar ik zie nu dat ik dat erbij vergeten te vermelden ben oeps... 

 

Het is geen bloed waar de geur afkomstig van is. Ik heb vanavond een wcpapiertje langs haar kont gehaald en daar was wel vocht op te zien maar geen rode kleur (ook geen verdunde rode kleur). Het is ook een andere 'ijzer geur' dan bloed. 

 

Het is aan beide kanten opgezet en alleen nadat ze gegeten heeft. Als ze al 6 uur niks heeft gehad dan is haar buik normaal. Maar zodra ze brokken krijgt dan zet hij weer op. 

 

Nu krijgt ze kip met zalm brokken. 

 

Dankjewel voor de reacties! 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Oke, toch is een te dikke buik niet goed door het eten, het is echt een spijsverterings ding, je weet zelf wel als je een dikke opgezette buik hebt dat dat niet prettig is, en honden zijn keihard voor zichzelf.

Maar is het nu aan 1 kant of 2 kanten, je moet ook maar eens over een maagdilatatie gaan lezen, Faro heeft dit 3 keer gehad, en het is een voorloper van een maagkanteling.

Dat wil niet zeggen dat dit het is, tenzij 1 kant dikker is, ik weet alleen even niet welke kant.

Faro had wel pijn trouwens, ook niet onbelangrijk om te vertellen en dat heeft puk volgens jou niet.

Zit puk niet vol met lucht dan, hoor je haar scheten laten als ze loopt buiten?

Ik zou het niet vertrouwen en helaas toch weer naar een andere brok gaan zoeken.

 

 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Als ze extreem veel drinkt zal ze ook een volle maag hebben natuurlijk.

 

De brokken zwellen wel aardig op maar niet zo erg als brokken met graan.

 

En anders moet je eens kijken naar een geperste graanvrije brok.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Je schrijft dat ze kip met zalm brokken krijgt. Onze vroegere hond had ook allergie van rund, maar ook van kip. Zou het niet kunnen dat ze (ook) niet tegen kip kan en daar een dikke buik van krijgt ?

 

Ik denk hier aan omdat je ook schrijft dat als ze al 6 uur niks heeft gehad dan is haar buik normaal. Pas als ze de brokken krijgt, zwelt haar buik op. Zou als ik jou was van brok veranderen...

honden page profiel ..

honden foto van .

Dankjewel voor de reacties! En sorry voor mijn latere reactie. 

 

@ Yooop 

Het is zeker onprettig als ze zn volle buik heeft. Ondanks dat ze er zelf geen last van lijkt te hebben willen we hier natuurlijk wel vanaf. 

Ik heb gelezen over een maagdilatatie maar Puk heeft al die symptomen niet behalve een dikke buik. 

Ze laat maar heel weinig scheten (zoals ze altijd gedaan heeft). 

 

@ Kees

Zo denken wij ook dat ze door het water dat ze meer binnen krijgt en iets meer brokken dan voorheen dat haar maag nu een stuk voller (en dus dikker) is. 

Ik ga zeker even kijken naar geperste brokken. 

 

@ Sas 

Ik denk niet dat het een allergie voor kip is. Ze kreeg brokken met kip en graan. Opeens kreeg ze allergie klachten. Toen zijn we over gestapt op graanvrije brokken met kip. Nadat ze dit voer kreeg zijn alle allergie klachten verdwenen. 

 

We zitten er inderdaad over na te denken om (alweer) van brok te veranderen. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Je zou deze kunnen proberen.

 

https://shop.dogloversgold.eu/Webwinkel-Product-190544371/DLG-Cold-Pressed-Ocean-Fish-&-Potato-Grain-Free-13kg.html

 

Die is er ook in 5 kilo.

 

 

Hoewel ze juist ook op de kruiden kan reageren.

honden page profiel ..

honden foto van .

" Je zou deze kunnen proberen.
 
https://shop.dogloversgold.eu/Webwinkel-Product-190544371/DLG-Cold-Pressed-Ocean-Fish-&-Potato-Grain-Free-13kg.html
 
Die is er ook in 5 kilo.
 
 
Hoewel ze juist ook op de kruiden kan reageren. "

 Dankje voor de tip! Ik ga morgen (nou ja, straks) de brok beter bekijken! 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Hier kun je ook nog even speuren.

 

https://www.voerwijzer.com/geperste-brokken-vergelijken/

 

Andere mogelijkheid is Wolfsblut, dan kun je een onbekend dier proberen. Dat zijn geen geperste brokken.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Meedenken:

 

een hond met allergieen/overgevoeligheden heeft een verstoord immuunsysteem. Tachtig procent van het immuunsysteem komt vanuit de darm. Is de darmwand verstoord, kunnen er stoffen in het bloed komen die daar niet horen en het lichaam daarop gaat reageren waardoor het ook gaat reageren op alle mogelijke andere stoffen waar het anders niet op zou reageren.

 

Het lijkt dus zinvol haar darmen zo gezond mogelijk te krijgen.

 

 

De vraag is natuurlijk, hoe komt die darmwand beschadigd. Dat kan zijn door stoffen die daar niet thuis horen zoals bepaalde toevoeginen in het voedsel die het lichaam niet nodig heeft, en/of voedsel van inferieure kwaliteit, ook tekorten kunnen meespelen. Ook bepaalde medicatie, vaccinatie, toxicatie kunnen de darmen beschadigen.

 

 

Vandaaruit lijkt het mij het belangrijkst om voor een goede biologische voeding uit te gaan als basis. De kwaliteit is belangrijk.

 

Om de darmwand te herstellen zou je kunnen denken aan detoxen, maar dat zou ik alleen onder begeleiding doen.

Verder lijkt probiotica zinvol. Ik geef Jenna gewoon gefermenteerde groenten, zij vindt dat lekker en je hebt gelijk heel veel stammen. Maar niet elke hond lust dat denk ik. Maar je zou ook bijv. kokosmelk kunnen fermenteren. Of probiotica kopen.

 

Dan heb je nog de voedingsleer volgens de chinese traditionele geneeskunde.

Volgens hen is een hond met allergieen "te warm". Het is dan zinvol om geen verwarmende diersoorten te nemen zoals zalm. (Bovendien kan je je afvragen of zalm nog wel zo gezond is tegenwoordig).

 

Hier staat een lijstje van warme, koude en neutrale voedingsmiddelen.

http://www.dogsnaturallymagazine.com/allergies-food-energetics/

 

 

Verder zou ik een allergische hond niet meer enten. (tenzij natuurlijk met zinvolle reden) en kiezen voor natuurlijke anti vlo, en tekenmiddelen. Ontwormen alleen wanneer nodig (wij doen dat ook met chinese kruiden) dus titeren.

 

Vandaar dat ik voor biologisch, liefst ecologisch voer zou gaan.

 

 

Zelf voor Jenna kook ik inmiddels zelf, en 2 dagen per week barft ze, rekening houdend met de diersoorten en seizoen e.d. In de winter als het vriest, krijgt ze af en toe ook wild bijvoorbeeld, alhoewel dat verwarmend is.

 

 

 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Met dobry eens, zalm is zo ongezond en een te warme diersoort, beter eend paard konijn, en ik denk gewoon dat de buik het niet eens is met de brokken.

Niet enten wat Dobry zegt, zeker mee eens maar wel titeren, zodat als het nodig is je op maat kan enten.

Detoxen, zeker alleen met begeleiding doen, ik denk alleen dat je de juiste brok moet vinden en dan ben je al een eind.

Probiotica is goed, alleen mijn oude Holist (die van Roos) die vertelde dat iedereen maar denkt dat probiotica goed is, en zomaar geeft, maar een teveel aan goed bacterieen zou ook niet goed zijn, klonk wel logisch, al krijgt Faro wel elke dag probiotica, maar dat komt door zijn klysma's.

Een dikke buik door voeding hoort gewoon niet.

Als je vis wilt geven geef dan geen zalm maar maar een visbrok zonder zalm.

 

 

honden page profiel ..

honden foto van .

Dankjewel allemaal voor de reacties!!

 

We waren sowieso al aan het nadenken over titeren. Sinds een tijdje doet onze dierenarts dit ook dus dat zou zeker een optie zijn voor de volgende enting. 

 

Ik ga straks alle linkjes bekijken over voeding etc. 

 

Ook gaan we maandag met de dierenarts bellen want we willen 100% zeker zijn dat het niks ernstigs is. En daarna gaan we opzoek naar een nieuwe brok(zonder zalm). Mocht dit onvoldoende helpen dan gaan we kijken naar probiotica etc. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Dankjewel allemaal voor de reacties!!
 
We waren sowieso al aan het nadenken over titeren. Sinds een tijdje doet onze dierenarts dit ook dus dat zou zeker een optie zijn voor de volgende enting. 
 
Ik ga straks alle linkjes bekijken over voeding etc. 
 
Ook gaan we maandag met de dierenarts bellen want we willen 100% zeker zijn dat het niks ernstigs is. En daarna gaan we opzoek naar een nieuwe brok(zonder zalm). Mocht dit onvoldoende helpen dan gaan we kijken naar probiotica etc.  "

 Wat voor diersoorten kan Puk wel tegen, misschien kunnen we helpen met zoeken?

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Wat vissoorten heeft acana best 2 goede soorten brokken

en Alpha Spirit OnlyFish

Paard Wolfsblut – Wide Plain

 

Ik heb op biologisch gezocht maar dan vind je niet veel ( niks)met koele diersoorten.

Ik heb alleen naar de diersoorten gekeken en zonder granen.

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

misschien is yarrah  iets?

 

https://www.yarrah.com/product/hondenvoer-droog-graanvrij-2/

 

Moeten het perse brokken zijn, anders zou je ook eens bij Bandit of Carnibest kunnen kijken.

 

het is echt lastig om iets te vinden wat redelijk aan mijn eisen voldoet, zelf zou ik bijv. nooit voor lam gaan hoe gezond dat voor de hond ook zou kunnen zijn. Als het dan een dier moet zijn dan wel een volwassen dier. Maar goed dat is dan weer een heel andere discussie.

 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" misschien is yarrah  iets?
 
https://www.yarrah.com/product/hondenvoer-droog-graanvrij-2/
 
Moeten het perse brokken zijn, anders zou je ook eens bij Bandit of Carnibest kunnen kijken.
 
het is echt lastig om iets te vinden wat redelijk aan mijn eisen voldoet, zelf zou ik bijv. nooit voor lam gaan hoe gezond dat voor de hond ook zou kunnen zijn. Als het dan een dier moet zijn dan wel een volwassen dier. Maar goed dat is dan weer een heel andere discussie.
  "

 Lam is ook een hete diersoort, een hond met allergieën verdraagt lam slecht.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

"  Lam is ook een hete diersoort, een hond met allergieën verdraagt lam slecht. "

 ja idd, ik bedoelde het alleen als voorbeeld dat het soms lastig is,

 

 stel je hond verdraagt als einige diersoort lam. Dan nog zou het voor mij geen optie zijn om mijn hond een babydier te laten eten. Dat voelt heel verkeerd.

 

nouja best offtopic dus

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

"  ja idd, ik bedoelde het alleen als voorbeeld dat het soms lastig is,
 
 stel je hond verdraagt als einige diersoort lam. Dan nog zou het voor mij geen optie zijn om mijn hond een babydier te laten eten. Dat voelt heel verkeerd.
 
nouja best offtopic dus "

 Tja dan kies ik toch voor mijn hond als er geen alternatieven zijn.

honden page profiel ..

honden foto van .

Dankjewel voor alle suggesties! 

We wachten eerst even de dierenarts af. 

 

Het lijkt of haar buik nu iets minder opgezet is maar alsnog willen we even het zekere voor het onzekere weten en dan gaan we verder kijken naar brokken etc. 

 

Puk kan alleen niet tegen rund voor zover we nu weten. 

 

En uiteraard sla ik alle tips van jullie op! Nogmaals bedankt! 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

succes!

honden page profiel ..

honden foto van .

*Update*

 

Puk is bij de dierenarts geweest. 

 

Haar anaalklieren zaten helemaal vol. Dus die zijn weer leeg geknepen. Daar kan dus die lucht vandaan komen. Het is wel erg snel ten opzichte van de vorige keren. Maar haar anaalklieren zijn verder gewoon in orde (geen ontsteking of iets). 

 

Ze drinkt opzich genoeg nu en we denken dat ze voorheen juist te weinig dronk. 

 

De dierenarts adviseert om op dit voer te blijven en Puk 20% minder te gaan voeren. Haar buik is medisch gezien helemaal in orde. De dikte kan komen door het uitzetten van de brokken en het meer water drinken. Dit vormt geen direct gevaar is ons vertelt. 

 

Nogmaals bedankt voor al het advies! 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" *Update*
 
Puk is bij de dierenarts geweest. 
 
Haar anaalklieren zaten helemaal vol. Dus die zijn weer leeg geknepen. Daar kan dus die lucht vandaan komen. Het is wel erg snel ten opzichte van de vorige keren. Maar haar anaalklieren zijn verder gewoon in orde (geen ontsteking of iets). 
 
Ze drinkt opzich genoeg nu en we denken dat ze voorheen juist te weinig dronk. 
 
De dierenarts adviseert om op dit voer te blijven en Puk 20% minder te gaan voeren. Haar buik is medisch gezien helemaal in orde. De dikte kan komen door het uitzetten van de brokken en het meer water drinken. Dit vormt geen direct gevaar is ons vertelt. 
 
Nogmaals bedankt voor al het advies!  "

 Ah goed nieuws! Wel balen dat de klieren weer vol zaten.

honden page profiel ..

honden foto van .

"  Ah goed nieuws! Wel balen dat de klieren weer vol zaten. "

 

Ja behoorlijk balen. We gaan het een tijdje aankijken. Ze heeft er zelf geen last van en ze zijn niet ontstoken. Mocht het toch erger worden (dat lekken) of mocht ze er last van krijgen dan is een operatie de allerlaatste optie. Maar dat stellen we zo lang mogelijk uit want het schijnt best een pittige operatie te zijn en mijn ouders hebben er al nare ervaringen mee met een hond van vroeger. 

 

Voor nu hoop ik dat we niet meer overvallen worden door die intens smerige lucht 

Volgende forumvraag: wellness core
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^