hond word gek door een egel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

django (Gast)

Sinds kort komt er savonds steeds een egel bij ons in de tuin, hij komt tegen de tijd dat het donker wordt en meestal is hij de volgende ochtend weer verdwenen.

Nu is het zo dat Django helemaal gek word als hij die egel ruikt.
Normaal hebben wij met goed weer de deur naar de tuin open staan zodat de honden als ze willen de tuin in kunnen maar nu moet ik de deur oprijd dicht doen vanwege de egel.

In huis gaat hij constant heen en weer drentelen.
De eerste keer dat hij dat deed dacht ik dat hij misschien nodig uit moest, hij was een uur ervoor nog uitgeweest maar goed ik dacht ik ga even met hem naar buiten.
Hoge nood had hij totaal niet hij wou alleen maar naar de egel.
(Ik ging achterom met hem dus we liepen door de tuin)

Nu is hij dus elke avond druk heen en weer aan het drentelen door de gang en keuken tenzij ik hem op zijn plaats stuur dan gaat hij wel liggen maar hij blijft wel alert.

Vannacht was hij ook opeens heen en weer aan het drentelen, ik hoorde zijn pootjes op het laminaat.
Ik ging naar beneden omdat ik weer dacht dat hij misschien uit moest.
Hij had savonds voor het eerst ander voer op dus het had gekund dat hij daar wat diarree van had ofzo.
Normaal is hij snachts niet uit zijn mand te krijgen, sochtends gaat mijn vriend al om half 6 weg en daarvoor laat hij dan de honden even plassen zodat ik nog even kan blijven liggen en vervolgens eerst op mn gemak rustig kan ontbijten etc voor ik de honden uitlaat, Django wilt dan meestal niet eens mee om uit te gaan omdat hij nog ligt te snurken.
Maargoed vannacht was het dus weer om de egel en niet omdat hij zo nodig moest ofzo.
Hij ruikt dus echt vanaf binnen dat de egel er is.

Hij heeft ook al een plank van de schutting gesloopt, wij waren net naar binnen gegaan toen we opeens geluid hoorde dus wij kijken had hij een plank van de schutting getrokken en was aan de volgende plank begonnen met knagen.
Normaal sloopt hij nooit wat, dit is voor het eerst dat hij iets kapot gemaakt heeft sinds ik hem heb.
Maar de egel zat dus achter die plank bij de buren in de tuin.

Ik moet erbij zeggen dat de schutting zijn beste tijd ook wel gehad heeft en over 3/4 weken plaatsen we dan ook een nieuwe schutting.
Maar ik zou wel graag hebben dat deze heel blijft natuurlijk. Uiteraard is het een optie om de hond niet zonder toezicht buiten te laten maar liefst laat ik de deur gewoon lekker open staan.

Wij hebben dit huis pas in januari gekocht dus deze tijd van het jaar hebben we nog niet eerder meegemaakt in deze woning. Ik heb dus geen idee of de egel hier altijd al komt ofzo.

Is het zielig om de egel te vangen en ergens anders uit te zetten?
Of valt dit gedrag af te leren?
Hij is echt geobsedeerd door dat beestje.

Hij doet de egel trouwens niks maar ik hou hem er nu wel bij vandaan om te voorkomen dat er iets gebeurt.

Iemand een idee hoezo hij zo reageert?

honden page profiel JMJM

honden foto van JM

Dit is heel normaal al onze honden werden opgejaagd als ze een egel in de tuin roken, de Mechelaar viel ze zelfs aan. Als ze in een bol gerold waren gooide hij ze omhoog, als ze vielen openden ze zich en .......

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

Je mag een egel niet verplaatsen. Ze zijn beschermd. Ze hebben hun eigen territorium.

Ik hoop dat je nieuwe hek de egel buiten je tuin houd. Dat de hond je schutting sloopt om bij het diertje te komen komt mij niet als vriendelijk over.

Ik heb hier een kattenjager. Ik volg dus even om te kijken of iemand een goed idee heeft om de obsessie aan te kunnen pakken.

Grt Manja

honden page profiel TeckelventjeTeckelventje

Hier meermalen Egels naar het park gebracht zaten er 4 in mijn tuin mede omdat egels zulke vlooien balen zijn en mijn teckels dagelijks wel een vlo hadden heb ik de egels gevangen en in het park neer gezet,dus ja je kan ze verplaatsen.let wel op dat je ze ver van auto,s uit de buurt weg zeten liefst een bosrijke omgeving.Hein.

honden foto van  Dutch Auti - Niet meer actief

Ik hoop ook dat de nieuwe schutting de egel buiten de tuin houd. Zowel voor de egel jullie hond als jullie zelf. Die onrust is niet prettig.

Django (Gast)

" Je mag een egel niet verplaatsen. Ze zijn beschermd. Ze hebben hun eigen territorium.


Ik hoop dat je nieuwe hek de egel buiten je tuin houd. Dat de hond je schutting sloopt om bij het diertje te komen komt mij niet als vriendelijk over.


Ik heb hier een kattenjager. Ik volg dus even om te kijken of iemand een goed idee heeft om de obsessie aan te kunnen pakken.


Grt Manja "

 Ik weet dat een egel een beschermde diersoort is maar ik vraag me af of zo n beestje gewoon kan wennen aan een nieuwe omgeving, als dat namelijk het geval is zet ik hem liever uit op een andere plek. Ook ivm de vlooien die de egel bij zich draagt.

Dat de hond de schutting sloopt is inderdaad niet de bedoeling en ook niet zo vriendelijk. Ik ben het met je eens dat hij dit niet mag doen hoor maarja dat is nou eenmaal gebeurd.

Mijn hond jaagt niet achter katten aan, wij hebben ook konijnen en cavia s en daar kijkt ie niet naar om maar een konijn in het bos is wel erg leuk om achteraan te rennen.
Om die reden houden wij hem op plekken met veel konijnen etc ook aangelijnd.
En we proberen aan dit gedrag te werken maar dat is best wel lastig..

honden page profiel JMJM

honden foto van JM

Ik probeer de egels te redden door er snel een omgekeerde emmer op te zetten, de hond naarbinnen en dan de egel naar een uithoek te brengen, hij komt echter steeds terug. Gelukkig opereert hij alleen 's nachts.

Django (Gast)

" Ik probeer de egels te redden door er snel een omgekeerde emmer op te zetten, de hond naarbinnen en dan de egel naar een uithoek te brengen, hij komt echter steeds terug. Gelukkig opereert hij alleen 's nachts. "

 Ik heb er ook al is een bloempot omgekeerd overeen gezet.
Hij heeft er ook al met zijn neus bovenop gestaan hoor, toen wist ik nog niet dat het beestje er zat.
Hij heeft gelukkig niet gebeten maar dit wil ik ook echt voorkomen. Sowieso super sneu voor de egel maar ook voor de hond als hij stekels in zijn bek heeft zitten.
De hond loopt nu ook steeds te ruiken bij de bloempot die ik erover gezet had

gast (Gast)

Heeft die egel nog genoeg tijd zich klaar te maken/ nieuw hol te maken voor zijn winterslaap als je hem nu verplaatst? Ik zou er vanaf blijven. De winter is hij toch in zijn hol aan het slapen.

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

Egels houden inderdaad een winterslaap.

Wanneer de temperatuur onder de 10 graden zakt..dat is /begint er aan te komen al s'nachts......

Een deze dagen gaat de egel de winterslaap in tot april ergens.

er wordt geadviseerd egels nooit te verplaatsen voor hun winterslaap.

Persoonlijk zou ik dat dus niet doen..

Dus voor jullie rust al die maanden.

Hier ook een egel deze gaat al een paar jaar onder een plant met pluimen de winterslaap in.(wij hebben zelfs iets extra's daar gezet zodat deze extra beschermd is,veilig plekje)

honden page profiel TeckelventjeTeckelventje

nou ik heb al meermalen in oktober zelfs 1x in november egels op het veld zien lopen. nu zit er ook een egel in mijn tuin . om dat de teckels daar niet meer komen (voortuin) heb ik een laag stro en takken neer gelegd tussen de struiken. hij eet enorm veel slakken heb deze zomer maar weinig slakken gezien nu zo weinig dat ik hem of haar de restjes katten voer geef Hein. Ps ik stop daar mee als hij echt in winter slaap is .

Django (Gast)

Ik weet sowieso eigenlijk niet wat hij bij ons in de tuin komt doen, wij hebben pas de tuin bestraat en er ligt een stuk kunstgras in.
We hebben plantenbakken gemaakt maar hier zitten nog geen planten, van slakken hebben we dus geen last.

Als hij binnenkort in winterslaap gaat verplaats ik hem niet meer.
Als ik er dan in april weer last van heb verplaats ik hem dan gewoon.

Al zou de hond er niet op reageren zou ik het niet zo erg vinden als hij in de tuin blijft hoewel de vlooien die ze meedragen ook niet zo prettig zijn..

honden page profiel JMJM

honden foto van JM

Achter is er een composthoop van 12 op 8 meter, ik gooi er in de herfst massaal de bladeren op en ze kunnen er gezellig slapen, bij een vroege lente komen sommigen te snel buiten.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

De hond verstoord de egel in zijn gedrag....verplaats de egel, nu kan het nog...en anders zou ik een belletje doen om advies te vragen bij de dierenambulance.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Tuurlijk verplaatsen.

Als dat beestje aan zijn winterslaap in je tuin gaat beginnen en de hond maakt hem telkens wakker, dan heeft hij het nog moeilijker dan nu een ander territorium zoeken.

 

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

De mijne loopt bij het uitlaten altijd egelsporen na, en als hij ze vind gaat hij er met zijn smoel boven op staan. Eerst probeerde hij ze met poten/neus om te keren, maar dat heeft hij snel afgeleerd. Nu zeg ik tegen hem "goed gedaan, je hebt hem gevonden". Dan blijft hij nog even dralen en dan loopt hij er zo vandaan.

Misschien is het nog trainbaar?

Django (Gast)

" De hond verstoord de egel in zijn gedrag....verplaats de egel, nu kan het nog...en anders zou ik een belletje doen om advies te vragen bij de dierenambulance. "

 De dierenambulance hier in de omgeving heb je weinig aan.
Al meerdere keren gedumpte dieren gevonden en soms moet je echt tig keer bellen..

We lopen regelmatig met de honden op een vrij afgelegen plaats daar word echt van alles gedumpt.

Zelfs een keer een hond gevonden, en ja het was om 10 uur savonds en ik snap dat ze dan geen zin hebben om het beest op te halen en dat het vrijwilligers zijn maar dan moet je geen vrijwilliger worden.
Na 2x met de politie gebeld te hebben en 7x met de dierenambulance kwamen ze het beestje halen.
Maar wel pas nadat ik gezegd had dat ik hem dan wel weer aan de boom zou binden.
(Uiteraard had ik dat niet echt gedaan! De hond was lief hoor, maar ik heb zelf 3 honden dus sowieso vind ik dat meer dan genoeg en je weet ook niet of zo n beestje misschien ziek is ofzo)
Er is meerdere keren is er gevraagd of hij niet een nachtje kon blijven..

Ook een keer gestopt op een 80 weg omdat er een hond los liep daar wilde ze ook niet voor komen.

Ook een aantal keer gehad dat ze wel gelijk kwamen (voor kippen en konijnen)
Maar ook voor een konijn heb ik een keer 3x moeten bellen.

Ook een aantal keer gehad dat de vrijwilligers weinig verstand van sommige dieren hebben. Opzich is dat niet heel gek, het zijn vrijwilligers die absoluut hun best doen hoor maar je kunt niet alles over elk dier weten.
Maar of ze een goed advies wat betreft de egel kunnen geven betwijfel ik dus.
Ik denk dat ik dan bij de egel opvang aan een beter adres ben.

Django (Gast)

" Tuurlijk verplaatsen.

Als dat beestje aan zijn winterslaap in je tuin gaat beginnen en de hond maakt hem telkens wakker, dan heeft hij het nog moeilijker dan nu een ander territorium zoeken.

  "

 De egel is alleen savonds en snachts hier in de tuin overdag zit hij denk ik bij de buren,die hebben ook een meer geschikte tuin voor een egel, die hebben veel struiken waar hij beschutting heeft.
Als hij zijn winterslaap dus daar gaat houden kan de hond hem niet storen.
Bij mij heeft hij helemaal geen plek voor een holletje ofzo omdat we met de tuin bezig zijn liggen er nu alleen nog maar tegels en kunstgras.. De rest is nog in de maak.

Django (Gast)

" De mijne loopt bij het uitlaten altijd egelsporen na, en als hij ze vind gaat hij er met zijn smoel boven op staan. Eerst probeerde hij ze met poten/neus om te keren, maar dat heeft hij snel afgeleerd. Nu zeg ik tegen hem "goed gedaan, je hebt hem gevonden". Dan blijft hij nog even dralen en dan loopt hij er zo vandaan.Misschien is het nog trainbaar? "

 Ik denk dat het misschien nog wel trainbaar is hoor maar de hond is wel echt geobsedeerd door de egel dus dit zal wel moeilijk af te leren zijn denk ik.
Tijdens het uitlaten heb ik er nog nooit last van gehad, wel van wilde konijnen of hazen. De hond is wel een jager.
Maar tijdens het uitlaten vind ik het anders dan zit hij of aan de lijn en kan hij er dus niet achteraan of hij loopt los op plekken waar niet veel konijnen lopen, hij luistert nu als ik hem terug roep bijna altijd gelukkig. Of soms gaat hij er 10 meter achteraan en komt dan terug. Dat was eerder wel anders.
Maar in de tuin heb ik mijn aandacht niet constant bij de hond dus dan kan ik hem niet altijd corrigeren.
Ook zijn de honden regelmatig in de tuin terwijl ik binnen ben en ik wil hem eigenlijk wel gewoon veilig in mijn eigen tuin kunnen laten zonder het risico dat hij een ander beest lastig valt..

Ik ga is kijken of ik contact kan leggen met de egelopvang ik denk dat ze me daar het beste advies kunnen geven wat betreft wel of niet verplaatsen

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^