Navelbreuk

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Eva (Gast)

Hallo! Ik had een vraagje. Ik heb een 8-jarige hond en ze heeft altijd al een navelbreuk gehad, dit is altijd een klein bultje geweest. Ik merkte laatst dat het iets groter is geworden, het is wel nog zacht en voelt eigenlijk alsof er vocht in zit. Je kunt hem ook gewoon indrukken en ze heeft er geen pijn aan. Ook is het niet rood of warm. Over een maand wordt ze ook gesterilliseerd. Moet ik mij hier druk over maken of kan ik er gewoon vanuit gaan dat zolang het als vochtbultje voelt er niets aan de hand is? Groetjes,  Eva

honden page profiel KevinKevin

Hoi,
Navelbreuk is eigenlijk niet meer dan een zwak punt in het buikvlies (hier thv de navel) waar er een kleine uitstulping komt (=breukzak). Je ziet dik ook bij mensen. 
Op zich is een klein breukje helemaal geen probleem, ze kunnen hier een ganse leven met leven zonder enig probleem.
En, zolang je enkel vocht voelt en je het breukje vlot kan reponeren (=terugduwen) kan je gerust zijn.

Maar het is ook iets wat heel snel, heel fout kan gaan.
Het grote risico is dat er een darm in de breukzak komt te zitten en er niet meer uit geraakt. Wanneer dit gebeurt komt het stuk darm zonder bloed te zitten en sterft dat stukje darm af. Wat leid tot oplopend lactaat (waardoor de hond instabiel word qua bloeddruk, pols,...) en dat de hond in obstructie gaat (=er is geen passage van voeding/stoelgang mogelijk) waardoor hij gaat braken.

Wanneer een darm ingeklemd geraakt is het dan ook zaak om snel bij de dierenarts te zijn voor de hond te laten opereren.
Wanneer je dit preventief laat opereren vallen de risico's weg, let wel op het blijft een zwak plek in het buikvlies en niemand kan garanderen dat er op die plaats geen nieuw breukje zal ontstaan na enige tijd (maar kans is klein).

Hopelijk kan je hier een beetje meer.

honden page profiel KevinKevin

Lees net dat ze binnen een maand gesterliseerd word, zou vragen of dierenarts zijn/haar incisie een beetje verlengt en het breukje ineens verhelpt 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Navelbreukje hoeft geen probleem te geven maar inderdaad tijdens de sterilisatie kan makkelijk de navelbreuk verholpen worden. Ze is dan toch al onder narcose, dan is het maar een kleine extra ingreep.

Bacchus had ook een navelbreukje, deze laten verhelpen tijdens de castratie. Ik wilde er geen risico mee lopen. 

honden page profiel Ingrid De MeulemeesterIngrid De Meulemeester

honden foto van Ingrid De Meulemeester

Mijn Daxie had ook een navelbreuk. Ik liet het regelmatig controleren door de DA en zei vertelde me ook, zolang ik het kon terugduwen en het zacht was, er geen reden was tot ongerustheid.

Tot deze zomer, we gingen de zaterdag op verlof vertrekken en toen ik hem de vrijdag borstelde zag ik plots dat die navelbreuk blauw en rood was en keihard.  Hij is met spoed geopereerd de zaterdagmorgen.

Moest ik jou zijn, dan zou ik  vragen om meteen de navelbreuk ook te opereren terwijl je hond toch onder narcose moet voor de sterilisatie.

Daxie is 9 jaar en tot nu toe had hij er geen last van, maar je ziet, het kan zich ineens vastzetten.

Eva (Gast)

Bedankt voor de reacties!

Dus zoals het nu is hoef ik mij heen zorgen te maken. Ik ga het zeker in de gaten houden en ga het aangeven bij de sterillisatie, dat is net zo makkelijk mee te nemen inderdaad. :)

Anoniem (Gast)

Hier ook bij de sterilisatie het navelbreukje laten herstellen. Dat konden ze er gemakkelijk bij mee nemen. Bij onze hond konden we het ook altijd goed terug drukken, toch heb ik het idee dat ze zich nu veel beter voelt. Misschien heeft ze er toch last van gehad. Nooit wat van gemerkt maar ze is veel speelser en actiever dan ooit. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^