welke vragen zeker aan fokker stellen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

lien (Gast)

Binnen een half jaar ongeveer willen wij een border collie pup aanschaffen. Normaal zouden wij volgende week voor de eerste keer bij een fokker langs gaan, maar nu is dit plots verplaatst naar morgenavond. Ik dacht deze week op mijn gemak een lijstje met vragen op te stelllen, maar nu moet ik dit snel doen. Zijn er vragen die ik zeker moet stellen? Welke medische testen moeten zeker gedaan zijn op de ouderdieren en welke testen zijn minder noodzakelijk maar toch aan te raden?

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik zou inderdaad de medische testen vragen. 

 

En verder vind ik het belangrijk hoe iemand fokt. Hoeveel nesten, hoeveel inteeltpercentage, hoe worden de pups geplaatst, etc etc. 

 

Vraag ook of je het koopcontract in mag zien voordat je ja zegt op een pup, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan. 

 

Karakter van de ouderdieren vind ik ook fijn om te weten. 

 

Welke voeding krijgen de pups straks, welke socialisatie is ze van plan te doen, enten of titteren? 

 

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Spannend, en heel leuk! 

 

De testen die bij de BCCN verplicht zijn: heupen en ogen (ecvo). Dit is vrij weinig, aangezien het ras nog veel meer aandoeningen kent. De testen die ik ook noodzakelijk vind, is TNS, NCL, CEA en IGS. Daarnaast is MDR1 fijn, maar heeft niet de hoogste prioriteit. Epilepsie is een steeds groter probleem bij Borders en OCD komt ook voor. Helaas is er voor epilepsie geen test...

 

Tamara heeft al veel goede tips gegeven. En vergeet niet dat tijdens het gesprek misschien ook vragen opkomen die je kunt stellen.

 

Nog een advies: schrijf de vragen op en neem het mee, want het is mogelijk dat je anders iets vergeet  En als laatste wens ik je veel succes en plezier!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

De visie op de Border Collie vind ik heel belangrijk en hoeveel nazorg ze willen geven zoals advies en zo bij problemen/onzekerheden.

 

Verder vind ik dat er een steeds groter verschil komt tussen de werklijn, de sportlijn en de showlijn. Ik hoor te vaak 'werklijn' roepen door fokkers van honden die nooit gewerkt hebben. Een echte werklijnfokker werkt met de honden en zowel de reu als de teef is echt aan het werk (dus niet wat hobbyen). Deze fokkers fokken dan ook puur op het werkvermogen en de gezondheid. Honden die alleen meedoen aan trails hebben ook andere capaciteiten nodig dan honden die echt  met een herder en honderden schapen het veld in gaan.

 

Een echte werklijn Border Collie is wat moeilijker op te voeden en heeft vaker echte aanleg en werklust. De sportlijn is makkelijker.

 

Ik zou dus zeker doorvragen naar wat de voorouders (dus ook de opa's en oma's) gedaan hebben.

honden foto van Elianne | Bailey & Nova

Vraag ook of je de stamboom mag zien van de vader en moeder (zo kan je de stamboom erna nog heerlijk uitpluizen). :P
Qua medische dingen hebben de anderen eigenlijk al antwoord gegeven. Dus zorg dat als zij zeggen dat ze op bepaalde kwaaltjes waar collies om bekend staan, goed getest zijn, dat jij hier ook de resultaten van kan inzien. 
Je kunt evt. nog vragen of zij al beginnen met zindelijkheidstraining.
En op het gebied van socialisatie wat zij hierin ondernemen.
Hoeveelste nestje is het van de moeder?


Kijk zelf goed rond waar ze groot worden gebracht:
Liggen ze in de woonkamer bij de mensen zelf? Komen ze in contact met bijv. kinderen en staat bijv. de tv aan zodat ze al aan geluiden wennen? 

 

Met al deze gegevens, kun je nadien nog internet raadplegen bij twijfel of alles klopt. Zo heb ik vooraf de fokker zelf nog op google uitgepluist, en naderhand beide ouders van onze Bailey of deze daadwerkelijk ook echt bekend waren met de stamboom etc. (want helaas: vervalsing komt ook steeds vaker voor). 

Meestal voel je het zelf ook wel een beetje aan. Ik heb voorheen ook wel eens gekeken bij nestjes, waarbij ik enorm veel vragen stelde. Uiteindelijk vroeg ik die mensen of zij andersom vragen naar ons toe hadden, waarop er gewoon nee werd gezegd. Een echte fokker heeft hart voor zijn beestjes en wil zelf ook weten waar deze terecht komen. Indien dit niet naar behoren is, weigeren deze fokkers. 
Bij ons werd ook doorgevraagd wat ons doel was met de hond, waar we woonden, hoe we woonden, hoe veel we van huis zouden zijn, of we aan puppycursus zouden deelnemen en is er ook afgesproken indien wij niet meer in staat waren om voor hem te zorgen, wij hem terug brengen naar hun.

Bij ons is er ook een koopcontract met een gezondheidsverklaring. Hier zou je ook evt. naar kunnen informeren. 


Heel veel succes in ieder geval morgen en ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervaring is! Hou ons op de hoogte haha. :)

honden page profiel Shiva Shiva

honden foto van Shiva

Kijk ook naar de ouder dieren.Hoe gedragen zij zich tegenover vreemden. Zijn ze sociaal of eerder teruggetrokken. Bekijk ook hun algehele verzorging. Als er aanwezige pups zijn hoe gedragen zij zich zijn ze open of eerder gesloten.

 

Succes bij de fokker en spannend dat er eind van het jaar een pupje komt.

Volgende forumvraag: Kato - border terrier pupje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^