Steppen voor beginners.. ;-)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

zaterdag gaan we kijken voor een step, of moet ik zeggen kickbike? 

Eindelijk vind ik m'n hond oud genoeg om lekker samen te gaan steppen door mooie natuurgebieden. Mag dat trouwens? Of moet je op het fietspad blijven? Uiteraard hou ik rekening met andere natuurliefhebbers. 

 

Als beginnend stepper heb ik wel wat vragen . Hopelijk hebben HP'ers hier wat ervaring om te delen.

- waar moet ik bij de aankoop op letten? Ben bijvoorbeeld gecharmeerd van de kostka tour max dog. (Niet om te trekken maar de hond loopt er naast hoor!)

- welk tuig is geschikt. Dacht zelf aan de Ruffwear front range harness. 

- moet ik voordat we beginnen z'n pootjes nog invetten of iets? Extra bescherming meegeven? Al zullen we geen grote afstanden over asfalt gaan maken. 

- bij paarden gebruik je altijd iets van een zweetdeken na afloop... gekke vraag maar heeft een kortharige hond na inspanning ook niet zoiets nodig? Vooral als het straks weer kouder wordt en je de spieren niet teveel een opdonder wilt geven? En bestaat dat? Merkte afgelopen winter al dat ik een dampende 'aap'  achter in de auto heb zitten na een stuk wandelen.

- is het verstandig om mijn hond te laten keuren. Bestaat er iets als een sportkeurig?

- afstanden zullen we uiteraard langzaam opbouwen. Algemene tips en adviezen zijn welkom!! Ook mooie routes trouwens!!

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Ik heb geen ervaring met steppen maar wel met canicross. 

Wat betreft het tuig vind ik de ruffwear front range vrij hoog zitten aan de voorkant waardoor dit alsnog op de keel drukt. Ik heb zelf een zore dc faster harnas maar die is echt alleen geschikt voor honden die voorop lopen/trekken. Het zero dc short harnas (link) is zowel geschikt voor trekkende als naast lopende honden, dit lijkt me voor jou dan ook een zeer geschikt tuig. 

 

De voetzooltjes zou ik niet behandelen, June heeft nog nooit een beschadiging aan haar voetzooltjes gehad. Ik ben nooit zo voor die (onnodige) preventieve middeltjes, in principe zijn de voetzooltjes gemaakt om op te lopen.

 

Een medische keuring is in mijn ogen voor een gezonde hond waar je rustig mee op gaat bouwen niet nodig maar even overleggen met je dierenarts kan natuurlijk nooit kwaad.

 

June is nogal een koukleum (geen ondervacht en een blote buik) en heeft dus een jasje. Die gebruik ik niet met trainen, we hebben in november een canicross wedstrijdje meegelopen waar we lang moesten wachten, toen heeft ze die wel aangehad.. 

 

Wat betreft het opbouwen, ik weet dat er schema's bestaan om het fietsen met hond op te bouwen, die zijn wel geschikt hiervoor denk ik...

 

In ieder geval heel veel plezier!

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:) 3 doggies

honden foto van Jackie en Kiba:)

Als je jouw hond wil laten trekken, moet je ontheffing aanvragen bij de RVO en dit gaat via de DA. Dit hoeft niet als je een Husky, Malamute, Samojeed, Groenlandse hond en Eskimohond met stamboom hebt. 

 

Als die naast je loopt zonder dat hij de kracht neemt, hoeft niet niet. 

 

Bij rundog.nl heb je verschillende tuigen. Je kunt daar makkelijk telefonisch of via de mail informeren wat je nodig hebt, zei hebben daar verstand van. Zelf heb ik de zero DC faster short, die ik ook hoor hardlopen gebruik,  heel fijn. 

 

Ik cool mijn honden na carnicross of fietsen niet af, maar ik heb honden met dubbele vacht en veel haar. Weet niet hoe dit met kortharige is. Wat ik wel weet is beter de pootjes(voetzooltjes)  koelen en de buik, maar niet de rug. Zeker bij oververhitting is dit zelfs gevaarlijk. 

 

Wat wel belangrijk is met sporten met je hond is het opbouwen. Er zijn wel schema's op internet. En bij hoge temperaturen mag je niet steppen. 

 

Verder heb ik geen tips voor het steppen, want wil er zelf mee gaan beginnen dus lees graag mee. 

 

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" Als je jouw hond wil laten trekken, moet je ontheffing aanvragen bij de RVO en dit gaat via de DA. Dit hoeft niet als je een Husky, Malamute, Samojeed, Groenlandse hond en Eskimohond met stamboom hebt. 
 
Als die naast je loopt zonder dat hij de kracht neemt, hoeft niet niet.   "

Inderdaad. Dit is belangrijk. Het is in Nederland verboden een hond een fiets, step, slee, wagen of wat dan ook te laten trekken vanwege het trekhondenverbod. Onder de link zit de site van de RVO met alle benodigde informatie.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Wat leuk! Kijk eens op de Facebook pagina steppen met je hond. 

Daar komen ook veel tweedehands steps voorbij en er zitten veel mensen met jarenlange ervaring. 

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Leuk dat je wilt gaan steppen. Volgens de wet ben je een voetganger op de step, dus je hoeft niet op het fietspad.

Waar je met de aankoop op moet letten zijn de remmen (doen die het nog goed (zeker bij tweedehands)) en de treeplank. Ik weet niet of je verhard of onverhard wil gaan steppen, maar onverhard heb je een hogere treeplank nodig. Anders blijf je achter boomwortels of bergjes hangen.

Wat betreft tuig maakt het niet zoveel uit als ze niet trekken. Ik zelf zou een zero dc short gebruiken, maar dat is Door positieve ervaringen met het merk.

Poten niets aan doen tenzij je merkt dat ze veel slijten. Dan is het slim om onverhard te gaan steppen. Op te Letten op de temperatuur van de ondergrond en eventueel een goed product ter versteviging te gebruiken.

Een deken is alleen bij honden nodig die het snel koud hebben en nog lang na de training of wedstrijd in de kou moeten zijn. Of bij de cooling down.

Ik zelf heb mijn hond wel laten keuren. Zonder foto's te laten maken, maar wel zijn bespiering, gangwerk enz. Dit laat ik nog ieder half jaar doen. 1x tijdens de entingen en 1x tijdens het regelen van de ontheffing. Maar mijn hond sport dan ook intensief.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Wat leuk en informatief om de reacties te lezen. 

 

Ga het tuig dat jullie noemen eens bekijken. Dank voor de link. 

 

Het is zeker niet de bedoeling dat mijn hond voor de step loopt en echt moet trekken. Al zal ook bij ernaast rennen door zijn enthousiasme, kracht en snelheid trekken niet helemaal te voorkomen zijn. Kwestie van goed trainen/begeleiden lijkt me en wennen samen. 

 

Wil het liefst door duinen, rond plassen en door het bos gaan steppen. Heerlijk dat je als voetganger over de paden mag dan. Zal letten op de hoogte van de voetenplank.

Ben ook benieuwd of zo een step een beetje goed mee kan in de auto. Gaan we zaterdag uitproberen .

 

Oja en bij warm weer gaan we zeker niet steppen! Al helemaal niet met een boxer . Maar goed van de waarschuwingen!

 

Zal me eens verdiepen in een eventuele sportcheck. Al zullen we ook weer niet mega fanatiek gaan steppen hoor. En vooral goed opbouwen lijkt me enorm belangrijk om blessures te voorkomen. 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Even de openingspost gelezen, leuk dat je wil gaan steppen!

De verdere reacties nog niet gelezen omdat ik nu geen tijd heb. Ik zal vanavond laat (of morgen) kijken of ik nog wat aanvullingen voor je heb. 

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Mensen hadden ook mij gewoon even een pb kunnen doen.  

Al die tuigen die net genoemd zijn moet je niet nemen.  

Neem een xback of h-back dit zijn tuigen die al letterlijk jarenlang gebruikt worden in de sledehonden sport.  En zijn er dus op gemaakt je hond maximale vrijheid bij de poten te geven en de druk goed te verdelen zodat je hond nergens last van ondervind.  

 

Neem een step met een sta plank die minimaal 15 cm boven de grond is. Want dan voorkom je dat als je door een kuil heen rijd,  je knieën een opdonder krijgen.  

Info over tuigen en treklijnen kun je vooraleer ook krijgen bij tinie en theo.  zij komen al jaren op wedstrijden zoals de kivo kempentrail en kunnen je precies vertellen welke maat voor jouw hond geschikt is.  

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

" Mensen hadden ook mij gewoon even een pb kunnen doen.  
Al die tuigen die net genoemd zijn moet je niet nemen.  
Neem een xback of h-back dit zijn tuigen die al letterlijk jarenlang gebruikt worden in de sledehonden sport.  En zijn er dus op gemaakt je hond maximale vrijheid bij de poten te geven en de druk goed te verdelen zodat je hond nergens last van ondervind.  
 
Neem een step met een sta plank die minimaal 15 cm boven de grond is. Want dan voorkom je dat als je door een kuil heen rijd,  je knieën een opdonder krijgen.  
Info over tuigen en treklijnen kun je vooraleer ook krijgen bij tinie en theo.  zij komen al jaren op wedstrijden zoals de kivo kempentrail en kunnen je precies vertellen welke maat voor jouw hond geschikt is.   "

 De hond gaat naast de step, niet ervoor. Dan zou ik zelf een normaal Y tuig aanschaffen en niet zo'n trektuig zeg maar.

 

Puck heeft trouwens haar haqihana tuig aan met steppen. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Jeetje de wereld van de tuigjes .. haha. Heb ooit gewoon een Hurtta padded H-tuig aangeschaft maar die bevalt voor langere afstanden niet zo door de gesp die te dicht bij de oksel zit.

 

Heb online gekeken naar de zero dc short harnas. Wat me opvalt bij de sportievere tuigjes is dat die zover op de rug doorlopen. Met trekken snap ik dat maar met naast lopen lijkt me dat niet wenselijk. Dan krijgt je hond toch op een heel gek gedeelte op zijn lichaam druk als die trekt? Zeg maar een zijwaartse druk aan het einde van zijn ribbenkas.

 

Daarbij zie ik ook veel tuigjes met onafgewerkte gespen, vooral de gesp om te stellen. Die Haqihana heeft dat ook een beetje. Lijkt me ook niet lekker voor de hond.

 

Misschien toch die ruffwear front range eens passen in de buurt. Die is namelijk wel heel mooi en zacht afgewerkt. En als die inderdaad te hoog zit waardoor druk kan ontstaan op de keel verder zoeken. Las namelijk ook positieve verhalen over het perfect fit tuig. Helemaal op maat te verkrijgen door losse onderdelen. Misschien voor een boxer met een toch iets apartere bouw wel zo handig.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Leuk dat je wil gaan steppen! Ik heb zelf een Kickbike Sport (knalroze) en die bevalt erg goed maar de treeplank is best laag waardoor over 'ruige paden' gaan niet zo makkelijk gaat. Maar een gewoon bospad moet zeker lukken. 

Ik zou er vooral opletten bij de aanschaf dat je een step neemt die ook voor jou fijn stept. Je hebt verschillende soorten hoogtes in het stuur (verschilt per model). 

 

Ook zou ik een speciale bungee lijn aanschaffen. Ik heb er 1 van Neewa. Dit heeft ons al vaker gered als Puk ineens een noodstop maakt omdat ze iets ruikt dat ze echt niet kan weerstaan (beagle he..). Deze lijn rekt iets meer mee en vangt de ergste klappen op. 

 

Zoals al vaker aangegeven mag je hond dus niet trekken. Maar dat ben je ook niet van plan lees ik. 

 

Verdere tips... hou er rekening mee dat je (ongetrainde) hond het beste in een drafje loopt en niet keihard rennen. 

Ik doe af en toe ook kleine sprintjes met Puk. Vind ze heel leuk. 

 

Ook is het natuurlijk deze periode te warm om te steppen. Ik zou echt wachten tot de herfst. 

 

Ik doe Puk geen speciaal deken of iets om. Vaak mag ze daarna nog even los in het park en haar eigen ding doen. Daarna lopen we samen naar huis toe. 

Ook smeer ik haar pootjes nergens mee in maar kijk ze daarna wel na of er beschadigingen zijn. Maar dat hebben we tot nu toe nog niet gehad. 

 

Ik heb zelf o.a. een hurtta active harness. Voor naast de step klinkt hij opzich ideaal maar deze rekt enorm uit jammer genoeg. Ik ben ook nog opzoek naar een goed tuig voor bij de step. Geen trek tuig, gewoon een Y tuig. 

 

 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Ben nog enthousiaster na de verhalen .

 

Denk ook dat mijn hond het geweldig vindt en het eerder aan mijn conditie zal liggen die moet worden opgebouwd. Hoor dat het best zwaar is omdat het een beweging is die je niet vaak maakt. We wandelen al veel en hij draaft dan lekker vooruit en komt steeds mij 'ophalen', zo van kom nou... .

 

Iets meer snelheid en actie lijkt me daarom wel gepast. De draf van een boxer is best snel. Liefst heb ik de hond eigenlijk lekker los door de losloopgebieden en enkel aan de lijn daar waar nodig is. Denk ook door meer actie dat mijn hond wel goed bij mij blijft. Gaat nu ook al goed, tenzij er een hond wil spelen. Maarja je bent een jonge hond en dat heet prioriteiten stellen... 

 

Denk voor steppen dat tot ongeveer 18-20 graden met hele stukken in de schaduw nog wel ok is toch? Helemaal als die tussendoor kan zwemmen. Zal vooral goed op m'n hond letten en tempo en route daar op aanpassen. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

" Mensen hadden ook mij gewoon even een pb kunnen doen.  
Al die tuigen die net genoemd zijn moet je niet nemen.  
Neem een xback of h-back dit zijn tuigen die al letterlijk jarenlang gebruikt worden in de sledehonden sport.  En zijn er dus op gemaakt je hond maximale vrijheid bij de poten te geven en de druk goed te verdelen zodat je hond nergens last van ondervind.  
 
Neem een step met een sta plank die minimaal 15 cm boven de grond is. Want dan voorkom je dat als je door een kuil heen rijd,  je knieën een opdonder krijgen.  
Info over tuigen en treklijnen kun je vooraleer ook krijgen bij tinie en theo.  zij komen al jaren op wedstrijden zoals de kivo kempentrail en kunnen je precies vertellen welke maat voor jouw hond geschikt is.   "

 Wat betreft het x-back tuig, deze tuigen zijn geschikt voor een hond die bijvoorbeeld voor een slee loopt. Het bevestigingspunt van het tuig ligt dan lager dan de hond (hoop dat het nog te volgen is;p). Voor het trekken op gelijke hoogte of hoger is dit tuig niet geschikt (al wordt het hier wel veel voor gebruikt). Daarnaast geeft TS aan dat dit tuig niet gebruikt gaat worden om te trekken maar om de hond naast de step te laten lopen. Ik denk dus dat een ander (kort) tuig hier beter geschikt voor zal zijn. 

Als je het zero dc short tuig niet ziet zitten is het perfect fit tuig denk ik een prima alternatief. Voor June heb ik voor normale wandelingen het Hunter neopreen tuig, dit bevalt ons prima. De pasvorm is ook altijd per hond verschillend dus passen is altijd belangrijk. Misschien trouwens een idee om eens naar speurtuigen te kijken, deze zijn ook ontworpen op bewegingsvrijheid en zitten in principe ook niet te hoog op de keel.

Volgende forumvraag: Fotoserie over Lijsthonden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^