Hoe vaak wassen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Betty (Gast)

Hoe vaak mag je nu eigenlijk de hond wassen?? En wat doen jullie aan vachtverzorging en wat gebruik je hier dan bij? 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

De binnenhond maandelijks ongeveer. De buitenhonden wanneer ze ruiven, 1 ervan gaat wel ongeveer iedere week naar een indoor zwembad.

Ik gebruik shampoo en conditioner en daarna droogblazen en uitkammen ondertussen.

Allen kortharige honden.

honden foto van Nanook, Satu & Suvi.....

Wij wassen onze honden nooit, slecht voor de vacht. Alleen als ze toevallig een keer in de viezigheid hebben lopen rollen worden ze gewassen. 

Vachtverzorging: zo min mogelijk. Elke week even controleren op klitvorming. In de rui tijd 1 maal per week met een herdershaakje. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Als je goede hondenshampoo gebruikt kun je je hond zo vaak wassen als je zelf wilt.

 

Ik was mijn honden 2 x per jaar, als ze in de rui zijn. En blaas de onderwol er dan uit met de waterblazer.

 

Verder hangt alles af van t ras dat je hebt.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Puck gaat eens in de drie maand naar de trimmer, daar wordt ze gelijk gewassen.

Verder word er hier niet gewassen als het niet nodig is.

honden page profiel White ShadowWhite Shadow

honden foto van White Shadow

Mijn hond is nu 5 jaar en heb haar in die 5 jaar 2 keer ooit gewassen. Verder doe ik haar 1 keer per maand borstelen. In de rui ietsje vaker.

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

" Wij wassen onze honden nooit, slecht voor de vacht. Alleen als ze toevallig een keer in de viezigheid hebben lopen rollen worden ze gewassen. 
Vachtverzorging: zo min mogelijk. Elke week even controleren op klitvorming. In de rui tijd 1 maal per week met een herdershaakje.  "

 Zo doen wij het ook! Tibbe is nog nooit gewassen. Ik controleer dat er geen klitten zijn. In rui een keer per week borstelen om de haren eruit te krijgen  

honden page profiel Shiva Shiva

honden foto van Shiva

Ik was de honden nooit. Zijn ze erg vies reinig ik ze hun vacht met een vachtreiniger van aloë vera. Dit wrijf ik in de vacht laat het inwerken en dan uitborstelen.

honden page profiel bentebente

Wij hebben gladharige jack russels, die wassen we 1 à 2 keer per maand.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Beer is kortharig, heeft geen ondervacht. We wassen hem alleen als hij echt vies is (in de sloot gesprongen of zo) of na een paar maanden pas, als zijn vacht een beetje muffig ruikt of vettig wordt.  Als Bink niet meer wit was maar licht geel dan was het tijd voor een emmer water met hondenshampoo (Jean Peau) als hij 3 x per jaar gewassen werd was het veel.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Dat verschilt heel erg per ras. Inmiddels is het gelukkig niet meer zo dat het wassen van je hond per definitie slecht is voor de vacht. Maar het is wel zo dat het voor het ene ras beter is als voor de ander.
Zo hebben rassen zoals de Chinese Naakthond (powderpuff), Yorkshire Terriër, etc. als je hun vacht in zogenaamde 'showconditie' (oftewel lange vacht die zijdezacht aanvoelt) wilt houden wel gemiddeld om de week een wasbeurt nodig. Hier dien je dan ook speciale producten bij te gebruiken om te voorkomen dat de vacht afbreekt en/of gaat klitten. Andere rassen zoals de Sheltie bijvoorbeeld hebben genoeg aan een wasbeurt een paar keer per jaar, zo'n 3 keer of zo. En dan zijn er ook nog de kortharige rassen die, mits ze geen gekke capriolen uithalen, ook wel genoeg hebben aan één wasbeurt per jaar (of nog minder).

Belangrijk is wel dat je alleen producten gebruikt die geschikt zijn voor honden en liefst ook geschikt zijn voor de specifieke vacht van je hond (dit is met name bij langharige honden belangrijk). Wij gebruiken hier shampoo en conditioner tijdens het wassen en borstelen/kammen daarnaast wekelijks alle honden uitgebreid. De honden die wij hier hebben met een moeilijkere vacht worden daarnaast nog om de dag ongeveer onder handen genomen met een borstel/kam en eigen gemaakte vachtspray om klitten te voorkomen. Bij veel modder of zwemmen e.d. kan dit wat vaker voorkomen, ze moeten immers ook hond kunnen zijn dus vies maken gebeurt uiteraard ook af en toe.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Ik woon in een instelling en om de geur te beperken was ik haar eens in de 2 weken.
Ik gebruik tussendoor wel droogshampo.

Verder heb ik een hondenfohn waardoor ik de vacht sneller droog kan maken dan met een handdoek.

Ik gebruik wel een shampo voor regelmatig gebruik met conditioner.
Anders krijg ik allemaal van die statische schokken van haar.
De conditioner erin houd de schokken tegen.

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ze worden hier beiden bij de trimsalon gewassen, zo'n 3 x per jaar dus.

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

" Beer is kortharig, heeft geen ondervacht. We wassen hem alleen als hij echt vies is (in de sloot gesprongen of zo) of na een paar maanden pas, als zijn vacht een beetje muffig ruikt of vettig wordt.  Als Bink niet meer wit was maar licht geel dan was het tijd voor een emmer water met hondenshampoo (Jean Peau) als hij 3 x per jaar gewassen werd was het veel. "

 Ik had ook een grote voorkeur voor Jean Peau voor die enkele keer dat het nodig was.

honden page profiel Ilse met haar schatjes: Binny & StoetelIlse met haar schatjes: Binny & Stoetel

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Dat verschilt heel erg per ras. Inmiddels is het gelukkig niet meer zo dat het wassen van je hond per definitie slecht is voor de vacht. Maar het is wel zo dat het voor het ene ras beter is als voor de ander. Zo hebben rassen zoals de Chinese Naakthond (powderpuff), Yorkshire Terriër, etc. als je hun vacht in zogenaamde 'showconditie' (oftewel lange vacht die zijdezacht aanvoelt) wilt houden wel gemiddeld om de week een wasbeurt nodig. Hier dien je dan ook speciale producten bij te gebruiken om te voorkomen dat de vacht afbreekt en/of gaat klitten. Andere rassen zoals de Sheltie bijvoorbeeld hebben genoeg aan een wasbeurt een paar keer per jaar, zo'n 3 keer of zo. En dan zijn er ook nog de kortharige rassen die, mits ze geen gekke capriolen uithalen, ook wel genoeg hebben aan één wasbeurt per jaar (of nog minder).Belangrijk is wel dat je alleen producten gebruikt die geschikt zijn voor honden en liefst ook geschikt zijn voor de specifieke vacht van je hond (dit is met name bij langharige honden belangrijk). Wij gebruiken hier shampoo en conditioner tijdens het wassen en borstelen/kammen daarnaast wekelijks alle honden uitgebreid. De honden die wij hier hebben met een moeilijkere vacht worden daarnaast nog om de dag ongeveer onder handen genomen met een borstel/kam en eigen gemaakte vachtspray om klitten te voorkomen. Bij veel modder of zwemmen e.d. kan dit wat vaker voorkomen, ze moeten immers ook hond kunnen zijn dus vies maken gebeurt uiteraard ook af en toe. "

waar haal jij deze info vandaan dan? 

 

Maar on-topic: Binny wordt eens in de 3 maanden gewassen bij de trimmer en bijna dagelijks geborsteld.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" waar haal jij deze info vandaan dan? 
 
Maar on-topic: Binny wordt eens in de 3 maanden gewassen bij de trimmer en bijna dagelijks geborsteld. "

Vroeger werd gezegd dat veel wassen de beschermende laag van de hond aantastte en nog meer van dat soort dingen. Inmiddels zijn de producten die gebruikt kunnen worden voor het wassen van je hond echter zo goed dat hier nauwelijks nog sprake van is (mits je kwalitatief goede producten gebruikt natuurlijk). Bovendien is ondertussen ook bij een deel van de rassen bewezen dat veelvuldig wassen de vacht/huid juist ten goede komt en dus helemaal niet slecht is voor hen.
Uiteraard moet je wel altijd ras specifiek kijken naar de behoeftes van de hond en ook producten gebruiken die bij het vachttype van de hond passen. Maar doe je dit dan hoeft bij een groot deel van de hondenrassen veelvuldig wassen echt geen problemen op te leveren (in tegendeel zelfs). Of het echter bij alle hondenrassen ook even nodig is is een tweede ding natuurlijk...


En waar de info vandaan komt... Kenners/fokkers van verschillende rassen, hondentrimmers e.d.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Raiko zit de hele dag en nacht binnen behalve de dagelijkse wandelingen en de speelmomenten in de tuin en hij is nu 2jaar, ik heb hem al 2x gewassen omdat hij zich in viezigheid had gerold, gewoon met water zonder shampoo, hij ruikt verder ook helemaal niet, borstelen doe ik wel af en toe, mensen zeggen zelf 'je ruikt jouw hond niet' hoe vaker je wast hoe meer je hond gaat ruiken, een vriendin van me haar retriever wordt bijna wekelijks gewassen omdat hij zich elke week vies maakt in modder, vuil water, hij amuseert zich maar moet nodig vaak gewassen worden tenzij het droog weer is natuurlijk... die hond ruik je meer, zijn natuurlijke vetlaag wordt aangetast. het voordeel aan Raiko zijn vacht is dat als wij van het strand komen, zijn vacht al terug proper is tegen wij aan de auto zijn, hangt dus erg af van de vachttype van je hond

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

De geur van een hond is vaak meer ras-bepaald dan dat het aan wassen of zoiets dergelijks ligt. Zo bestaan er rassen die van zichzelf uit niet/nauwelijks ruiken, ook niet met een natte vacht... Terwijl andere rassen na één regenbui al een hondenlucht om zich heen hebben hangen. Daar kun je nog zo veel of weinig tegenaan wassen, dat maakt helaas maar weinig uit.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik heb mijn hond nog nooit gewassen. Ze heeft een heel makkelijke vacht en ook modder is al snel terug schoon tijdens het wandelen. Het is dus nog nooit nodig geweest. Ze heeft ook wit in haar vacht en dat blijft ook netjes wit. 

 

We hebben ook een maltezertje gehad met lang haar en zij moest wel regelmatig gewassen worden, want haar vacht leek stof en vuil te absorberen en ze werd dan geleidelijk grijzer ipv wit. En haar vacht begon dan sneller te klitten en minder zacht te worden.

 

 

honden page profiel RenateRenate

Mijn ervaring is dat hoe meer je wast, hoe meer ze zich in viezigheid gaan rollen om dat irritante shampoogeurtje kwijt te raken. Vicieuze cirkel dus. Als er een vermoeden is van vlooien, dan worden ze wel gewassen met een speciale shampoo.
Ze gaan regelmatig zwemmen of pootje baden en dan zijn ze weer proper.
Een hond die op show moest, werd natuurlijk wel gewassen en extra met conditioner behandeld.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Mijn ervaring is dat hoe meer je wast, hoe meer ze zich in viezigheid gaan rollen om dat irritante shampoogeurtje kwijt te raken. Vicieuze cirkel dus. Als er een vermoeden is van vlooien, dan worden ze wel gewassen met een speciale shampoo.
Ze gaan regelmatig zwemmen of pootje baden en dan zijn ze weer proper.
Een hond die op show moest, werd natuurlijk wel gewassen en extra met conditioner behandeld. "

 Die ervaring heb ik helemaal niet. Ze ruiken daaagen heerlijk naar lavendel!

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Ik was Kaylo eigenlijk alleen als hij in een dode vis of vossenstront heeft gerold. Die lucht is gewoon echt niet uit te houden. In de lente/zomer maanden is dat meestal zo'n 1 a 2 keer per maand. 

honden page profiel bentebente

"  Die ervaring heb ik helemaal niet. Ze ruiken daaagen heerlijk naar lavendel! "

 Hier een lekker kokosgeurtje

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Borstelen doe ik vrijwel nooit ik heb zo'n massagehandschoen dat vindt Obi fijn. Friemelen en kriebelen tot het dode haar eruit gaat.

Wassen doe ik nooit. Obi's vacht is vuil afstotend (geen grap, modder spetters vallen er na verloop zo weer uit). En het is zo kort dat het nergens KAN klitten. Ideaal...! 

Obi ruikt trouwens voor een hond gewoon goed. Geen sterke vieze geur. Geen vette vacht, geen schilfers.

 

 

Het kleurt bij de poten wel eens groen van het gras maar zelfs dat verdwijnt weer vanzelf? 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Hier worden ze alleen gewassen als ik geen zin heb om alleen te douchen of in bad te gaan. 

 

Dr wordt dan ook niet echt gewassen ze zitten dr een beetje bij of kauwen de plastick badeend kapot, Vangen wat bellen of ik maak schuim kaboutermutsen en baarden op hun kop. 

 

Chewy en Ayla heb ik "vroeger" wel eens echt gewassen maar eigenlijk is t nooit nodig. 

honden page profiel bentebente

" Hier worden ze alleen gewassen als ik geen zin heb om alleen te douchen of in bad te gaan. 
 
Dr wordt dan ook niet echt gewassen ze zitten dr een beetje bij of kauwen de plastick badeend kapot, Vangen wat bellen of ik maak schuim kaboutermutsen en baarden op hun kop. 
 
Chewy en Ayla heb ik "vroeger" wel eens echt gewassen maar eigenlijk is t nooit nodig.  "

 Ik zie het al voor me, van die platte snuitjes in bad!

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Sun gaat bijna elke dag het water in dus het heeft weinig zin om haar te wassen. Alleen als ze echt stinkt doordat ze in een dooie vis heeft liggen rollen moet het soms weleens. (i.p.v.  spray ik dan ook weleens gewoon aftershave over haar heen om het voor mezelf dragelijk te houden)

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik heb de gladharige Balou die ook nog eens een enkele vacht heeft nog nooit gewassen, dit is ook nog nooit nodig geweest. Lotus is nog erg jong ook zij is nog niet gewassen, ik zal haar ook alleen wassen als het echt nodig is. Zoals het er nu uit ziet gaat zij geen hele lange vacht krijgen hierbij is ze nooit los dus zal een wasbeurt niet gelijk nodig zijn.

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Hier worden ze alleen gewassen als ze echt vies zijn. Onze honden ruik je bijna niet, tenzij je ze wast, want dan ruikt het hier drie dagen naar natte hond.. als we ze wassen gaat er meestal wel gelijk anti vlooienshampoo door, want dan hebben we dat ook weer gehad :)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik was Lance nu alle twee weken , op advies van specialiste hier op forum én van mijn DA.

Door zijn lange haren is hij vlug  gevoelig voor stof enz. en krabt dan.

 

Shampo én creme bad.  Kop met babyshampo.

Zijn lange haren blijven  nu mooi als zijde.

 

Toen ik hem veel minder waste, dacht ook dat dat beter was toen, was zijn vacht dof en broos.

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bloed uit anus
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^