Hond nog steeds mijn eigendom - advies gevraagd

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Tavi (Gast)

Ik kan tijdelijk vanwege prive problemen niet voor mijn hond zorgen. Samen met de fokker hebben we afgesproken mocht dit gebeuren het terug zou gaan naar haar. We hebben toen telefonisch alles besproken en ze stelde voor dat haar oppas de hond zou nemen en we beide eigenaar zouden blijven tot ik mijn situatie heb geregeld. Ze heeft de hond opgehaald met de paspoort etc en een dag later krijg ik te horen dat ze de hond gaat verkopen en deed vaag aan wie het zou verkopen.   Ik vroeg me af of ik hier iets tegen kan doen? Aangifte onder andere, de hond staat op mijn naam geregistreerd als je haar chip afleest.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ikbenhusky?

Tavi (Gast)

Nee het gaat om een golden retriever

honden page profiel bentebente

In principe mag ze hem niet verkopen zonder jouw toestemming als hij op jouw naam staat. Net zoals iemand niet jouw tv mag verkopen als je hem uitleent, hij is immers van jou. Ik zou even langsgaan bij de politie of rechtshulp bellen, die kunnen je verder helpen.

Tavi (Gast)

Als de hond met chipnummer mijn gegevens bevat kan ik dat naar de politie gaan?

honden page profiel AizenAizen

honden foto van Aizen

Naar de fokker gaan je hond ophalen geen optie??  Niet eerder weg gaan voor ze de hond mee terug geeft 

Anoniem (Gast)

Je kunt Kaya voor haar eigen welzijn beter afstaan gezien de situatie. Als de fokker in bezit is van de hond en de papieren heb je wettelijk gezien geen poot om op te staan, je hebt haar immers vrijwillig (en terecht) afgestaan. 

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Als de hond met chipnummer mijn gegevens bevat kan ik dat naar de politie gaan? "

 

Ja

Maak desnoods een screenshot als bewijs dat de hond op je naam staat. Met een mutatie kaart kan een fokker de gegevens wijzigen, tenminste dan kan een asiel wel in ieder geval, dus mogelijk een fokker ook.

En dan zo snel mogelijk aangiften doen voordat de hond echt ''verdwenen''

Hondenvriend (Gast)

Uiteindelijk is de belangerijkste vraag wellicht niet wat je rechten zijn, maar wat het beste is voor je hond? Denk jij dat jij het beste voor de hond bent? Als dat zo is, zou ik naar de fokker toegaan en je hond ophalen. 

 

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Op welke naam staat de stamboom en staat de hond geregistreerd bij de Raad van Beheer?
Als het een stamboomhond is.
Als je meer bezorgd bent over de hond en waar die terecht komt dan begrijp ik dat. Dan kun je beter de fokker bellen en je bezorgdheid uitleggen en dat je graag wat meer wilt weten over waar de hond naar toe gaat. Vragen of de nieuwe mensen een paar keer een email willen sturen met een foto en hoe het gaat. En probeer het dan los te laten en op de fokker te vertrouwen. Die lijkt me op zich wel zo verantwoordelijk en betrokken dat ze afspraken maakte voor als het niet ging en opvang helpen verzorgen dus mijn eerste indruk is dat de hond niet zomaar naar iemand gaat.
Of is je situatie verbeterd en kun je de hond nu wel alles bieden en wil je hem terug?
En blijft die situatie stabiel?
Is dat zo dan zou ik weer toch samen er uit proberen te komen.
Staat de stamboom op fokkers naam dan wordt het toch lastig en is de uitkomst niet zeker als je stappen onderneemt.
Chip is niet echt een officieel bewijs van eigendom volgens mij. Meer als de hond vermist wordt. Je zou sterker staan als je facturen heb van zorg voor de hond voor voer, dierenarts, en de stamboom ook op jouw naam staat.

Vraag jezelf af wat is het beste voor je hond en kun je nu alles bieden?

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Een mondelinge overeenkomst is voor de NL wet gezien ook bindend alleen lastig te bewijzen. Een chip op naam of paspoort is geen eigendomsbewijs. Alleen een aankoopbewijs of koopcontract is eigendomsbewijs. Een stamboompapier op naam is ter ondersteuning. Rekeningen waaruit blijkt dat jij de afgelopen tijd die hond hebt verzorgd en bekostigd, dus dierenartsrekeningen, bankafschriften mbt verzorging van je hond zoals voer ed zijn bewijzen om je eigendom te bewijzen.

De afspraak is dat je hond er tijdelijk verblijft of door derden opgevangen wordt en weer terug gaat naar jou. Echter is er een duidelijke periode afgesproken? En naar wie de hond dan tijdelijk zou gaan? Buiten jullie mondelinge afspraak wordt de hond binnen een dag verkocht door de fokker. Staat de hond op naam van jou of heb je een volledig eigendoms cq koopcontract? Of is de fokker mede-eigenaar? Eea is wel relevant mbt evt afhandeling. Alleen als er sprake is van verduistering kan eea via aangifte. Ook als jullie beide eigenaar zijn en jij geeft geen toestemming jouw aandeel van de hond te verkopen. Rest is civiel.

honden page profiel bentebente

" Je kunt Kaya voor haar eigen welzijn beter afstaan gezien de situatie. Als de fokker in bezit is van de hond en de papieren heb je wettelijk gezien geen poot om op te staan, je hebt haar immers vrijwillig (en terecht) afgestaan.  "

 Het gaat hier niet om kaya en ikbenhusky. Dat zegt TS tenminste.

 

Je kan in principe gewoon aangifte doen, ja. Gezien jullie hebben afgesproken dat de hond niet verkocht zou worden. Echter als je afstand van de hond hebt gedaan kan dit niet.

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Je kunt Kaya voor haar eigen welzijn beter afstaan gezien de situatie. Als de fokker in bezit is van de hond en de papieren heb je wettelijk gezien geen poot om op te staan, je hebt haar immers vrijwillig (en terecht) afgestaan.  "

 Topicopener wil graag anoniem blijven, respecteer dat, geef antwoord op haar vragen maar ga niet zitten gissen wie het is...........Kaya of ikbenhusky.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ikbenhusky? "

 Hier ook, waarom gissen als anoniem vragen stelt en graag anoniem wil blijven. ? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ik kan tijdelijk vanwege prive problemen niet voor mijn hond zorgen. Samen met de fokker hebben we afgesproken mocht dit gebeuren het terug zou gaan naar haar. We hebben toen telefonisch alles besproken en ze stelde voor dat haar oppas de hond zou nemen en we beide eigenaar zouden blijven tot ik mijn situatie heb geregeld. Ze heeft de hond opgehaald met de paspoort etc en een dag later krijg ik te horen dat ze de hond gaat verkopen en deed vaag aan wie het zou verkopen.
 
Ik vroeg me af of ik hier iets tegen kan doen? Aangifte onder andere, de hond staat op mijn naam geregistreerd als je haar chip afleest. "

 Jouw hond, ga met iemand naar de fokker en haal je hond terug.en zorg dan zelf voor eventueel een goede oppas voor je hond.

Tavi (Gast)

Wij hebben telefonisch afgesproken dat er iemand op de hond zou passen en dat we beide eigenaar zouden blijven tot de prive situatie opgelost zou worden. Ze zou een raad van beheer formulier leveren zodat ik aan kan geven dat ik mede eigenaar ben. Mocht alles niet lukken zou ze het aan mij vragen of ze de hond kon herplaatsen.

 

Ze heeft op dezelfde dag de hond opgehaald en verkocht. Het gaat om een golden retriever als pup overigens, ik heb de chipnummer en bankgegevens waaruit je kunt zien dat ik geld heb betaald voor onder andere voer, knuffels en een mand.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik begrijp je...het is heel onbegrijpelijk dat de fokker zo iets doet, hier een pup van bij mij,  twee weken , en is terug gegaan naar de fokker, erbij gezegd als ik niet beter zou worden dat de pup herplaatst zou worden, dat gaat in overleg met elkaar...met bijna zes maanden is mijn pup weer bij me terug gekomen...de fokker heeft niets zonder mij stappen overwogen, ik was eigenaar van de pup.....   het is niet voor niets dat je anoniem antwoord wil krijgen, ik zou als je even ziek bent en er geen sprake is van je pup wegdoen, de pup terug halen en zelf een oppas er voor zoeken, en samen in overleg. En die niet na een dag je pup te koop zet, dan moet er toch wat aan de hand zijn als de fokker zo reageerd.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Tavi, je hebt de pup opgehaald dan heb je ook een koopcontract moeten tekenen, waar is dat koopcontract ? Dat is een bewijs dat je de pup gekocht hebt.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Dan is er geen koopovereenkomst dus op papier, dat je haar daarvoor hebt betaald?Als houder (dus officieel geen eigenaar) kun je, indien je langere tijd voor de hond hebt gezorgd, met die rekeningen van voer ed eea aantonen dat het jou geld heeft gekost om voor de hond te zorgen gedurende langere tijd. In het civiele recht kun je dan alsnog mogelijk aangemerkt worden als eigenaar. Dit is echter alleen via gerechtelijke weg te bewerkstelligen. Zolang er geen officiële koopovereenkomst is overhandigd en zij verkoopt de hond blijft het civiel recht.

 

Mbt dat Raad van Beheer formulier dat zij jou zou verstrekken om aan te kunnen tonen dat jij mede-eigenaar bent, en je hebt dit niet gekregen, terwijl je aan kan tonen dat jij de hond langere tijd hebt verzorgd  (houder ben je in dit geval), kun je evt aangifte doen van oplichting  (zij "verkoopt" jou een hond onder valse voorwendselen). Dan is dat gedeelte weer strafrechtelijk.

Civiel recht en strafrecht lopen hier enigszins door elkaar. Dus het is sterk afhankelijk hoe er gehandeld is mbt afspraken, (aankoop) verkoopkosten, verzorgingskosten, duur ed.

Ga eens informeren bij een rechtsbijstand, rechtswinkel oid. Daar kunnen ze advies geven hoe nu te handelen.

Je kunt tevens ook de wijkagent informeren zodat eea reeds vast kan worden gelegd mbt dit geschil. Deze stukken kunnen evt door een advocaat weer opgevraagd worden.

Tenzij....de pup slechts korte tijd bij je was en  kort daarna al weer terug ging, je nog geen koopovereenkomst op papier had (niet betaald)  en het voor de fokker onzeker is dat je de pup wel binnen korte tijd weer op komt halen. Anders zit zij met haar pup, de kosten van opvang ed. Het verhaal komt nu van 1 kant. De andere kant horen wij hier natuurlijk niet. En we hebben misschien niet alle info. 

Hoeven we ook niet te hebben. Onbelangrijk. Je vraagt wat je kunt doen. Ik heb getracht info te geven...

Het ligt niet zo simpel....

honden page profiel TeckelventjeTeckelventje

Ze had nooit het paspoort mee moeten geven ,degene die nu het paspoort heeft kan dit zo laten wijzigen, Hein.

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Paspoort hoor je mee te geven met de hond en hoort bij de hond en is geen officieel eigendoms bewijs.

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Als je niet op de papieren van de Raad van Beheer staat vrees ik dat je niet heel veel kan doen topic starter.
Kan ze altijd zeggen dat je er alleen tijdelijk voor zou zorgen. Jouw woord tegen die van haar.

Koopcontact is ook niet echt rechtsgeldig maar had je wel mooi het e.e.a. mee kunnen aantonen.
Enige wat denk ik kan is vergoeding vragen voor kosten voor de verzorging van de hond.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .


Koopcontact is ook niet echt rechtsgeldig maar had je wel mooi het e.e.a. mee kunnen aantonen.
Enige wat denk ik kan is vergoeding vragen voor kosten voor de verzorging van de hond. "

 Koopcontract is geldig, daar staat in welke pup je gekocht hebt, voor hoeveel, je naam staat er op en wat je betáald hebt....hier een koopcontract waar dat zeker geldig is......mijn naam staat er op, hoeveel ik betaald heb en de naam van de hond met chipnummer.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Plus gewoonlijk nog de handtekening van koper en verkoper. 

Al is het een geschreven briefje met naam en handtekening koper, verkoper, datum en bedrag is het voor de Wet rechtsgeldig.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Plus gewoonlijk nog de handtekening van koper en verkoper. 
Al is het een geschreven briefje met naam en handtekening koper, verkoper, datum en bedrag is het voor de Wet rechtsgeldig. "

 Is bij mij wel het geval, koopcontract van alleen de koop van de pup.handtekening van fokker en van mij.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Als de hond met chipnummer mijn gegevens bevat kan ik dat naar de politie gaan? "

Je kunt altijd advies aan de politie vragen maar of ze je kunnen helpen?

 

Hoe is de hond betaald, ik vrees contant maar als dit toch via de bank is gegaan heb de betaling ook als bewijs.

 

Ik denk dat het moeilijk word maar wens je veel succes bij het terughalen van je hond.

Tavi (Gast)

Ik zal volgende keer niet zomaar iemand vertrouwen en alles op papier laten zetten.. dankjewel allemaal.

honden page profiel geoffgeoff

Mijn excuses voor mijn waarschijnlijk zeer slechte reactie, 

 

Geeft die ne klets verdikke

 

Grtzz GEM en geof

Volgende forumvraag: Groeicurve Kangal
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^