Hond corrigeren + hond rustig en kalm krijgen op commando

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel S&SS&S

Hallo,

Gezien dit mijn eerste topic is, zou ik mij graag even voorstellen: Ik ben 26j en in al mijn levensjaren heb ik thuis altijd gewenst/gehoopt/gezaagd voor een hond. Sinds midden vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin gaan wonen en hebben in januari een puppy Jack Russel (teef) in huis gehaald. Onze puppy is nu 7 maanden oud en is ook een maandje geleden gesteriliseerd.

Sinds de 2de week thuis zijn we 2x per week naar de hondenschool aan het gaan, gezien ik buiten boeken/video’s van Ian Dunbar nog geen echte praktische ervaring heb.. Ik moet eerlijk toegeven: het opvoeden van een hond is moeilijker en intenser dan verwacht. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met het feit dat dit allemaal nieuw is voor mij.

De training van onze puppy gaat met vallen en opstaan.. Thuis hebben we haar de basiscommando’s goed kunnen aanleren en doet ze verrassend goed. Op de hondenschool is het andere koek J Daar is ze meteen afgeleid en krijg ik zeer moeilijk haar aandacht (zelfs met lever, kaas, hesp, frolic, favoriete speeltje,..). Ik ben hier verder op aan het trainen door meer buiten te oefenen, maar toch afgesloten van open velden.. Ook het wandelen aan de lijn ging zeer moeizaam (hard trekken).. We hebben dit op 2 dagen enorm kunnen verbeteren, na tip van de hondenschool, door met een lange lijn te gaan wandelen en de “recall” te oefenen.. Als ze afgeleid is, zal ze nog wel trekken, maar het is immens verbeterd.

Op de hondenschool hebben ze al laten vallen dat het een vrij actieve Jack is en dat we een probleem zouden hebben als dit karakter in een grote hond zat J. Ik vermoed ook dat ik soms teveel verwacht van onze kleine pup. Ik ben mezelf hiervan bewust en sinds dat moment merk ik ook dat trainen eenvoudiger is. Waarschijnlijk omdat ik meer geniet en minder bezig ben met het resultaat.

Waar ik graag jullie mening over had is het ongecontroleerde, van geen openhouden wettende karakter bij momenten. Thuis is ze vrij actief en wilt altijd spelen. Ook al na een wandeling van 30min + denkspelletjes + gooien met een balletje.. We merken dat ze constant tegen de zetel springt, ons been/voet vastneemt, speelbijt, plast op de grond (voor aandacht lijkt mij) en zeer reactief is op alles wat beweegt op de straat. Op de hondenschool vertelden ze dat we ze moesten negeren.. Maar dit lijkt me niet te werken. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat je dit gedrag zelfs met een Deense dog zou kunnen negeren. Het lijkt ons dat het zeggen van “Nee, zit” gewoon niet binnenkomt door de opwinding. Als “straf” hebben we haar al in het waskot even gezet om onze aandacht te ontnemen en als we de deur opendoen dan wilt ze amper bewegen en kijkt ze heel verdrietig.. Ik neem haar vast, aai haar even en ga naar de zetel. Ik zet haar neer en ze begint opnieuw.. Ook als ze bij ons op het dekentje ligt (en ze heeft geen leverpasta/stokje) dan hapt ze naar de handen om te spelen en graaft ze in het dekentje..

Een vriend van mij heeft heeft al 25jaar honden bij zijn thuis en heeft hen opgevoed met de slipketting etc. Hij heeft een hardere kijk op opvoeding van een hond. Bij het uitwisselen van ideeën botst het soms wel eens, maar ik moet toegeven dat de methoden zoals een slipketting precies minder hard zijn (volgens hem) dan vaak beweerd en dat ze vaak foutief toegepast worden (bv: ik heb buren hun hond al van de grond zien tillen met de voorpoten met een slipketting. Is gewoon niet OK en lijkt mij ook foutief begrijp van zo’n ketting!).

Hij was dit weekend bij mij thuis en het leek hem alsof onze Jack weinig/geen respect had voor onze ruimte en daarom opsprong, niet van ophouden wist na “Nee, zit” en dergelijke zaken. Hij heeft vervolgens een techniek toegepast die (volgens mij) de “alpha roll” is als ik het internet afschuim: hond op zijn zij leggen, een paar vingers op de heup en paar in de hals zodat ze niet recht kan.. Als ze omhoog wilt komen “nee” zeggen. Tegelijkertijd masseren en als ze rustig wordt de vingers van de heup halen. Wanneer haar staart in een kalme toestand is, haar beginnen te strelen over de rug en hand vervolgens weghalen. Ze zou dan even moeten blijven liggen en kalm blijven.

Om een lang verhaal kort te maken: Na verschillende keren te doen merkte ik dat ze veel rustiger werd. Op het einde leek het zelfs dat ze in een soort van trance was en stond ze heel rustig op en bleef ze ook rustig (waar ze de eerste keer na 2seconden al terug begon te springen etc). Als ze na een tijd met ongewenst gedrag begon en ik corrigeerde haar met “nee” dan reageerde ze daar ook op. Ze had precies een hele andere gemoedstoestand. Persoonlijk leek het mij alsof ze geen pijn had en leek ze ook geen schrik te hebben. Eerder een blik van “wat gebeurt er nu” in het begin.. Op het einde werd ze ook al na enkele seconden rustig. Hij zei me wel meteen dat nieuwe hondenscholen totaal niet akkoord zijn met deze methode en daarom dat ik even jullie mening vraag. Als we de rust oefening van de hondenschool proberen (zitten en strelen over de borst) dan spartelt ze om maar haar eigen ding te doen en kregen haar niet rustig. En dan heb ik meer gevoel dat ik haar geforceerd vasthoudt om rustig te blijven.

We hebben ook bij toeval een oefening op de trap gedaan (ze gaat wel paar treden maar boven maar durft niet meer naar beneden). Dus in deze positie kan ze eigenlijk ook niet weg na een afleiding en is ze meer gefocust. We geven haar commando “zit” en nu wachten we tot staart in rust gaat. Ik dacht dat als mijn hond zit/ligt dat ze dan rustig was omdat ze niet meer rondwandelt. Maar dat is niet zo.. Kijkend naar de staart was ze nog steeds opgewonden. Vervolgens als de staart rustig is, dan geven we haar een snoepje (zonder iets te zeggen). Vanaf het moment dat we beginnen te praten tegen haar of meer naar haar toe komen, schiet haar start meteen in gang. Ze is zéér snel geprikkeld. Na enkele keren merkte ik ook dat ze sneller volledig rustig werd.

Als we kindjes over de vloer krijgen, dan is ze zo blij dat ze hen omver duwt.. Bij volwassen mensen blijft ze ook springen/plassen.. Ik geef mijn bezoek altijd de instructie om de hond niet aan te kijken/aandacht te geven en wachten tot ze rustig is. Achteraf gezien was rustig voor mij een “liggende hond”, maar ze zat nog altijd in die opgewonden staat volgens mij. Dit heb ik verkeerd aangeleerd vermoed ik.

Wat is jullie eerlijke mening over deze methode (zonder mij te veroordelen als ze niet OK was)? En wat zouden wij best doen om haar rustig te krijgen? Het is een zalige hond en ik begrijp dat het een leerproces is.. Mijn vrees is enkel dat ik haar niet goed aan het opvoeden ben en dat dit gedrag na een bepaalde periode (bv pubertijd) niet meer afgeleerd krijg. En dan is het niet de hond die ze ooit zou kunnen geworden zijn..

Alvast bedankt!

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Welkom hier.

 

Wachten tot ze rustig is, is een goede taktiek, gelukkig vraag je raad nu ze nog jong is en het gedrag niet ingebakken is.  Het kost volhouden en veel geduld, maar dwingen is niet de manier, zo krijg je een lastige hond die je niet meer vertrouwt.  Als jouw Jack Russel een grote hond was, zou je die niet meer op de grond kunnen dwingen als die niet wilde.  Dan had je een groot probleem.

 

Ik zou nooit een fysieke confrontatie aangaan, zoals gezegd, een Jack Russel is een hond die niet snel opgeeft (de mijne toch...)

 

Je hebt nu niet net één van de makkelijkste rassen gekozen, ik heb ook een superactieve Jack Russel en weet wat je bedoelt.

 

Een Jack Russel is van nature erg actief en erg volhardend.  Je zal dus best op je strepen moeten staan.  Erg consequent zijn : neen is neen en ja is ja.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Het klinkt alsof er geen kracht gebruikt wordt in deze methode maar vooral liefde en geduld. Als dat zo is en het heeft effect dan lijkt het mij niet verkeerd. Dan zie ik ergere dingen in een zogenaamde 'positieve' hondenschool.

 

Wat me wel wat zorgen baart is het traplopen. Dat kan je beter niet doen tot de leeftijd van 1 jaar. Een Jack Russel is ook gemakkelijk te tillen dus waarom het risico nemen op gewrichtsproblemen?

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Gebruiken jullie een bench of hebben jullie een ruimte waar ze heen kan voor haar eigen rust? (Gang o.i.d.)

Drammerig gedrag kan ook voortkomen uit overprikkeling. Ze heeft net een half uur gewandeld, een hersenspel gedaan én gespeeld. Dat is veel en daardoor kan ze juist weer druk worden. Wat je kunt doen, is haar na een drukke activiteit gewoon verplichte rust geven in de bench of gang. Leg er een gevulde kong bij of iets waar ze op kan kauwen. 

 

En tja, het ziet er niet geweldig uit om haar op haar zij te leggen maar wat werkt dat werkt. Beer (bull terriër, 1,5 jaar) is ook absoluut niet te boeien met koekjes (ook geen rauw vlees, frikandel, knakworst, zalm, frolic) en moet soms gewoon verteld worden dat dat NIET mag. Nu leg ik hem heus niet op zijn zij, daar is 'ie wat te groot voor, maar als het helpt...

 Ze zit natuurlijk ook in een uitprobeerfase, 7 maanden is een lastige leeftijd. 

 

Uiteraard zullen veel mensen het er absoluut niet mee eens zijn, gezien dit een forum is waar we achter positieve opvoedingsmethodes staan en niet achter fysieke correcties. 

honden page profiel S&SS&S

" Welkom hier.
 
Wachten tot ze rustig is, is een goede taktiek, gelukkig vraag je raad nu ze nog jong is en het gedrag niet ingebakken is.  Het kost volhouden en veel geduld, maar dwingen is niet de manier, zo krijg je een lastige hond die je niet meer vertrouwt.  Als jouw Jack Russel een grote hond was, zou je die niet meer op de grond kunnen dwingen als die niet wilde.  Dan had je een groot probleem.
 
Ik zou nooit een fysieke confrontatie aangaan, zoals gezegd, een Jack Russel is een hond die niet snel opgeeft (de mijne toch...)
 
Je hebt nu niet net één van de makkelijkste rassen gekozen, ik heb ook een superactieve Jack Russel en weet wat je bedoelt.
 
Een Jack Russel is van nature erg actief en erg volhardend.  Je zal dus best op je strepen moeten staan.  Erg consequent zijn : neen is neen en ja is ja. "

Bedankt voor het snelle antwoord Martine. Wat doe jij precies om haar rustig te krijgen? En wat is jouw volgende stap als het gedrag bij "Nee" blijft aanhouden? We belonen ook het positieve gedrag (bv: snoepje voor haar neus leggen als ze rustig op de grond ligt). Het moeilijke hieraan is dat ze geprikkeld is als ik beweeg dus die momenten zijn zeer zeldzaam.

Ik heb het gevoel dat "Nee" bij haar niet doorkomt omdat ze te geprikkeld is. Het is echt een doorbijtertje en dat vind ik ook leuk aan haar. Ik zou gewoon graag de juiste technieken toepassen.

honden page profiel S&SS&S

" Het klinkt alsof er geen kracht gebruikt wordt in deze methode maar vooral liefde en geduld. Als dat zo is en het heeft effect dan lijkt het mij niet verkeerd. Dan zie ik ergere dingen in een zogenaamde 'positieve' hondenschool.
 
Wat me wel wat zorgen baart is het traplopen. Dat kan je beter niet doen tot de leeftijd van 1 jaar. Een Jack Russel is ook gemakkelijk te tillen dus waarom het risico nemen op gewrichtsproblemen? "

 Klopt, we doen het zo liefdevol mogelijk. Initieel is ze wel wat wild dus het kost ons wat kracht om haar op haar zij te leggen. Maar eenmaal als ze ligt, dan is er geen sprake van haar echt naar beneden te duwen of bij haar nekvek te nemen. Zodra ze rechtstaat, is haar staartje ook weer aan het kwispellen..

Traplopen doet ze eigenlijk niet (ze blijft ook beneden en mag in principe niet naar boven). Ze komt soms wel met haar voorste pootjes op de 2de trap omdat wij naar boven gaan. Dit weekend zat een vrouw op de trap omdat het leek alsof onze hond geprikkeld was door haar. En dan bleek ook zo omdat ze haar volgde tot de 4de trap. We hebben toen bovenstaande testen gedaan en haar terug van de trap gehaald. Als we bewust trappen doen, dan heffen we haar altijd op. Bedankt om hier nogmaals op te wijzen!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Het is jammer dat de hond al zo vroeg gecastreerd is, hormonen zijn nodig niet alleen voor een goed skelet, nu zal je hond lang in de pupfase blijven hangen.....fysieke middelen zullen zeker helpen net als bij kinderen maar daardoor zal de band van je hond echt niet verstevigen..........geef je hond een rustplekje waar je na dat je gewandeld hebt of gespeeld haar daar laat, geef de hond een goed kauw bot, dat kost veel energie waar de hond rustig van wordt....rust in lassen als je hond genoeg gewandeld heeft en gespeeld, neemt je hond die rust niet uit zich zelf dan geef jij die rust, plekje zoeken waar de hond niet gestoord wordt.........je kan ook eens lekker op de grond gaan zitten met je hond, hou zelf een bot vast en laat de hond er lekker aan knagen , doe dat na een wandeling, en je hond wordt rustig...doet je hond dat niet dat tie toch druk en wild wordt dan geef je de rustplek en negeer de hond verder daar, altijd na een speelmoment en wandelmoment.

honden page profiel S&SS&S

" Gebruiken jullie een bench of hebben jullie een ruimte waar ze heen kan voor haar eigen rust? (Gang o.i.d.)
Drammerig gedrag kan ook voortkomen uit overprikkeling. Ze heeft net een half uur gewandeld, een hersenspel gedaan én gespeeld. Dat is veel en daardoor kan ze juist weer druk worden. Wat je kunt doen, is haar na een drukke activiteit gewoon verplichte rust geven in de bench of gang. Leg er een gevulde kong bij of iets waar ze op kan kauwen. 
 
En tja, het ziet er niet geweldig uit om haar op haar zij te leggen maar wat werkt dat werkt. Beer (bull terriër, 1,5 jaar) is ook absoluut niet te boeien met koekjes (ook geen rauw vlees, frikandel, knakworst, zalm, frolic) en moet soms gewoon verteld worden dat dat NIET mag. Nu leg ik hem heus niet op zijn zij, daar is 'ie wat te groot voor, maar als het helpt...
 Ze zit natuurlijk ook in een uitprobeerfase, 7 maanden is een lastige leeftijd. 
 
Uiteraard zullen veel mensen het er absoluut niet mee eens zijn, gezien dit een forum is waar we achter positieve opvoedingsmethodes staan en niet achter fysieke correcties.  "

 Hallo,

Een gang hebben we niet, benedenverdieping is volledig open (buiten een waskot). Daar plaatsen we haar in om af te zonderen als straf? Ze plast/kakt vaak in dat kot als we haar afzonderen (volgens mij uit frustratie) want ze is vlak daarvoor bv buiten geweest.. Het gedrag blijft ook aanhouden als we dit meermaals achter elkaar doen. Op de hondenschool heb ik 1x de tip gekregen in de bench en van een andere persoon dat we haar niet mochten "straffen" in haar bench gezien dit haar veilige ruimte is. Dus in de bench zetten doen we nooit. Of ja mijn vriendin zet haar soms in de bench als ze blijft speelbijten en "nee" niet werkt. Maar dit is dan vlak voor ze naar boven gaat om te slapen (dus in principe wel een straf, maar kan voor haar ook gezien worden als "in bench zetten om te slapen").

Goede tip na het wandelen. Mijn vriendin merkte gisteren nog op dat ze het gevoel had dat ze na het wandelen juist actiever is. Ik zal haar bijgevolg even in de bench steken. Ik merk ook op dat ze nooit wil slapen, maar als we ze er eenmaal inzetten, dan legt ze haar rustig neer om wat te rusten.

 

Ik begrijp goed wat je zegt m.b.t. haar op haar zij leggen. Ik zou het ook niet publiekelijk doen omdat het er hard uitziet (vind ik persoonlijk). Maar bij haar lijkt het te helpen. Ik wil er ook het commando "rustig" aan koppelen zodat ze hopelijk snel rustig wordt na het geven van het commando.

Ik zou gewoon willen vermijden dat mijn hond dit zou kunnen interpreteren als een aanval en toch uit schrik/onderdanigheid rustig wordt. Dat is een beetje mijn bezorgdheid..

Wat doe jij om Beer rustig te maken en als ze onaanvaardbaar gedrag vertoont?

Nogmaals bedankt!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

....maak er dan een gezellig momentje van, bot erbij, een heerlijk druivenstokje, kriebel op de voorborst en de hond is heerlijk rustig. Hier ligt de pup lekker op schoot, op de grond...pup van 8 weken....ik weet dat jouw hond nu ouder is, maar dat kan je alsnog steeds doen.

honden page profiel S&SS&S

" Het is jammer dat de hond al zo vroeg gecastreerd is, hormonen zijn nodig niet alleen voor een goed skelet, nu zal je hond lang in de pupfase blijven hangen.....fysieke middelen zullen zeker helpen net als bij kinderen maar daardoor zal de band van je hond echt niet verstevigen..........geef je hond een rustplekje waar je na dat je gewandeld hebt of gespeeld haar daar laat, geef de hond een goed kauw bot, dat kost veel energie waar de hond rustig van wordt....rust in lassen als je hond genoeg gewandeld heeft en gespeeld, neemt je hond die rust niet uit zich zelf dan geef jij die rust, plekje zoeken waar de hond niet gestoord wordt.........je kan ook eens lekker op de grond gaan zitten met je hond, hou zelf een bot vast en laat de hond er lekker aan knagen , doe dat na een wandeling, en je hond wordt rustig...doet je hond dat niet dat tie toch druk en wild wordt dan geef je de rustplek en negeer de hond verder daar, altijd na een speelmoment en wandelmoment. "

Bedankt voor de reactie. Moment van sterilisatie is afgestemd met de dierenarts en vond het een goed moment. In deze fase (nooit loops geweest) zou er ook een verminderd risico zijn op problemen/kanker aan de baarmoeder. Maar ik kan begrijpen wat je bedoelt.

Wanneer we haar een stokje geven, is ze rustig aan het knabbelen. We merken echter meteen wanneer dit op.. Dan wordt ze bij momenten actief en blijft ze aandacht opeisen.. Dus wat doe je dan best op die momenten? Ik zou tot het punt willen komen dat ze rustig is en "nee" aanvaard ipv haar te moeten omkopen met een stokje..

Als ze actief wilt zijn en we steken haar in de bench (bv: wij gaan vroeg slapen) dan blijft ze daar ook zeer vaak actief in en blaft ze ook regelmatig.

Bedankt voor de tips!

honden page profiel S&SS&S

" ....maak er dan een gezellig momentje van, bot erbij, een heerlijk druivenstokje, kriebel op de voorborst en de hond is heerlijk rustig. Hier ligt de pup lekker op schoot, op de grond...pup van 8 weken....ik weet dat jouw hond nu ouder is, maar dat kan je alsnog steeds doen. "

 Zo ligt ze bij mij ook heel graag. Haar rug ligt dan wel op mijn linkerarm. Het is een zeer kleine Jack (1/2 van de normale grootte). Met het stokje in haar mond kan ze lekker knabbelen. Dan moet het stokje wel klein genoeg zijn, anders blijft het uit haar mond vallen :)

Ik neem haar meestal zo vast om in huis wat rond te wandelen en te slenteren. Soms laat ze het toe, maar soms heeft ze er geen zin in en dan friemelt ze zo hard dat ik haar moet loslaten. Ik probeer het dan ook niet te forceren.. Want in die positie blijft ze echt proberen om op te staan. Maar ik heb niet het gevoel dat ze hier rustig van wordt..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Bedankt voor de reactie. Moment van sterilisatie is afgestemd met de dierenarts en vond het een goed moment. In deze fase (nooit loops geweest) zou er ook een verminderd risico zijn op problemen/kanker aan de baarmoeder. Maar ik kan begrijpen wat je bedoelt.
Wanneer we haar een stokje geven, is ze rustig aan het knabbelen. We merken echter meteen wanneer dit op.. Dan wordt ze bij momenten actief en blijft ze aandacht opeisen.. Dus wat doe je dan best op die momenten? Ik zou tot het punt willen komen dat ze rustig is en "nee" aanvaard ipv haar te moeten omkopen met een stokje..
Als ze actief wilt zijn en we steken haar in de bench (bv: wij gaan vroeg slapen) dan blijft ze daar ook zeer vaak actief in en blaft ze ook regelmatig.
Bedankt voor de tips! "

 Het best op die momenten....na de aandacht het spelen en uit geweest....neem je haar bij je op de grond, en geef haar een goed bot,....kriebel dr...daar wordt een hond ook lekker rustig van, leg ze gerust dan op de rug, kriebel haar voorborst...en geef dr bot... na verloop van tijd is het gedaan, aandacht is prima maar niet de hele dag...accepteerd ze dat niet dan een rustplekje geven, bot erbij en negeer dr verder.......

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  Zo ligt ze bij mij ook heel graag. Haar rug ligt dan wel op mijn linkerarm. Het is een zeer kleine Jack (1/2 van de normale grootte). Met het stokje in haar mond kan ze lekker knabbelen. Dan moet het stokje wel klein genoeg zijn, anders blijft het uit haar mond vallen :-)
Ik neem haar meestal zo vast om in huis wat rond te wandelen en te slenteren. Soms laat ze het toe, maar soms heeft ze er geen zin in en dan friemelt ze zo hard dat ik haar moet loslaten. Ik probeer het dan ook niet te forceren.. Want in die positie blijft ze echt proberen om op te staan. Maar ik heb niet het gevoel dat ze hier rustig van wordt.. "

 Ga er zo niet mee wandelen.... nou is jouw hondje een klein gewicht maar dan nog, even op de grond bij je en dat is genoeg, je hond moet keren dat er ook tijden van rust zijn......als je haar steeds maar de aandacht blijft geven, vraagt ze steeds meer en meer....leer dr ook dat ze alleen in huis is, ook al ben jij er op de achtergrond.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

.je kan ook buiten lekker een ruimte geven in plaats van de bench....speelgoed, bot erin, en zo leert ze dat er na spelen rust is en even alleen moet zijn.

honden page profiel S&SS&S

"  Het best op die momenten....na de aandacht het spelen en uit geweest....neem je haar bij je op de grond, en geef haar een goed bot,....kriebel dr...daar wordt een hond ook lekker rustig van, leg ze gerust dan op de rug, kriebel haar voorborst...en geef dr bot... na verloop van tijd is het gedaan, aandacht is prima maar niet de hele dag...accepteerd ze dat niet dan een rustplekje geven, bot erbij en negeer dr verder....... "

 OK, dat ga ik vanavond al meteen proberen. Rustplekje mag dan een bench zijn? En op de momenten als ze het niet accepteert, geef jij dan ook verbaal een "Nee" zodat ze weet dat je het niet accepteerd of "gedaan"? Wanneer mag ze dan weer uit haar rustplekje?

honden page profiel S&SS&S

" .je kan ook buiten lekker een ruimte geven in plaats van de bench....speelgoed, bot erin, en zo leert ze dat er na spelen rust is en even alleen moet zijn. "

 Goed plan. We hebben haar al die tijd ook nooit rust afgedwongen.. We hebben haar altijd vrij in huis gelaten en enkel time-out voor paar min (in het waskot). Maar het was dan eerder als niet fysieke straf zonder bot.. Bedankt!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  OK, dat ga ik vanavond al meteen proberen. Rustplekje mag dan een bench zijn? En op de momenten als ze het niet accepteert, geef jij dan ook verbaal een "Nee" zodat ze weet dat je het niet accepteerd of "gedaan"? Wanneer mag ze dan weer uit haar rustplekje? "

 Eerst wandelen, spelen, anders kan je de hond geen rustmomentje geven, meestal is het zo dat de hond net als een klein kind niet wil slapen, ze raken overprikkeld en worden ..lastig, voor kom dat, iedere keer als er gespeeld is en gewandeld laat de hond tot rust komen, doet de hond dat niet uitzich zelf dan geef jij de rustplek, en geef daar een bot...dan valt de hond of in slaap of hij is even rustig...neemt de hond wel haar rust dan kan die gewoon in de buurt verblijven. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  Goed plan. We hebben haar al die tijd ook nooit rust afgedwongen.. We hebben haar altijd vrij in huis gelaten en enkel time-out voor paar min (in het waskot). Maar het was dan eerder als niet fysieke straf zonder bot.. Bedankt! "

 Jij hebt een jack , die zijn altijd wat actiever dan het ras wat ik heb, maar dan nog, iedere hond moet even zijn rust pakken, dat is ook voor jezelf...geef een plek, dat kan je later met een mand aanpakken, sturen naar zijn mand....en daar blijven...de rustplek hoef helemaal geen strafplek te zijn, speelgoed daaren een bot....

honden page profiel S&SS&S

"  Eerst wandelen, spelen, anders kan je de hond geen rustmomentje geven, meestal is het zo dat de hond net als een klein kind niet wil slapen, ze raken overprikkeld en worden ..lastig, voor kom dat, iedere keer als er gespeeld is en gewandeld laat de hond tot rust komen, doet de hond dat niet uitzich zelf dan geef jij de rustplek, en geef daar een bot...dan valt de hond of in slaap of hij is even rustig...neemt de hond wel haar rust dan kan die gewoon in de buurt verblijven.  "

 Zo had ik het nog niet bekeken.. Je geeft haar dus enkel de rust als ze zelf niet tot rust komt? Dus na het spelen even afwachten en dan kijken hoe ze reageert vermoed ik?

honden page profiel S&SS&S

"  Jij hebt een jack , die zijn altijd wat actiever dan het ras wat ik heb, maar dan nog, iedere hond moet even zijn rust pakken, dat is ook voor jezelf...geef een plek, dat kan je later met een mand aanpakken, sturen naar zijn mand....en daar blijven...de rustplek hoef helemaal geen strafplek te zijn, speelgoed daaren een bot.... "

Dat Jack karakter ken ik maar al te goed! En vind het super om haar gas te zien geven in de tuin of rondjes rond de tafel te lopen met het speelgegrom achter mij :)

Ik zal haar rust geven en kijken hoe het verder evalueert. Stel dat ze rustig is in de bench/rustplek en ik haal haar eruit.. En ze begint tegen de zetel te springen/been/etc.. Plaats ik haar opnieuw op haar rustplek omdat ze dan vermoedelijk geen rust genoeg heeft gehad of wat is vervolgens het beste om te doen?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

....geef buiten de ruimte, zet het gerust af, verbed, bankje erin, gespeeld, dan ga jij naar binnen en laat de hond het maar even uitzoeken, stiekum kan je dan kijken vanaf binnen wat doet de hond.....en ook ik geef een ..nee..als ik iets niet wil hebben, ze hebben het gauw door hoor....blijf in alles heel conseqwent.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Geen misverstand, hahaha, lijkt een heel klein plekje maar dat is het niet, er staat een bankje en daar ligt ze lekker achter, het was winter dus vetbed erbij, hier 8 weken oud....leeftijd maakt niets uit, je hond is nu zeven maanden en nu bijbrengen dat rust ook rust is.....altijd na beweging.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Dat Jack karakter ken ik maar al te goed! En vind het super om haar gas te zien geven in de tuin of rondjes rond de tafel te lopen met het speelgegrom achter mij :-)
Ik zal haar rust geven en kijken hoe het verder evalueert. Stel dat ze rustig is in de bench/rustplek en ik haal haar eruit.. En ze begint tegen de zetel te springen/been/etc.. Plaats ik haar opnieuw op haar rustplek omdat ze dan vermoedelijk geen rust genoeg heeft gehad of wat is vervolgens het beste om te doen? "

 Je schrijft, ik haal haar eruit...doe het deurtje open...en kijk wat ze doet, je hond neem je mee naar buiten, plassen of wat, wandel lekker ermee, en bij het thuiskomen, geen wilde hond meer, zorg voor biofood botten of farmfood botten, die zijn wit, of een kong met wat lekjers erin, is de hond zelf bezig.....ook jij zal moeten leren dat je de hond negeerd, als je dat niet doet gaat je hond steeds alle aandacht opeisen, dat is leuk voor even maar niet 24 uur....de hond moet ook zelf kunnen spelen of aan een bot knagen, de hond is nu zeven maanden, speel buiten leuke spelletjes, en dan is je hond rustig thuis....zo niet dan leg jij die rust op.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  Zo had ik het nog niet bekeken.. Je geeft haar dus enkel de rust als ze zelf niet tot rust komt? Dus na het spelen even afwachten en dan kijken hoe ze reageert vermoed ik? "

 Juist....het is niet zo dat jij tien minuten aandacht geeft en dat de hond dan rustig is...zo werkt het niet.........zeven maanden, ga er op uit, laat de hond opeen veilige plek los, speel met de hond, dan lijn je de hond weer aan, naar huis laat je de hond volgen, oefen dat, zitten bij de stoep of wanneer dan ook, ga eens naar het centrum, laat de hond wat indrukken opdoen, misschien heb je iemand die ook een hond heeft...wandel samen, laat ze ravotten, dan thuis....rust...neemt je hond dat niet, rustplek, fleecekleed , bot erbij en je negeerd de hond...heus je hond gaat keren om thuis rustig te zijn.   En je kan natuurlijk niet de hele dag er uit gaan, maar vier x op een dag is te doen.....dan heeft je hond genoeg beweging gehad zodat rust thuis op te leggen is.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Na je verhaal zo gelezen te hebben ,lijkt het mij dat wat je vriend doet  op TTouch  ,daar worden ze heel ontspannen van ,dus lekker daarmee doorgaan zou ik zeggen .

Verders is het een nog jonge jack ,die graag bij je is ,je hebt natuurlijk wel een werkhondje aangeschaft die op de leeftijd van zeven maanden veel meer mag doen als een half uurtje lopen ,Als je ze de mogelijkheid geeft dat ze buiten lekker uit kunnen rennen  ,overal snuffelen ,zwemmen  enz  (dat zie ik gelijk als hersenwerk)  dan heb je er in huis geen kind aan ,

Het opspringen bij bezoek ,ja het is nog een jonge hond ,gewoon negeren maar dat is voor veel mensen moeilijk .

Het plassen bij bezoek , is onzekerheid  ,net zoals ze dat doet als je haar opsluit ,Ze wordt daar onzeker van ,en snapt er geen hol van dat ze in dat kot moet ,

Als ze genoeg beweging gehad heeft  geef haar wat te knagen (zoals al eerder gezegd is )en negeer haar verders ,Ze zoekt haar eigen plek wel .

Er is niks mis mee als je met haar rond loopt of wat dan ook ,maar blijkbaar is ze daar te ongeduldig voor en wil ze actie .

Een jack is niet te vergelijken qua karakter met een newfoundlander of ander groot ras ,Die gaan kluiven of slapen na de wandeling ,maar een jack wil gewoon lekker actie en bij je zijn .

Ik denk dat je haar iets meer moet negeren en nergens sterk de nadruk op moet leggen .

Dan krijg je een jack die wat zelf verzekerder wordt en echt  ze moeten de mogelijkheid hebben om zich buiten goed uit te leven .

De meeste gedragsproblemen bij de jack komt echt door te weinig beweging buitenshuis ,en als ze dan rustig ligt te slapen laat haar dan met rust ,Waarom zou je haar dan storen ? Dan begint ze juist weer dat springgedrag te vertonen wat je eigenlijk niet wil hebben .

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

....speel buiten met je hond....en tuurlijk mag er binnen en thuis ook aandacht gegeven worden, de rust moet de hond pakken, en dat gebeurd als je buiten voldoende doet, je hond zal je dankbaar zijn en de band wordt stevig daardoor....en hier wordt ook geravot thuis en op de grond maar IK eindig het spel, niet de hond, als ik zeg genoeg is het genoeg....in het begin stond ik op, en ging koffie zetten met mijn rug naar de hond toe, of de afwas even doen, de hond merkt dat het over is en het geen zin heeft om aan mijn benen te hangen en de aandacht op te eisen.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ook al word het dan zachtjes gedaan, de hond word in een positie gebracht wat hij verre van veilig vind.

Daarom zal hij tegensputteren in het begin en uiteindelijk omdat hij geen kant uit kan zich maar rustig houden.

De hond snapt er geen reet van waarom hij gecorrigeerd word en hij in zo'n voor de hond zeer angstige en bedreigende positie gebracht word.

Aangeleerde hulpeloosheid noemen we dit.

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/learned-helplessness/

http://hondenlot.nl/training/corrigeren.html

 

De hond heeft uiteindelijk nog niet geleerd wat er wel van hem verwacht word namelijk dat je wil dat hij bv rustig is.

Lijn je hond aan, zet je voet op de lijn zodat de hond enkel de keuze heeft, staan, zitten of liggen.

Als hij bij staan rustig is ga je dat belonen, pas als dat goed gaat volgende stap zitten........rustig is belonen.......volgende stap liggen en belonen.

Alles zonder commando maar laat de hond zelf nadenken.

Daarnaast maak eens een dagschema wat je allemaal wel niet met je hond doet.

Je hond heeft naast actief zijn ook heel veel slaap nodig. De ene hond kan prima zelf zijn rust nemen terwijl de ander daarbij geholpen moet worden.

Heel simpel kan zijn bv 1 uurtje lekker actief is 1 tot 2 uur lekker slapen en rust.

Hup in de bench lekkere kluif erbij en klaar.

Heel veel "vervelend" gedrag komt voort uit vermoeidheid en overprikkeling.

Het is niet erg om duidelijk grenzen te stellen met wat je wel en niet wil maar leer je hond wat je wel wilt zien en stop met corrigeren wat je niet wilt zien de hond snapt er echt niks van en vaak met hele andere gedragsproblemen tot gevolg.

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Mensen vergeten weleens dat een pup alles moet kunnen verwerken en dat hij na elke activiteit moet rusten. Een uur wakker = 2u slapen. Verplichte Benchrust was het hier toen Raiko nog een pup was, nu is hij een puber en als hij lastig is is hij net als een kindje behoorlijk moe, dan stuur ik hem naar zen bench met een koek zodat hij t niet als straf ervaart, en dan gaat hij naar dromenland. Pups moet je zowiezo verplichte rust geven als ze niet uit zichzelf slapen, jonge honden vallen hier ook soms onder. Verder vind ik die methode hel achterhaald, je vriend drukt de hond tegen de grond, nu is dit een pup, doe je dit bij een volwassen hond geeft dit reactie, het is heel achterhaald om te denken dat je respect kan afdwingen van je hond door 'te tonen dat jij de baas bent' je zal veel meer respect krijgen als je de hond geeft waar hij nood aan heeft, dat zijn; regels opleggen en grenzen aanleren,  mentale en fysieke uitdaging geven, spel en aandacht en ook heel belangrijk RUST.. dat gaat je band ten goede komen, beter dan die dominante handelingen uitvoeren.. maar das mijn persoonlijke mening en ervaring want ook mij werd dit aangeraden maar het voelde gewoon niet goed voor me

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Bij Ttouch staat of ligt een hond ook ,ik lees niet dat vriend haar op de grond neerdrukte toch ?

Hij werkte met zijn vingers ,masseren ,hond vindt het lekker ,wordt rustig en sommige vallen gewoon in slaap .

Daarnaast is het ook handig bij de dierenarts als hond zich eens moet laten onderzoeken ,je kan ze zo rustig kriebelen ,ik zie dit niet als dominantie .

Ja als vriend een slipketting zou gebruiken dan heb je geen overwicht ,en ben je goed verkeerd bezig .

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik zie het op de grond leggen, als symptoom bestrijden.

Zelf ben ik geneigd om naar de oorzaak van het druk zijn te kijken.

Als je de oorzaak aanpakt, stopt het ongewenste gedrag meestal vanzelf.

 

Als ik lees, wat je zoal met haar doet, denk ik, dat je te veel doet.

 

2x in de week hondenschool, zelf trainen en oefenen, hersenwerk en balletjes gooien.

Hierdoor komt een hoop adrenaline vrij, waardoor ze maar door blijft gaan.

 

Pups en jonge honden, krijgen heel erg veel prikkels te verwerken.

Dat heeft tijd nodig om een plekje te krijgen.

Op het moment, dat je alle dagen druk bezig bent, kan dat koppie zich niet leeg maken en zo blijft die emmer steeds overlopen.

 

Dat is thuis dat ongecontroleerde van geen ophouden wetende drukke gedrag.

 

Ik snap dat, omdat ze zo druk is, je juist veel gaat doen, (dat is een hele normale reactie van jou als baas),  maar zou hou je dat gedrag eigenlijk in stand.

 

 

Persoonlijk zou ik zeggen, één keer hondenschool en zelf max 2 x per week een paar oefeningetjes doen.

Dagelijks wandelen buiten, waar je wat hersenwerkjes kan doen met haar.

Door hersenwerk, worden ze heel moe, maar op een ontspannen manier.

Je zou zelf, haar gewone eten buiten als hersenwerkje kunnen aanbieden. brokjes in het gras, bladeren of een boomschors verstoppen.

Zo zorg je ook dat ze hun neus gaan gebruiken buiten.

Wandelen in een het liefst niet al te drukke omgeving en geef haar de tijd om te snuffelen.

 

Geen balletjes gooien. Fysiek is dat een niet al te beste belasting en er komt heel,veel,adrenaline vrij, wat heel lang in het lichaam blijft.

Ze worden er super opgewonden van en helemaal niet moe.

 

Als ze thuis vervelend is, kans dat het slaap tijd is. In de bench, super lekker bot erbij.

Ze zal daar aan moeten wennen, maar je zal zien, als je haar regelmatig verplicht rust geeft, en meer laat snuffelen, geen balletjes ed meer gaat gooien, er ook meer rust in komt.

Ze hebben echt veel slaap nodig. Tijdens de slaap groeien ze en verwerken ze alles.

 

Als er bezoek komt, heel er spannend, in de bench, kluifje erbij en als het bezoek eenmaal zit en ze rustig is, dan kan je haar er bij laten.

Zo leer je, dat ze zich niet met bezoek hoeft te bemoeien. Als de spanning eraf is, dan kan ze erbij komen.

 

 

De oefening op de hondenschool, stil zitten en strelen op de borst, vinden niet alle honden prettig op een trainings veld.

Als je zelf een examen doet en iemand komt langs en aait je over je bol, zal je dat niet prettig vinden.

Als een hond aan het werk is, het zelfde. Dat hij sparteld betekend eigenlijk, even geen geaai.

 

Dat je zijn aandacht op het veld moeilijk kan krijgen is wel normaal. Jonge honden kunnen zich nog kort en moeilijk concentreren.

Misschien, komt het ook, doordat twee keer gewoon te veel is. 

Dat koppie zit te vol.

 

Onthoud, dat je je best doet met opvoeden. Ik lees, dat je ook echt super je best doet.

Tijdens het opvoeden, kom je er soms achter, dat iets net niet lekker gaat.

Dat hebben we allemaal! 

Dan zal je iets moeten aanpassen, even zoeken.

 

Het mooie van honden, dat ze hun hele leven nog kunnen leren, dus ook na de pubertijd.

Geef je zelf en je jack de tijd, het komt zeker weten goed! 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hij bijt ons, spelen of ...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^