Gedragsproblemen vlinderhondje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EmilyEmily

Hallo allemaal! Mijn hondje Caitlin is een raszuivere vlinderhond van 5 jaar oud. We hebben haar geadopteerd van een familie uit Beverwijk toen ze nog maar 2 maanden was en sindsdien zijn we hartstikke blij met haar. Het is echt een schat, een heel grappig hondje, niks om op aan te merken. Ze groeide op met onze andere honden, Indy (Newfoundlander, 11 jaar oud) en Charlie (sheltie, 13 jaar oud), en dat ging ook altijd wel prima ondanks dat Caitlin nooit echt een sterke band heeft gehad met beide honden.

De afgelopen 2 jaar begon het mij op te vallen dat Caitlin mogelijk gedragsproblemen heeft. Ze ontdekte hoe leuk ze het vind om grote stukken te wandelen. Wanneer ze niet aan het wandelen is ligt ze thuis maar uit het raam te staren. Zodra ik in de buurt komt van de riem dan gaat ze er gelijk vanuit dat je met haar gaat wandelen. Al komen we terug van een stuk wandelen, en de riem ligt bijv. op de bank of op een stoel, dan zal ze daar blijven liggen tot dat ik de riem weer op zijn plek leg. Hetzelfde geld voor de bal, waar ze gek op is. Ze blijft deze voorwerpen in de gaten houden. In het kort: het lijkt net alsof deze dingen de enige dingen zijn waar ze voor leeft. Beetje obsessief gedrag.Tijdens het wandelen, hoe leuk ze het ook vind, kan ze zich maar niet gedragen. Mijn zus liet haar van de week een keer uit, toen er een vrouw met haar hond voor haar liep. Caitlin was helemaal gefocused op die hond en ze blafte, zelfs krijste en jankte de hele buurt bij elkaar, puur vanwege die hond. Het is erg beschamend. Zodra ze een hond nadert komt ze over als bedreigend maar als het er eenmaal op aan komt, durft ze niks.

Maar thuis ook. We hebben een voerbak waar alle honden uit eten, en zodra onze sheltie Charlie de voerbak nadert dan springt Caitlin er voor. Als we de andere honden aaien komt ze er voor springen. Dus we spreken ook van dominant gedrag. Ook is Caitlin erg angstig aangelegen, ik zou niet weten waar het vandaan komt. Ze is bang voor het geluid van een föhn of een kruimel/stofzuiger, ballonnen opblazen, plastic zakken die worden geopend, etc. Ze rent dan zo snel als ze maar kan weg van de plek en vervolgens vind ik haar wel eens in mijn kledingkast waar ze dan bang in een hoekje ligt. Ook doet ze dit als het druk is, ik denk dat ze slecht tegen prikkels kan. Ik weet niet precies of er iets als ADHD voor honden bestaat, maar als dat zo is dan heb ik het vermoeden dat Caitlin hier onder lijdt.

Ik weet geen raad met dit probleem, Caitlin is een heel typisch hondje en ze is mijn alles, maar ik stoor me erg aan dit gedrag de laatste tijd vooral omdat het zomaar is ontstaan naar mijn gevoel. Ik zou ook niet weten waar dit gedrag toch vandaan komt. Zou iemand iets voor mij kunnen betekenen? Tips, advies, ideeën? Ik hoor het graag!! 

 

 Emily Z.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Als eerste zou ik beginnen met elke hond zijn eigen voerbak te geven.

 

Weet je iets van de voorgeschiedenis van je hondje? Wat een heerlijk ding om te zien trouwens. 

 

Haar gedrag lijkt veel op dat van onze Finley, die komt uit de broodfok. (maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn hoor, veel kleine hondjes blaffen buiten de boel bij elkaar om al die boze honden weg te jagen). Ik houd altijd afstand van andere honden, steek over of draai me om.

 

 

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Je zegt het zelf al. Ze is angstig, onzeker. Daar komt dat gedrag vandaan. Ze wilt constant bevestiging hebben.  Dus je zult moeten werken met een gt aan haar vertrouwen. 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Wat betreft de obsessie voor de riem, deze beter gelijk opruimen uit het zicht als je thuis bent. Als mijn hond zijn riem ziet denkt hij ook gelijk dat we uitgaan. Als ik mijn schoenen aandoe, staat hij al bij de deur. 

Lijkt mij normaal gedrag, maar als het een obsessie is dan beter dit doorbreken door riem op te ruimen als je thuis komt. Ook zo met het balletje.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

We hebben haar geadopteerd van een familie uit Beverwijk toen ze nog maar 2 maanden was 

Dat is zo ongeveer 8 weken. Best jong voor zo'n klein hondje. Wellicht heb je je verkeken en is het toch geen raszuivere vlinderhond. Mits je er een stamboom bij hebt. Heb je dat niet, dan kun je niet zeggen dat het raszuiver is. Men noemt het dan een look a like.
Pups met of zonder zogenaamde moederhond worden ondergebracht bij andere mensen zodat er geen argwaan gewekt kan worden over eventuele broodfok.

 

Gedragsproblemen uiten zich vroeg of laat wanneer een hondje niet goed gesocialiseerd is, wanneer er zich flinke trauma's hebben voorgedaan in het nest. Die trauma's komen voor bij fokkers die het niet goed voor hebben met de ouderdieren, mishandeling, weinig tot geen voeding, geen juiste zorg.

 

Verder zou ik alle honden een eigen voerbak geven en deze neerzetten op aparte, eventueel af te kunnen sluiten ruimten zodat de honden in alle rust kunnen eten.

 

Over de rest van de problemen zou ik een goede GT inschakelen. Eentje die op de hoogte is van alle nieuwe kennis omtrent honden gedrag, eentje die niet met dominantie theorieën werkt.

Als je laat weten waar je ongeveer woont, provincie of gemeente kunnen mensen hier je advies geven over een goede GT. 

Volgende forumvraag: zwarte uitslag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^