Protection Dog

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Stan (Gast)

Is het legaal in Nederland om je hond zijn baas te leren beschermen? (Een protection dog van hem te maken.) Want ik wil binnenkort graag een Duitse Herder kopen en zou hem dit graag willen leren niet alleen voor de bescherming maar ook omdat ik het trainingsproces heel erg gaaf vindt. Maar ik wil niet dat als hij mij een keer zou moeten beschermen dat hij dan ingeslapen zou worden. Als iemand enig idee heeft of dit mag in Nederland hoor ik dat graag.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik denk niet dat het legaal is wat je van plan bent. Neem gewoon het risico niet. Of misschien eens contact opnemen met de politie en vragen wat de regels hieromtrent zijn. 

honden page profiel ..

honden foto van .

Wat bedoel je precies met 'protection dog'??

 

Je kan je hond (indien geschikt) KNPV opleiden, ook als hobby. Dit is ook de opleiding voor politiehonden. 

Maar je hond mag (getraind of ongetraind) nóóit iemand aanvallen!! 

 

Stel dat je op straat aangevallen wordt mag je gelijkwaardig aan de aanval reageren ter zelfverdediging. Dus als je een klap krijgt mag je ook een klap terug geven. Je hond inzetten is een behoorlijk zware manier van verdediging. Dus mocht je je hond inzetten of valt hij aan dan heb je kans dat je hond ingeslapen wordt of iig afgepakt en herplaatst. Dit geldt ook voor ongetrainde honden. 

 

Je kan het beste meerdere keren bij een KNPV vereniging gaan kijken(als je dit bedoeld??) en daar al je vragen stellen. Ook kan je er zo achter komen of dit iets is voor jou en je toekomstige hond. 

 

Maar echt beschermen en aanvallen?? Nee dat mag een hond niet, geen enkele! Behalve de échte politiehonden die ook in dienst zijn bij de politie. 

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Euhm is dat niet hetzelfde als pakwerk?

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Voor zover ik weet wordt een hond voor de wet als wapen gezien wanneer hij op commando aanvalt. 

Wanneer dit uit zelfverdediging is moet de rechten beslissen of dit terecht was, of dat het buiten proportioneel was. 

Valt de hond zonder commando aan dan valt hij onder de gevaarlijke honden en zal hij een test moeten ondergaan (wat geen pretje is voor de hond en waar veel ook niet voor slagen en een spuitje krijgen).

 

Kortom, ja het zou mogen in hele specifieke situaties. Alleen moet je maar net kunnen bewijzen dat de situatie inderdaad dusdanig bedreigend was dat het inzetten van jou 'wapen' nodig was.

Ik zou zelf nooit het risico willen lopen dat ze mij m'n hond afnemen omdat ik niet kan aantonen dat hij terecht voor me op kwam. 

honden page profiel ..

honden foto van .

" Voor zover ik weet wordt een hond voor de wet als wapen gezien wanneer hij op commando aanvalt. 
Wanneer dit uit zelfverdediging is moet de rechten beslissen of dit terecht was, of dat het buiten proportioneel was. 
Valt de hond zonder commando aan dan valt hij onder de gevaarlijke honden en zal hij een test moeten ondergaan (wat geen pretje is voor de hond en waar veel ook niet voor slagen).
 
Kortom, ja het zou mogen in hele specifieke situaties. Alleen moet je maar net kunnen bewijzen dat de situatie inderdaad dusdanig bedreigend was dat het inzetten van jou 'wapen' nodig was.
Ik zou zelf nooit het risico willen lopen dat ze mij m'n hond afnemen omdat ik niet kan aantonen dat hij terecht voor me op kwam.  "

 

Ik heb ook eens begrepen dat je gediplomeerde hond een wapen is. Maar durfde het niet met zekerheid te zeggen. 

 

Daarbij...zelfs bij de politie gaan er vele protocollen aan vooraf wanneer er wel of niet een hond ingezet wordt. Het is niet iets dat ze zomaar even doen. Dus je moet zó extreem mishandeld worden voordat je je hond mag inzetten. Die situaties zijn zéér zeldzaam. Enne.. waarschijnlijk ben je allang KO tijdens zn mishandeling voordat je je hond een seintje kan geven.

 

Althans ik ga er vanuit dat je je in deze situaties wil verdedigen met een hond. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Euhm is dat niet hetzelfde als pakwerk? "

 Precies, dit wordt beoefend op een vereniging....je kan in deze verenigingen africhting mee gaan doen...daarbuiten mag je de hond nergens voor inzetten....

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hij zal je best mogen beschermen, denk ik, zolang hij maar niemand verwondt.

Maar als hij iemand bijt en verwondt, zelfs al is het om jou te beschermen.

Dan denk ik dat die persoon gewoon aangifte mag doen tegen jouw hond. 

En dan weet ik niet wat er dan met de hond gebeurt?

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

Nee, dat mag niet. Ookal is het om jou te beschermen.. Het mag niet.

 

Wat wel mag is dat je hond gromt en blaft..

En voor de rest kan je misschien pakwerk met je hond gaan doen?

 

gast (Gast)

In nederland mag een hond inpresiepe niet bijten tenzij... Je geen kant op kan ook niet achteruit en je meerdere malen heb verzocht weg te gaan. Pas dan bij een aanval van een persoon en je hond bijt zonder commando dan val het onder noodweer exess en mag het! Een commando tot bijten geven mag nooit! Ook niet ter verdediging. Dan kan er aangiften gedaan worden onder ophitsen van een dier.

gast (Gast)

Met beveiliging/leger/ politie papieren mag je bij de bond voor de diensthond trainen en examen doen. Zonder papieren maar wel na een test (strafblaf ed) mag dat bij de KNPV dus politiehond.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^