Leonberger

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

stefanie (Gast)

Goede middag, Na lang denken, informatie opzoeken en verdiepen wil ik een pup gaan aanschaffen. Het ras waar ik aan denk is een Leonberger. Ik ben namelijk opzoek naar een gemoedelijke hond, slim en een hond die graag lange wandelingen maakt. Nu wilde ik hier eens informeren of er nog meer rassen zijn die ik misschien eens beter moet bekijken? En misschien kan iemand mij vertellen hoe beide geslachten van dit ras zijn? Zijn er grote verschillen in gedrag of karakter. Dit word mijn eerste eigen hond maar ik ben wel opgegroeid met honden. Ik werk 4 a 5 uurtjes 4x in de week. In het begin zal de pup dit nog niet kunnen dus mijn ouders willen dan wel op de pup passen. Ik ben een actief persoon maar heb niet de ambitie echt te sporten met de hond. Dankjewel alvast Groetjes Stefanie.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Ga voor een leonberger naar een goede verantwoorde fokker toe, er zitten veel erfelijke ziektes in het ras....als je je goed inleest, fokkers bezoekt, is de kans groot voor een gezonde hond.

stefanie (Gast)

@Willemijn. Ik wil inderdaad een pup van een goede fokker. Ouder dieren getest en met verstand van zaken. Eerst een keer langs gaan en dan beslis ik wel of ik bij die fokker een pup wil. Maar ik vind het toch lastig. Er zijn mensen die zo'n mooie praatjes hebben.

Ik lees overal dat leonbergers goed met andere honden en dieren kunnen. Is dit over het algemeen ook zo ? Ik ben namelijk wel opzoek naar een sociale hond.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" @Willemijn. Ik wil inderdaad een pup van een goede fokker. Ouder dieren getest en met verstand van zaken. Eerst een keer langs gaan en dan beslis ik wel of ik bij die fokker een pup wil. Maar ik vind het toch lastig. Er zijn mensen die zo'n mooie praatjes hebben.

Ik lees overal dat leonbergers goed met andere honden en dieren kunnen. Is dit over het algemeen ook zo ? Ik ben namelijk wel opzoek naar een sociale hond. "

 Jazeker Stefanie, sociaal zijn ze al van nature maar de opvoeding werkt daar zeker aan mee, bij geen ene hond gaat het vanzelf, de leonbergers zijn niet intolerant tegenover andere honden, ik vind het een heel fijn ras...ik ken het ras goed, een vriend van me heeft dit ras.....   hier mijn Bams, vier maanden oud is tot twee jaar opgevoed door deze hond, helaas is deze leonberger te vroeg overleden...

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

....goed opgevoed geen nijd voor een bot......rechts de leonberger, een teef...links Bams nog een puber....

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Zoaqls Willemijn al zegt zal het heel veel met opvoeding te maken hebben. Hier woonde er  1 in de buurt en die was waaks zoals je van ze kan verwachten maar met Sunny als pup (en dan heb je het over een klier hoor!) enorm tolerant.

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Hi je wilde ook nog ideeen voor andere rassen.
Ik dacht ook nog even aan de Clumber Spaniël.
Maar er zijn op zich best veel rassen die aan jouw omschrijving voldoen.

Wat is de grootte die je ongeveer wilt?
Mag er jachtinstinct inzitten?

Je hebt het over lange wandeling.
Wat is lang voor jouw?

Ga je voor een Leonberger zou ik zeggen bezoek een clubmatch en kijk op de site van de rasvereniging voor de aangesloten fokkers.

honden page profiel Mariska & JudahMariska & Judah

honden foto van Mariska & Judah

Ik heb een leonberger volgende maand word hij anderhalf.

Zeker hele sociale honden al doet opvoeding natuurlijk ook heel veel.. en ervaringen die de pup op doet.. zo heeft mijn hond als pup een paar nare ervaringen gehad ..

 

Alle andere honden vind hij lief.. altijd super vriendelijk en wilt altijd spelen al doet een andere hond hem pijn hij is echt een goedzak.. 

Hier was hij nog een pup er waren hier al konijnen toen hij hier kwam dus hij weet niet beter. Wel is hij heel enthousiast.. ook naar andere dieren en door z'n grootte kan dat wel gevaarlijk zijn.

 

Kijk idd wel goed waar je je leonberger vandaan haalt!

 

stefanie (Gast)

@Willemijn, prachtig om te zien die foto's !

@RVS, ja inderdaad ik denk dat opvoeding ook een grote rol speelt. Ga natuurlijk veel tijd erin steken.

@Claudia, Ik ga zo eens naar de clumber spaniël kijken. Grote maakt niet heel veel uit maar wil geen ieniemienie. Vanaf midden maat. Jacht instinkt liever niet aangezien ik de hond graag los wil laten lopen. En ik heb gelezen dat dat met jacht honden niet altijd gaat. Wat is veel voor mij, ik wil wel graag wandelingen kunnen maken van minimaal 2 uur en dat zal vaker richting de 4 uur gaan. Want ik pak vaak de auto naar allerlei mooie gebieden. Natuurlijk ook wel eens een dag dat ik minder loop maar een km of 20 moet de hond met opbouwen wel aan gaan kunnen.

@Mariska, prachtige hond ! Kijkt ook enorm lief uit zijn ogen. Kunt u misschien fokkers aanraden ? Ik heb net gekeken maar er is een hele lijst aan fokkers.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Ik heb niet echt tips voor je maar wilde even zeggen dat ik vind dat je je (al) heel goed hebt ingelezen 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Stefanie, ik ken de clumber spaniel, heeft veel weg van het karakter van de newfoundlander, ook een aanrader.....wel goed zoeken naar eengoede fokker er zijn er niet zo heel veel.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

...de groote van de clumberspaniel.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Wat leuk dat je aan een Leonberger zit te denken! Wij hebben er ook eentje en het beeld wat jij van Leonbergers hebt klopt wel. Al doet opvoeding natuurlijk een hele hoop, het ras is over het algemeen heel erg vriendelijk voor zowel andere honden als kinderen en is inderdaad ook erg slim.

 

Het is wel een ras dat ook heel zelfstandig is, dus echt gehoorzaamheid zoals je die bij herders of bijvoorbeeld border collies ziet, die zal je niet krijgen. Ze werken wel graag sámen met je, maar kunnen ook heel goed hun eigen plannetjes trekken en dan kom jij even op de tweede plaats. Sommige mensen noemen het 'eigenwijs', ik noem het 'zelfstandig' 

 

Omdat het een heel groot ras is, is het risico op HD aanwezig. Goed de lijnen / (voor-)ouders uitpluizen zodat het risico wat dat betreft het kleinst wordt, maar ook voeding en beweging (vooral in het eerste half jaar) hebben hele grote invloed op het wel of niet ontwikkelen van HD. Het eerste jaar/half jaar zal je dus ook echt nog geen lange wandelingen maken, en een grote hond eet ook veel, dus met kwalitatief goed voer ben je daar ook relatief veel aan kwijt. Hou hier dus ook rekening mee 

 

Ik kan nog wel uren doorgaan, maar ik weet niet wat je verder nog wil weten. Ik beantwoord graag al je eventuele verdere vragen 

 

En natuurlijk nog een mooi plaatje van onze dame:

stefanie (Gast)

@Willemijn, ziet er ook erg leuk uit. Dus ik ga me vanavond inlezen over karakter ect.

@Marlies, Ja opvoeding is zeer belangrijk. Nee dat heb ik inderdaad gelezen dat ze ook wel eens eigen plannen hebben. Maar wel graag met de eigenaar samen zijn. Ja zelfstandig noem ik dat en zolang er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan mogen ze af en toe best even zelfstandig zijn. HD inderdaad heb ik ook over gelezen. Hier worden de ouderdieren neem ik aan ook op getest ? Word dat bij iedere fokker gedaan die aangesloten is? In het eerste jaar ben ik niet van plan zo'n inspanningen te gaan doen. Dat doe je met een baby of een jong kind ook niet. Hoeveel eten ze gemiddeld. Zal per hond individueel ook verschillen maar een beetje de grote lijn. Ik ben van plan kvv te voeren mits de pup het daar goed op doet natuurlijk. Jullie hebben een teef lees ik. Soms vind ik teven erg fel hoe is dat over het algemeen bij de Leonberger ?

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ja, dat zelfstandige. Ik hou er ontzettend van, maar er zijn mensen die daar helemaal niet tegen kunnen en een hond willen die doet wat je zegt. Bij een Leonberger zie je meer dat ze eerst de afweging maken 'zal ik wel of niet doen wat je zegt, wat zit er voor mij in?' en dan beslissen. Je moet soms dus best creatief zijn, maar zoals ik al zei: ik hou er van 

 

Onze teef is trouwens helemaal niet fel. Je kan haar echt bij elke hond zetten en dat gaat goed. Juist de 'moeilijkere' honden zoekt ze altijd op en krijgt ze altijd zover dat ze haar leuk vinden en vaak zelfs ook gaan spelen. Ze is ontzettend sociaal en spreekt de hondentaal heel erg goed; ze stelt elke andere hond op zijn/haar gemak. 

Wij hebben ook een grote poedel en als ik die met elkaar vergelijk, dan is onze poedel echt een stuk feller dan Taika, onze Leonberger. Taika is echt een goedzak en lost alles op 'zoals het hoort' in de hondenwereld; met duidelijke signalen. 'Fel' is echt een woord dat niet in haar woordenboek voorkomt  Dat zie ik trouwens ook bij andere Leonbergers die ik ken.

 

Goede Leonberger fokkers testen áltijd de ouderdieren voordat ze ermee fokken. Bij een goede fokker zal je de testen zonder problemen in mogen zien. Honden met HD-C of erger worden niet ingezet voor de fok. Naast HD moeten ze ook op ED (elleboogdysplasie) getest worden, Leonberger Polyneuropathie (LPN 1 en 2), en de oogaandoeningen entropion, ectropion en erfelijke cataract.

Een goede fokker zal dit op dit hele lijstje getest hebben en fokt dus alleen met ouderdieren die deze aandoeningen allemaal niet hebben.

 

Onze hond is (door HD) niet heel erg actief en eet zo'n 400 gr brokken per dag. Met KVV voer je gemiddeld bij een volwassen hond zo'n 20-30 gr per kilo lichaamsgewicht (en meer bij een hele actieve hond), dus je zal zo'n 1-1,8 kilo per dag moeten voeren als je van 50-60 kilo hond uitgaat.

beer (Gast)

en let op LEMP neurologische aandoening waar ze sinds kort Leonbergers op kunnen testen.

Voor de rest zijn het mits goede fokker en opvoeding vriendelijke enigszins lompe knuffel beren. 

Loopt hier een reu van net 2 jaar van 80 kilo, beetje groot exemplaar maar oh zo vriendelijk voor alles en iedereen.

kwa voer ligt het eraan hoe actief ze zijn mijn leo eet 1,8 kilo vlees. en brok dag 600 gram brok.

Volgende forumvraag: Welk ras om mee te beginnen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^