Hondenfotografie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NightwishNightwish

honden foto van Nightwish

Zijn er hier nog meer mensen die het leuk vinden om honden te fotograferen en die het leuk vinden om tips en ervaringen uit te wisselen?

Ikzelf fotografeer met een Canon 1100D en een zoomlens (70-200 F4L USM). Portretfoto's en actiefoto's gaan tegenwoordig erg goed. Enige waar ik nog wel eens moeite mee heb is het scherpkrijgen van de ogen - iemand tips hiervoor?

Verder vind ik de nabewerking lastig.. hoeveel bewerk je en wat bewerk je dan? Welke programma's gebruik je daarvoor?

Ben benieuwd naar jullie reacties :-)

honden page profiel bentebente

Ik maak zelf alleen foto's met mijn iPhone -die best mooi beeld heeft voor een telefoon al zeg ik zelf- dus kan je geen tip geven of meepraten.

 

Bij deze dus even een upje

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ogen zijn ook erg lastig, zeker als ze één kleur hebben. Ik heb nu na 6jr lang een SLR te hebben nog altijd moeite met bruine ogen. Ik zou als ik jou was dan ook beginnen met blauwe of groene ogen. Hier stelt een lens meestal toch scherper op in en vanuit daar kun je het dan opbouwen. 

Qua nabewerking gebruik ik zelf Corel Paint Shop Pro en Instagram. Grappig genoeg werkt de combinatie van die twee vaak erg goed zeker als er wat problemen zijn met het licht op bepaalde foto's. Maar ik denk dat zoiets ook heel persoonlijk is hoor en net waar je aan gewend bent. 

 

Ik ben echt een amateur als het gaat om foto's maken. Doe het puur uit hobby en ken dan ook lang niet alle trucjes. Maar oefening baart kunst dus gewoon blijven proberen is mijn advies. Ik ben zelf begonnen met een Nikkor 18-105 lens en heb hier sinds vorig jaar een 18-200 Tamron lens bij (Nikon D3100 body trouwens). Ik merk sinds die switch ook een hele vooruitgang in mijn foto's al weet ik niet of die vooruitgang er ook was geweest als ik een aantal jaren terug die overgang had gemaakt. Het duurt soms echt even voor je weet wat de handigste manier ergens voor is, zeker als je geen semi-prof bent. Maar uiteindelijk kom je er wel. 

 

Succes! 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Mijn hart ligt vooral bij het fotograferen van de natuur met mijn Soni alfa 200 met twee Minolta lenzen 28-80 en 75-300 natuurlijk zijn mijn kleinkinderen en dieren ook gewilde modellen.

Als bewerkingsprogramma heb ik Adobe Photoshop Elements 14 maar ik probeer mijn foto's zo natuurlijk mogelijk te houden.

Er is mij wel eens gevraagd of ik een shoot wilde doen voor op een folder voor een sinterklaasfeest maar dit durfde ik niet aan. Ik fotografeer omdat ik het leuk vind, puur en alleen als hobby er moet geen druk achter zitten. Als er nu foto's mislukken is er niets aan de hand maar doe je een shoot dan moeten de foto's gewoon goed zijn.

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Ik volg even.

Ik moet (niet willen maar moeten)

Echt een keer zo'n cursus gaan doen.

Ik heb 2 jaar terug dan zo'n Canon 1200 de gekocht. Inmiddels 3 lenden erbij (geen idee welke zie je daar ga ik al)

Ding ligt altijd in de kast. En als ie al mee mag ligt ie nog vaak in de auto....

 

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Ik volg even.

honden page profiel Anke,Vaös&LeinAnke,Vaös&Lein

honden foto van Anke,Vaös&Lein

Ik volg mee.

 

ik fotografeer met een canon 60d en heb daar de Canon EF 70-300mm F 4.0-5.6 L IS USM bij. Een fijne combinatie en invergelijking met mijn vorige lens is deze heel snel. 

 

Ik heb de boeken voor een thuisopleiding fotografie liggen maar helaas door het tijdgebrek dat ik had toen ik eraan wilde beginnen nooit door gepakt. 

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

Ik ben sinds kort ook gestart met de hobby fotografie. Heb een canon 50D met een canon 50mm f/1.8 STM lens.

Vooral honden en soms natuur. Ben echt nog aan het uitproberen. Als ik dadelijk beter weet waar de knelpunten liggen wil ik een cursus gaan doen zodat ik meer gerichte vragen kan stellen!

Zal kijken of ik vanmiddag wat foto's erop kan zetten!

Anoniem (Gast)

 

scherp krijgen van ogen, 1 scherpstelpunt selecteren en dat op een oog zetten, nabewerking is een kwestie van smaak dus wat en hoeveel je nabewerkt staat wat mij betreft open. Na bewerken met camera RAW adobe photoshop adobe lightroom NIKcollection.

honden foto van Annet met Lukie & Macy

Jaaaa ik vind het ook superleuk om honden te fotograferen 

 

Ik bewerk veel na, alle foto's hieronder zijn bewerkt in Lightroom en Photoshop. Qua bewerken doe ik gewoon wat goed voelt. Als ik het mooi vind dan hou ik het zo en ben ik tevreden  

Soms duurt dat dan wel een uur of langer, maar het gaat eigenlijk steeds sneller doordat ik het vaak doe 

 

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw foto's nu 

Dit zijn er een aantal van mij:

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ik volg ook even, Heb een "goede" camera maar kom niet verder dan de automatische stand haha. 

 

Ga wel een workshop volgen als ik wat meer tijd heb, want ik weet echt niet hoe ik moet beginnen

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Ik werk in een fotostudio dus aan kennis en apparatuur geen gebreken. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in m'n vrije tijd de meeste foto's met m'n iPhone maak 

Gewoon lekker makkelijk en snel. Dan foto's bewerken in het appje van Snapseed (zelfde maker als de Nik filters voor photoshop). En klaar. 

 

Op werk gebruiken we Canon 5D mark 3 en 4, en af en toe de Hasselblad. Een beetje afhankelijk van het onderwerp gebruik ik liefst de 24-70 lens of de 70-200. Nabewerken doe ik in Photoshop. Eigelijk behoeft iedere foto sowieso een beetje nabewerking. Vroeger koos je een bepaald soort fotorolletje om een bepaalde sfeer te krijgen. De digitale camera's maken een neutrale foto, waar je zelf nog een beetje sfeer aan kunt geven. Hoeveel je dat wil doen hangt af van wat je mooi vindt.

 

Scherpstellen is vaak lastig. Let een beetje op je diafragma. Als je weet dat het bijv. een foto gaat worden waarbij de scherpte lastig te pakken zal zijn (actie foto bijv.) zet je diafragma dan niet op 2.8 maar neem een hoger getal zodat je iets meer speling hebt. 

Als je sluitertijd daardoor te lang wordt kun je je iso aanpassen. 

En zit je onderwerp stil of pakt de autofocus niet goed vanwege bijv. te weinig licht, kun je altijd met de hand scherpstellen. 

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

Als mensen nog tips hebben om zwarte honden goed belicht op de foto te krijgen, graag! Merk dat de foto's van mijn golden een stuk beter lukken dan die van mijn zwarte koningspoedel...

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik meld me! 

 

Ik bewerk redelijk wat. Puur omdat ik dat leuk vind, maar alleen als ik het ook wat vind toevoegen. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat de basis van de foto al goed is. Ik gebruik Lightroom en Photoshop. Ik fotografeer vooral honden en gebruik een Nikon d7000 + Sigma 70-200 f/2.8 APO EX DG OS HSM en wat ander spul. 

Mijn foto's zijn o.a. hier volgen.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

" Als mensen nog tips hebben om zwarte honden goed belicht op de foto te krijgen, graag! Merk dat de foto's van mijn golden een stuk beter lukken dan die van mijn zwarte koningspoedel... "

 Je camera meet al dat zwart en denk dan dat je foto onderbelicht is. Daardoor gaat 'ie je foto meer belichten, je sluitertijd langer maken, enz enz. 

Ik weet niet wat voor camera je hebt maar je zou kunnen proberen om sluitertijd en diafragma handmatig in te stellen ipv automatisch. Wat je ook kunt doen is instellen dat je camera automatisch onderbelicht. 

honden page profiel NightwishNightwish

honden foto van Nightwish

Superleuk alle reacties! Leuk dat er zoveel mede-(hobby)fotografen zijn :-D

Hilde, bedankt voor je tips over het scherpstellen. Diafragma hoger zetten ga ik proberen de volgende keer. Handmatig scherpstellen vind ik heel lastig, doe het nu op automatisch. Van de week maar eens oefenen met stilstaande voorwerpen en handmatig.

Mooi om alle foto's te zien! Hebben jullie ook voor en na foto's? Vind dat altijd interessant om te vergelijken.

Ik heb geen idee hoe ik foto's hier moet neerzetten, dus ik doe even een linkje: https://www.flickr.com/photos/[email protected]/ Dit is mijn Flickr account met voornamelijk foto's van Animal Event haha. Tips zijn altijd welkom!

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

"  Je camera meet al dat zwart en denk dan dat je foto onderbelicht is. Daardoor gaat 'ie je foto meer belichten, je sluitertijd langer maken, enz enz. 

Ik weet niet wat voor camera je hebt maar je zou kunnen proberen om sluitertijd en diafragma handmatig in te stellen ipv automatisch. Wat je ook kunt doen is instellen dat je camera automatisch onderbelicht.  "

 Ik probeer alles handmatig te doen. Zoizo het diafragma en de iso. Probeer het alle kanten op de gooien maar ben er nog steeds niet achter wat werkt..

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

"

Mooi om alle foto's te zien! Hebben jullie ook voor en na foto's? Vind dat altijd interessant om te vergelijken.

  "

 Voor en na qua bewerken of door de jaren heen qua verbetering?

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Handmatig scherpstellen kan maar is inderdaad vrij lastig. Het kan helpen om een iets groter diafragmagetal te kiezen, in plaats van bijvoorbeeld 2.8, zeker met een zoomlens.  

 

Zwarte honden zijn inderdaad best lastig. Het is handig om in RAW (.NEF bij Nikon) te fotograferen in plaats van .jpeg (kun je instellen op je camera). In RAW heb je namelijk alle gegevens van een foto en kun je er veel meer aan bewerken. Een RAW-bestand lijkt op het eerste gezicht soms onscherper of doffer maar dat komt omdat je camera automatisch al contrast en scherpte toevoegt aan een .jpeg.  In RAW is het de bedoeling dat je dat zelf doet in de nabewerking. Zoals de het woord 'raw' al zegt, krijg je je bestand zoals hij echt is zonder dat je camera er iets mee gedaan heeft. In RAW kun je bijvoorbeeld de belichting van een foto  aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Bij .jpeg wordt dat soms lastig en blijf je met een witte of zwarte uitgebeten vlek zitten.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Fotografie is erg leuk   ik doe het ook graag, hoewel de laatste tijd wel minder haha.

 

Ik heb de Canon 1000D met een Sigma 70-200mm f/2.8 en een 50mm f/1.8 lens van een Chinees merk (weet het even niet uit mijn hoofd). Beide echt leuke lenzen waar je veel mee kan, goede aankopen die het geld waard waren haha. De Sigma is alleen wel echt zwaar, dat merk je wel na een tijdje  

 

Ik vind het bij de Sigma vooral fijn dat het diafragma zo laag kan, want dan kan ik binnen veel meer qua licht. En de onscherpe achtergronden vind ik prachtig

Bij deze foto heb ik alleen de achtergrond iets onscherper gemaakt, hem iets opgelicht en de kleur een beetje meer verzadigd. Ik bewerk meestal heel weinig, want het duurt me te lang  

 

Deze is met de 50mm genomen en daarbij vind ik het leuk dat het diafragma nog lager kan als dat van de Sigma, hiermee krijg je zoveel scherpte-diepte!

 

 

Ik ben nu voornamelijk bezig met een fotograferen van mensen, mode fotografie spreekt me echt super erg aan.

 

En zodra Fenna hier komt zal ik de camera ook vaker pakken als nu, van Bruno en Charlie heb ik al zoveel foto's dat de leukigheid eraf gaat voor mij

 

Oh en trouwens, ik ben ook dol op de bokeh die de 50mm creëert! 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Ik volg ook even, erg leuk idee dit topic! Zelf maak ik regelmatig foto's met de Canon 700D we hebben verschillende lenzen maar ook ik ben gek op de 50mm!

 

Eigenlijk moet ik hem ook vaker meenemen.. Veel foto's maak ik gewoon met mijn iPhone en daar ben ik ook erg tevreden over. Het nabewerken doe ik in ''foto's'' programma op de MacBook, als ik het geld had, was ik ook gegaan voor Lightroom  Wat ik aanpas is soms de horizon rechttrekken en meestal maak ik de kleuren ietsjes levendiger.

Zelf vind ik deze erg leuk, gemaakt met de camera en de kitlens.

Deze is erg veel bekeken en gefavoriet op Flickr, gemaakt met iPhone

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Mijn vader was in zijn vrije tijd vooral graag bezig met natuurfotografie, maar maakte dan ook wel graag foto's van zijn hondjes. Voor de nabewerking gebruikte hij altijd Photoshop. 

Op zijn Flickr-account staat er ook steeds bij met welke camera hij de foto gemaakt heeft, met welke lens en welke instellingen 

Bvb deze:

https://www.flickr.com/photos/artefax/23662893332/

https://www.flickr.com/photos/artefax/16354000065/

https://www.flickr.com/photos/artefax/14016920500/

 

honden page profiel NightwishNightwish

honden foto van Nightwish

"  Voor en na qua bewerken of door de jaren heen qua verbetering? "

 Voor en na bewerken vooral, maar verbetering door de jaren heen is ook leuk om te zien :-D

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

" Ik volg even.
Ik moet (niet willen maar moeten)
Echt een keer zo'n cursus gaan doen.
Ik heb 2 jaar terug dan zo'n Canon 1200 de gekocht. Inmiddels 3 lenden erbij (geen idee welke zie je daar ga ik al)
Ding ligt altijd in de kast. En als ie al mee mag ligt ie nog vaak in de auto....
  "

 Dan kom je toch een keertje een workshop volgen ;)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

"  

Voor en na bewerken vooral, maar verbetering door de jaren heen is ook leuk om te zien :-D "

Nou hier enkele voorbeelden van voor en na het bewerken (niet allemaal honden, maar dit is even om een goed voorbeeld te geven net zoals hiervoor)... Denk dat wel duidelijk is wat-wat is.En hier ook nog enkele voorbeelden van hoeveel een aantal jaar fotograferen je kwaliteit aan foto's kan verbeteren (die van onze Sheltie alleen is één van de allereerste foto's die ik maakte met mijn SLR ooit). En natuurlijk doet een andere lens in sommige gevallen ook heel wat.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

"  Voor en na bewerken vooral, maar verbetering door de jaren heen is ook leuk om te zien :-D "

Wat ik belangrijk vind is een balans tussen bewerken en werkelijkheid.

Je originele foto moet gewoon goed zijn vind ik. Belichting, scherptediepte etc. En daarna kun je met bewerken bepaalde onderdelen versterken. Warmte, contrast, kleur.. Maar het moet geen kunstje/trucje worden.

Deze foto's zijn gewoon met daglicht gemaakt:

 

 

 

Maar het is soms natuurlijk ook gewoon leuk om helemaal los te gaan op een super slechte iphone foto zodat je een leuke facebook banner hebt 

 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Oh dat verschil van kwaliteit over de jaren is echt grappig om te zien inderdaad  

 

 

Eerste keer fotograferen van mijn Malamute vriendinnen.

 

Een van de meeste recente keren.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik zweer bij het bewerken van foto's. Het veranderd een foto van "leuk om naar te kijken" naar "echt heel goed" naar mijn idee. Dit is een recent voorbeeld:

 

 

Ik gebruik zelf een Canon EOS 70D. Qua lenzen heb ik de Canon 50 mm, Canon 24 - 85 en de Tamron 70 - 300. Die laatste heb ik vaak op mijn camera zitten, maar vind ik qua kwaliteit het minste (alleen die honden rennen vaak ver weg :P)

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

"  Dan kom je toch een keertje een workshop volgen ;-) "

 Ja maar dan moet je met meerdere zijn toch?

En ik ben maar alleenig 

Of heb je een groepje waarbij is kan aansluiten?

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Wat een mooie foto's komen er voorbij.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Rugtas om hond te vervoeren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^